tisdag 27 december 2016

Inför Nyårsdagen (Åttondedag Jul) 2017 - I Jesu namn

Helgens bibelbok: RUT. Du kan även lyssna här! Och se filmen här!




Du Herrens tjänare!



INLEDNING

Nyårsdagen, den åttonde dagen efter Jesus´ födelse, är juldagens s.k. oktav. Nyårsdagen är omskärelsens fest och Jesus-namnets fest. Den fixerades till just 1 januari samtidigt som Kristi födelses fest förlades till den 25 december (vilket dröjde några hundra år). Betoningen av just Jesus-namnet denna dag infördes på 1300-talet av fransiscanerna. Och i Sverige blev dagen det borgerliga årets nyårsdag först på 1500-talet. (Källa: Gudstjänst I, s. 206, Origo 1992).

Liturgisk färg vit, altarljus sex, altarblommor vita (och röda), musik från julserien. Symbol IHS (de tre första bokstäverna i grekiskans ord för Jesus och en förkortning av latinets Iesus Hominum Salvator - Jesus människornas Frälsare). Alternativ symbol IXTYS-fisken (den grekiska förkortningen för Jesus Kristus Guds Son Frälsaren).


LÄSNINGAR PÅ NYÅRSDAGEN

PSALTARPSALM
Psalt. 121

GAMMALTESTAMENTLIG TEXT
Klagovisorna 3:22-26 (men läs gärna v. 1-58 för sammanhangets skull!)

EPISTEL
Apg. 10:42-43

EVANGELIUM
Joh. 2:23-25

Läs en predikan av Martin Luther ur Huspostillan!
Och en av Yngve Kalin (över GT-texten) ur Predikobiblioteket!
Och en av Bengt Pleijel ur Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ NYÅRSDAGEN


Halleluja, sjung om Jesus (SvPs1986 nr 15)
Kristus är världens ljus (SvPs1986 nr 37)
Se, Jesus är ett tröstrikt namn (SvPs1986 nr 42)
Sin enda grund har kyrkan (SvPs1986 nr 57)
Med Gud och hans vänskap (SvPs1986 nr 59)
Du sanna vinträd, Jesus kär (SvPs1986 nr 72)
Han kommer, till vår frälsning sänd (SvPs1986 nr 119:4) - slutpsalm, ståpsalm
Lyss till änglasångens ord (SvPs1986 nr 123)
Giv, o Jesus, fröjd och lycka (SvPs1986 nr 194)
O Gud, vår hjälp i gångna år (SvPs1986 nr 195)
Låt mig börja med dig (SvPs1986 nr 196)
Jag lyfter mina händer (SvPs1986 nr 238)
Vår Gud, till dej du skapat oss (SvPs1986 nr 337)
Krukmakarskivan svänger runt (SvPs1986 nr 343) - slutpsalm
* Namnet Jesus aldrig mister (SvPs1986/2003 nr 716, jfr Namnet Jesus bleknar aldrig)
Saligheten är nu här (Stora Nätpsalmboken nr 260)
* Din godhet vill vi lova (Stora Nätpsalmboken nr 261)
Låt ditt ansikte oss lysa (Stora Nätpsalmboken nr 441)
Av goda makter trofast innesluten (Stora Nätpsalmboken nr 442)
Än ett år nu i sitt sköte (Stora Nätpsalmboken nr 443)
Jesus är densamme (Stora Nätpsalmboken nr 446)
Utpräglade kör-, solo- eller instrumentalstycken:



TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Inom Missionskyrkan firar man denna dag ofta nattvard med erbjudande om personlig förbön under/efter nattvardsgången. Visst kan det vara gott att börja det nya året så även i andra samfund?

* Många kan vara trötta efter att ha varit uppe länge på nyårsafton. Kanske kan man lägga Nyårsdagens gudstjänst kl. 14 eller 18? Men dagen är Frälsarens namnsdag och juldagens "oktav" - och gudstjänsten bör alltså inte ställas in, särskilt inte i år, när den infaller på en söndag!

* Man kan dela ut eller sälja "Den vanliga almanackan" (Lingonalmanackan) till kyrkobesökarna denna dag. Den som talar om "Frälsarens Kristi födelse" och börjar januariuppslaget med bönen "Giv, o Jesu, fröjd och lycka!"

* Påven och Svenska ekumeniska nämnden har proklamerat Nyårsdagen som en bönedag för freden i världen ("Ära vare Gud i höjden och frid och fred på jorden"). Kan man göra något av detta i gudstjänsten? Vägar till fred? Vägar till frid? Vad innebär fred och frid / schalom? Vad har namnet Jesus med detta att göra?


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vad innebär det att be "i Jesu namn"? Vilken betydelse har namn idag jämfört med igår? Vilken särskild betydelse har Jesusnamnet?

* Hur ofta får vi "börja om" igen? Vad betyder "vingårdsmannens förbön"?

* Vad innebär Herrens välsignelse för oss idag? Jämför de gamla konjunktiven "Herren välsigne" med "Herren välsignar" i Bibel 2000 - blir det någon skillnad?

* Vilka nyårslöften vill vi avge som enskilda och som församling? Vilka förändringar behövs i vårt enskilda och vårt gemensamma liv?

* Nyårsdagen är "Kristi omskärelses fest", juldagens oktav, "den åttonde dagen". Idag vill många förbjuda omskärelse även av pojkar. Och som kristna är vi väl inte särskilt förtjusta i omskärelse ö.h.t. Men är det verkligen rimligt att förbjuda ett så relativt oskyldigt ingrepp, särskilt i ett land där det är fritt fram att helt avliva de små bara några månader innan omskärelse blir aktuellt. Kan judar och muslimer tro att vi "kristna" är riktig kloka när vi silar mygg och sväljer kameler på detta sätt?


BÖNER

Introitus I Jesu namn ska alla knän böja sej, deras som är i himmelen, deras som är på jorden och deras som är under jorden, och alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herre, Gud Fader till ära. Ditt rike är ett rike för alla evigheter, och ditt herradöme varar från släkte till släkte. Ära vare Fadern och Sonen och den helige Ande, såsom det var av begynnelsen, nu är och skall vara, från evighet till evighet. Amen.

* O Herre Gud, du som är densamme från evighet till evighet, vi tackar dej att du givit oss din Son, Jesus Kristus, till Frälsare och salighetshövding. Vi ber att vi, som i denna världen inte har någon varaktig stad, i hans efterföljd må finna vägen till ditt himmelska rike. Genom honom, Jesus Kristus, din Son, vår Herre. Amen.

* Herre, vår Gud, himmelske Fader, till dej kommer vi med lov och tacksägelse för att du inte tröttnar att förlåta oss syndare, utan dagligen möter oss med ny nåd. Vi prisar dej för att du skänkt oss din Son och att vi i hans heliga namn får närma oss dej i bönen, vissa om att du hör oss och ger oss vad vi behöver, så att ingenting ska fattas oss. Vi, som i vår Frälsares namn har börjat ett nytt år, ber om hjälp inte försumma din nåd utan tacksamt ta emot dina gåvor. Hjälp oss att vandra på dina vägar, i kärlek till varandra och i fast förtröstan på din nåd som förmår allt. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* Evige, allsmäktige Gud, stor i nåd, oföränderlig i trohet. Du förblir den du är, och dina år har ingen ände. Dej ger vi på denna årets första dag vårt tack och vårt lov för all barmhärtighet som du bevisat oss under den tid som gått. Vi har varit otacksamma, men ta inte din nåd ifrån oss. Skapa i oss ett nytt hjärta detta nya år. Lär oss att först söka ditt rike och din rättfärdighet, och hjälp oss att i Jesu Kristi, din Sons, namn börja och fortsätta allt vårt verk. I din bok är våra dagar skrivna. När den sista av dem går in, ta då emot oss i ditt oförgängliga rike. Amen.

[Vid ev. tacksägelseringning]: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd. 

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

söndag 25 december 2016

Inför den helige Stefanus dag (Annandag Jul) 2016


File:Stefan Overselo.gif


INLEDNING

Den helige Stefanus´ dag är martyrernas dag. Samtidigt är det ju Annandag Jul, och man vill gärna sjunga åtminstone några julsånger. Kan julens budskap och budskapet om lidande och död för Jesus´ skull förenas? Ja. Också om Jesus själv sjunger ju Carl Michael Bellman: "Men ack, min Frälserman, / din krubba och ditt kors stå redan när varann." (Och om ett par dagar firar vi Värnlösa barns dag till minne av barnamorden i Betlehem). I fornkyrkan kunde man säga så här: "Igår blev Kristus född till jorden för att Stefanus idag skulle födas till himlen."

Den helige Stefanus dag har faktiskt firats just den 26 december även innan Kristi födelses fest fixerades till den 25 december (källa: "Dagboken med kyrkoalmanacka 2008-2009" s. 19, Verbum). Liturgisk färg röd, altarljus fyra (för de fyra evangelierna), altarblommor röda. Symbol: "Martyrernas monogram", som är funnet på martyrgravar i katakomberna.


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psaltaren 46:1-8 (särskilt aktuell Annandag Jul 2004...)
KB1917 SFB B2000
LB KJV KXII

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Mika 7:1-6 - om profetens våndor (men läs v. 7-8 också!!!)
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

"EPISTEL"
Apostlagärningarna 4:18-31 - om att inte kunna tiga med vad en sett och hört
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 10:32-39 - om att Jesus i en mening inte kom med fred till jorden, utan svärd
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!


PSALMER OCH SÅNGER PÅ DEN HELIGE STEFANOS DAG

Han tårar fälla skall som vi (SvPs1986 nr 119:3-4)
Lyss till änglasångens ord (SvPs1986 nr 123)
På lidande byggd är Guds kyrka (SvPs1986 nr 163)
Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
Vårt fäste i all nöd är Gud (SvPs1986 nr 477)
Pris vare dig, Gud Fader (SvPs1986 nr 641:7)
Jesus, det eneste (SvPs1986 nr 650)
Du ord för alla tider (Stora Nätpsalmboken nr 204)
Genom lidande till seger (Stora Nätpsalmboken nr 219)
Vid den tid man räknar folket (Stora Nätpsalmboken nr 249)
O Gud, vår broder Abels blod (Stora Nätpsalmboken nr 390)
Kom, Jesus, var oss alla när (Stora Nätpsalmboken nr 494)
Bli inte rädd när orätt rår (Stora Nätpsalmboken nr 698)
Glad och oförfärad gå (Stora Nätpsalmboken nr 700)
När Stefanos blir fängslad (Missionspsalmboken)
O att den elden redan brunne (Sionstoner)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Tänk på avsidestagna och ensamma människor som inte fått möjlighet att fira någon julgudstjänst - kan vi besöka dem idag och prata, sjunga och be tillsammans? (Gäller i och för sej även julafton/juldagen, men vi kanske har tid för fler idag?).

* Kollekt till missionen passar mycket bra på Annandag Jul (som faktiskt varit Svenska Missionskyrkans/Missionsförbundets stora missionshelg i många, många år).

* Någon hemmavarande missionär kan gärna medverka (och kanske predika?) med anknytning till situationen för kristna i olika delar av världen.

* Uppmärksamma gärna vår tids martyrer/blodsvittnen med berättelser och namn. Jämför biskop Jonas Jonsons insatser för att uppmärksamma den, se t.ex Martyrernas kapell i Strängnäs domkyrka.



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vilka kristna martyrer känner vi till från vår egen tid? Från gången tid? 

* Alla trosinriktningar och ideologier kan sägas ha sina martyrer. Och ibland är det människor som bekänt sej som kristna som förföljt människor med annan livssyn - eller kristna av annan konfession. Hur ska vi tackla detta faktum?

* "Martyrernas blod är kyrkans utsäde", har det sagts genom århundraden. "Flest martyrer vinner", uttryckte någon saken mera nyligen. Vad kan menas med detta? Är det sant? Varför räknas Jesus inte som martyr?

* På vilka situationer förutom domstolssituationen kan vi tillämpa Jesusorden om att inte bekymra sej för vad man ska säga? På vilka andra sätt kan man annars förbereda sej?

* Hur ska vi förstå Jesus´ ord om att han vållar splittring till och med inom familjer?


BÖNER

* O Herre, barmhärtige Gud, du som med din Ande styrkte dina heliga martyrer, så att de inte endast med munnens bekännelse, utan också med sitt blod betygade sin tro på din Son, vår Frälsare, vi ber dej: styrk även oss, så att vi står fasta i alla prövningar och blir dej trogna intill döden. Genom honom, din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* Herre, vår Gud. Vi tackar och prisar dej för att du åter låtit oss fira din Sons, vår Frälsares, födelse. Vi ber dej: Hjälp oss att alltid minnas hur han gav sitt liv för oss och bad för sina fiender. Tänd din heliga kärlek i våra hjärtan, så att vi förmår älska även våra ovänner och be för dem som står oss emot. Styrk oss genom de heliga martyrernas exempel att i ord och gärning troget vittna om din Son. Honom vare lov och pris i evighet. Amen.

* [I samband med ev. tacksägelseringning] Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att vi, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


APOSTOLISKA LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

lördag 24 december 2016

Inför Juldagen 2016 - Jesus födelse

Helgens bibelbok: FEMTE MOSEBOKEN. Du kan även lyssna här!




Du Herrens tjänare!

File:Gerard van Honthorst 001.jpg


INLEDNING

Julottan i gryningen uttrycker ljusets ankomst genom den nyfödde Jesus Kristus. Inkarnationens mysterium som aktualiserats redan vid jungfru Marie bebådelsedag nio månader tidigare blir nu mer synligt och påtagligt - och väcker tillbedjan eller motstånd. "Se, natten flyr för dagens fröjd".

Evangelisten Lukas gör anspråk på att skildra ett verkligt, inte mytologiskt skeende: "Många har redan sökt ge en samlad skildring av de stora händelser som ägt rum ibland oss, så som de har berättats för oss av dem som från första stund var ögonvittnen och blev ordets tjänare, och efter att grundligt ha satt mig in i allt ända från början har nu också jag beslutat att i rätt ordning skriva ner det för dig, högt ärade Theofilos, för att du skall förstå att de upplysningar du har fått är tillförlitliga." (Luk. 1:1-4)

Liturgisk färg vit, altarljus sex, altarblommor vita och röda (jfr Höga Visans ord "min vän är strålande vit och röd"). Vitt, ljusets fullhet, står för renhet, rättfärdighet, oskuld, helighet, seger, glädje och fest. Dagens symbol är en krubba med en kungakrona över.


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psaltaren 72:1-7

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 9:2-7

EPISTEL
Första Johannesbrevet 1:1-4
KB1917 SFB B2000
LB KJV KXII

EVANGELIUM
Lukas 2:1-20
LB KJV KXII 

ALTERNATIV PREDIKOTEXT
Johannesevangeliet 1:1-14 - "Johannesprologen"
KB1917 SFB B2000
LB KJV KXII

Läs predikan av Bengt Pleijel i Sångpostillan!
Läs predikan av Yngve Kalin i Predikobiblioteket!





PSALMER OCH SÅNGER PÅ JULDAGEN 
(fler psalmer och sånger finns här)

Världens Frälsare kom här (SvPs1986 nr 112)
Det är en ros utsprungen (SvPs1986 nr 113)
Stilla natt (SvPs1986 nr 114)
O Betlehem, du lilla stad (SvPs1986 nr 115)
Fröjdas, vart sinne (SvPs1986 nr 118)
Var hälsad, sköna morgonstund (SvPs1986 nr 119)
När juldagsmorgon glimmar (SvPs1986 nr 121)
Dagen är kommen (SvPs1986 nr 122)
Prisad högt av herdars skara (SvPs1986 nr 432)
Gläd dej, du värld (Stora Nätpsalmboken nr 240)
Han som ger hjärtat rymd (Stora Nätpsalmboken nr 241)
Från himlen kommer jag med bud (Stora Nätpsalmboken nr 242)
Gå, ropa ut från bergen (Stora Nätpsalmboken nr 244)
Herren av himlen är kommen till jorden (Stora Nätpsalmboken nr 247)
Förunderligt och märkligt (Stora Nätpsalmboken nr 251)
Över världen strålar ljuset (Stora Nätpsalmboken nr 258)
Guds Son är född (Sionstoner 2011)
Evigt innan himlens fäste (Missionspsalmboken)
Utpräglade kör- eller solosånger:
O helga natt (A. Adam, Stora Nätpsalmboken nr 252)
Lille Josef timmerman (Anders Öhrwall) 
Hodie, Christus natus est (Francis Poulenc)





TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Någon del av julevangeliet kan med fördel dramatiseras (kanske resan och ankomsten till Betlehem?). Låt bara inte predikan ersättas av sketchen, bara förstärkas och befästas i minnet.

* Anknyt till julklappsutdelandet och presentera "Gud outsägligt rika gåva", och allt gott den (han) för med sej för den som tar emot.

* Glöm dock inte "blood, sweat, toil and tears-perspektivet" (Churchill) som syns i både stallet och herdarna (mindre i julkrubbsversionen) och annandags- och fjärdedagstemana. "Din krubba och ditt kors står redan när varann", som Bellman skriver. Till välsignelse för hela världen, men också till utmaning och självprövning.

* Anknyt gärna till julberättelser och juldikter i litteraturen (ex.vis Gullbergs "Ett barn är fött i dag"), men låt inte julevangeliet drunkna i sedelärande historier och legender. Observera poängen i "Lukasprologen" (Lukasevangeliet 1:1-4)!

* Eftersom detta ibland är människors enda kyrkogångstillfälle under året, är det vettigt att ge en kortkurs i kristen tro, så att inkarnationens mysterium anknyts både till skapelsens mysterium, påskens mysterium och den slutliga återkomstens mysterium. Någon längre predikan är förstås inte aktuell, men 5 minuter kan innehålla mycket.



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Varför blev Gud människa? (Jämför S:t Anselms av Canterbury bok med just detta namn: "Cur Deus Homo", Varför blev Gud människa?").

* Vad betyder det att barnet som föds ska "bryta sönder bördors ok och skuldrors gissel"? Hur kan den saken uttryckas på vår tids språk?

* Vilket "herradöme" är det som barnet bär på sina axlar?

* Spelar det någon roll om detaljerna i julevangeliet är historiskt sanna, t.ex. de som rör kejsar Augustus, Quirinius, skattskrivningen o.s.v.? Jfr Mysteriet med den försvunna skattskrivningen av Anders Brogren.

* Hur hyllar vi Jesus idag, när vi inte kan gå till hans krubba i Betlehem? (Jfr Pappa Panovs stora dag av Leo Tolstoy och Jakobs brev 1:27).

* Hur uttrycker vi för vuxna människor idag vad barnaskapet hos Gud innebär?



BÖNER

* O Herre Gud, som låtit denna heliga natt upplysas av det sanna ljusets glans. Vi ber dej: ge oss nåd att såsom vi på jorden skådat dess uppgång, vi också må, med fullkomlig glädje i himmelen, betrakta dess eviga härlighet. Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, vi tackar dej att du för vår salighets skull har sänt oss din Son, som är din härlighets återsken och ditt väsens rätta avbild. Vi ber dej: ge oss nåd att öppna våra hjärtan för honom, så att vi renade från alla synder får vara med honom i himmelen. Genom samme din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* Helige Fader, himmelens och jordens Herre, du som i förbarmande såg till oss arma syndare, och till vår frälsning sände din enfödde Son och lät honom bli människa. Vi ber dej: ge oss nåd att i ödmjuk tro begrunda frälsningens hemlighet, din outsägliga gåva, så att våra hjärtan må uppfyllas av jubel och styrkas med kraft, så att vi vandrar i ljuset liksom han är i ljuset. Lov och ära vare dej, o Gud, och frid över hela jorden. Genom Jesus Kristus, vår Saliggörare. Amen.

* Barmhärtige Gud, kärleksrike Fader. Vi tackar och prisar dej att du, oss till frälsning och salighet, har låtit din enfödde Son bli människa. Dej, Herre Jesus Kristus, vare evigt lov att du, som var rik, blev fattig för vår skull, för att vi genom din fattigdom skulle bli rika. Vi tackar dej att du, som är alla herrars Herre, har blivit vår broder, för att vi med dej och genom dej skulle bli Guds barn. Låt dej nu också födas i våra hjärtan, och ge oss det rätta barnasinnet. Du återsken av Faderns härlighet, förnya oss efter din heliga bild. Du store Fridsfurste, förläna oss din frid, och behåll oss i ditt rike, så att vi i din härlighet evigt må prisa och lova dej. Amen.



LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Må han som är fridens Herre ge er sin frid alltid och på allt sätt. Herren vare med er alla. Amen. (2 Tess. 3:16 SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)



POSTLUDIUM

måndag 19 december 2016

Inför Julnatten 2016 - Den heliga natten

Du Herrens tjänare!





INLEDNING

I många sammanhang, särskilt i städerna, har julnattsmässan numera fått ersätta julottan (då mässa sällan firas). Men i gammal tradition firades tre mässor under julen: julnattsmässan, morgonmässan i ottan och högmässan längre fram på dagen (då ska man dock veta att kl. 8 eller 9 var normal högmässotid i många socknar fram till 1800-talet och att ottan hölls kl. 4 eller 5!). Man har också talat om "Jesu trefaldiga födelse": 1) av Fadern före all tid 2) av jungfru Maria här i tiden och 3) av Anden i de kristtrognas hjärtan.

Under dagen har många besökt en julbön med julkrubba, kanske också själva läst julevangeliet vid julkrubban hemmavid, och julnattsmässan blir då avslutningen på julaftonsfirandet. Eller också är detta första gången under helgen man firar julens evangelium: att Gud blev människa. I vilket fall som helst är änglakörens lovsång "Ära vare Gud i höjden" ("Gloria") en viktig del i denna gudstjänst, som ibland också kallats "änglarnas mässa".


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psaltaren 108:2-7

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 9:1a, 2-7

EPISTEL
Hebréerbrevet 1:1-6

EVANGELIUM
Lukas 2:1-20
Läs predikan av Bengt Pleijel i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis!
Läs predikan av Yngve Kalin i Predikobiblioteket! (Jfr "Lilla julpostillan" 2011-12 för alla julhelgerna!).
Läs julbetraktelse av kyrkofadern Hieronymus!


PSALMER OCH SÅNGER TILL JULNATTSMÄSSAN

Världens Frälsare kom här (SvPs1986 nr 112)
Det är en ros utsprungen (SvPs1986 nr 113)
Stilla natt (SvPs1986 nr 114)
O Betlehem, du lilla stad (SvPs1986 nr 115), alt. text och melodi i Fria psalmboken
Fröjdas, vart sinne (SvPs1986 nr 118)
Lyss till änglasångens ord (SvPs1986 nr 123)
Ringen, I klockor (SvPs1986 nr 427)
Prisad högt av herdars skara (SvPs1986 nr 432)
Giv mig ej glans (SvPs1986 nr 645)
Gläd dej, du värld (Stora Nätpsalmboken nr 240)
Han som ger hjärtat rymd (Stora Nätpsalmboken nr 241)
Från himlen kommer jag med bud (Stora Nätpsalmboken nr 242)
Gå, ropa ut från bergen (Stora Nätpsalmboken nr 244)
Herren av himlen är kommen till jorden (Stora Nätpsalmboken nr 247)
Förunderligt och märkligt (Stora Nätpsalmboken nr 251)
Över världen strålar ljuset (Stora Nätpsalmboken nr 258)
Guds Son är född (Sionstoner 2011)
Evigt innan himlens fäste (Missionspsalmboken)
Utpräglade kör- eller solosånger:
O helga natt (A. Adam, Stora Nätpsalmboken nr 252)
Lille Josef timmerman (Anders Öhrwall)
En stjerne skinner i natt (Eivind Skeie/Tore W Aas)
Hodie, Christus natus est (Francis Poulenc)





TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Låt gärna ungdomar och konfirmander - som gärna är uppe länge ;o) - hjälpa till med förberedelserna och vara "gudstjänstgrupp" för hela gudstjänsten (kanske t.ex. vara kyrkvärdar, läsa texter och leda i förbön?).

* Någon del av julevangeliet kan med fördel dramatiseras (kanske resan och ankomsten till Betlehem?). Låt bara inte predikan ersättas av sketchen (den blir ju en del av evangelieläsningen) utan genom den förstärkas och befästas i minnet.

* När folk nuförtiden bara går i kyrkan vid jul, behöver de få en kortkurs i kristen tro (liksom vid dop, vigslar och begravningar). Är det rent av möjligt att de kan få en 5-10-minuters-version med alla de tre trosartiklarna - kanske rent av en överblick från bibelns första till sista bok, från historiens början till dess slut?

* Anknyt till julklappsutdelandet under dagen och presentera "Gud outsägligt rika gåva", och allt gott den (han) för med sej för den som tar emot.

* Glöm dock inte "blood, sweat, toil and tears-perspektivet" (Churchill) som syns i både stallet och herdarna (mindre i julkrubbsversionen) och annandags- och fjärdedagstemana. "Din krubba och ditt kors står redan när varann", som Bellman skriver. Till välsignelse för hela världen, men också till utmaning och självprövning.

* Anknyt gärna till julberättelser och juldikter i litteraturen (ex.vis Gullbergs "Ett barn är fött i dag"), men låt inte julevangeliet drunkna i sedelärande historier och legender. Observera poängen i "Lukasprologen" (Lukasevangeliet 1:1-4)!


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Hur ger Jesaja-texten och Hebréerbrevsprologen uttryck för Jesus´ gudomlighet?

* Varför blev Gud människa? (Jämför S:t Anselms av Canterbury bok med just detta namn: "Cur Deus Homo", Varför blev Gud människa?").

* Vad betyder det att Barnet som föds ska "bryta sönder bördors ok och skuldrors gissel"? Hur kan den saken uttryckas på vår tids språk?

* Vilket "herradöme" är det som Barnet bär på sina axlar?

* Spelar det någon roll om detaljerna i julevangeliet är historiskt sanna, t.ex. de som rör kejsar Augustus, Quirinius, skattskrivningen o.s.v.? Jfr Mysteriet med den försvunna skattskrivningen av Anders Brogren.

* Hur hyllar vi Jesus idag, när vi inte kan gå till hans krubba i Betlehem? (Jfr Pappa Panovs stora dag av Leo Tolstoy och Jakobs brev 1:27).

* Hur uttrycker vi för vuxna människor idag vad barnaskapet hos Gud innebär?


BÖN

* O Herre, himmelske Fader, du som låter denna heliga natt lysas upp av det sanna ljuset. Vi ber dej: Låt oss alltid vandra i dess sken, så att vi en gång i himmelen får skåda din härlighet. Du som med Sonen och den helige Ande lever och regerar från evighet till evighet. Amen.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Må han som är fridens Herre ge er sin frid alltid och på allt sätt. Herren vare med er alla. Amen. (2 Tess. 3:16 SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen. 

torsdag 15 december 2016

Inför Fjärde söndagen i advent 2016 - Herrens moder

Helgens bibelbok: FJÄRDE MOSEBOKEN. Du kan även lyssna här.

Du Herrens tjänare!





INLEDNING

Före 1983 var denna dag en "Johannes Döparen-dag" precis som föregående söndag. Sedan dess är den en "Maria-dag" - men egentligen är ju varje söndag Herrens dag, även denna! Fast Herrens ankomst till världen ses här ur Herrens moders perspektiv. Det har sagts att hon och Johannes Döparen står vid var sin sida av porten till det nya förbundet. Nu börjar julens budskap bryta fram så smått: "Ett litet barn av Davids hus / ska göra vinternatten ljus."

Adventstidens "baklängesbiografi" över Jesus har nu nått fram till hans människoblivande. Liturgisk färg violett/blå (blått är även Marias färg!), altarljus fyra (liksom adventsstakens brinnande ljus), altarblommor vita. Symbol en lilja. Dagen tillhör adventets bots- och beredelsetid, men är samtidigt (inte alls oförenligt!) präglad av mycket stor glädje!

Vid ljuständningen kan följande verser läsas:

När fjärde ljuset brinner
då ser vi Herrens mor.
Snart ska Maria föda
och glädjen ska bli stor!

Eller:

Vi tänder ett ljus, sen tänder vi två
och sedan det tredje så gärna,
och när vi tänt fyra, vad händer väl då?
Jo, då tänder Gud en stjärna!


Eller:

Vi tackar dej, Gud, i advent
för det fina som en gång hänt,
att du som är stor ville bli
en vanlig mänska som vi.


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psalt. 145:8-13 om hur Gud håller sina löften, kärleksfull i allt han gör
(versen 13b var förlorad men är i vår tid återfunnen!)
LB  KJV  KXII 

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 52:7-10 om budbärarens steg över bergen, jfr Så kort var den fröjd (SvPs 1986 nr 629)
KB1917 SFB B2000
LB KJV KXII

EPISTEL
Andra Korintierbrevet 1:17-22 om att alla Guds löften fått sitt Ja genom Jesus
KB1917 SFB  B2000
LB KJV KXII

EVANGELIUM
Lukasevangeliet 1:39-45 om Marias besök hos Elisabet och Elisabets hälsning
KB1917 SFB B2000
LB KJV KXII

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan och i Himmelskt söndagsgodis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!  


PSALMER OCH SÅNGER PÅ FJÄRDE SÖNDAGEN I ADVENT

Jesus Kristus, ärans kung (SvPs1986 nr 1:5-7)
Halleluja, du som bjuder (SvPs1986 nr 15:3-4)
Jerusalem, höj upp din röst (SvPs1986 nr 106)
Kristus kommer, Davids Son (SvPs1986 nr 111)
Han som tronar högt i skyn (SvPs1986 nr 123:2-3)
På tröskeln till Marias hem (SvPs1986 nr 164)
Kristus, konung som hör hemma (SvPs1986 nr 348)
Länge, länge har mitt hjärta (SvPs1986 nr 349), jfr O hur länge skall mitt hjärta (Stora Nätpsalmboken nr 104)
Gud vare lovad (SvPs1986 nr 400)
O du som himlens stjärnor tänt (SvPs1986 nr 422), jfr O du som skapat stjärnors här (Missionspsalmboken)
Du pärla skön av himmelrik (SvPs1986 nr 478:2-4)
Salig du och högt benådad (SvPs1986 nr 482)
Gud bor i ett ljus (SvPs1986 nr 605)
Min själ prisar Herrens storhet (SvPs1986 nr 675b)
Icke genom någon människas styrka (SvPs1986 nr 682)
* Vi sjunger med Maria (Psalmer i 2000-talet nr 935)
Ner i dödligheten stiger (Stora Nätpsalmboken nr 104)
Herren, din Gud, nu bor i dej (Stora Nätpsalmboken nr 141)
När första ljuset brinner (Stora Nätpsalmboken nr 231)
Min själ berömmer Gud med fröjd (Stora Nätpsalmboken nr 354)
* Tack, Herre, för din jungfrumor (Stora Nätpsalmboken nr 356)





TANKAR OCH IDÈER KRING HELGFIRANDET

* Observera att just dagens evangelium (om Maria och Elisabet) faktiskt har en egen helg, som inte försvann som ledig dag i Sverige förrän vid "stora helgdöden" 1772: Jungfru Marie besökelsedag (firades i västkyrkan den 2 juli fram till 1969, nu 31 maj).

* Jämför Maria och Elisabet och Lucia och andra modiga kvinnor i kyrkohistorien. Ta samtidigt upp det alldeles unika med Marias kallelse och hur hon kan vara en förebild för oss andra (även män). Inte bara under första årgången bör man kunna studera och stämma in i hennes lovsång - som läses vid den dagliga vespern världen över - och de många allusioner på Gamla Testamentet som den innehåller. En imponerande skriftlärd tonårstjej är hon, Maria! (Tesen att det nog är Lukas som skrivit lovsången och lagt den i hennes mun måste man nog vara teolog för att komma på - men jag har tyvärr sett den framföras i en helgkrönika).

* Undvik att, som många präster och konfirmandledare gjort, betona Marias förmenta minderårighet. Det är faktiskt inte säkert att hon var 13-14 år bara för att många andra förstföderskor var det. Om vår Herre var direkt inblandad, bör man väl kunna förvänta sej att han väntade in Marias både kroppsliga, psykiska och sociala mognad, så att hennes "ja" till graviditeten tiderna igenom skulle kunna ses som en fri och någorlunda vuxen människas "ja" (hon var kanske en "överårig" 17-18-åring som folk dåförtiden såg ner på för att hon inte hade en man - nästan som 17-18-åringar idag kan få skämmas för att de inte haft sex)?

* Läs Edith Södergrans dikt Rosen och fundera kring om och hur den passar denna söndag.

* Ifall söndagen infaller nära julaftonen kan gudstjänsten få karaktären av julbön, så att man även sjunger t.ex. psalmerna Världens Frälsare kom här eller Det är en ros utsprungen - eller åtminstone Giv mig ej glans som bön inför det stundande julfirandet. Annars - särskilt detta år när avståndet till julaftonen är maximalt - tillråds viss återhållsamhet av rent pedagogiska skäl (ungefär som vi inte öppnar alla julklappar i förväg). Även om Frälsaren alltid är oss född bör juldagen - och den dithörande julaftonen - få inleda det verkliga julfirandet. Advent, även "fjärde advent", är fortfarande väntans och beredelsens tid. Men  gudstjänsten kan i varje fall gärna avslutas med att man hjälps åt att ställa fram julkrubban - brukar vara populärt inte minst bland de yngsta. Som en förberedelse inför det "riktiga" julfirandet.

* Om det är få människor i kyrkan (ofta fallet denna söndag om ingen särskild musikmedverkan är aktuell) kan man passa på att fira gudstjänst i koret, nära nattvardsbordet eller i ett "sidokapell" längre ner, kanske t.o.m. vid ev. fikabord längst bak. Närheten och enkelheten kan göra text, bön och sång extra gripande med möjlighet till samtal och förbön inför julhelgerna.


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* På vilket sätt är Maria viktig i kyrkan? Framhäver vi henne för mycket eller för lite i just vår församling och kyrka? (Jämför diskussionen kring psalmen "Var hälsad, Herrens moder"). Var vår frälsning beroende av just hennes "ja" eller kunde även andra unga kvinnor ha blivit Herrens mor? (En fråga som har samband med frågan om huruvida just hon, som påven lär, var syndfri alltifrån sin tillblivelse, trots Luk. 2:48 - en replik ärligt återberättad för Lukas, troligen av Maria själv - samt den rent förfärliga händelse som återges i  Mark. 3:21,31-35). Jfr med den diametralt motsatta men ändå liknande frågan om huruvida vår frälsning var beroende av just Judas´ förräderi.

* Varför läser vi så sällan hela Uppenbarelsebokens 12 kapitel? (Mittendelen läser vi ju vid Mikaeli, men om drakens härjningar på jorden får vi sällan höra). Berättelsen om kvinnan och hennes barn är ju så märklig, oavsett om man tolkar kvinnan som Maria eller som kyrkan (varför inte både och?) - en underbar och uppbygglig motpol till berättelsen om "den stora skökan", staden där allt är till salu.

* Är jungfrufödelsen - som omtalas i både Matteus- och Lukasevangelierna, en "viktig" dogm? Varför/varför inte? Är den ett nödvändigt tecken på att Jesus verkligen var Guds Son? Kan man vara kristen - eller rent av ärkebiskop? - om man tror att Josef var Jesus´ biologiske far och alltså tolkar jungfrufödelsen rent symboliskt? Går Lukasprologen att tolka på mer än ett sätt?

* Elisabet ger Maria hedersnamnet "min Herres mor". Varför har då somliga reagerat mot att även kalla henne "Guds moder"?

* "Ringa har han upphöjt", sjunger Maria. Kan ni komma på fler exempel på det än exemplet Maria själv? "Härskare har han störtat från deras troner", sjunger hon. Vilka tänker vi på i det fallet?


BÖNER

* O Herre Gud, du som åter vill låta oss glädjas över din Sons ankomst i världen, låt det ske att såsom vi nu med fröjd går för att ta emot honom som vår Frälsare, vi också kan vara trygga vid hans återkomst till den yttersta domen. Genom samme din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* Herre vår Gud, ge oss nåd att liksom Maria i sann tro ta emot frälsningens gåva, Jesus Kristus, så att julens glädje må genomströmma oss - och så att din frid må bevara våra hjärtan och tankar från allt som vill skilja oss från din kärlek i Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

[I samband med ev. tacksägelseringning] Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att vi, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

File:Alexandr Ivanov 011.jpg




POSTLUDIUM





måndag 5 december 2016

Inför Tredje söndagen i advent 2016 - Bana väg för Herren

Du Herrens tjänare!






INLEDNING


Denna söndag är liksom föregående söndag av tydlig bot- och bättringkaraktär. Det är Johannes Döparen som uppträder och med sin omvändelsepredikan "bereder väg" för Herren Jesus, för "Guds Lamm som bär världens synd", men som också plågas av egna tvivel och själv behöver höra evangeliet, budskapet om Jesus och hans gärningar.

Liturgisk färg violett/blå, altarljus två (men tre brinnande ljus i adventsstaken!), altarblommor violetta/blå. Dagens symbol är en yxa, med hänsyftning på Johannes Döparens allvarliga ord: "Redan är yxan satt till roten på trädet. Varje träd som inte bär god frukt ska kastas bort och kastas i elden."


När tredje ljuset brinner,
Johannes stiger fram.
Han visar oss på Jesus
och säger: "Se Guds Lamm!"

Se även den här adventsbetraktelsen av Agneta Enander!


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psaltaren 146:3-9 - om hur Herren rätar krökta ryggar
KJV LB KXII

GAMMALTESTAMENTLIG TEXT
Jesaja 40:1-8 om en jämn väg i ödemarken för vår Gud

EPISTEL
Galaterbrevet 3:21-29 om lagen och Guds löften, om barnaskapet genom tron och dopet

EVANGELIUM
Lukasevangeliet 3:1-15 om Johannes Döparens förkunnelse (men läs gärna fram till vers 19!!!). Jfr Johannes kommer alltid först.

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis! Och ännu mer godis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!




PSALMER OCH SÅNGER PÅ TREDJE SÖNDAGEN I ADVENT

Bereden väg för Herran (SvPs1986 nr 103 - passa på att sjunga den en sista(?) gång! HELA!)
Gör porten hög (SvPs1986 nr 107)
I tro under himmelens skyar (SvPs1986 nr 228)
Hör du rösten (SvPs1986 nr 426)
Advent är mörker och kyla (SvPs1986 nr 609)
* Johannes kommer alltid först (Stora Nätpsalmboken nr 230)
Bana väg för Herren din Gud (Stora Nätpsalmboken nr 234)
Inget får Guds vilja hindra (Stora Nätpsalmboken nr 506)
Min Jesus, varmt välkommen var (Stora Nätpsalmboken nr 535)
* Vår Herre Jesus prisar vi (Missionspsalmboken)
* Johannes, Johannes, vad ropar du vid Jordan? (Kyrksång)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

*Tredje söndagen i advent firas ofta tidsmässigt nära Luciadagen, så även i år Kanske kan det finnas möjligheter att knyta an till den? Johannes Döparen och Lucia är f.ö. ganska roliga kontraster i klädsel och allmän apparation om man väljer att göra ett drama eller julspel med barn och ungdomar under den här tiden... passa gärna på att göra alla bekanta med Döparens livshistoria! Man kan också stoppa in Jungfru Maria och Johannes döparens mor Elisabet i dramat och låta dem göra "reklam" för kommande helg. "Välkomna åter!"

*Dagen firas sedan några år även som Livets söndag. Den innehåller då dels en tydlig lovsång till Livet och Skaparen i analogi med den som det sprattlande fostret Johannes Döparens överåriga mor Elisabet brast ut i när den unga släktingen Maria kom på besök med Jesus i sin livmoder. Dels också en tydlig udd mot vår abortpraxis och allt mer tilltagande "rashygien", med allt högre krav även på läkarassisterad dödshjälp.

*Johannes Döparen var ju en verklig friluftsmänniska. Finns det möjligheter att - trots den kalla årstiden - på något sätt fira dagen även utomhus? Gatuevangelisation med adventssånger, bibelord på plakat, Ja till livet- och rättvisemärkningstema ("Gör bättring!"), bibelord på plakat ("Se Guds Lamm som bär världens synd!") försäljning av rättvisa produkter, varm glögg eller choklad?´


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Nu är han lös igen (förra söndagen satt han ju i fängelse ;o). Vågar man predika som Johannes Döparen i vår tid? Vad kan man riskera hos oss (där man inte sätts i fängelse)?

*Hur predikar man omvändelse utan att människor känner sej fördömda? (Fråga ur boken Gudstjänst I, s. 79, Origo 1993).

*Eller är det själva vitsen - att människor ska uppleva att de är hopplöst förlorade "om Gud skulle så döma mej som hans heliga rättvisa kräver och mina synder har förtjänat" (Olaus Petri)?

*Hur visar vi på Jesus, "Guds Lamm", som Johannes Döparen gjorde - och hur visar vi att vi själva behöver evangeliet som Johannes Döparen behövde det? (Jämför hur vi använder pekfingret - och anknyt till det gamla påpekandet(!) att när man pekar finger åt någon brukar tre fingrar peka mot en själv).

*Samtala om olikheterna kristna emellan i livsstil och accentueringar ("Johannes kom - och han varken åt eller drack" ;o). Vad kan väcka berättigad kritik och vad är exempel på "Damned if you do and damned if you don´t-fenomenet"? Och är det ibland vi kristna som klagat på exempelvis judar eller muslimer - eller ateister - hur de än gör? 


BÖN

* O Herre Gud, himmelske Fader, som låtit din Son bli människa för att strida för oss mot synd och död och skänka oss evigt liv. Vi ber dej: Upplys och led oss med din helige Ande, så att vi i botfärdighet och tro håller oss endast till ditt ord och löfte. Låt oss inte hemfalla till övermod och högfärd eller till klenmod och förtvivlan, utan bli funna i skaran av dem som blir evigt saliga, genom din Son, Jesus Kristus. Amen.

* Herre vår Gud, himmelske Fader, du som utkorat den helige Johannes Döparen att bereda vägen för din Son. Vi ber dej: hjälp oss att lyssna till rösten som bådar din Sons ankomst. Jämna i våra hjärtan misströstans djup, och bryt ned otrons motstånd. Genom Jesus Kristus, din Son, vår Herre. Amen.

* [I samband med ev. tacksägelseringning] Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att vi, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.


* Må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. Amen. (1 Tess. 3:12 SFB)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Därför, mina älskade, då ni redan vet detta, var på er vakt, så att ni inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar ert fäste. Väx i stället till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)



  

måndag 28 november 2016

Inför Andra söndagen i advent 2016 - Guds rike är nära

File:Advent wreath.jpg


INLEDNING


I och med andra söndagen i advent blir adventstidens karaktär av bot och beredelse tydlig. En del av novembertidens och "domssöndagarnas" teman blir åter aktuella - Herrens slutliga återkomst, hans "andra advent" om man så vill, lyfts fram mer här än under de övriga adventshelgerna.

Liturgisk färg violett/blå, altarljus två ("lag och evangelium"), altarblommor violetta/blå. Symbol duvan med olivkvisten:

När andra ljuset brinner,
då ropar Jesus: Kom!
För nu är tiden inne
att tro och vända om.

Se gärna även denna betraktelse av Agneta Enander!


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psaltaren 85:9-14 om hur godhet och trofasthet möts när fred och rättvisa omfamnar varandra
KXII KB1917 SFB B2000

GT-LÄSNING
Jeremia 33:14-16 om ett rättfärdigt skott ur Davids stam; om Herren vår rättfärdighet
KXII KB1917 SFB B2000

EPISTEL
Hebréerbrevet 10:32-39 om uthållighet och frimodighet, eftersom han som ska komma snart kommer
KXII KB1917 SFB B2000

EVANGELIUM
Markusevangeliet 1:14-15 om att tiden är inne och Guds rike är nära

KXII KB1917 SFB B2000
Läs predikan av Bengt Pleijel ur Sångpostillan! Och på Himmelskt söndagsgodis! Och mera godis!
Läs predikan av Yngve Kalin ur Predikobiblioteket!  



PSALMER OCH SÅNGER TILL ANDRA SÖNDAGEN I ADVENT

Kristus kommer, Davids son (SvPs1986 nr 111)
Herre, när din dag är inne (SvPs1986 nr 174)
I tro under himmelens skyar (SvPs1986 nr 228)
O du som himlens stjärnor tänt (SvPs1986 nr 422)
Kom, Jesus, kom Immanuel (SvPs1986 nr 423)
Jag höja vill till Gud min sång (SvPs1986 nr 424), jfr Jag lyfter upp till Gud min sång (Stora Nätpsalmboken 874)
Guds Son en gång i morgonglans (SvPs1986 nr 490)
Advent är mörker och kyla (SvPs1986 nr 609)
Vaka och bed, ty dagen är nära (SvPs1986 nr 661)
I din glädje, o Gud, vill vi sjunga (Stora Nätpsalmboken nr 19)
När första ljuset brinner (Stora Nätpsalmboken nr 231)
Kristus, Konung stor (Stora Nätpsalmboken nr 374)
Och varje mänska ska leva i frihet (Stora Nätpsalmboken nr 812) - 1 årg.
Utpräglade kör - eller solosånger:
Advent är väntans tid (Waldemar Åhlén)





TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

*Läs Joh. 1:1-5 sedan första adventsljuset tänts och Joh. 1:9-13 sedan andra adventsljuset tänts.

*Se till att alla åhörare lär sej dagens heliga evangelium utantill! Längre är det inte än att det går. Läs det 10 gånger i rad om nödvändigt. Be åhörarna upprepa det! Som gudomlig resekost resten av kyrkoåret - och livet. (Bättre predikan kan ingen hålla, bara längre!).

*Firas inte Herrens heliga nattvard varje söndag bör det absolut ske denna dag ("Din död förkunnar vi, din uppståndelse bekänner vi, till dess du kommer åter i härlighet").

*Anknyt till både förra helgen och kommande helg! Låt dagens predikan få sin fortsättning nästa söndag - ge en "cliffhanger" idag som gör att man gärna återvänder för att få höra om Johannes Döparens och hans budskap!

*Studera reformatorernas skrifter, t.ex. Svenska kyrkans bekännelseskrifter, om hur Guds rike och dess närvaro i världen framställs där! Harmonierar det med Nya testamentets framställning?


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

*Vad menas med "Guds rike" och på vilket sätt kan det redan vara nära, ja, "inom oss"? På vilket sätt blir det synligt och "mitt ibland oss"? (Jfr Luk. 17:21 i olika översättningar).

*På vilka sätt är det hoppfullt och glädjande att Guds rike och Herren en dag "kommer"? I vilken mening kan det vara allvarligt och rent av skrämmande? Jfr Billy Grahams predikan.

*Hur kan rådlöshet och t.o.m. skräck inför vissa framtidsscenarion aktualiseras i utomkyrkliga sammanhang, jfr filmen The Day after Tomorrow? Likheter och skillnader gentemot kristen eskatologi?

*Vad innebär det att "tro på budskapet"? Evangelium betyder ju det GODA budskapet. Vad är det vi behöver tro?


BÖNER

* Uppväck, o Herre, våra hjärtan till att bereda vägen för din enfödde Son, Jesus Kristus. Ge oss nåd att i stadig förbidan på hans återkomst i härlighet tjäna dej med villig håg och rent sinne. Genom denne din Son Jesus Kristus, vår Herre, som lever och regerar med dej och den helige Ande från evighet till evighet. Amen.

* O Herre Gud, himmelske Far, som låtit din Son komma i världen för att upprätta ditt herravälde, vi tackar dej att du i honom utkorat oss till dina barn, och kallat oss att tjäna honom och hans rike på jorden. Vi ber dej: Ge oss nåd att vandra som rikets barn. Behåll oss i ditt ord och i en rätt tro, så att våra hjärtan inte tyngs ner av denna tidens omsorger. Hjälp oss att bedja och vaka, så att vi omsider, vid din Sons återkomst, med alla kristtrogna får del i den himmelska glädjen. Amen.

* Inför tacksägelsringningen: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att vi, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* Må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. Amen. (1 Tess. 3:12 SFB)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Därför, mina älskade, då ni redan vet detta, var på er vakt, så att ni inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar ert fäste. Väx i stället till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)