torsdag 28 juli 2016

Inför Tionde söndagen efter Trefaldighet 2016 (Elfte söndagen efter Pingst) - Nådens gåvor



Du Herrens tjänare!

'Cabernet Sauvignon'


INLEDNING

Tidigare (fram till 2003) hade denna sommarsöndag det allvarliga temat "Förspillda tillfällen". "Dagens tema pekar också på den mest svåråtkomliga formen av synd - underlåtelsen, där vi inte aktivt gör något ont utan undviker att göra det goda." (Guldbrandzén m.fl.: Gudstjänst III, Origo 1993, s. 264). Det är knappast svårt att koppla söndagen - eller andra söndagar - till detta rannsakande tema nu heller; hur förvaltar vi nådens gåvor och de tillfällen vi har att använda dem?

Det mer positivt formulerade temat "Nådens gåvor" som denna söndag har fr.o.m. 2003 passar också detta väl in i pingst- och trefaldighetstiden med dess betoning på trosliv och helgelse. Vi uppmanas och uppmuntras  "vid Guds barmhärtighet" till att leva som kristna. Det heter nådens gåvor, och det bör betonas. Huruvida "nådens gåvor" är alldeles detsamma som de s.k. "nådegåvorna" kan diskuteras och beröras i predikan.

Den liturgiska färgen är grön, altarljusen två och altarblommorna (gärna ängsblommor) i blandade färger. En alldeles "vanlig" söndag, alltså. Men ändå med ett unikt tilltal, ett unikt erbjudande.


TEXTER

PSALTARPSALM
- jfr Lova vill jag Herran, Herran (SvPs1986 nr 8) som direkt bygger på dessa verser.

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Andra Moseboken 19:3-8 - om att Guds folk är ett rike av präster och ett heligt folk

EPISTEL
Romarbrevet 12:3-8 - om att de olika kroppsdelarna har olika uppgifter och gåvor

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 18:18-22 - om att binda och lösa och förlåta sjuttiosju gånger.

Läs predikan av Bengt Pleijel i Sångpostillan!
Läs predikan av Yngve Kalin i Predikobiblioteket!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ ELFTE SÖNDAGEN EFTER PINGST

*Lova vill jag Herran, Herran (SvPs1986 nr 8)
*Så älskade Gud världen all (SvPs1986 nr 28) - 1 årg.
Kom, Skaparande, Herre god (SvPs1986 nr 50), jfr Kom, helge Ande, Herre god (Stora Nätpsalmboken nr 136)
*En Fader oss förenar (SvPs1986 nr 60)
*Lågorna är många (SvPs1986 nr 61)
*Helige Ande, låt nu ske (SvPs1986 nr 161)
*Genom allt Guds folk (Stora Nätpsalmboken nr 148)
*Inte längre gäster (Stora Nätpsalmboken nr 150)
*Bliv i Jesus, vill du bära frukt (Stora Nätpsalmboken nr 759)
*Älska helt och fullt varandra (Stora Nätpsalmboken nr 771) 
*Dej, barmhärtighetens Fader (Fria Psalmboken)
*Ditt ord, o Jesus, skall bestå (Sionstoner)





TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Anknyt till föregående söndags och nästkommande söndags tema! Hur "förvaltar" vi nådens gåvor? Vad innebär nådens gåvor för "tro och liv"?

* Anknyt till (och framför!) Ingemar Olssons låt När vi är tillsammans! Hur förhåller sej gåvan att spela gitarr till gåvan att tala i tungor?

* Kanske predikan i huvudsak bör utgå från episteltexten denna söndag? Men utan att evangelietexten glöms bort - eftersom såväl försoning med Gud och människor som gemensam bön är grundläggande för tjänsten i Guds rike, inklusive de olika gåvornas bruk. (Apropå 77 gånger, jfr 1 Mos. 4:23-24!!!)

* På en bibelskola fick eleverna i uppgift att lära sej Romarbrevet 12 utantill. Kanske församlingen skulle utmanas att göra detsamma denna dag? (Eller åtminstone predikanten? Eller episteltexten åtminstone?).


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vad är det för skillnad mellan de gåvor Paulus räknar upp i dagens episteltext och de gåvor som traditionellt kallas "nådegåvor"? Gåvan att trösta, gåvan att dela med sej - det låter ju sannerligen inte särskilt "andligt" eller "karismatiskt"? Är det inte dessutom så att många som inte alls är troende har dessa gåvor? Eller hur är det?

* Vad har förlåtelsen människor emellan - och binde- och lösenyckeln å Guds vägnar! - för samband med nådens gåvor? Hur kan förlåtelsen och "bindningen" brukas rätt och missbrukas? Till vilka är binde- och lösenycklarna givna (jfr uttrycket "Petri nycklar", som finns i bl.a. Luleås stadsvapen)? Jfr biskop Ambrosius som bannlyste själve kejsaren när denne utlöst en massaker, men som inte bannlyste dem som vandaliserat en judisk synagoga. (Jfr också våra reaktioner på detta - ibland önskar vi mer hot och mindre överseende). Observera även skillnaden mellan avlösning och åtalseftergift. Prästens tystnadsplikt innebär inte att en kristen församling eller ett kristet samhälle ska sopa grova brott under mattan och undvika världsliga straff.



* P-O Enqvist tyckte i en uppsats att 1 Kor. 13 var lite jolmig, men var däremot, precis som t ex Birger Norman, fullständigt lyrisk över 1 Kor. 12, som han ansåg vara en lysande samhällsskildring. Ursprungligen fanns ju dock ingen kapitelindelning, utan 1 Kor. 13 lästes som en omedelbar fortsättning av kapitel 12. Borde vi kanske läsa även 1 Kor 13 idag? (Gör gärna det!). Men både 1 Kor. 12 och Rom. 12 (som är just denna årgångs epistel) talar alltså om församlingen som en kropp - och dess medlemmar som just med-lemmar ("varandras lemmar"). Diskutera betydelsen av ursprungligen mycket kroppsnära ord som "medlemmar" och "ledamöter"!


BÖNER

* O Gud, du som allra mest bevisar din allmakt genom att du skonar oss och förlåter vad vi har brutit. Bevisa oss nu rikligen din barmhärtighet, så att vi som står efter det du har utlovat blir delaktiga av det himmelska goda. Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O allsmäktige, evige Gud, du som genom din Son, vår Frälsare, har öppnat nådens dörr för oss och berett oss tillträde till dej. Vi ber dej: Förlåt i nåd vad vi hittills har försummat och uppväck våra hjärtan genom din helige Ande, så att vi inte härefter föraktar din nåd och nådens gåvor, utan besinnar att nådens tid är kort och dyrbar. Hjälp oss bryta upp ur säkerheten och likgiltigheten för att fly till din barmhärtighet och bli frälsta och evigt saliga. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

I samband med tacksägelseringningen:

Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När vånda trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. Amen. (1 Tess. 3:12 SFB)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former. [---] Låt Gud förhärligas i allt detta genom Jesus Kristus. Hans är härligheten och makten i evigheters evighet, amen. (1 Petr. 4:9,11, B2000)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

måndag 18 juli 2016

Inför Nionde söndagen efter Trefaldighet (Tionde söndagen efter Pingst) 2016 - Goda förvaltare

En lista över alla kyrkoårets sön- och helgdagar finns här!
Du Herrens tjänare!

Bury the talents


INLEDNING

Nedanför Förklaringsberget och bortanför söndagsmässan väntar, om vi har andlig klarsyn (se förra söndagen!) våra uppgifter som samhällsmedborgare. Även om helgfirandet och gudstjänsten faktiskt också kan vara en del av det ansvaret! Jfr temat för söndagen före 1983: "Trohet och klokhet i Kristi tjänst."

Redan i bibelns första bok beskrivs hur människan får ett uppdrag att "bruka och bevara" (inte förbruka och förstöra) den också efter syndafallet på så många sätt fantastiska skapelsen. Förvaltarskapstanken är central genom hela bibeln, inte minst genom att vi människor sägs ska ställas till svars en dag, avkrävas ansvar för hur vi förvaltat våra talanger och övriga resurser.

Till det goda förvaltarskapet hör också kyrkans särskilda ansvar som "förvaltare av Guds nåd i dess många former" (1 Petr. 4:9), ff.a. ansvaret att sprida evangelium.

Den liturgiska färgen idag är grön, altarljusen två och altarblommorna i blandade färger. Den liturgiska musiken hämtas ur trefaldighetsserien (den s.k. "allmänna serien").

Som symbol för dagen och det goda förvaltarskapet har ofta S:t Laurentius (Lars) och hans halster använts (se bilden nedan). Diakonen Lars är ju känd för att ha delat ut alla kyrkans pengar till de fattiga - när kejsaren likt Gustav Vasa ville dra in medlen till staten - och till straff för det ha stekts på halster. Hans döds- och minnesdag infaller den 10 augusti, alltså i allmänhet ganska nära Förvaltarskapssöndagen.




TEXTER


PSALTARPSALM
Psaltaren 8 - om människan som nästan ett gudaväsen (och enligt NT om Kristus som Gud och människa)
LB KJV KXII

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Ordspråksboken 3:27-32 - om att ge den hjälp man kan
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

EPISTEL
Efesierbrevet 4:20-28 - om att lägga av den gamla människan och iklädas den nya
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

EVANGELIUM
Lukasevangeliet 12:42-48 - om en trogen respektive trolös förvaltare
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ TIONDE SÖNDAGEN EFTER PINGST

Måne och sol (SvPs 1986 nr 21)
O Guds kärlek, dina höjder (SvPs 1986 nr 86)
Du som av kärlek varm (SvPs 1986 nr 94)
Pris vare Gud, som låter (SvPs 1986 nr 177)
Var dag är en sällsam gåva (SvPs 1986 nr 180)
Pris vare Gud! Allena han (SvPs 1986 nr 257:1-3)
Gud har skapat allting (SvPs 1986 nr 344)
Gud gav i skaparorden (SvPs 1986 nr 580)
Förundrade, med bävan (Stora Nätpsalmboken nr 213)
Jag har en underbar tjänst hos Gud (Stora Nätpsalmboken nr 780)




TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Många roliga samhällsanknytningar kan göras idag i samarbete med företagare, bankmänniskor et c i och utanför församlingen. Bästa investeringarna? Hur ser ett gott förvaltarskap ut i den aktuella ekonomiska krisen?

* Man kan komma överens om en konkret "förvaltarskapsuppgift" att göra tillsammans i församlingen en kväll - renovera ett rum, baka fikabröd, nattvandra på gatorna. Söndagsskolan kan efter bön och bibelsamtal om förvaltarskap gärna ägna sej åt en stunds materialvård och göra extra fint i söndagsskolrummet (i kombination med skön fruktstund!).


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Den här evangelietexten låter ju inte så rolig - värsta slaveriberättelsen. Eller? Hur fånga den uppbyggliga poängen? Och hur fånga allvaret eller den ofrånkomliga ruskigheten om man så vill?

* I hur stor utsträckning känner vi faktiskt till vår Herres vilja och begår fullständigt oursäktliga försummelser? (Beträffande miljö och naturbruk, vapen och militär, samliv och äktenskap et c.) Och i vilken utsträckning kan vi som förvaltare hänvisa till en ursäktlig osäkerhet och okunnighet?


BÖNER

* Herre, vår Gud, himmelske Fader, du som visat oss förtroendet att vara dina medarbetare och att bära ansvar för ditt rike i världen. Vi ber dej: Ge oss mod att vänta stora ting av dej och att våga stora ting för dej, så att vi inte av feghet eller svaghet sviker den kallelse där du av nåd vill bruka oss. Stärk oss att modigt och med heligt allvar kämpa trons strider - så att vi omsider får prisa dej som givit oss segern. Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, himmelske Fader, du som dagligen välsignar oss med vår timliga nödtorft, och som har befallt oss att med trohet förvalta dina gåvor. Vi ber dej: Uppväck oss till flit i vårt arbete och till rättfärdighet i vår vandel och gör oss villiga att dela med oss av vad du har beskärt. Så att vi, när vi ska lämna vårt verk här i tiden och göra räkenskap inför dej, må befinnas vara trogna förvaltare, för vilka intet skall fattas i evigheten. Amen.

* Giv oss alltid, Herre Gud, din Ande till att tänka och göra det rätta, så att vi som inte kan vara dej förutan också lever efter din heliga vilja. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

I samband med tacksägelseringningen:

Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När vånda trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.



LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen): 

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må så Gud, efter sin rikedom på ett härligt sätt i Kristus Jesus ge er allt vad ni behöver. Vår Gud och Fader tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Efter Fil. 4:19-20 SFB)

* Må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. Amen. (1 Tess. 3:12 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus Kristus, upp från de döda, han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja. Och må han verka i oss det som behagar honom, genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Hebr. 13:20-21, SFB)

* Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former. [---] Låt Gud förhärligas i allt detta genom Jesus Kristus. Hans är härligheten och makten i evigheters evighet, amen. (1 Petr. 4:9,11, B2000)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

måndag 11 juli 2016

Inför Åttonde söndagen efter Trefaldighet 2016 (Nionde söndagen efter Pingst) - Andlig klarsyn

En lista över alla kyrkoårets sön- och helgdagar finns här!
Du Herrens tjänare!





INLEDNING

Så återgår den liturgiska färgen till grönt efter Kristi Förklarings fest. Och det andliga växandet och fruktbärandet (men också den nödvändiga klippningen och rensningen) står i fokus med allvarsord om både det ena och det andra. Det här är lite av en "Herdesöndag" (som Tredje söndagen i Påsktiden), även om det (i första årgångens text) nästan mer tycks handla om de falska herdarna ("ulvarna i fårakläder") än om den gode Herden.

Men ALLA söndagar ska främst handla om Jesus, och ALLA söndagar ska vara en liten påskdag eller en liten Kristi förklarings dag. Låt så ske också denna dag. Så ska ulvarna, både de förklädda och de öppna, drivas på flykten eller förvandlas.

Dagens symbol är (utifrån tredje årgångens texter) den trånga porten, alternativt den breda och den smala vägen. Altarljusen är åter endast två och den liturgiska musiken enligt allmänna serien.

Söndagens tema är sedan 1983 "Andlig klarsyn". Tidigare var temat "Sanning och sken". Båda är mycket tänkvärda.



TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 119:30-35 - om Guds ord
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII 

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Ordspråksboken 7:1-3 - om att binda Guds ord på fingrarna och skriva dem på hjärtetavlan.
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

EPISTEL
Första Korintierbrevet 3:10-15 - om att bygga på grunden Jesus Kristus
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 7:22-29 - om att bygga på klippan och inte på sanden
Jfr visan "En vis man byggde sitt hus på klippegrund". Eller den nyare "Bygg inte hus på en sandig strand". (Fast är inte grovt grus ett ganska OK byggnadsunderlag - även om det rimmar frestande bra på hus?).
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan.
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket.


PSALMER OCH SÅNGER PÅ NIONDE SÖNDAGEN EFTER PINGST

Herre, samla oss nu alla (SvPs1986 nr 81)
Helige Ande, låt nu ske (SvPs1986 nr 161), ev. med början på v. 2: "Sanningens Ande..."
Pris vare Gud som låter (SvPs1986 nr 177)
Jag vet en port som öppen står (SvPs1986 nr 223) - 3 årg.
Jag nu den säkra grunden vunnit  (SvPs1986 nr 245) - 2 årg.
Ingen hinner fram till den eviga ron (SvPs1986 nr 265)
Gud Trefaldig, stå oss bi (SvPs1986 nr 336), jfr Gud Treenig, stå oss bi (Stora Nätpsalmboken nr 51)
Se, Herrens ord är rent och klart (SvPs1986 nr 374)
Därför att Ordet bland oss bor (SvPs1986 nr 377)
Käre Jesus, vi är här (SvPs1986 nr 406) 
Vår Fader, låt ditt starka ord (Stora Nätpsalmboken nr 50)
Se nådigt till vår kyrka (Stora Nätpsalmboken nr 143)
Väktare på Sions murar (Stora Nätpsalmboken nr 225)
En vis man byggde sitt hus på klippegrund (Stora Nätpsalmboken nr 519) - 2 årg.
(jfr klassikern Bygg inte hus på en sandig strand, här om operahuset i Sydney ;o)
Mitt hopp är byggt i evighet (Stora Nätpsalmboken nr 586) - 2 årg.
Bli inte rädd när orätt rår (Stora Nätpsalmboken nr 698)
Vi ska inte rubbas, fasta ska vi stå (Stora Nätpsalmboken nr 703)
Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken nr 748)
Bliv i Jesus, vill du bära frukt (Stora Nätpsalmboken nr 759) 
Långt lyser arvet (Stora Nätpsalmboken nr 775) 
Jag har en underbar tjänst hos Gud (Stora Nätpsalmboken nr 780) - 2 årg.
Bygger du ditt hus på sanden (Sionstoner)







TANKAR OCH IDÉER INFÖR HELGFIRANDET

* Det är många allvarsord i dagens texter, inte minst för präster och predikanter, men också för oss alla i det "allmänna prästadömet". Låt dagen få vara just så rannsakande som texterna kräver. Även om det skulle vara friluftsgudstjänst eller något annat "somrigt".

* Andlig klarsyn handlar om att genomskåda. Alla vi som behöver andlig klarsyn är själva genomskådade av Gud. Genomskådade - och ändå älskade. Betona Guds omsorg också genom varningsorden, liksom möjligheten också för "ulvar i fårakläder" att vända om så länge nådatiden varar och den slutliga förhärdelsen inte har inträtt.

* Dagens evangelietext är, liksom första och tredje årgångens, hämtad från slutet av Jesus´ s.k. Bergspredikan. Varför inte låta hela Bergspredikan (Matteus 5-7) utgöra dagens predikan? Den är alldeles lagom lång att läsa högt i sin helhet.

* Låt någon byggmästare berätta om byggande och framför allt om lämpliga husgrunder! Bygg "hus" i söndagsskolan (korthus och legohus). Prata om sandslott som nästan alla barn känner till och bygger så här års. Jämfört med riktiga slott och borgar... (utan att skuldbelägga sandbyggandet, så klart ;o). Koppla ev. till sagan om Tre små grisar!

* Gör en tydlig inbjudan till nästa söndag, som handlar om gott förvaltarskap. Ämnena kontrasterar inte mot varandra, så att det ena handlar om "det andliga" och det andra om "det materiella". Verklig andlig klarsyn bör också i vardagslivet leda till ett gott förvaltarskap i fråga om jordens och människans resurser. Och till det goda förvaltarskapet hör att ta väl vara på också det andliga arvet.


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vad menas med att höra Guds ord men inte göra efter det? Jämför Jesu bror Jakobs ord på samma tema!

* Vad kan de stormar och vågor som slår mot huset innebära?



BÖNER

* Vi tackar dej, himmelske Fader, av allt hjärta att du har givit oss ditt rena och klara ord och intill denna dag hållit det vid makt. Vi ber dej: Upplys våra hjärtan och samveten med din Helige Ande, så att vi inte bedrar oss själva och andra. Bryt ner lögnens välde, och ge oss den tro som bygger på den fasta grunden, Jesus Kristus. Sänd rättskaffens lärare, som i helig ande förkunnar dina bud och din nåd, så att din kyrka må ledas på den väg som för till livet. Genom Jesus Kristus, din Son, vår Herre. Amen.

I samband med tacksägelseringningen:

Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När vånda trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Jag uppmanar er inför Gud, som ger liv åt allt, och inför Kristus Jesus, som under Pontius Pilatus vittnade med den rätta bekännelsen: håll ert uppdrag obefläckat och klanderfritt till vår herre Jesu Kristi ankomst, som den salige och ende härskaren skall låta oss uppleva när tiden är inne, han som är alla konungars konung och alla herrars herre, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus som ingen kan nalkas, han som ingen människa har sett eller kan se. Hans är äran och den eviga makten. Amen. (1 Tim. 6:13-16 B2000).

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* Fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus Kristus, upp från de döda, han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja. Och må han verka i oss det som behagar honom, genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Hebr. 13:20-21, SFB)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.


POSTLUDIUM

måndag 4 juli 2016

Inför Kristi förklarings dag 2016 - Jesus förhärligad



Du Herrens tjänare!




INLEDNING

Kristi Förklarings dag infaller alltid under högsommaren, ofta när värmen och badtemperaturen kulminerar. Det är egentligen en stor festdag under den påstått "festlösa" tiden av kyrkoåret, och den får gärna uppmärksammas mer än brukligt. Låt det bli en lovsångsgudstjänst med både sommarpsalmer och mer specifika Kristi förklarings-psalmer (vi har ju två sådana i psalmboken; sjung båda!).

I de flesta andra kyrkor kallas dagen "Förvandlingens fest" och firas den 6 augusti. På latin blir det Festum transfigurationis. I östliga kyrkor har Kristi förklarings fest firats sedan 400-talet, men blev inte allmänt firad i de västliga kyrkorna förrän ca 1000 år senare.

I boken Gudstjänst (Origo 1993) står det: "Kristus blev inte förklarad i den meningen att han nu blev begriplig. Snarare blev han i positiv mening avslöjad." (Del III, s. 204).

Den liturgiska färgen är denna dag vit, liksom altarblommorna (vita) och altarljusen kan gärna vara sex! Om gudstjänsten firas inomhus, vill säga.


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 89:12-18 - om att Guds tron vilar på rätt och rättfärdighet.
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Andra Moseboken 34:27-35 - om hur Mose hängde en slöja eller mask över ansiktet
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV

EPISTEL
Andra Korinthierbrevet 3:9-18 - om slöjan som hänger kvar men försvinner genom Kristus
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV

EVANGELIUM
Markusevangeliet 9:1-13 - om lärjungarnas upplevelse på förklaringsberget och samtalet efteråt
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan.
Läs Lars Linderots predikan i Högmässopredikningar.


SÅNGER OCH PSALMER PÅ KRISTI FÖRKLARINGS DAG

Halleluja! Sjung om Jesus (SvPs1986 nr 15)
Ge Jesus äran (SvPs1986 nr 17)
* O Kriste, oss benåda (SvPs1986 nr 36)
O giv mig tusen tungors ljud (SvPs1986 nr 44)
Dig, ljusens Fader, vare pris (SvPs1986 nr 63)
Sorlet har dött (SvPs1986 nr 166)
Av hjärtat håller jag dig kär (SvPs1986 nr 239)
Med Jesus fram i de bästa åren (SvPs1986 nr 283)
* Guds härlighet oss styrka ger (SvPs1986 nr 332)
Vår Herre Krist var Sonen (SvPs1986 nr 350)
Jesus, det eneste (SvPs1986 nr 650)
Jag älskar dej, Jesus (Stora Nätpsalmboken nr 12)
Var min vision och mitt hjärtas regent (Stora Nätpsalmboken nr 35)
Skönaste Jesus (Stora Nätpsalmboken nr 91) 
* Din härlighet, Jesus, förundrad jag ser (Stora Nätpsalmboken nr 363)
* Här utan sky och skugga (Stora Nätpsalmboken nr 364)
* Med strålglans kring sin tinning (Missionspsalmboken)
* Min Frälsare, driv undan skyn (Missionspsalmboken)
Kristi förklaring, så livligt den målar (Fria Psalmboken)





Alt. melodi efter Griegs "Den store, hvite flock" (OBS finns ej i psalmboken!):



  


TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Förbered och fira denna dag som en storhelg, en riktig Kristus-fest mitt i sommaren! Gör det gärna utomhus - friluftsgudstjänster, gärna på berg, är minst lika motiverade idag som på Kristi Himmelsfärds dag! Eller låt åtminstone en del av högmässan äga rum utomhus - inte minst söndagsskolan.

* Om högmässan firas inomhus: nyttja predikstolen idag åtminstone! Inte för att göra prästen märkvärdig, men för att göra Jesus och det han säger märkvärdigt! Och illustrera bergsbestigningen!


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vad innebär "förklaringsdagar" för oss idag?

* Vad innebär det att "vilja bygga hyddor" på förklaringsberget? (Petrus, tack för att du är så spontan!).

* Hur kan vi förbereda oss för det kristna livets "down-perioder"?

* Elia blev ju enligt bibeln levande upptagen till den himmelska världen, med kropp själ och ande. Hände något liknande med Moses, eftersom djävulen enligt Judas´ brev tvistade med Mikael om Moses kropp och Gud själv skötte om "begravningen"? Är detta i så fall en förklaring till att just dessa gammaltestamentliga personer visar sej för lärjungarna på Kristi förklarings dag?

Berg Tabor


BÖNER

*O Herre Gud, du vars enfödde Son blev förklarad med fäderna på det heliga berget, giv att ditt ord må lysa oss genom denna mörka värld, och låt oss få skåda din härlighet i himmelen. Genom samme din Son, Jesus Kristus, vilken lever och regerar med dig och den Helige Ande, från evighet till evighet. Amen.

*O Herre Jesus Kristus, du som har uppenbarat din härlighet och låtit dina lärjungar se himmelen öppen. Vi ber dej: Hugna och trösta oss med vissheten att du är med oss alla dagar intill tidens ände. Fullkomna din kraft i dem som tror på dej, så att vi en gång med avtäckt ansikte får skåda din härlighet och med alla dina helgon blir förklarade och lika dej. Amen.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former. [---] Låt Gud förhärligas i allt detta genom Jesus Kristus. Hans är härligheten och makten i evigheters evighet, amen. (1 Petr. 4:9,11, B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.