torsdag 26 november 2015

Inför Första söndagen i advent 2015 - Ett nådens år


Du Herrens tjänare!

Gratisbild på Första advent.
Bild från www.fotoakuten.se

INLEDNING

Första söndagen i advent är första söndagen i kyrkoåret, "kyrkans solvarv". Gott Nytt kyrkoår! I år, advent 2012, inleds även den andra av tre "årgångar", alltså uppsättningar av föreslagna texter i evangelieboken.

Söndagen inleder också den s.k. julfastan, den tid av samling, återhållsamhet och förberedelser som traditionellt föregick julfirandet. Men adventstiden blir i år (då första söndagen i advent infaller den 2 december) nästan en vecka kortare än i fjol, då den inföll redan den 26 november!

I den liturgiska musiken används redan fr.o.m. idag den s.k. julserien, så att ta ut julen lite i förväg den här årstiden är inget nytt (påskfastan har däremot en alldeles särskild musik, tydligt skild från påskens!). Liturgisk färgen är just denna söndag vit (men fr.o.m. aftonsången violett för att markera bots- och fastetid), altarljusen sex, altarblommor vita. Symbol: ett kristusmonogram med kungakrona över.

Men helgen är inte i första hand präglad av julbudskapet, snarare av påskbudskapet (jfr SvPs 103:4)! Adventstiden är litegrann en kortversion av kyrkoåret, fast "baklänges", från Jesus död via Jesus förkunnelse, Johannes döparen och Maria tillbaka till Jesus födelse. Och låt predikan bli en sammanfattning av den kristna trons kärnpunkter - många kommer inte att gå i kyrkan mer en söndag förmiddag på hela kyrkoåret!

Ordet advent betyder ankomst (av latinets adventus): Han som en gång kom till jorden i ringhet är den som nu kommer till sin kyrka med sin Ande och sitt ord och som en gång ska komma tillbaka i härlighet (jfr föregående och nästkommande söndags budskap). Man talar ibland om Kristi trefaldiga Advent: han kom, han kommer och han ska komma.

Idag kommer Jesus till sin kyrka och församling, och vi hälsar honom med vårt "Hosianna" ("Herre, fräls!"). Välsignad är han som kommer i Herrens namn! Idag firar vi även ett vi får ett nytt kyrkoår, "ett nådens år från Herren."

När vintermörkret kring oss står,
då gryr på nytt vårt kyrkoår,
med nåd och tröst från världens ljus,
från Konungen av Davids hus.

Vid ljuständningen (av första ljuset i adventsljusstaken) kan någon, gärna ett barn, läsa de första verserna ur den s.k. Johannesprologen (Joh. 1:1-5), alternativt Psaltaren 118:24-27a. Eller också läses följande strof:

När första ljuset brinner,
då rider Jesus in.
Han kommer på en åsna:
den kungen, han är min!

Se gärna även den här betraktelsen av Agneta Enander! Och lämna gärna egna tankar och kommentarer i kommentarsfältet längst ner i bloggposten!


TEXTLÄSNINGAR (enl. 2003 års evangeliebok, 2 årg.).

PSALTARPSALM
Psaltaren 24 - jfr G. Wennerbergs tonsättning "Gören portarna höga"




GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Sakarja 9:9-10 (läses varje årgång) - jfr sången Dotter Sion med melodi av Händel.



EPISTEL
Uppenbarelseboken 3:20-22 - om honom som står vid dörren och bultar.
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV 

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 21:1-9 (läses varje årgång)
KJV LB

ALTERNATIV TEXT
Johannesevangeliet 18:36-37 om konungen i det rike som inte är av denna världen. Läs dock gärna även Pilatus´ cyniska fråga: "Vad är sanning"?
KB1917 SFB B2000

Läs predikan av Bengt Pleijel i Sångpostillan!
Och i Himmelskt söndagsgodis!
Läs predikan av Yngve Kalin i Predikobiblioteket!

Jfr Gustav Jensens psalm Konung är du visst 
och Olov Hartmans psalm "Pilatus såg på fången" (Psalmer och visor 1982 nr 822)



PSALMER OCH SÅNGER PÅ FÖRSTA SÖNDAGEN I ADVENT

Bereden väg för Herran (SvPs1986 nr 103)
Gläd dig, du Kristi brud (SvPs1986 nr 104)
*Hosianna, Davids Son (SvPs1986 nr 105)
Det susar genom livets strid (SvPs1986 nr 109)
Han kommer i sin kyrka (SvPs1986 nr 110)
Kristus kommer, Davids Son (SvPs1986 nr 111)
I din glädje, o Gud, vill vi sjunga (Stora Nätpsalmboken nr 19)
Kungars Kung och Herrars Herre (Stora Nätpsalmboken nr 117)
Dotter Sion (Stora Nätpsalmboken nr 230)
När första ljuset brinner (Stora Nätpsalmboken nr 231)
På grund av Jesu blod och sår (Stora Nätpsalmboken nr 236)
Konung är du visst (Stora Nätpsalmboken nr 237)
Med sina barn nu jublar Salem (Stora Nätpsalmboken nr 238)
Han är kungars Kung (Stora Nätpsalmboken nr 330)
På nytt advent för dörren står (Missionspsalmboken)
Vi tänder ett ljus, sen tänder vi två
Utpräglade kör- eller solosånger:
Gören portarna höga (Gunnar Wennerberg)
Advent (Otto Olsson)
Hosianna to the Son of David (Orlando Gibbons)
 




TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Passa på att aktualisera Pilatus-texten! Den är fin som omväxling till den "vanliga" predikotexten, och visar ju också på vilken situation Jesus faktiskt hamnade i där i Jerusalem. Hela världens domare ställs inför en liten grym och feg romersk domare. (Det förskräckande domssöndagsevangeliet följs ju faktiskt av att Jesus säger: "Ni vet att det om två dagar är påsk; då ska Människosonen bli förrådd och utlämnad till att korsfästas.").

* Gustaf Fröding-dikten "Vad är sanning?" kan också utmana till ett levande samtal om modernitet och postmodernitet - och om själva sanningsfrågan. Jesus hade dock redan svarat på frågan: "JAG ÄR vägen, sanningen och livet." En annan passande dikt att läsa första söndagen i advent kan vara Harriet Löwenhielms adventsdikt - om man inte rent av ska läsa den likbegynnande, längte dikten Munkåret?

* Flera samfund har en särskild insamlingsperiod för missionen under advents- och jultiden. En missionär eller ett missionsombud kan gärna få hålla "kollekttal" den här dagen!

*Man kan göra något lite extra roligt av att dagen faktiskt är kyrkans nyårsdag (vilket särskilt markeras i psalmen När vintermörkret kring oss står). Aktualisera gärna HELA kyrkoåret och trosläran i predikan, kanske med hjälp av psalmen Gå Sion, eftersom folk nästan bara går i kyrkan vid advent och jul, om man alls går. (Se Kalins kyrkoårsintroduktion). "Gott nytt kyrkoår!" är f.ö. ingen dum hälsning alls.

*Hur tar församlingen vara på de "extra kyrkobesök" som ofta sker denna söndag? Hur skapar man en välkomnande atmosfär och motiverar människor att följa kyrkoåret från start till mål? Extra personliga pålysningar så att de som leder eller deltar i en grupp (kör, bibelstudiegrupp o.s.v.) också är med och bjuder in till den?

*Låt någon grupp göra en enkel "adventskalender" över Jesu liv med A4-bilder som först vänds med baksidan mot församlingen. När illustratören vänder på sin bild säger han/hon med en mening vad den föreställer och avslutar "Det är honom vi väntar på".

*Låt någon grupp förbereda "kyrkans nyårsönskningar" att framföra i samband med kyrkans förbön eller strax före välsignelsen. Kanske också förslag på frivilliga och genomtänkta nyårslöften kring kyrkogång, givande, bön och bibelläsning?

*Tillverka - och kanske sälj? - ett "kyrkoårshalsband" med pärlor i olika färger, där varje färg symboliserar en helgdag i kyrkoåret (anknyt gärna till de liturgiska färgerna!).


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

*Hur tar man emot Jesus konkret i sitt liv? För första gången eller på nytt?

*Vad innebär söndagens tema "Ett nådens år" i den vardag som väntar?

*Är det någon skillnad på hur vi firar Jesus´ intåg i Jerusalem nu jämfört med vid Palmsöndagen (då samma text läses)?

*Varför undviker så många att gå i kyrkan på Domssöndagen men inte första söndagen i advent och till jul? Det är ju samme Jesus som kommer på en åsna som en gång kommer "i makt och härlighet". (Jfr även temat för nästkommande söndag).

* Varför teg Jesus när Pilatus ställde sin sista fråga? Var den inte uppriktigt ställd, bara en axelryckning? Hur ska vi se på Pilatus´ roll? Är han relativt sympatisk genom sin dialog med Jesus och sin vilja att "två sina händer". Eller har Jesper Svartvik rätt när han hävdar att den erkände tyrannen Pontius Pilatus ofta med stor orätt tecknats i ljusare färger än de judiska översteprästerna och judarna över huvud taget, just som Pilatus´ avsikt var: att skylla sitt beslut och hela korsfästelsehistorien enbart på judarna?

* Läs väckelseprästen Lars Linderots 200 år gamla adventspredikan - skulle man kunna predika på ett någotsånär liknande sätt (med modernt språk förstås) i en välfylld, tindrande kyrka i år? Varför/varför inte?


HÖGTIDSBÖNER

* Kom, Herre Jesus, i din kyrka, och uppväck med din kraft våra hjärtan, så att vi med glädje hälsar dej som vår konung och genom ditt beskydd blir frälsta från all synd och fara. Du som lever och regerar med Gud Fader och den helige Ande, i en gudom, från evighet till evighet. Amen.

* Herre vår Gud, himmelske Fader, till dej kommer vi med tacksägelse, lov och pris, för att du skänkt oss din Son, sanningens Konung, att göra oss fria från syndens och dödens makt. Vi ber dej: Upplys, regera och ledsaga oss genom din helige Ande, så att vi stadigt håller oss till Kristus allena. Ge oss nåd att inte, som världen, ta anstöt av hans utvärtes ringhet och förakta hans ord, utan genom fast förtröstan till honom bli saliga i evighet. Amen.

* Herre Jesus Kristus: Vi tackar dej att du under detta nya kyrkoår alltjämt kommer till din församling, i ditt ord och i dina sakrament, för att predika glädjens budskap för de fattiga, för att läka de i hjärtat förkrossade, för att förkunna frihet för de fångna och syn för de blinda. Ge oss genom din helige Ande nåd att med villiga hjärtan ta emot dej och med glädje hylla dej som vår Konung. Styrk oss att frimodigt bekänna dej och stadigt förbida din återkomst i härlighet, så att vi med alla dina trogna får gå in i din eviga glädje. Amen.

* I samband med ev. tacksägelseringning: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att vi, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


APOSTOLISKA LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Må han som är fridens Herre ge er sin frid alltid och på allt sätt. Herren vare med er alla. Amen. (2 Tess. 3:16 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.





POSTLUDIUM

måndag 16 november 2015

Inför Domssöndagen (Kristus Konungens dag) 2015 - Kristi återkomst

En lista över alla kyrkoårets sön- och helgdagar finns här!
Du Herrens tjänare!

File:Icon second coming.jpg


INLEDNING

Av någon anledning brukar det i moderna handböcker betonas att vi inte längre, som våra mindre upplysta förfäder, firar Domssöndagen med fruktan och bävan, utan som en festdag för Kristus konungen (ungefär som första söndagen i Advent alltså). Det är väl bara Kristus själv som pajar partyt med sina fruktansvärda och i evangelieboken kvarstående ord om "den eviga elden, som är tillredd åt djävulen [ops!] och hans änglar" och "Gå bort ifrån mej, ni förbannade!" - vilket gör att folk, som ju inser vad det trots allt är fråga om, visligen stannar hemma och spar sitt eventuella årliga kyrkbesök till nästkommande söndag eller kanske någon julnattsmässa.

Nå, visst finns det plats för glädje också - för dem som känner Kristus konungen och som "lyfter sina huvuden" när de hör att han närmar sej. "Kom, ni min Faders välsignade!" Men nog är det även för dem en "fröjd med bävan", för, som profeten frågar sej, "vem uthärdar hans tillkommelses dag?" Vi får sjunga som Lasse Lucidor: "Domen fruktar jag väl stort, / eftersom jag illa gjort. / Men den trösten jag ej glömmer, / att min broder Jesus dömer."

Dock bör vi samtidigt helt konkret ta Domarens ord till en biktspegel och rannsaka oss inför hur vi handlar gentemot "Jesu minsta bröder." Inte för att pricka av punkter på en meritlista utan för vår nästas skull - och för att mer och mer se vårt beroende av vår store bror, både i rättfärdiggörelsen och helgelsen.

Man kan sjunga Litanian denna dag ("för den eviga döden / fräls oss, milde Herre Gud!") och, liksom föregående söndag, använda fastetidens botslila färg. Och knyta samman kyrkoårets slut med dess början, adventsfastan.


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 102:26-29 - om att jord och himmel ska slitas ut men Gud bestå

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 65:17-19 - om att Gud ska skapa en ny himmel och en ny jord

EPISTEL
Andra Petrusbrevet 3:8-13 - om att tusen år är som en dag för Herren och en dag som tusen år

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 25:31-46 - om hur Människosonen skiljer fåren från getterna, läs dock även Matt. 26:1!!!

Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ DOMSSÖNDAGEN

Herre, när din dag är inne (SvPs1986 nr 174)
Pris vare Gud som låter (SvPs1986 nr 177)
Ack, saliga dag (SvPs1986 nr 314)
En herrdag i höjden (SvPs1986 nr 315)
Vakna upp! En stämma bjuder (SvPs1986 nr 317)
Nattens skuggor sakta viker (SvPs1986 nr 318)
En gång i tidens morgon (SvPs1986 nr 637) 
Syndare, säg (Stora Nätpsalmboken nr 373)
Vredens stora dag (Stora Nätpsalmboken nr 375)
Medan man lever i världen här (Stora Nätpsalmboken nr 376)
Min Gud, vilken morgon (Stora Nätpsalmboken nr 872)
Om han komme i dag (Stora Nätpsalmboken nr 888)
När alla helgon tågar in (Stora Nätpsalmboken nr 889)
Det dukas i himlarnas rike ett bord (Stora Nätpsalmboken 913)
Lär mej höra din röst på bussen (Psalmer och sånger 704)
Får ej i vårt hjärta bo (Missionspsalmboken)
Jesus, du ska världen döma (Missionspsalmboken)
Vi hälsar din ankomst när dagen är inne (Fria psalmboken)
Utpräglade kör- och solosånger:
Den heliga staden (Stephen Adams)








TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Betona Domssöndagens centrala betydelse i kristen teologi (egentligen en kristen högtid av samma dignitet som juldagen-påskdagen-pingstdagen). Framhäv både doms- och befrielsemotivet, inte det ena på bekostnad av det andra.

* Läs till allmän begrundan Olle Holmbergs tänkvärda aforism Världsförsoningen: " 'Försoning, försonlighet, inte vrede, inte vedergällning. Och inte döma, framför allt inte döma.'  Sa tjuven till domaren."

* Observera att bibelns kapitelindelning kommer från 1200-talet (Stephan Langton). Prova att i rak följd även läsa versen efter den föreslagna evangelietexten, alltså Matteus 26:1. (Tack för det djupt uppbyggliga förslaget, Karin Långström Vinge!).

* Björn Lindgrens dikt "Hygglighet" (tonsatt av Olle Widestrand) har också sin plats idag:

Ifall det blir en domedag som helst vi inte vill,
så har vi många vackra drag som Gud bör ta hänsyn till.
Vi stöder hyfs och lag, förstås, vi avskyr bråk och kiv,
vi jobbar och gör rätt för oss, vi lever ett hyggligt liv.

Ja, allt det där är gott och väl, men kravet är så stort,
att ingen nånsin frälst sin själ med gott som han själv har gjort.
Nej, i domens ljus blir hygglighet ett skydd av spindeltråd,
och den som riktigt fattat det kan bara be Gud om nåd.

* Varför inte även läsa Bengt Lidners (han med "knäppen", ni vet) storslagna dikt Yttersta domen?

* Man kan också prova "Dies irae" som växelsång kör/församling (SvPs 634) - om det finns någon kyrkokör som inte redan är helt uppslukad av första advent-sångerna...




SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Hur tänker vi kring Domens dag - och kring Domssöndagsfirandet? Vad tänker de evangeliskt-lutherskt konfessionella (?) kyrkomötespartierna Moderaterna, Centern och Socialdemokraterna om Jesus som världens Frälsare - och Domare? Vad lär islam för jämförelses skull?

* Hur lär vi oss känna igen och hjälpa "dessa mina minsta bröder"? Kan vi själva vara/hamna i deras situation (är det bra eller dumt att ställa sej just den frågan?)?

* Diskutera "rättfärdiggörelsen genom gärningar" utifrån dagens evangelium och Jakobs brev. I vilket samband står denna med "rättfärdiggörelsen genom tron"? Två nyckelord ur Nya testamentet är "allt som inte sker av tro är synd" och "tron utan gärningar är död".

* Hur hålla Domssöndagens budskap aktuellt och levande under övriga kyrkoåret och vid de tillfällen då något fler människor faktiskt kommer till kyrkan?


BÖNER

* O Herre Gud, regera så våra hjärtan och tankar med din helige Ande, att vi alltid tänker på alltings slut och på din rättvisa dom, så att vi uppväcks till att leva med dej här i tiden för att sedan få vara hos dej i evigheten. Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O Herre Jesus Kristus, du domare över alla, både levande och döda, du som ska komma på himmelens skyar med makt och härlighet för att var och en ska få igen sitt jordelivs gärningar, allt eftersom han handlat, vare sej han har gjort gott eller ont. Vi ber dej av allt hjärta: uppväck oss genom din helige Ande till att inte vara sorglösa utan alltid ha din tillkommelse i åtanke, så att vi vakar och beder, antingen vi äter eller dricker, stiger upp eller går till vila; och så att vi blir avskräckta ifrån synden, omvänder oss och lever i din efterföljd - och omsider ärver saligheten och det eviga livet. Du som lever och regerar med Fadern och den helige Ande, välsignad i evighet. Amen.

* O Herre Jesus Kristus, inför vars tron jordens folk skall stå församlade, i väntan på ditt domsord. Vi ber dej av allt hjärta: Hjälp oss att alla vårt jordelivs dagar ärligt böja oss för samvetets dom och i tro ta emot din oförskyllda nåd, och låt denna nåd omskapa oss till hjärta och levnadssätt, så att en gång på räkenskapens dag barmhärtigheten må berömma sej emot domen. Låt oss bida domens dag i ödmjuk och fast förtröstan, att den oförskyllda nåden även då skall vara ny, och att den som tror på dej inte ska förgås utan ha evigt liv. Du som lever och regerar med Fadern och den helige Ande, välsignad vare du i evighet. Amen.


* I samband med ev. tacksägelseringning: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.



LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. Amen. (1 Tess. 3:12 SFB)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Jag uppmanar er inför Gud, som ger liv åt allt, och inför Kristus Jesus, som under Pontius Pilatus vittnade med den rätta bekännelsen: håll ert uppdrag obefläckat och klanderfritt till vår herre Jesu Kristi ankomst, som den salige och ende härskaren skall låta oss uppleva när tiden är inne, han som är alla konungars konung och alla herrars herre, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus som ingen kan nalkas, han som ingen människa har sett eller kan se. Hans är äran och den eviga makten. Amen. (1 Tim. 6:13-16 B2000).

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.



POSTLUDIUM


måndag 9 november 2015

Inför Söndagen före Domssöndagen 2015 - Vaksamhet och väntan

En lista över alla kyrkoårets sön- och helgdagar finns här!

Du Herrens tjänare!






INLEDNING

Söndagen före Domssöndagen - egentligen ett passande namn på alla söndagar. "Söndagar före domedagen" - än varar nådens tid. Varje söndag är ett evangelium i sej.

Men den som inte inser evighetens allvar den här söndagen, inser det väl aldrig. Om själva Domssöndagen i välment eller "kundanpassat" nit gjorts till något mindre allvarligt och mer glatt än tidigare - trots den på många sätt förfärande evangelietexten - kan vi knappast krångla oss undan evighetens allvar den här söndagen? Visst SKULLE Kristi återkomst vara en glädjens dag - men BLIR den det? "Ska Människosonen när han kommer finna tro på jorden?" frågar Jesus själv.









TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 139 - om att Gud rannsakar oss och känner oss (jfr Utrannsaka mej, min Gudd)

GAMMALTESTAMENTLIG TEXT
Sefanja 3:8-13 - om Herrens stora dag

EPISTEL
Uppenbarelseboken 3:10-13 - om att hålla fast det man har, så att ingen stjäl segerkransen

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 25:1-13 - om de visa och de ovisa jungfrurna

Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
(Fast jag vet inte om jag tycker att den var så bra. Även Homeros nickade till ibland).
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan!
Och i Himmelskt söndagsgodis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!
Och följande dagbetraktelse över Matteus 25:5!
Och krönikan Flytta dig närmare elden!




PSALMER OCH SÅNGER PÅ SÖNDAGEN FÖRE DOMSSÖNDAGEN

Herre, när din dag är inne (SvPs1986 nr 174)
Nattens skuggor sakta viker (SvPs1986 nr 318)
Han kommer, han är nära (SvPs1986 nr 489)
Stå upp och be (Stora Nätpsalmboken nr 704)
Utrannsaka mej, min Gud (Stora Nätpsalmboken nr 769)
Jesus kommer, Jesus kommer (Stora Nätpsalmboken nr 878)
O Jesus, gör oss väl beredda (Stora Nätpsalmboken nr 879) 
Innanför eller utanför (Sionstoner)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Anknyt till förförra helgen då ljus tändes på kyrkogårdarna och till den nästnästa. Också denna helg vore naturlig att fira som en ljushelg med "lamporna brinnande." Kyrkoårets båda ändar berör varandra - "Herren kommer" är liksom det stående temat i en månads tid nu.

* Låt dagen och temat få vara just så allvarligt som det faktiskt är. (Och våga nämna det även i församlingsbladet, som sannolikt når betydligt fler än dagens predikan gör - eller vid någon av de söndagar eller andra tillfällen då folk faktiskt går i kyrkan).

* Betona som Lars Collmar att det inte handlar om några vimsiga flickor i största allmänhet. Utan att de "fåvitska jungfrurna" kan vara du och jag, eller för den delen mäktiga potentater i kyrkan, som styrt och ställt på alla de vis men glömt att vårda sitt eget andliga liv (eller aldrig haft något).

* Låt gärna riktiga oljelampor förevisas eller tillverkas i söndagsskolan! Inte särskilt svårt faktiskt - en lerklump som görs om till en oljeskål med ett mindre hål för veken att sticka fram i. Ännu mindre svårt är det att åtminstone illustrera dagens tema med äkta olivolja! Och att be om Guds Ande.



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vad menar Jesus med att ALLA blev sömniga och somnade? På vilka sätt sover vi som kom till kyrkan idag? 

* Varför är de visa tärnorna så avvisande när de övriga vill låna olja? (Vad står oljan för?). Jfr Helle Kleins radikala nytolkning av liknelsen - är den rimlig utifrån vad Jesus faktiskt säger? Är ens Martin Luthers beskrivning av de visa tärnorna rimlig? (Den är faktiskt inte så sympatisk den heller).

* Kan det bli för sent att bli frälst? Hur kommer en väckelse i så fall till stånd i tid? (Alla ska ju väckas när Jesus kommer, men inte alla till glädje, som det verkar).

* Jämför den förkortade psalmversionen Det dukas i himlarnas rike ett bord (SvPs1986 nr 321) med hela J A Eklunds översättning i Stora Nätpsalmboken nr 913. Vad har gått förlorat genom förkortningen?

* Diskutera den gamla väckelsesången Innanför eller utanför. Skrivs det några moderna sånger på samma tema idag? Är det bara bra om det inte gör det? Eller är det ett tecken på andlig sömn?

* Vilket är "evangeliet i evangeliet" denna dag? Hur kan vi gå vidare med hopp och tro, med "tända lampor"? Vilken betydelse kan nattvardsfirandet få denna dag?

 



BÖNER

* O Herre Gud, ge oss nåd att alltid vaka och be, så att vi inte somnar in i synden utan får gå in i den eviga härligheten. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen

* O Herre Jesus Kristus, du som är vår Frälsare och även ska bli vår Domare på den dag som ingen människa på jorden känner. Vi ber dej: Hjälp oss så att vi inte snärjs av jordelivets omsorger och lockelser, utan vakar, beder och strider, i trohet mot den kallelse du anförtrott oss, så att vi med glädje kan höra din röst och uppstå för att möta dej. Hjälp oss att sätta hela vår tillit till ditt löfte, att ingenting då ska kunna skilja oss från den kärlek som Gud bevisat oss i och genom dej. Kom, Herre Jesus! Amen.

* I samband med ev. tacksägelseringning: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.



LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR


Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. Amen. (1 Tess. 3:12 SFB)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Jag uppmanar er inför Gud, som ger liv åt allt, och inför Kristus Jesus, som under Pontius Pilatus vittnade med den rätta bekännelsen: håll ert uppdrag obefläckat och klanderfritt till vår herre Jesu Kristi ankomst, som den salige och ende härskaren skall låta oss uppleva när tiden är inne, han som är alla konungars konung och alla herrars herre, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus som ingen kan nalkas, han som ingen människa har sett eller kan se. Hans är äran och den eviga makten. Amen. (1 Tim. 6:13-16 B2000).

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.



POSTLUDIUM


tisdag 3 november 2015

Inför Tjugofjärde söndagen efter Pingst 2015 (Tjugotredje söndagen efter Trefaldighet) - Förlåtelse utan gräns

En lista över alla kyrkoårets sön- och helgdagar finns här!
Du Herrens tjänare!




INLEDNING

Fars dag och söndagen om "förlåtelse utan gräns" - nog måste det gå att kombinera på något sätt i förkunnelsen den här dagen. Även om evangeliet inte precis handlar om den förlorade sonens återkomst, utan snarare innehåller ganska kärva besked om hur man ska förfara vid s.k. "församlingstukt". (Prata med personen själv först, ta sedan med en eller ett par o.s.v.). Det är i det sammanhanget Petrus frågar hur många gånger han måste förlåta sin broder. Men den texten kommer inte förrän nästa år, om söndagen inte som så ofta, t.ex. de två senaste årgångarna, bara kommer bort i kyrkoårets "fia med knuff". Och den här evangelietexten tycks ju snarare handla om förlåtelsens gränser...

Som pappa, apropå fars dag nu igen, har man ju annars utmärkta möjligheter att gestalta både förlåtelsens givande och förlåtelsens mottagande ("förlåt oss våra skulder / liksom vi har förlåtit..."). Jämför de båda kärlekspärlorna i Frälsarkransen.

Ja, för Jesus´skull finns det förlåtelse även för verkligt blodröda, ohyggliga synder. Men apropå somliga fäder (och andra vuxna) säger ju Jesus på ett annat ställe att det varit bättre för dem själva om de fått en kvarnsten om halsen och sänkts i havets djup. Även om man inte citerar just det idag tål det att tänka på. Det är också skillnad på förlåtelse och förtroende - det är inte säkert man kan komma tillbaka i en viss uppgift eller roll bara för att man fått verklig och uppriktig förlåtelse. Ibland måste man ju också ta sitt straff juridiskt.

Som vanligt är det både lag och evangelium som gäller om förkunnelsen ska ha rätt sälta. Och Jesus talar ju i dagens text också om både "bindenyckeln" och "lösenyckeln", som ingår i Luleå stadsvapen.




TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 78:35-39 - om Israels trolöshet och Guds barmhärtighet

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Första Moseboken 50:15-21 - om Josef och hans bröder (se filmklipp nedan).

EPISTEL
Andra Thessalonikerbrevet 3:1-5 - om att Herren är trofast och ska styrka oss

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 18:15-20 - om "Kristi kyrkolag"

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan!
Och i Himmelskt söndagsgodis.




PSALMER OCH SÅNGER PÅ TJUGOFJÄRDE SÖNDAGEN EFTER PINGST

Oändlig nåd (SvPs1986 nr 231)
Som en härlig gudomskälla (SvPs1986 nr 235)
Mitt vittne vare Gud (Stora Nätpsalmboken nr 770)
Den Josef som vart såld (Fria Psalmboken)
Ruben, Simon, Levi, Juda (Barnpsalmboken)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Som sagt, anknyt till Fars dag! Alla har vi faktiskt åtminstone en pappa, vare sej han är död, frånvarande eller rent av okänd. Förutom Gud, som enligt aposteln är allas Fader.

* Banga inte för de svåra frågor som dagens evangelietext väcker! (Särskilt om man tänker på dagens tema!). Hur tillämpar vi Jesus föreskrifter på ett både tydligt och barmhärtigt sätt (hur betraktade han själv "hedningar och publikaner"?).

* Använd Josefberättelsen! (Även de kapitel som inte återges i evangelieboken!). Särskilt om det är en gudstjänst av familjekaraktär. Josef är en fantastisk förebild till Jesus, inte minst genom sin förlåtande brödrakärlek. (Samtidigt står det i ett tidigare skede av Josef-berättelsen att han "prövar dem", ganska rejält t.o.m.). Davids relation till kung Saul är också annat fantastiskt exempel från Gamla Testamentet (läs om David och Saul i grottan!).

* Anknyt gärna till kommande söndagar med domedagstema. Det finns gränslös förlåtelse, hel och full amnesti idag. Men nådatiden är inte gränslös. Kanske borde vi i kyrkohandboken ändra tackbönen efter syndabekännelsen till: "tack för att vägen till dig ännu är öppen" (förslag från bl.a. G A Danell).



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Samtala kring historien bakom boken "Nummer fem från vänster". Är det inte närmast orimligt att förlåta våldtäkt resp. falsk tillvitelse och fängelse i 11 år? Står vårt rättssystem - det ibland bristfälliga - i motsats till förlåtelsen eller verkar de på olika plan? (Hur står förresten "församlingen" och dess församlingstukt i relation till "samhället" och dess rättssystem? Jfr de skandaler där straffbara saker "hållits inom församlingen").

* Läs Nils Ferlins satiriska dikt "Niggern skriker i niggerbyn" och samtala kring "den dömande" resp. "den förlåtande" Guden. Kolla gärna även in det moraliska problemet i boken "Solrosen" av Simon Wiesenthal (1970) - ett utmärkt referat finns i det svenska förordet - och ställ det i relation till hela hans imponerande livsverk när det gäller att spåra upp nazistiska krigsförbrytare och få dem dömda!

* Hur predikar vi synd och nåd, dom och förlåtelse, lag och evangelium på rätt sätt? Finns det verkligen ingen gräns för förlåtelsen? I vilken mening finns det? I vilken mening inte?

* Maj-Lis Palo skrev en gång att "Kristi kyrkolag" även borde tillämpas beträffande slitningar i äktenskapet, för att förhindra skilsmässor eller värre saker än så. Men om man inte ens lyssnar till församlingen kan en separation slutligen faktiskt bli nödvändig. Ja, hur är det - hör det s.k. "privatlivet" till församlingens område?


BÖNER

* O Herre Gud, himmelske Fader, som genom din Son Jesus Kristus har tillsagt syndernas förlåtelse åt alla som tror: Låt hans kärlek bli mäktig i oss, så att vi av hjärtat förlåter våra systrar och bröder och så för en vandel som anstår dina barn. Genom samme din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, barmhärtige Fader, du som sänt din Son Jesus Kristus i världen för att lösa det som bundits av synden. Vi ber dej: Ge oss nåd att se och känna vår synd, att ångra och bekänna den och att be om varandras förlåtelse. Du som förlåter oss vad vi brutit, gör oss redo att också vi förlåta dem som är oss skyldiga, så att vi genom din helige Ande vinner vår broder. I Jesu namn. Amen.

* I samband med tacksägelseringningen: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus Kristus, upp från de döda, han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja. Och må han verka i oss det som behagar honom, genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Hebr. 13:20-21, SFB)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.