onsdag 15 maj 2013

Hoppusslad gudstjänst för Pingstdagen (2 årg)

Här kommer en "hoppusslad" gudstjänst för Pingstsöndagen, andra årgången. 

Bloggdatum och tidsangivelser i övrigt stämmer inte alls, men strunt samma. Några av bibelläsningarna är avsiktligt utvidgade för sammanhangets skull. 

Håll till godo!

Klockringning från Storkyrkan:


Ingångspsalm 
368 BLÅS PÅ MIG, SKAPARVIND


Ingångsord - dagens psaltarpsalm 
Ur PSALTAREN 104
Otaliga är dina verk, o Herre! Med vishet har du gjort dem alla, jorden är full av vad du skapat. Där är havet, det väldiga, vida, med en myllrande skara utan tal av djur både stora och små. Där stävar skeppen fram, där är Leviatan, som du skapat till att tumla om i djupet. Alla sätter sitt hopp till dig, du ska ge dem föda i rätt tid. Du ger dem, och de tar emot, du öppnar din hand, och de äter sig mätta. Du döljer ditt ansikte, och de blir förskräckta, du tar ifrån dem deras ande, och de dör och blir åter till mull. Du sänder din ande, då skapas liv. Du gör jorden ny. Må Herrens ära bestå för evigt, må Herren glädja sig över sina verk.

Bön om syndernas förlåtelse
Vi har inte en överstepräst som är oförmögen att känna med oss i våra svagheter, utan en som har prövats på alla sätt och varit som vi men utan synd. Låt oss därför frimodigt träda fram till nådens tron för att få förbarmande och nåd i den stund då vi behöver hjälp:

Ur PSALTAREN 51
Förbarma dig, Gud, i din nåd, stryk ut mina synder i din stora godhet. Gör mig fri från all min skuld och rena mig från min synd. Jag vet vad jag har brutit, min synd står alltid inför mig. Mot dig, bara mot dig har jag syndat, jag har gjort det som är ont i dina ögon. Du har rätt när du ställer mig till svars, den dom du fäller är rättvis. I skuld är jag född, i synd blev jag till i min moders liv. 
Du som älskar ett uppriktigt hjärta, ge mig vishet i mitt innersta. Rena mig med isop från min synd, tvätta mig vit som snö. Låt mig få höra glädjerop och lovsång, låt den du har krossat få jubla. Vänd bort din blick från mina synder, stryk ut all min skuld. Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta, ge mig ett nytt och stadigt sinne. Driv inte bort mig från din närhet, ta inte ifrån mig din heliga Ande. Låt mig åter glädjas över att du räddar, håll mig uppe, ge mig ett villigt sinne.   

Tillsägelse om syndernas förlåtelse
Ur FÖRSTA JOHANNESBREVET 1
Om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra och blodet från Jesus, hans Son, renar oss från all synd. 
Om vi säger att vi är utan synd bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet.

Låt oss tacka och bedja:
Gud vår Fader, tack för att vägen till dej ännu är öppen genom Jesus Kristus.
Hjälp oss att leva i din förlåtelse.
Stärk vår tro, öka vårt hopp och uppliva vår kärlek.
Amen. 

Introitus
672 HERRE, SÄND UT DIN ANDE


Kyrie (696:5) och Gloria med Laudamus (697:4):


Dagens bön     
Låt oss be om den helige Ande.
Tystnad  
Gud vår Fader, du som enligt ditt löfte ger din helige Ande åt ditt folk, för att det ska få känna Guds barns frihet och i hoppet glädjas åt det himmelska arvet, hjälp oss att hålla samman i Andens gemenskap och att i Andens kraft vittna om dig. 
Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre, som med dig och den helige Ande lever och verkar som en enda Gud, från evighet till evighet.
Amen.
 
Gammaltestamentlig läsning
Ur JOEL 2
Så säger Herren genom profeten Joel:      '
Det ska komma en tid då jag utgjuter min ande över alla. Era söner och döttrar ska profetera, era gamla män ska ha drömmar, era unga män se syner. Också över slavar och slavinnor ska jag då utgjuta min ande. På himlen och på jorden ska jag låta tecken visa sig: blod och eld och pelare av rök. Solen ska vändas i mörker och månen i blod innan Herrens dag kommer, den stora och fruktansvärda. Men var och en som åkallar Herrens namn ska bli räddad. 
Så lyder Herrens ord. Gud, vi tackar dig.

682 ICKE GENOM NÅGON MÄNNISKAS STYRKA

Epistelläsning
Ur APOSTLAGÄRNINGARNA 2 
Så skriver evangelisten Lukas:   
När pingstdagen kom var de alla församlade. Då hördes plötsligt från himlen ett dån som av en stormvind, och det fyllde hela huset där de satt. De såg hur tungor som av eld fördelade sig och stannade på var och en av dem. Alla fylldes av den helige Ande och började tala andra tungomål, med de ord som Anden ingav dem. 
I Jerusalem bodde fromma judar från alla länder under himlen. När dånet ljöd samlades hela skaran, och förvirringen blev stor när var och en hörde just sitt språk talas. Utom sig av förvåning sa de: ”Men är de inte galileer allesammans, dessa som talar? Hur kan då var och en av oss höra sitt eget modersmål talas? Vi är parther, meder, elamiter, vi kommer från Mesopotamien, Judeen och Kappadokien, från Pontos och Asien, från Frygien och Pamfylien, från Egypten och trakten kring Kyrene i Libyen, vi har kommit hit från Rom, både judar och proselyter, vi är kretensare och araber – ändå hör vi dem tala på vårt eget språk om Guds stora gärningar.” I sin häpnad visste ingen vad han skulle tro, och de frågade varandra: ”Vad betyder detta?” Men andra gjorde sig lustiga och sade: ”De har druckit sig fulla på halvjäst vin.”
Så lyder Herrens ord. Gud, vi tackar dig.

Gradualpsalm
161 HELIGE ANDE, LÅT NU SKE


Evangelium
Ur JOHANNESEVANGELIET 14:
Upplyft era hjärtan till Gud och hör dagens heliga evangelium.
Så säger Herren genom evangelisten Johannes:    
Om ni älskar mig kommer ni att hålla mina bud. Jag ska be Fadern, och han ska ge er en annan hjälpare, som ska vara hos er för alltid: sanningens ande. Världen kan inte ta emot den, eftersom världen inte ser den och inte känner den. Men ni känner den, eftersom den är kvar hos er och kommer att vara i er. Jag ska inte lämna er ensamma, jag ska komma till er. Ännu en kort tid, sedan ser världen mig inte längre, men ni ska se mig, eftersom jag lever och ni kommer att leva. Den dagen ska ni förstå att jag är i min fader och ni i mig och jag i er. Den som har mina bud och håller dem, han älskar mig, och den som älskar mig ska bli älskad av min fader, och jag ska älska honom och visa mig för honom.”
Så lyder det heliga evangeliet. Lovad vare du, Kristus!

966 HALLELUJA

Predikan av Bengt Pleijel.

Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet. Amen.
Ja, lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan ordets görare, som dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Trosbekännelse
NICAENUM: 
Jag tror på en enda Gud, allsmäktig Fader, skapare av himmel och jord, av allt vad synligt och osynligt är; 
och på en enda Herre, Jesus Kristus, Guds enfödde Son, född av Fadern före all tid, Gud av Gud, ljus av ljus, sann Gud av sann Gud, född och icke skapad, av samma väsen som Fadern, på honom genom vilken allting är skapat; som för oss människor och för vår salighets skull har stigit ned från himmelen och tagit mandom genom den helige Ande av jungfrun Maria och blivit människa; som ock har blivit för oss korsfäst under Pontius Pilatus, lidit och blivit begraven; som på tredje dagen har uppstått, efter skrifterna, och stigit upp till himmelen och sitter på Faderns högra sida; därifrån igenkommande i härlighet till att döma levande och döda, på vilkens rike icke skall varda någon ände; 
och på den helige Ande, Herren och livgivaren, som utgår av Fadern och Sonen, på honom som tillika med Fadern och Sonen tillbedes och äras och som har talat genom profeterna; och på en enda, helig, allmännelig och apostolisk kyrka. Jag bekänner ett enda dop, till syndernas förlåtelse, och förväntar de dödas uppståndelse och den tillkommande världens liv. 

53 LIVETS ANDE, KOM FRÅN OVAN


Kyrkans allmänna förbön 

Helige Herre Gud, 
helige starke Gud, 
helige barmhärtige Frälsare, 
du evige Gud. 

Förbarma dig över oss! 

Om Andens kraft åt din kyrka, 
om enhet och förnyelse, 
om evangeliets framgång bland alla folk 
ropar vi till dig, o Herre: 

Hör oss, du vår Herre Gud! 

Om rättvisa och fred i världen 
(särskilt nu i Kongo, Tigray och Ukraina), 
om respekt för skapelsens gåvor, 
om utvägar ur de fattiga folkens nöd 
ropar vi till dig, o Herre: 

Hör oss, du vår Herre Gud! 

Om din tröst åt dem som sörjer, 
om din kraft åt de sjuka, 
om ditt ljus åt de döende,
om aktning för människans värde och värdighet 
ropar vi till dig, o Herre: 
Hör oss, du vår Herre Gud! 

Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång,
att vi, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet,
må vara beredda till en salig hädanfärd.

Herre, du hör innan vi ropar. 
Tack för att du är mäktig att ge långt utöver vad vi kan be eller tänka. 
Dig, vår Gud, tillhör pris och ära och makt från evighet till evighet. 

Amen.

Herrens bön

Välsignelsen
 

Slutpsalm
161 SOM SOL OM VÅREN STIGER

Postludium
VENI SANCTE SPIRITUS
 

fredag 10 maj 2013

Inför Söndagen före Pingst (Exaudi) 2013 - Hjälparen kommer

INLEDNING

Detta är en söndag i "pingstfastan", eller "pingstnovenan" som de nio dagarna mellan Kristi Himmelsfärdsdag och Pingstdagen också kallas. Men den är präglad av jublande glädje och förväntan.


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 33:18-22

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Femte Moseboken 31:6-8 - uppmaning till Josua och folket att vara tappra och starka

EPISTEL
Romarbrevet 8:31-39 - om Gud är för oss... Jfr SvPs1986 nr 43 "Jesus är min vän den bäste"

EVANGELIUM
Johannesevangeliet 16:23-33 - om lärjungarna som barnaföderskor, jfr nr 829 i Psalmer i 2000-talet!


PSALMER OCH SÅNGER PÅ SÖNDAGEN FÖRE PINGST

Herre, se, vi väntar alla (SvPs 1986 nr 52)
Livets Ande, kom från ovan (SvPs 1986 nr 53)
Vinden ser vi inte (SvPs 1986 nr 54)
Var jag går i skogar, berg och dalar (SvPs1986 nr 251:1-2)
Kom, helge Ande, till mig in (SvPs 1986 nr 364)
Helige Ande, sanningens Ande (SvPs 1986 nr 365)
O Gud, ditt rike ingen ser (SvPs 1986 nr 366)
O Guds Ande, du som bor i ljus (SvPs 1986 nr 367)
Blås på mig, skaparvind (SvPs 1986 nr 368)
Helge Ande, kom och driv (Stora Nätpsalmboken nr 133)
Det skall ej ske med mänsklig makt (Stora Nätpsalmboken nr 134)
Kom, helige Ande, jag beder (Stora Nätpsalmboken nr 135)
Be för oss, Herre, i vår nöd (Stora Nätpsalmboken nr 689)
Det händer nu (Psalmer i 2000-talet nr 829)


TANKAR OCH IDÉER INFÖR HELGFIRANDET

*
*

SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

*
*

BÖNER

*
*

LOVPRISNINGAR OCH VÄLGÅNGSÖNSKNINGAR

måndag 6 maj 2013

Inför Kristi himmelsfärdsdag 2013 - Herre över allting

File:Andrea Mantegna 012.jpg


INLEDNING

Denna dag har firats i den kristna kyrkan åtminstone sedan 300-talet. Den infaller 40 dagar efter påsk, eftersom det i Nya testamentet står att Jesus visade sej under 40 dagar efter sin uppståndelse.

Dagen firas som en Kristus Konungens dag - en tronbestigningens dag, en glädjefest.

TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 110
GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING

Jesaja 61:10-11

EPISTEL
Apostlagärningarna 1:1-11 (läses varje årgång) - läs Torbjörn Axelsons predikan i Floda kyrka 2002

EVANGELIUM
Lukasevangeliet 24:49-53

PSALMER OCH SÅNGER PÅ KRISTI HIMMELSFÄRDS DAG

Halleluja, sjung om Jesus (SvPs1986 nr 15)
Till himlen Herren Jesus for (SvPs1986 nr 158)
Till härlighetens land igen (SvPs1986 nr 159)
Stor och härlig var den dagen (Stora Nätpsalmboken)
Skönaste Jesus, hela jordens Herre (Stora Nätpsalmboken)
Du är på tronen (Stora Nätpsalmboken)


TANKAR OCH IDÉER INFÖR HELGFIRANDET

* Den klassiska gökottan är väl värd att ta vara på och utveckla, gärna i ekumeniskt samarbete. Kan man variera "utflyktsmålet" eller bör det vara samma år efter år så att folk hittar? Det får gärna finnas med ett vandringsmoment, även om målet bör vara lätt att nå även med bil (för folk med olika slag av fysiska handikapp).

* Blåsinstrument från kyrktornet är tydligen en gammal tradition på sina håll. Men i varje fall är det trevligt med blåsinstrument vid gökottan. Uppmuntra folk att ta med sej sina instrument, alltifrån flöjter till dragspel!


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vad menas med Kristi himmelsfärd och hur ska den beskrivas? Var det en flygtur till okänd planet (jfr folkmunnens "Kristi flygare") eller en något slags transformering ("en sky tog honom bort")?

BÖNER
*

LOVPRISNINGAR OCH VÄLGÅNGSÖNSKNINGAR


Så till sist från denna plats (predikstolen):

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. Amen. (1 Tess. 3:12 SFB)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Jag uppmanar er inför Gud, som ger liv åt allt, och inför Kristus Jesus, som under Pontius Pilatus vittnade med den rätta bekännelsen: håll ert uppdrag obefläckat och klanderfritt till vår herre Jesu Kristi ankomst, som den salige och ende härskaren skall låta oss uppleva när tiden är inne, han som är alla konungars konung och alla herrars herre, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus som ingen kan nalkas, han som ingen människa har sett eller kan se. Hans är äran och den eviga makten. Amen. (1 Tim. 6:13-16 B2000).

* Fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus Kristus, upp från de döda, han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja. Och må han verka i oss det som behagar honom, genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Hebr. 13:20-21, SFB)

* Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former. [---] Låt Gud förhärligas i allt detta genom Jesus Kristus. Hans är härligheten och makten i evigheters evighet, amen. (1 Petr. 4:9,11, B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.