lördag 27 december 2014

Inför Söndagen efter Jul 2014 - Guds barn

En lista över alla kyrkoårets sön- och helgdagar finns här.
Du Herrens tjänare!


File:GiottoInnocenti.jpg


INLEDNING

Söndagen efter jul infaller inte om juldagen och nyårsdagen ligger på en lördag eller en söndag. Men den infaller alltså åtminstone 5 av 7 år! Dess tema präglas av Herodes´ barnamord och "ropet i Rama" - och ibland infaller ju denna söndag precis som i år just på Värnlösa (tidigare "menlösa") barns dag, den 28 december. Men det präglas också av hur Jesus välsignar just barnen och ställer fram barn som föredömen för sina lärjungar.

Den liturgiska färgen är egentligen glädjens och festens vita färg, men den kan också vara röd som på Annandag Jul om man särskilt betonar barns lidande och död (särskilt om dagen infaller just den 28 december på Värnlösa barns dag) - det är alltså i så fall inte det allmänt "julröda" som avses med färgvalet. Altarljusen bör vara sex (fest!) och altarblommorna vita (alt. röda, se ovan). Symbol en krubba med hoppets och Ordets stjärna över - eller ett kors och en krona, som symboliserar både lidandet och härligheten kring Jesus.


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psaltaren 71:2-6
KB1917 SFB B2000

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jeremia 31:15-17 - om ropet i Rama, "Ramaskriet"

EPISTEL
Galaterbrevet 4:4-7 - om hur Gud sände sin Son när tiden var inne

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 2:13-23 - om flykten till Egypten och barnamorden i Betlehem

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ SÖNDAGEN EFTER JUL

Så är du nu vår broder kär (SvPs1986 nr 33:4-5) - slutpsalm
Kristus är världens ljus (SvPs1986 nr 37)
Den späda rosen fina (SvPs1986 nr 113:3-4)
O Betlehem, du lilla stad (SvPs1986 nr 115)
Dagen är kommen (SvPs1986 nr 122:1-3)
Välkommen hit, du jordens gäst (SvPs1986 nr 125:8-15)
Gud som haver barnen kär (SvPs1986 nr 193)
Tryggare kan ingen vara (SvPs1986 nr 248)
Dig vare lov, o Jesus Krist (SvPs1986 nr 431)
Det är min enda tröst och ro (SvPs1986 nr 478:8) - slutpsalm
På vägarna ute i världen Ur EFS-tillägget 1986
Vid den tid man räknar folket (Stora Nätpsalmboken nr 249)
Jesus älskar alla barnen (Nätpsalmboken för barn)





TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Hur kan barnen konkret stå i centrum i den här gudstjänsten? I tema och predikan men också genom barnvänlighet i själva gudstjänstupplägget? (Trots de svåra frågor som väcks).

* Dop i gudstjänsten passar alldeles ovanligt bra (inte minst "andra årgången")!

* Bjud in organisationer som BRIS (Barnens rätt i samhället), Rädda barnen eller Ja till livet!

* Om man låter landsflyktstemat stå i centrum kan särskilt flyktingar på orten bjudas in.



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Hur ser barnens mänskliga rättigheter ut? Lika eller olika de vuxnas? När blir man ett "barn" biologiskt/juridiskt/andligt och när slutar man vara det? Diskutera agalagen från 1979 och abortlagen från 1974. Vad är bra resp. dåligt? Vad innebär de resp. innebär de inte rent moraliskt? Hur är barnmorskornas situation idag (jfr Shifra och Pua i Egypten)?

* Hur ser flyktingsituationen ut där vi bor? Vilka är de och var finns de och kan vi göra något för varandra? Hur ser flykting- och asylreglerna ut, särskilt beträffande barn och familjeåterföreningar? Vad är bra resp. dåligt med vår flyktingpolitik och kan kyrkan göra positiv skillnad?

* Vad menas med att vara Guds barn och rent av ha fått "söners rätt" (jfr uttrycket "barnaskapet")? Hur fick vi den rätten och vad gör vi av den? (Jfr Joh. 1:12)

* Samtala kring den här beskrivningen av kristna i Diogenesbrevet från 2-300-talet ca: "De delar vad de har med andra. De gifter sig och får barn, som andra, men de dödar aldrig några ovälkomna barn. De delar bröd med andra, men inte sin bädd med otillbörliga. De älskar alla, men samtidigt förföljs de av alla. När de fördöms och dödas kallar de det för att 'vinna livet.' De välsignar, när de förbannas av andra. När de får utstå straff gläds de över att få lida för Kristi namns skull." Är skildringen idealiserad? Hur stämmer den in på oss?


BÖNER

* O Herre Gud, som genom din Son, Jesus Kristus, upptagit oss till dina barn, lär oss att i hans jordiska ringhet se din himmelska makt, så att vi blir trygga under ditt beskydd. Genom honom, Jesus Kristus, din Son, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, himmelske Fader, du som fastställer dagar och tidsåldrar efter ditt behag och som sänt din Son i världen att fullkomna de heligas längtan. Vi ber dej: Ge oss nåd att stilla och troget följa den kallelse du har givit oss, förvissade om att du gör ondskans anslag om intet, och att allt samverkar till det bästa för dem som älskar dej. Vår tid står i dina händer. Lovad vare du, o Gud, vår tillflykt. Amen.

* [Vid ev. tacksägelseringning] Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att vi, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.



SLUTÖNSKNINGAR OCH LOVPRISNINGAR

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Må han som är fridens Herre ge er sin frid alltid och på allt sätt. Herren vare med er alla. Amen. (2 Tess. 3:16 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)



Inför Den Helige Stefanus´ dag (Annandag Jul) 2014 - Martyrerna

En lista över alla kyrkoårets sön- och helgdagar finns här.
Du Herrens tjänare!

File:Stefan Overselo.gif


INLEDNING

Den helige Stefanus´ dag är martyrernas dag. Samtidigt är det ju Annandag Jul, och man vill gärna sjunga åtminstone några julsånger. Kan julens budskap och budskapet om lidande och död för Jesus´ skull förenas? Ja. Också om Jesus själv sjunger ju Carl Michael Bellman: "Men ack, min Frälserman, / din krubba och ditt kors stå redan när varann." (Och om ett par dagar firar vi Värnlösa barns dag till minne av barnamorden i Betlehem). I fornkyrkan kunde man säga så här: "Igår blev Kristus född till jorden för att Stefanus idag skulle födas till himlen."

Den helige Stefanus dag har faktiskt firats just den 26 december även innan Kristi födelses fest fixerades till den 25 december (källa: "Dagboken med kyrkoalmanacka 2008-2009" s. 19, Verbum). Liturgisk färg röd, altarljus fyra (för de fyra evangelierna), altarblommor röda. Symbol: "Martyrernas monogram", som är funnet på martyrgravar i katakomberna.


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psaltaren 46:1-8 (särskilt aktuell Annandag Jul 2004...)
KB1917 SFB B2000
LB KJV KXII

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jeremia 1:17-19 - om hur profeten görs till en befäst stad

"EPISTEL"
Apostlagärningarna 6:8-15  - om diakonen Stefanus och de falska vittnena
B2000

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 10:16-22 - om att bli hatad av alla för Jesus´ namns skull

Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan!


Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ DEN HELIGE STEFANOS DAG

Han tårar fälla skall som vi (SvPs1986 nr 119:3-4)
Lyss till änglasångens ord (SvPs1986 nr 123)
Pris vare dig, Gud Fader (SvPs1986 nr 641:7)
Jesus, det eneste (SvPs1986 nr 650)
Du ord för alla tider (Stora Nätpsalmboken nr 204)
O Gud, vår Herre, vi dej ber (Stora Nätpsalmboken nr 205)
Genom lidande till seger (Stora Nätpsalmboken nr 219)
Vid den tid man räknar folket (Stora Nätpsalmboken nr 249)
O Gud, vår broder Abels blod (Stora Nätpsalmboken nr 390)
Kom, Jesus, var oss alla när (Stora Nätpsalmboken nr 494)
Bli inte rädd när orätt rår (Stora Nätpsalmboken nr 698)
Glad och oförfärad gå (Stora Nätpsalmboken nr 700)
Jesus Kristus vill bli känd (Missionspsalmboken)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Tänk på avsidestagna och ensamma människor som inte fått möjlighet att fira någon julgudstjänst - kan vi besöka dem idag och prata, sjunga och be tillsammans? (Gäller i och för sej även julafton/juldagen, men vi kanske har tid för fler idag?).

* Kollekt till missionen passar mycket bra på Annandag Jul (som faktiskt varit Svenska Missionskyrkans/Missionsförbundets stora missionshelg i många, många år).

* Någon hemmavarande missionär kan gärna medverka (och kanske predika?) med anknytning till situationen för kristna i olika delar av världen.

* Uppmärksamma gärna vår tids martyrer/blodsvittnen med berättelser och namn. Jämför biskop Jonas Jonsons insatser för att uppmärksamma den, se t.ex Martyrernas kapell i Strängnäs domkyrka.



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vilka kristna martyrer känner vi till från vår egen tid? Från gången tid? 

* Alla trosinriktningar och ideologier kan sägas ha sina martyrer. Och ibland är det människor som bekänt sej som kristna som förföljt människor med annan livssyn - eller kristna av annan konfession. Hur ska vi tackla detta faktum?

* "Martyrernas blod är kyrkans utsäde", har det sagts genom århundraden. "Flest martyrer vinner", uttryckte någon saken mera nyligen. Vad kan menas med detta? Är det sant? Varför räknas Jesus inte som martyr?

* På vilka situationer förutom domstolssituationen kan vi tillämpa Jesusorden om att inte bekymra sej för vad man ska säga? På vilka andra sätt kan man annars förbereda sej?

* Hur ska vi förstå Jesus´ ord om att han vållar splittring till och med inom familjer?


BÖNER

* O Herre, barmhärtige Gud, du som med din Ande styrkte dina heliga martyrer, så att de inte endast med munnens bekännelse, utan också med sitt blod betygade sin tro på din Son, vår Frälsare, vi ber dej: styrk även oss, så att vi står fasta i alla prövningar och blir dej trogna intill döden. Genom honom, din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* Herre, vår Gud. Vi tackar och prisar dej för att du åter låtit oss fira din Sons, vår Frälsares, födelse. Vi ber dej: Hjälp oss att alltid minnas hur han gav sitt liv för oss och bad för sina fiender. Tänd din heliga kärlek i våra hjärtan, så att vi förmår älska även våra ovänner och be för dem som står oss emot. Styrk oss genom de heliga martyrernas exempel att i ord och gärning troget vittna om din Son. Honom vare lov och pris i evighet. Amen.

* [I samband med ev. tacksägelseringning] Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att vi, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


APOSTOLISKA LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Inför Juldagen 2014 - Jesus födelse

En lista över alla kyrkoårets sön- och helgdagar finns här.
Du Herrens tjänare!

File:Gerard van Honthorst 001.jpg


INLEDNING

Julottan i gryningen uttrycker ljusets ankomst genom den nyfödde Jesus Kristus. Inkarnationens mysterium som aktualiserats redan vid jungfru Marie bebådelsedag nio månader tidigare blir nu mer synligt och påtagligt - och väcker tillbedjan eller motstånd. "Se, natten flyr för dagens fröjd".

Evangelisten Lukas gör anspråk på att skildra ett verkligt, inte mytologiskt skeende: "Många har redan sökt ge en samlad skildring av de stora händelser som ägt rum ibland oss, så som de har berättats för oss av dem som från första stund var ögonvittnen och blev ordets tjänare, och efter att grundligt ha satt mig in i allt ända från början har nu också jag beslutat att i rätt ordning skriva ner det för dig, högt ärade Theofilos, för att du skall förstå att de upplysningar du har fått är tillförlitliga." (Luk. 1:1-4)

Liturgisk färg vit, altarljus sex, altarblommor vita och röda (jfr Höga Visans ord "min vän är strålande vit och röd"). Vitt, ljusets fullhet, står för renhet, rättfärdighet, oskuld, helighet, seger, glädje och fest. Dagens symbol är en krubba med en kungakrona över.


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psaltaren 72:1-7

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 9:2-7

EPISTEL
Första Timotheosbrevet 3:16

EVANGELIUM
Lukas 2:1-20
KJV LB

Läs predikan av Martin Luther i Huspostillan (1532-34)!
Läs predikan av Anders Carl Rutström (1759) i hans Predikningar och satser!
Läs predikan av Bengt Pleijel i Sångpostillan!
Läs predikan av Yngve Kalin i Predikobiblioteket!


PSALMER OCH SÅNGER PÅ JULDAGEN

Världens Frälsare kom här (SvPs1986 nr 112)
Det är en ros utsprungen (SvPs1986 nr 113)
Stilla natt (SvPs1986 nr 114)
O Betlehem, du lilla stad (SvPs1986 nr 115)
Fröjdas, vart sinne (SvPs1986 nr 118)
Var hälsad, sköna morgonstund (SvPs1986 nr 119)
När juldagsmorgon glimmar (SvPs1986 nr 121)
Dagen är kommen (SvPs1986 nr 122)
Lyss till änglasångens ord (SvPs1986 nr 123)
Prisad högt av herdars skara (SvPs1986 nr 432)
Gläd dej, du värld (Stora Nätpsalmboken nr 240)
Han som ger hjärtat rymd (Stora Nätpsalmboken nr 241)
Från himlen kommer jag med bud (Stora Nätpsalmboken nr 242)
Gå, ropa ut från bergen (Stora Nätpsalmboken nr 244)
Herren av himlen är kommen till jorden (Stora Nätpsalmboken nr 247)
Förunderligt och märkligt (Stora Nätpsalmboken nr 251)
Över världen strålar ljuset (Stora Nätpsalmboken nr 258)
Guds Son är född (Sionstoner 2011)
Evigt innan himlens fäste (Missionspsalmboken)
Utpräglade kör- eller solosånger:
O helga natt (A. Adam, Stora Nätpsalmboken nr 252)
Lille Josef timmerman (Anders Öhrwall) 
Hodie, Christus natus est (Francis Poulenc)





TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Någon del av julevangeliet kan med fördel dramatiseras (kanske resan och ankomsten till Betlehem?). Låt bara inte predikan ersättas av sketchen, bara förstärkas och befästas i minnet.

* Anknyt till julklappsutdelandet och presentera "Gud outsägligt rika gåva", och allt gott den (han) för med sej för den som tar emot.

* Glöm dock inte "blood, sweat, toil and tears-perspektivet" (Churchill) som syns i både stallet och herdarna (mindre i julkrubbsversionen) och annandags- och fjärdedagstemana. "Din krubba och ditt kors står redan när varann", som Bellman skriver. Till välsignelse för hela världen, men också till utmaning och självprövning.

* Anknyt gärna till julberättelser och juldikter i litteraturen (ex.vis Gullbergs "Ett barn är fött i dag"), men låt inte julevangeliet drunkna i sedelärande historier och legender. Observera poängen i "Lukasprologen" (Lukasevangeliet 1:1-4)!

* Eftersom detta ibland är människors enda kyrkogångstillfälle under året, är det vettigt att ge en kortkurs i kristen tro, så att inkarnationens mysterium anknyts både till skapelsens mysterium, påskens mysterium, pingstens mysterium och den slutliga återkomstens mysterium. Någon längre predikan är förstås inte aktuell, men 5 minuter kan innehålla mycket.


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Varför blev Gud människa? (Jämför S:t Anselms av Canterbury bok med just detta namn: "Cur Deus Homo", Varför blev Gud människa?").

* Vad betyder det att barnet som föds ska "bryta sönder bördors ok och skuldrors gissel"? Hur kan den saken uttryckas på vår tids språk?

* Vilket "herradöme" är det som barnet bär på sina axlar?

* Spelar det någon roll om detaljerna i julevangeliet är historiskt sanna, t.ex. de som rör kejsar Augustus, Quirinius, skattskrivningen o.s.v.? Jfr Mysteriet med den försvunna skattskrivningen av Anders Brogren.

* Hur hyllar vi Jesus idag, när vi inte kan gå till hans krubba i Betlehem? (Jfr Pappa Panovs stora dag av Leo Tolstoy och Jakobs brev 1:27).

* Hur uttrycker vi för vuxna människor idag vad barnaskapet hos Gud innebär?


BÖNER

* O Herre Gud, som låtit denna heliga natt upplysas av det sanna ljusets glans. Vi ber dej: ge oss nåd att såsom vi på jorden skådat dess uppgång, vi också må, med fullkomlig glädje i himmelen, betrakta dess eviga härlighet. Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, vi tackar dej att du för vår salighets skull har sänt oss din Son, som är din härlighets återsken och ditt väsens rätta avbild. Vi ber dej: ge oss nåd att öppna våra hjärtan för honom, så att vi renade från alla synder får vara med honom i himmelen. Genom samme din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* Helige Fader, himmelens och jordens Herre, du som i förbarmande såg till oss arma syndare, och till vår frälsning sände din enfödde Son och lät honom bli människa. Vi ber dej: ge oss nåd att i ödmjuk tro begrunda frälsningens hemlighet, din outsägliga gåva, så att våra hjärtan må uppfyllas av jubel och styrkas med kraft, så att vi vandrar i ljuset liksom han är i ljuset. Lov och ära vare dej, o Gud, och frid över hela jorden. Genom Jesus Kristus, vår Saliggörare. Amen.

* Barmhärtige Gud, kärleksrike Fader. Vi tackar och prisar dej att du, oss till frälsning och salighet, har låtit din enfödde Son bli människa. Dej, Herre Jesus Kristus, vare evigt lov att du, som var rik, blev fattig för vår skull, för att vi genom din fattigdom skulle bli rika. Vi tackar dej att du, som är alla herrars Herre, har blivit vår broder, för att vi med dej och genom dej skulle bli Guds barn. Låt dej nu också födas i våra hjärtan, och ge oss det rätta barnasinnet. Du återsken av Faderns härlighet, förnya oss efter din heliga bild. Du store Fridsfurste, förläna oss din frid, och behåll oss i ditt rike, så att vi i din härlighet evigt må prisa och lova dej. Amen.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Må han som är fridens Herre ge er sin frid alltid och på allt sätt. Herren vare med er alla. Amen. (2 Tess. 3:16 SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

söndag 21 december 2014

Inför Julafton 2014 - Den heliga natten


Du Herrens tjänare!



(Matthias Stom 1635-1640)


INLEDNING

I många sammanhang, särskilt i städerna, har julnattsmässan numera fått ersätta julottan (då mässa sällan firas). Men i gammal tradition firades tre mässor under julen: julnattsmässan, morgonmässan i ottan och högmässan längre fram på dagen (då ska man dock veta att kl. 8 eller 9 var normal högmässotid i många socknar fram till 1800-talet och att ottan hölls kl. 4 eller 5!). Man har också talat om "Jesu trefaldiga födelse": 1) av Fadern före all tid 2) av jungfru Maria här i tiden och 3) av Anden i de kristtrognas hjärtan.

Under dagen har många besökt en julbön med julkrubba, kanske också själva läst julevangeliet vid julkrubban hemmavid, och julnattsmässan blir då avslutningen på julaftonsfirandet. Eller också är detta första gången under helgen man firar julens evangelium: att Gud blev människa. I vilket fall som helst är änglakörens lovsång "Ära vare Gud i höjden" ("Gloria") en viktig del i denna gudstjänst, som ibland också kallats "änglarnas mässa".


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psaltaren 108:2-7

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 9:1a, 2-7

EPISTEL
Hebréerbrevet 1:1-6

EVANGELIUM
Lukas 2:1-20
KJV LB

Läs predikan av Bengt Pleijel i Sångpostillan!
Läs predikan av Yngve Kalin i Predikobiblioteket! (Jfr "Lilla julpostillan" 2011-12 för alla julhelgerna!).
Läs julbetraktelse av kyrkofadern Hieronymus!


PSALMER OCH SÅNGER TILL JULNATTSMÄSSAN
(Se f.ö. min större samling Julpsalmer)

Världens Frälsare kom här (SvPs1986 nr 112)
Det är en ros utsprungen (SvPs1986 nr 113)
Stilla natt (SvPs1986 nr 114)
O Betlehem, du lilla stad (SvPs1986 nr 115, jfr Fria psalmboken)
Fröjdas, vart sinne (SvPs1986 nr 118)
Lyss till änglasångens ord (SvPs1986 nr 123)
Ringen, I klockor (SvPs1986 nr 427), jfr Klinga, ni klockor (Missionspsalmboken)
Prisad högt av herdars skara (SvPs1986 nr 432)
Giv mig ej glans (SvPs1986 nr 645)
Gläd dej, du värld (Stora Nätpsalmboken nr 240)
Han som ger hjärtat rymd (Stora Nätpsalmboken nr 241)
Från himlen kommer jag med bud (Stora Nätpsalmboken nr 242)
Gå, ropa ut från bergen (Stora Nätpsalmboken nr 244)
Herren av himlen är kommen till jorden (Stora Nätpsalmboken nr 247)
Förunderligt och märkligt (Stora Nätpsalmboken nr 251)
Över världen strålar ljuset (Stora Nätpsalmboken nr 258)
Guds Son är född (Sionstoner 2011)
Evigt innan himlens fäste (Missionspsalmboken)
Utpräglade kör- eller solosånger:
O helga natt (A. Adam, Stora Nätpsalmboken nr 252)
Lille Josef timmerman (Anders Öhrwall)
En stjerne skinner i natt (Eivind Skeie/Tore W Aas)
Hodie, Christus natus est (Francis Poulenc)





TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Låt gärna ungdomar och konfirmander - som gärna är uppe länge ;o) - hjälpa till med förberedelserna och vara "gudstjänstgrupp" för hela gudstjänsten (kanske t.ex. vara kyrkvärdar, läsa texter och leda i förbön?).

* Någon del av julevangeliet kan med fördel dramatiseras (kanske resan och ankomsten till Betlehem?). Låt bara inte predikan ersättas av sketchen (den blir ju en del av evangelieläsningen) utan genom den förstärkas och befästas i minnet.

* När folk nuförtiden bara går i kyrkan vid jul, behöver de få en kortkurs i kristen tro (liksom vid dop, vigslar och begravningar). Är det rent av möjligt att de kan få en 5-10-minuters-version med alla de tre trosartiklarna - kanske rent av en överblick från bibelns första till sista bok, från historiens början till dess slut?

* Anknyt till julklappsutdelandet under dagen och presentera "Gud outsägligt rika gåva", och allt gott den (han) för med sej för den som tar emot.

* Glöm dock inte "blood, sweat, toil and tears-perspektivet" (Churchill) som syns i både stallet och herdarna (mindre i julkrubbsversionen) och annandags- och fjärdedagstemana. "Din krubba och ditt kors står redan när varann", som Bellman skriver. Till välsignelse för hela världen, men också till utmaning och självprövning.

* Anknyt gärna till julberättelser och juldikter i litteraturen (ex.vis Gullbergs "Ett barn är fött i dag"), men låt inte julevangeliet drunkna i sedelärande historier och legender. Observera poängen i "Lukasprologen" (Lukasevangeliet 1:1-4)!


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Hur ger Jesaja-texten och Hebréerbrevsprologen uttryck för Jesus´ gudomlighet?

* Varför blev Gud människa? (Jämför S:t Anselms av Canterbury bok med just detta namn: "Cur Deus Homo", Varför blev Gud människa?").

* Vad betyder det att Barnet som föds ska "bryta sönder bördors ok och skuldrors gissel"? Hur kan den saken uttryckas på vår tids språk?

* Vilket "herradöme" är det som Barnet bär på sina axlar?

* Spelar det någon roll om detaljerna i julevangeliet är historiskt sanna, t.ex. de som rör kejsar Augustus, Quirinius, skattskrivningen o.s.v.? Jfr Mysteriet med den försvunna skattskrivningen av Anders Brogren.

* Hur hyllar vi Jesus idag, när vi inte kan gå till hans krubba i Betlehem? (Jfr Pappa Panovs stora dag av Leo Tolstoy och Jakobs brev 1:27).

* Hur uttrycker vi för vuxna människor idag vad barnaskapet hos Gud innebär?


BÖN

* O Herre, himmelske Fader, du som låter denna heliga natt lysas upp av det sanna ljuset. Vi ber dej: Låt oss alltid vandra i dess sken, så att vi en gång i himmelen får skåda din härlighet. Du som med Sonen och den helige Ande lever och regerar från evighet till evighet. Amen.




LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Må han som är fridens Herre ge er sin frid alltid och på allt sätt. Herren vare med er alla. Amen. (2 Tess. 3:16 SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)


POSTLUDIUM




måndag 15 december 2014

Hoppusslad gudstjänst på 4 söndagen i advent (årg 1)

Här kommer en "hoppusslad" gudstjänst för Fjärde söndagen i advent, första årgången. Temat är "Herrens moder".

Bloggdatum och tidsangivelser i övrigt stämmer inte alls, men strunt samma. Några av bibelläsningarna är avsiktligt utvidgade med ett par verser för sammanhangets skull. 
Håll till godo!

Klockringning från Storkyrkan:


Ingångspsalm 
605 GUD BOR I ETT LJUS DIT INGEN KAN GÅ


Ingångsord - dagens psaltarpsalm 
Ur PSALTAREN 145
En lovsång av David. 
Jag sjunger om din storhet, Gud, min konung, nu och för evigt prisar jag ditt namn. Dag efter dag vill jag prisa dig, nu och för evigt sjunga ditt lov. Stor är Herren, högt är han prisad, ingen kan fatta hans storhet. Släkte efter släkte skall hylla dina verk och vittna om dina väldiga gärningar. De skall tala om din härlighet, ditt höga majestät, och de under som du gör vill jag besjunga. De skall prisa din fruktansvärda makt, och din storhet vill jag förkunna. De skall ropa ut din stora godhet och jubla över din trofasthet. Nådig och barmhärtig är Herren, sen till vrede och rik på kärlek. Herren är god mot alla, barmhärtig mot allt han har skapat. Herre, allt du har skapat skall tacka dig, dina trogna skall lovsjunga dig. De skall tala om ditt rikes ära och förkunna din väldiga kraft, så att alla lär känna din makt, ditt rikes ära och härlighet. Ditt rike står i alla tider, ditt välde från släkte till släkte. Gud håller sina löften, kärleksfull i allt han gör.
 

Bön om syndernas förlåtelse
Ur PSALTAREN 51
Förbarma dig, Gud, i din nåd, stryk ut mina synder i din stora godhet. Gör mig fri från all min skuld och rena mig från min synd. Jag vet vad jag har brutit, min synd står alltid inför mig. Mot dig, bara mot dig har jag syndat, jag har gjort det som är ont i dina ögon. Du har rätt när du ställer mig till svars, den dom du fäller är rättvis. I skuld är jag född, i synd blev jag till i min moders liv. Du som älskar ett uppriktigt hjärta, ge mig vishet i mitt innersta. Rena mig med isop från min synd, tvätta mig vit som snö. Låt mig få höra glädjerop och lovsång, låt den du har krossat få jubla. Vänd bort din blick från mina synder, stryk ut all min skuld. Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta, ge mig ett nytt och stadigt sinne. Driv inte bort mig från din närhet, ta inte ifrån mig din heliga Ande. Låt mig åter glädjas över att du räddar, håll mig uppe, ge mig ett villigt sinne.   

Tillsägelse om syndernas förlåtelse
Ur FÖRSTA JOHANNESBREVET 1
Om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra och blodet från Jesus, hans Son, renar oss från all synd. Om vi säger att vi är utan synd bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet.

Kyrie, Gloria och Laudamus
695:4 DU EVIGT STRÅLANDE MORGONSOL och 697:6 VI PRISAR DIG 
 

Introitus
675a MARIAS LOVSÅNG - MAGNIFICAT


Dagens bön  
Låt oss bedja om nåden att som Maria ta emot Kristus med glädje: 
Tystnad 
O Gud, du som ger oss nåd att med Maria glädjas över din Sons ankomst – hjälp oss att ta emot honom som vår Frälsare, så att vi tryggt kan se fram emot hans återkomst. 
Genom honom, Jesus Kristus, vår Herre och Gud, som med dig, Fader, och den helige Ande lever och råder från evighet till evighet.  
Amen.      
 
Gammaltestamentlig läsning
Ur JESAJA 40  
Så skriver profeten Jesaja:   
Gå upp på ett högt berg med ditt glädjebud, Sion, ropa ut ditt glädjebud med hög röst, Jerusalem. Ropa, var inte rädd, säg till Judas städer: Er Gud kommer! Herren Gud kommer i all sin styrka, han härskar med mäktig arm. Sin segerlön har han med sig, de han vunnit går framför honom. Som en herde vallar han sin hjord. Han tar upp lammen i sin famn och bär dem i sina armar, han driver tackorna varligt.
Så lyder Herrens ord - Gud, vi tackar dig.

682 ICKE GENOM NÅGON MÄNNISKAS STYRKA

Epistelläsning
Ur Romarbrevet 10:
Så skriver aposteln Paulus:    .  
Kristus är slutet på lagen, så att var och en som tror kan bli rättfärdig. Ty om den rättfärdighet som lagen ger skriver Mose: Den människa som håller buden skall leva genom dem. Men den rättfärdighet som tron ger säger: Fråga inte i ditt hjärta: Vem skall stiga upp till himlen? – det vill säga för att hämta ner Kristus – eller: Vem skall stiga ner i avgrunden? – det vill säga för att hämta upp Kristus från de döda. Vad säger den då? Ordet är nära dig, i din mun och i ditt hjärta – det vill säga trons ord, det som vi förkunnar.
Så lyder Herrens ord. Gud, vi tackar dig.

Gradualpsalm
106 JERUSALEM, HÖJ UPP DIN RÖST

Evangelium
Ur LUKASEVANGELIET 1:  
Upplyft era hjärtan till Gud och hör dagens heliga evangelium. Så skriver evangelisten Matteus:  
Maria sade »Min själ prisar Herrens storhet, min ande jublar över Gud, min frälsare: han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna. Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig: stora ting låter den Mäktige ske med mig, hans namn är heligt, och hans förbarmande med dem som fruktar honom varar från släkte till släkte. Han gör mäktiga verk med sin arm, han skingrar dem som har övermodiga planer. Han störtar härskare från deras troner, och han upphöjer de ringa. Hungriga mättar han med sina gåvor, och rika skickar han tomhänta bort. Han tar sig an sin tjänare Israel och håller sitt löfte till våra fäder: att förbarma sig över Abraham och hans barn, till evig tid.«
Så lyder det heliga evangeliet - Lovad vare du, Kristus!

Predikan av Bengt Pleijel
Läs gärna även följande upprop inför Livets Söndag (även denna söndag)!
Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Trosbekännelse
NICAENUM:
Jag tror på en enda Gud, allsmäktig Fader, skapare av himmel och jord, av allt vad synligt och osynligt är; 
och på en enda Herre, Jesus Kristus, Guds enfödde Son, född av Fadern före all tid, Gud av Gud, ljus av ljus, sann Gud av sann Gud, född och icke skapad, av samma väsen som Fadern, på honom genom vilken allting är skapat; som för oss människor och för vår salighets skull har stigit ned från himmelen och tagit mandom genom den helige Ande av jungfrun Maria och blivit människa; som ock har blivit för oss korsfäst under Pontius Pilatus, lidit och blivit begraven; som på tredje dagen har uppstått, efter skrifterna, och stigit upp till himmelen och sitter på Faderns högra sida; därifrån igenkommande i härlighet till att döma levande och döda, på vilkens rike icke skall varda någon ände; 
och på den helige Ande, Herren och livgivaren, som utgår av Fadern och Sonen, på honom som tillika med Fadern och Sonen tillbedes och äras och som har talat genom profeterna; och på en enda, helig, allmännelig och apostolisk kyrka. Jag bekänner ett enda dop, till syndernas förlåtelse, och förväntar de dödas uppståndelse och den tillkommande världens liv. 

Psalm 
108 GÅ, SION, DIN KONUNG ATT MÖTA



Kyrkans allmänna förbön


Helige Herre Gud, helige starke Gud,
helige barmhärtige Frälsare, du evige Gud.

Förbarma dig över oss!

Om Andens kraft åt din kyrka,
om enhet och förnyelse,
om evangeliets framgång bland alla folk
ropar vi till dig, o Herre: 

Hör oss, du vår Herre Gud!

Om rättvisa och fred i världen,
om respekt för skapelsens gåvor,
om utvägar ur de fattiga folkens nöd
ropar vi till dig, o Herre: 

Hör oss, du vår Herre Gud!

Om tröst åt dem som sörjer,
om kraft åt de sjuka,
om aktning för människans värde och värdighet
ropar vi till dig, o Herre: 

Hör oss, du vår Herre Gud!  

Herre, du hör innan vi ropar.
Tack för att du är mäktig att ge
långt utöver vad vi kan be eller tänka.
Dig, vår Gud, tillhör pris och ära och makt
från evighet till evighet. Amen.

  
Herrens bön

Benedicamus
LÅT OSS TACKA OCH LOVA HERREN
 

Välsignelsen
 

Slutpsalm
736 ETT LITET BARN AV DAVIDS HUS


Postludium   
MAGNIFICAT




onsdag 10 december 2014

Hoppusslad gudstjänst på 3 söndagen i advent (årg 1) - Bana väg för Herren

Här kommer en "hoppusslad" gudstjänst för Tredje söndagen i advent, första årgången. Temat är "Bana väg för Herren". 

Bloggdatum och tidsangivelser i övrigt stämmer inte alls, men strunt samma. Några av bibelläsningarna är avsiktligt utvidgade med ett par verser för sammanhangets skull. 
Håll till godo!

Klockringning från Storkyrkan:


Ingångspsalm 
110 HAN KOMMER I SIN KYRKA 


Ingångsord - dagens psaltarpsalm 
PSALTAREN 146
Prisa Herren, min själ! Jag vill prisa honom så länge jag lever, lovsjunga min Gud så länge jag är till. Lita aldrig på mäktiga män, människor som ingen hjälp kan ge. De ger upp andan och blir jord igen, då går deras planer om intet. Lycklig den som har sitt stöd i Jakobs Gud och sätter sitt hopp till Herren, sin Gud. Han som har gjort himmel och jord och hav och allt vad som finns i dem, han sviker aldrig sina löften. Han ger de förtryckta deras rätt, han ger de svältande bröd. Herren befriar de fångna, Herren öppnar blinda ögon, Herren rätar krökta ryggar, Herren älskar de trogna, Herren ger främlingar skydd, stöder faderlösa och änkor men korsar de ondas planer. Herren härskar för evigt, din Gud, o Sion, från släkte till släkte.Halleluja!

Bön om syndernas förlåtelse
Ur PSALTAREN 51
Förbarma dig, Gud, i din nåd, stryk ut mina synder i din stora godhet. Gör mig fri från all min skuld och rena mig från min synd. Jag vet vad jag har brutit, min synd står alltid inför mig. Mot dig, bara mot dig har jag syndat, jag har gjort det som är ont i dina ögon. Du har rätt när du ställer mig till svars, den dom du fäller är rättvis. I skuld är jag född, i synd blev jag till i min moders liv. Du som älskar ett uppriktigt hjärta, ge mig vishet i mitt innersta. Rena mig med isop från min synd, tvätta mig vit som snö. Låt mig få höra glädjerop och lovsång, låt den du har krossat få jubla. Vänd bort din blick från mina synder, stryk ut all min skuld. Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta, ge mig ett nytt och stadigt sinne. Driv inte bort mig från din närhet, ta inte ifrån mig din heliga Ande. Låt mig åter glädjas över att du räddar, håll mig uppe, ge mig ett villigt sinne.   

Tillsägelse om syndernas förlåtelse
Ur FÖRSTA JOHANNESBREVET 1
Om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra och blodet från Jesus, hans Son, renar oss från all synd. Om vi säger att vi är utan synd bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet.

Kyrie, Gloria och Laudamus
695:4 DU EVIGT STRÅLANDE MORGONSOL och 697:6 VI PRISAR DIG 
 

Dagens bön  
Låt oss bedja att Gud bereder väg för sin Son i våra liv.
Tystnad.     
Herre, vår Gud, du sände Johannes döparen att bereda vägen för din Son – omvänd oss till dig, så att vi är redo att möta vår Domare och Frälsare när han kommer åter i härlighet. 
Genom honom, Jesus Kristus, vår Herre och Gud, som med dig, Fader, och den helige Ande lever och råder från evighet till evighet.
Amen.      
 
Gammaltestamentlig läsning
Ur JESAJA 29  
Så skriver profeten Jesaja:  
Herren sade: Detta folk nalkades mig med ord, deras läppar ärade mig, men deras hjärtan var långt ifrån mig, deras gudsfruktan var inlärda människobud. Därför ska jag än en gång slå detta folk med förundran genom förunderliga gärningar. Då är det slut med de visas vishet, de förnuftigas förnuft är borta. Ve dem som i dolda djup vill gömma sina planer undan Herren och utför sina gärningar i mörkret, dem som säger: ”Ingen ser oss, ingen vet!” Ni vänder allting upp och ner! Är leran jämställd med krukmakaren? Skall verket säga om mästaren: ”Han har inte gjort mig”? Skall det som formats av lera säga om honom som formade det: ”Han kan ingenting”?
Snart, om en liten tid, skall Libanon bli till en trädgård och trädgårdar räknas som skog. Den dagen skall de döva höra när man läser ur bokrullen, och de blindas ögon skall se, fria från dunkel och mörker. De förtryckta skall ständigt glädjas över Herren, de fattigaste jubla över Israels Helige. Ty då är det slut med tyrannerna, borta är de hänsynslösa, utplånade alla som hade ont i sinnet, de som anklagade oskyldiga inför domstolen, snärjde dem som förde rättvisans talan och med lögner fällde den som var utan skuld. 
Så säger Herren till Jakobs folk, han som räddade Abraham: Nu skall Jakob slippa att blygas, nu ska han inte mer rodna av skam. När han – hans barn – ser vad jag utför bland dem ska de hålla mitt namn heligt. Jakobs Helige ska de hålla helig, bäva för Israels Gud. De förvillade skall få insikt, de missnöjda lära sig en läxa.
Så lyder Herrens ord - Gud, vi tackar dig.

Epistelläsning
UR FÖRSTA KORINTIERBREVET 4:
Så skriver aposteln Paulus:    
Vi bör alltså betraktas som Kristi tjänare och som förvaltare av Guds hemligheter. Nu krävs ju av en förvaltare att han skall visa sig pålitlig. Men mig är det likgiltigt om ni eller någon mänsklig domstol dömer mig. Inte heller dömer jag mig själv. Mitt samvete är rent, men det betyder inte att jag är frikänd. Den som dömer mig är Herren. 
Fäll därför ingen dom i förtid, innan Herren kommer. Han skall låta ljus falla över det som ligger dolt i mörkret och avslöja allt som människorna har i sinnet. Och då får var och en sitt beröm från Gud.
Så lyder Herrens ord. Gud, vi tackar dig.

Gradualpsalm
423 KOM JESUS, KOM IMMANUEL

Evangelium
Ur MATTEUSEVANGELIET 11:  
Upplyft era hjärtan till Gud och hör dagens heliga evangelium. Så skriver evangelisten Matteus:  
Johannes fick i sitt fängelse höra om Kristi gärningar, och han skickade några av sina lärjungar för att fråga honom: ”Är du den som skall komma, eller ska vi vänta på någon annan?” Jesus svarade dem: ”Gå och berätta för Johannes vad ni hör och ser: att blinda ser och lama går, spetälska blir rena och döva hör, döda står upp och fattiga får ett glädjebud. Salig är den som inte kommer på fall för min skull.” När de hade gått började Jesus tala till folket om Johannes: ”Vad gick ni ut i öknen för att se? Ett strå som vajar för vinden? Nej. Vad gick ni då ut för att se? En man i fina kläder? Men de som bär fina kläder finns i kungapalatsen. Vad gick ni då ut för att se? En profet? Ja, och jag säger er: en som är mer än profet. Det är om honom det står skrivet: Se, jag sänder min budbärare före dig, han skall bereda vägen för dig.Sannerligen, ingen av kvinna född har trätt fram som är större än Johannes döparen, men den minste i himmelriket är större än han. Sedan Johannes döparens dagar tränger himmelriket fram, och somliga söker rycka till sig det med våld. Ty ända till Johannes har allt vad profeterna och lagen sagt varit förutsägelser. Ni må tro det eller inte, han är Elia som skulle komma. Hör, du som har öron.
Så lyder det heliga evangeliet - Lovad vare du, Kristus!

Predikan av Bengt Pleijel.
Läs gärna även aktuellt upprop av olika kyrkliga ledare inför Livets Söndag!

Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Trosbekännelse
NICAENUM:
Jag tror på en enda Gud, allsmäktig Fader, skapare av himmel och jord, av allt vad synligt och osynligt är; 
och på en enda Herre, Jesus Kristus, Guds enfödde Son, född av Fadern före all tid, Gud av Gud, ljus av ljus, sann Gud av sann Gud, född och icke skapad, av samma väsen som Fadern, på honom genom vilken allting är skapat; som för oss människor och för vår salighets skull har stigit ned från himmelen och tagit mandom genom den helige Ande av jungfrun Maria och blivit människa; som ock har blivit för oss korsfäst under Pontius Pilatus, lidit och blivit begraven; som på tredje dagen har uppstått, efter skrifterna, och stigit upp till himmelen och sitter på Faderns högra sida; därifrån igenkommande i härlighet till att döma levande och döda, på vilkens rike icke skall varda någon ände; 
och på den helige Ande, Herren och livgivaren, som utgår av Fadern och Sonen, på honom som tillika med Fadern och Sonen tillbedes och äras och som har talat genom profeterna; och på en enda, helig, allmännelig och apostolisk kyrka. Jag bekänner ett enda dop, till syndernas förlåtelse, och förväntar de dödas uppståndelse och den tillkommande världens liv. 

Psalm 
107 GÖR PORTEN HÖG, GÖR DÖRREN BRED


Kyrkans allmänna förbön


Helige Herre Gud, helige starke Gud,
helige barmhärtige Frälsare, du evige Gud.

Förbarma dig över oss!

Om Andens kraft åt din kyrka,
om enhet och förnyelse,
om evangeliets framgång bland alla folk
ropar vi till dig, o Herre: 

Hör oss, du vår Herre Gud!

Om rättvisa och fred i världen,
om respekt för skapelsens gåvor,
om utvägar ur de fattiga folkens nöd
ropar vi till dig, o Herre: 

Hör oss, du vår Herre Gud!

Om tröst åt dem som sörjer,
om kraft åt de sjuka,
om aktning för människans värde och värdighet
ropar vi till dig, o Herre: 

Hör oss, du vår Herre Gud!  

Herre, du hör innan vi ropar.
Tack för att du är mäktig att ge
långt utöver vad vi kan be eller tänka.
Dig, vår Gud, tillhör pris och ära och makt
från evighet till evighet. Amen.

  
Herrens bön

Benedicamus
LÅT OSS TACKA OCH LOVA HERREN
 

Välsignelsen
 

Slutpsalm
111 KRISTUS KOMMER, DAVIDS SON


Postludium   
BLINDA KAN SE






måndag 1 december 2014

Hoppusslad gudstjänst på 2 söndagen i advent (1 årg)

Påskvänner!

Här en "hoppusslad" gudstjänst för Andra söndagen i advent, första årgången. Temat är "Guds rike är nära". 
Bloggdatum och tidsangivelser i övrigt stämmer inte alls, men strunt samma. Några av bibelläsningarna är avsiktligt utvidgade med ett par verser för sammanhangets skull. 
Håll till godo!

Klockringning från Storkyrkan:


Ingångspsalm 
39 JESUS FRÅN NASARET GÅR HÄR FRAM


Ingångsord - dagens psaltarpsalm 
PSALTAREN 85 
För körledaren. Av Korachs ättlingar, en psalm. 
Herre, förr var du god mot ditt land, du vände Jakobs öde. Du tog bort ditt folks skuld och förlät all deras synd. Du drog tillbaka din vrede, lät den glödande harmen slockna. Upprätta oss, Gud, vår räddare, låt din ovilja mot oss fara! Ska du vredgas på oss för alltid, ska din vrede vara från släkte till släkte? Vill du inte ge oss liv igen, så att ditt folk kan glädjas över dig? Herre, visa oss din godhet och ge oss din hjälp! 
Jag vill höra vad Gud säger. Herren förkunnar välgång för sitt folk och sina trogna och för de redbara. De som fruktar honom har nära till hans hjälp, hans härlighet bor i vårt land. Godhet och trofasthet möts, fred och rättvisa omfamnar varandra. Trofasthet spirar ur jorden, rättvisa blickar ner från himlen. Herren själv ger allt gott, vårt land ger sin gröda. Rättvisa går framför honom, fred och välgång i hans spår.

Bön om syndernas förlåtelse
Ur PSALTAREN 51
Förbarma dig, Gud, i din nåd, stryk ut mina synder i din stora godhet. Gör mig fri från all min skuld och rena mig från min synd. Jag vet vad jag har brutit, min synd står alltid inför mig. Mot dig, bara mot dig har jag syndat, jag har gjort det som är ont i dina ögon. Du har rätt när du ställer mig till svars, den dom du fäller är rättvis. I skuld är jag född, i synd blev jag till i min moders liv. Du som älskar ett uppriktigt hjärta, ge mig vishet i mitt innersta. Rena mig med isop från min synd, tvätta mig vit som snö. Låt mig få höra glädjerop och lovsång, låt den du har krossat få jubla. Vänd bort din blick från mina synder, stryk ut all min skuld. Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta, ge mig ett nytt och stadigt sinne. Driv inte bort mig från din närhet, ta inte ifrån mig din heliga Ande. Låt mig åter glädjas över att du räddar, håll mig uppe, ge mig ett villigt sinne.   

Tillsägelse om syndernas förlåtelse
Ur FÖRSTA JOHANNESBREVET 1
Om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra och blodet från Jesus, hans Son, renar oss från all synd. Om vi säger att vi är utan synd bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet.

Introitus
661 VAKA OCH BED


Kyrie, Gloria och Laudamus
695:4 DU EVIGT STRÅLANDE MORGONSOL och 697:6 VI PRISAR DIG 
 

Dagens bön  
Låt oss bedja om nåden att leva beredda inför Kristi återkomst.
Tystnad.    
O Gud, du som i Jesus Kristus upprättar ditt rike – gör oss starka i tron, uthålliga i bönen och frimodiga i kärleken intill den dag då han kommer åter i härlighet. Genom honom, Jesus Kristus, vår Herre och Gud, som med dig, Fader, och den helige Ande lever och råder från evighet till evighet.
Amen.      
 
Gammaltestamentlig läsning
Ur MIKA 4    
Så skriver profeten Mika: 
Den dag ska komma då berget med Herrens tempel står där orubbligt fast som det högsta av bergen, överst bland höjderna. Folken ska strömma dit, folkslag i mängd ska komma, och de ska säga: ”Låt oss gå upp till Herrens berg, till Jakobs Guds tempel. Han ska lära oss sina vägar, hans stigar vill vi följa.” Ty från Sion ska lag förkunnas, från Jerusalem Herrens ord. Han ska döma mellan alla folk, skipa rätt bland mäktiga folkslag i fjärran. De ska smida om sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar. Folken ska inte lyfta svärd mot varandra och aldrig mer övas för krig. Var och en skall sitta under sin vinstock och sitt fikonträd, och ingen skall hota honom. Herren Sebaot har talat.
Så lyder Herrens ord - Gud, vi tackar dig.

957 OCH VARJE MÄNSKA SKA LEVA I FRIHET

Epistelläsning
Ur ROMARBREVET 15:
Så skriver aposteln Paulus:    .
Alla profetior i skriften står där för att undervisa oss, så att vi genom vår uthållighet och den tröst skriften ger oss kan bevara vårt hopp. Måtte uthållighetens och tröstens Gud göra er eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni alla med en mun prisar vår herre Jesu Kristi Gud och fader. Godta därför varandra, så som Kristus har godtagit er till Guds ära. Jag menar: Kristus blev de omskurnas tjänare för att visa att Gud är sannfärdig och bekräfta de löften som getts åt fäderna, och hedningarna har fått prisa Gud för hans barmhärtighet. Det står ju skrivet: Därför ska jag prisa dig bland hedningarna, och ditt namn ska jag lovsjunga. Vidare heter det: Gläd er, ni hedningar, tillsammans med hans folk. Och en annan gång: Lova Herren, alla hedningar, lovsjung honom, alla folk. Och Jesaja säger: Han som är av Jishajs rot skall komma, han som reser sig för att härska över hedningarna; på honom ska hedningarna hoppas. Må hoppets Gud fylla er tro med all glädje och frid och ge er ett allt rikare hopp genom den heliga andens kraft.
Så lyder Herrens ord. Gud, vi tackar dig.

Gradualpsalm
423 KOM JESUS, KOM IMMANUEL

Evangelium
Ur LUKASEVANGELIET 21:  
Upplyft era hjärtan till Gud och hör dagens heliga evangelium - så skriver evangelisten Lukas: 
Jesus sa: ”Tecken ska visa sig i solen och månen och stjärnorna, och på jorden skall hedningarna gripas av ångest och rådlöshet vid havets och vågornas dån. Människor ska förgås av skräck i väntan på vad som ska komma över världen, ty himlens makter ska skakas. Då ska man få se Människosonen komma på ett moln med makt och stor härlighet. När allt detta börjar, så räta på er och lyft era huvuden, ty er befrielse närmar sig.” 
Han gav dem en liknelse: ”Se på fikonträdet och alla andra träd. När de börjar knoppas, då förstår ni av er själva att nu är sommaren nära. På samma sätt vet ni när ni ser detta hända att Guds rike är nära. Sannerligen, detta släkte ska inte förgå förrän allt detta händer. Himmel och jord ska förgå, men mina ord ska aldrig förgå. Var på er vakt så att inte era sinnen fördunklas av omåttlighet och dryckenskap och livets bekymmer, annars överraskas ni av den dagen som av en snara, för den ska komma över alla som bor på jorden. Håll er vakna hela tiden och be att ni får kraft att undfly det som väntar och kan stå upprätta inför Människosonen.” 
Om dagarna var han i templet och undervisade, men varje kväll gick han ut till det berg som kallas Olivberget och övernattade där. Och tidigt på morgonen kom allt folket till honom i templet för att höra honom.
Så lyder det heliga evangeliet - Lovad vare du, Kristus!

966 HALLELUJA
 

Predikan av Bengt Pleijel.

Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Trosbekännelse
NICAENUM:
Jag tror på en enda Gud, allsmäktig Fader, skapare av himmel och jord, av allt vad synligt och osynligt är; 
och på en enda Herre, Jesus Kristus, Guds enfödde Son, född av Fadern före all tid, Gud av Gud, ljus av ljus, sann Gud av sann Gud, född och icke skapad, av samma väsen som Fadern, på honom genom vilken allting är skapat; som för oss människor och för vår salighets skull har stigit ned från himmelen och tagit mandom genom den helige Ande av jungfrun Maria och blivit människa; som ock har blivit för oss korsfäst under Pontius Pilatus, lidit och blivit begraven; som på tredje dagen har uppstått, efter skrifterna, och stigit upp till himmelen och sitter på Faderns högra sida; därifrån igenkommande i härlighet till att döma levande och döda, på vilkens rike icke skall varda någon ände; 
och på den helige Ande, Herren och livgivaren, som utgår av Fadern och Sonen, på honom som tillika med Fadern och Sonen tillbedes och äras och som har talat genom profeterna; och på en enda, helig, allmännelig och apostolisk kyrka. Jag bekänner ett enda dop, till syndernas förlåtelse, och förväntar de dödas uppståndelse och den tillkommande världens liv. 

Psalm 
425 TIDENS MÅTT HAR FYLLTS TILL RANDEN


Kyrkans allmänna förbön


Helige Herre Gud, helige starke Gud,
helige barmhärtige Frälsare, du evige Gud.

Förbarma dig över oss!

Om Andens kraft åt din kyrka,
om enhet och förnyelse,
om evangeliets framgång bland alla folk
ropar vi till dig, o Herre: 

Hör oss, du vår Herre Gud!

Om rättvisa och fred i världen,
om respekt för skapelsens gåvor,
om utvägar ur de fattiga folkens nöd
ropar vi till dig, o Herre: 

Hör oss, du vår Herre Gud!

Om tröst åt dem som sörjer,
om kraft åt de sjuka,
om aktning för människans värde och värdighet
ropar vi till dig, o Herre: 

Hör oss, du vår Herre Gud!  

Herre, du hör innan vi ropar.
Tack för att du är mäktig att ge
långt utöver vad vi kan be eller tänka.
Dig, vår Gud, tillhör pris och ära och makt
från evighet till evighet. Amen.

  
Herrens bön

Benedicamus
LÅT OSS TACKA OCH LOVA HERREN
 

Välsignelsen
 

Slutpsalm
228 I TRO UNDER HIMMELENS SKYAR



Postludium   
ADVENT ÄR VÄNTANS TID