måndag 27 februari 2017

Inför Askonsdagen (Botdagen) 2017 - Bön och fasta

Du Herrens tjänare! 
Passions- och påskpsalmer






INLEDNING

Idag börjar påskfastan - 40 dagar fram till påsk (+ söndagarna som inte är fastedagar). Hur vår fasta ser ut avgör vi själva i evangelisk frihet, men Jesus sa själv en gång att "detta kan inte drivas ut med annat än bön och fasta", så det kan finnas saker i våra liv som faktiskt kräver inte bara bön utan också ett konkret avstående även från det som i sej självt är gott och lovligt. Jesus talar ju också en gång om törnen som kan förkväva den goda säden: rikedom och detta livets bekymmer, rikedomar och nöjen.

Så vi får pröva oss inför Herren och bereda oss inför påskfirandet - och den stora festen i himmelen - genom att till andras glädje avstå något extra för vår egen del. Meditera över bibeltexterna.

Idag brukar brända ris från förra årets palmsöndag, blandade med lite olja, användas för att teckna ett kors på besökarnas pannor under orden "Kom ihåg att du är av stoft och ska vända åter till stoft - omvänd dig och tro evangelium!" el likn. Själva askonsdagssymbolen har varit gisslet, som symbol för självspäkning alltså - vi skulle nog föredra en annan, varför inte själva askkorset?

Färg violett eller blå, altarljus två, blommor två (violetta eller blå), fasteseriens musik.


TEXTER

PSALTARPSALM
Psalt. 32:1-5 - om bekännelse och syndernas förlåtelse (jfr Psalt. 51!).
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
[Ur apokryferna denna årgång - oanvändbar som helig skrift-läsning i en evangelisk-luthersk kyrka, däremot inte som bön el dyl senare i gudstjänsten, se nedan under rubriken "Böner"]

EPISTEL
2 Kor. 7:8-13 - om sorgen efter Guds sinne (Guds vilja)
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EVANGELIUM
Lukasevangeliet 5:33-39 - om lapparna och vinsäckarna
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB



PSALMER OCH SÅNGER PÅ ASKONSDAGEN

För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
Jesus för världen (SvPs1986 nr 45)
Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358)
* Du som i alltets mitt har ställt (SvPs1986 nr 438)
Vaka, själ, och bed (SvPs1986 nr 566, jfr Stora Nätpsalmboken nr 718)
Tänk på honom som var frestad (SvPs1986 nr 569, jfr Stora Nätpsalmboken nr 93)
Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611)
* När mörker över djupet var (PoS1987 nr 389)
* Som ett naket frö i handen (PoS1987/2003 nr 797)
Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
Ta tid till att bedja, sök stillhet och ro (Stora Nätpsalmboken nr 476)
Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken 748)
* Mitt i livet lever vi (Fria psalmboken)
* Öppna fastans port (Fria psalmboken)
Körsånger:
* Säll är den (Psalt. 32 av David/Ekberg), se nedan:






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

*  Gör "reklam" för de fem (med Palmsöndagen sex) söndagarna i fastan. Fastekalender fram till påsk? Vettiga inskränkningar i livsföringen till förmån för de fattiga? Evangelisk frihet att binda sej...

* Dela än en gång ut fastesparbössor att samla in på Palmsöndagen! Det finns fortfarande att få, och är en nyttig påminnelse på köksbordet. Får ni inte tag i några, så låt barnen tillverka fastesparbössor på söndagsskolan!

* Sälj eller gör reklam för Matthew C Harrisons Liten bok om stor glädje (bokrea 79 kr!) med dess fantastiska bibel- och bönbilaga "De 90 glädjerika dagarna" (från Askonsdag till Pingst!).

* Jfr Sankt Antonius och ökenfäderna. Studera och berätta om dem! Är det så meningsfullt att dra iväg ut i öknen? Och vad har talet fyrtio för betydelse i bibeln?

 (kartonnage)



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken är alltid aktuella, men särskilt i fastetid. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde utan att mista rätten att förkunna som VDM, måste vi förstå att hennes frågor delas av många människor. Hur svarar vi på dem?

* Hur kan vi använda "de 40 dagarna" så att människor dras in i "påskskeendet" och både berörs av omsorg i praktisk handling och av gudstjänstgemenskapen, av Guds ord? Hur blir vi själva indragna/berörda så som Gud vill?

* Dagens psaltarpsalm är den klassiska nummer 32 som bl.a. Einar Ekberg tolkat så fint. Vad har syndabekännelse, avlösning och fasteglädje/påskglädje för samband? Hur kan bibelns bönbok Psaltaren komma till ökad användning under fastan?


BÖNER


* Nu böjer jag knä i mitt hjärta och ber dej att visa din mildhet. Jag har syndat, Herre, syndat, och jag vet vad jag har brutit. Jag bönfaller och ber dej: förlåt mej, Herre, förlåt mej. Låt mej inte gå under genom mina lagbrott, vredgas inte för evigt. Låt inte mina olyckor vara för alltid, förvisa mej inte till jordens nedersta djup. Du är ju de botfärdigas Gud, Herre. Då blir det som händer mej ett bevis för din godhet, ty i din stora nåd räddar du mej fast jag är ovärdig, och jag ska prisa dej så länge jag lever. Dej lovsjunger hela den himmelska hären, och din är äran i evighet. Amen.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

måndag 20 februari 2017

Inför Fastlagssöndagen 2017 - Guds kärleks väg



Du Herrens tjänare! 





INLEDNING

Fastlagstiden, dagarna före askondagen, har historiskt präglats av uppsluppen glädje och fest - "karneval" (farväl till köttet"). Det vi har kvar av detta är väl fastlagsbullen och fettisdagen (tidigare ofta friluftsdag i skolorna, åtminstone eftermiddagen). Man kan gärna ha fastlagsbullar, sång och ringlekar till kyrkkaffet på fastlagssöndagen för att markera detta i vår tid. Idag gläds vi åt Guds kärlek, om än vi vet vad det kostade honom. Som en predikant sa: "Jag vet inte om Jesus skrattade. Jag vet att han grät. Men jag vet också att han grät för att jag skulle få skratta."

Men det utesluter inte ett allvar i gudstjänsten med dess portalpsalm "Se, vi går upp till Jerusalem". Särskilt om Askonsdagen inte firas blir ju Fastlagssöndagen porten till fastan, och det bör ju få framgå att vi idag och den tid som ligger framför på ett särskilt sätt minns Jesus´ lidande och död på "kärlekens väg", om än vi vid varje mässa förkunnar Herrens död, till dess han kommer. Han som är vetekornet som faller i jorden och dör för att ge nytt liv åt oss. Han som tjänar och ger sitt liv till lösen för många. Han som utgjuter sitt blod för många till syndernas förlåtelse.

Söndagens symboler är korset, ankaret och det brinnande hjärtat - tro, hopp och kärlek. Liturgisk färg är blå eller violett enligt svensk förfastetradition, men det förekommer också att grön färg används för att markera att fastan ännu inte har börjat. Fasteseriens musik används fr.o.m. idag, om man inte av ovannämnda skäl föredrar allmänna serien t.v. Altarblommor mörkröda (gärna rosor), altarljus fyra.

Söndagens latinska namn är Esto mihi, som är hämtat ur en gammal introitus för dagen från Psaltaren 31:3 och betyder "Var mig" (en skyddande Gud).


TEXTER

PSALTARPSALM
Psalt. 86:5-11 - om att Herren ska visa sin väg så att vi kan vandra i hans sanning
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Höga visan 8:6-7 - om kärleken som är stark som döden
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

EPISTEL
Andra Korintierbrevet 5:14-21 - om att en har dött för alla
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

EVANGELIUM
Markusevangeliet 10:32-45 - om hur Människosonen kommit för att ge sitt liv till lösen för oss
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis! Och mera godis här!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!
Och Anna Sophia Bonde i Dagen!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ FASTLAGSSÖNDAGEN

* Lov, ära och pris (SvPs1986 nr 10)
* Helige Fader, kom och var oss nära (SvPs1986 nr 20)
* Så älskade Gud världen all (SvPs1986 nr 28)
* O gläd dig, Guds församling, nu (SvPs1986 nr 32), jfr Var man må nu väl glädja sig (SvPs1986 nr 345, alt. Stora Nätpsalmboken nr 113)
* För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
* Jesus för världen (SvPs1986 nr 45)
* Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
* Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
* Du som av kärlek varm (SvPs1986 nr 94)
* Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
* Den kärlek du till världen bar (SvPs1986 nr 137)
* Kornet har sin vila (SvPs1986 nr 204)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
* Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
* En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
* Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358)
* Han gick den svåra vägen (SvPs1986 nr 442)
* Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600)
* Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611)
* När mörker över djupet var (PoS1987 nr 389)
* Som ett naket frö i handen (Pos1987/2003 nr 797)
Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
* Ditt namn, o Jesus, upphöjt är (Stora Nätpsalmboken nr 102)
* Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken 748)





TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET 

* Låt Fastlagssöndagen bli en stor kyrkhelg igen! Gör reklam för de fem (med Palmsöndagen sex) söndagarna i fastan och för askonsdagsgudstjänsten om sådan planeras.

* Dela ut fastesparbössor att samla in på Palmsöndagen! Det finns fortfarande att få, och är en nyttig påminnelse på köksbordet. Får ni inte tag i några, så låt barnen tillverka fastesparbössor på söndagsskolan!

* Förbered några roliga lekar för både barn och vuxna i samband med kyrkfikat, som gärna får bestå av fastlagsbullar! Är det karneval så är det!

* "Se, vi går upp till Jerusalem" - Jesus och hans lärjungars sista långa vandring tillsammans börjar nu. Kanske man kan efter kaffet och fastlagsbullarna inbjuda till en gemensam evangelisationspromenad runt samhället med "sångstationer" inlagda: I ett gathörn sjunger man "Se, vi går upp till Jerusalem", i ett annat "Han gick den svåra vägen", i ett tredje "Jesus för världen givit sitt liv" och i ett fjärde "Vackra törnrosbuske". (Om vädret gör det olämpligt denna dag, kan det alternativt göras på Långfredagen).


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken 2011 är och förblir alltid aktuella. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde, måste vi förstå att hennes frågor och förslag kan delas av många människor, t.o.m. en del präster och - inget kan längre uteslutas - (ärke-)biskopar. Minns John Shelby Spong. Eller Richard Holloway.

* Hur tänker vi fortsätta fira fastlagen (gärna ute tillsammans i eftermiddagens dagsmeja, de som har tid!) och den fastetid som sedan väntar? Hur prioriterar vi i våra liv?

* Vad kan församlingen tillsammans göra för att förbereda fastetiden väl? Eller är alltihop bara en form av lagiskhet som strider mot evangeliets anda? Ska vi förresten inte leva hållbart och långsiktigt året runt?

* Vilka tankar väcks hos er av Tore Nilssons (1919-1998) fastlagsdikt nedan?

VIA DOLOROSA
Jesus vandrar i vår bygd

Här i fastlagens sol och snö 
går du, Herre, bort för att dö. 
Vintrigt väller från isig fors 
brus kring dig och ditt kors. 

Ännu tiger vårens trast, 
ännu blommar ej videts kvast, 
men snart slår dock törnet ut, 
ej i blom men som vassa spjut. 

Buller från smedjor hör väl du. 
Spikar smider vårt folk ännu. 
Tecknas ett gissel nu i kvällens sken 
av en vriden dvärgbjörksgren? 

Öppen laddörr som ett gap 
ropar om grav och främlingskap. 
Ensam går du och oförstådd, 
utestängd och fegt förrådd! 

Över älven går du isens bro. 
Skaren klirrar under din sko. 
Jorden är frusen, tom och död - 
brinner din hjärteglöd? 

Ja, den tvingar rosor slå ut 
under törnekvistarnas spjut. 
Genom fastlagens snö och is 
banar den väg till paradis. 

               (Tore Nilsson 1919-1998)


BÖNER

* Introitus Se på Jesus, trons hövding och fullkomnare, som i stället för att taga den glädje som låg framför honom utstod korsets lidande och aktade smäleken för intet och nu sitter på högra sidan om Guds tron.
Herren förlossar ditt liv från graven och kröner dig med nåd och barmhärtighet.

* O Herre, vår Gud, du som har lärt oss att gärningar utan kärlek är intet värda, ingjut i våra hjärtan din kärlek, så att vi, frälsta från syndens nöd, må leva i dej för evigt. Genom Jesus Kristus, din Son, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, himmelske Fader, du som sänt din Son att vandra smärtornas väg för att i honom uppenbara djupet av din kärlek. Vi ber dej: Upplys med ditt heliga ord våra hjärtan och samveten, så att vi rätt lär känna vår synd, men också vår Frälsare. Må vi av nåd bli funna bland dem för vilka hans blod inte varit förspillt, utan blivit en källa till frälsning, liv och salighet. Amen.

* I samband med tacksägelseringningen: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.



LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):


* Må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. Amen. (1 Tess. 3:12 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)
 
* Fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus Kristus, upp från de döda, han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja. Och må han verka i oss det som behagar honom, genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Hebr. 13:20-21, SFB)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

söndag 12 februari 2017

Inför Reformationsdagen (Sexagesima) 2017

En lista över alla kyrkoårets sön- och helgdagar finns här!
Du Herrens tjänare!




INLEDNING

Sexagesima (grovt räknat 60 dagar före påsk) firas sedan 1983 som Reformationsdagen, vilket passar mycket bra, då Guds ord på ett särskilt sätt står i centrum denna dag, liksom det gjorde under reformationen på 1500-talet liksom under alla andra kristna väckelser. Vad säger Gud i sitt ord? Har vi hållit oss till det?

Symbolen för dagen är en uppslagen Bibel med A på vänstra sidan och O(mega) på högra, eftersom Jesus, Guds eviga Ord, enligt Uppenbarelseboken säger: "Jag är A och O, den förste och den siste." Luther säger också att "Kristus är Bibelns kärna och stjärna."

Eftersom vi i och med söndagarna Septuagesima och Sexagesima är inne i den s.k. "förfastan" - nu är glada julen slut, slut, slut - är den liturgiska färgen (åtminstone i svensk tradition) blå eller violett, en färg som även altarblommorna gärna får ha. Men åtskilliga präster använder den gröna färgen och sparar fastefärgerna till den "riktiga" fastan (från Askonsdag och framåt). Och den liturgiska musiken ska spelas enligt den allmänna serien, inte fasteserien.

Altarljusen är två - och åtminstone denna helg får gärna en uppslagen storbibel vila på altaret även i de kyrkor där sådant annars anses förta karaktären av "nattvardsbord".


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 33:4-9 - om att Herrens ord är att lita på
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jeremia 23:23-29 - om att Gud inte bara är Gud på nära håll
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

EPISTEL
Hebréerbrevet 4:12-13 - om att Guds ord är skarpare än något tveeggat svärd
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

EVANGELIUM
Johannesevangeliet 6:60-69 - om att Jesus har det eviga livets ord och är Guds Helige
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan!
Och i Himmelskt söndagsgodis! Med mera godis!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ REFORMATIONSDAGEN


Lova vill jag Herran, Herran (SvPs1986 nr 8)
Halleluja! Sjung om Jesus (SvPs1986 nr 15) 
Du för vars allmaktsord (SvPs1986 nr 19)
Låt oss glada och i tro (SvPs1986 nr 31) 
Dig, ljusens Fader, vare pris (SvPs1986 nr 63)
En dyr klenod, en klar och ren (SvPs1986 nr 64)
Omkring ditt ord, o Jesus (SvPs1986 nr 65)
En såningsman går där i regn och i sol (Svps1986 nr 66)
Dagar komma, dagar flykta (SvPs1986 nr 77:3-5) 
Vår Gud är oss en väldig borg (SvPs1986 nr 237, jfr Stora Nätpsalmboken nr 581)
Tryggare kan ingen vara (SvPs1986 nr 248) 
Änglarna sjunger i himlen (SvPs1986 nr 333)  
Lovad vare du, Herre (SvPs1986 nr 360)
Behåll oss vid ditt rena ord (SvPs1986 nr 373), 
jfr Bli kvar hos oss, o Jesus Krist (Stora Nätpsalmboken nr 697)
Upp, Sion, att prisa (SvPs1986 nr 375), jfr Framfaren är natten (Stora Nätpsalmboken nr 178)
Min hjälp kommer från Herren (SvPs1986 nr 669) 
Saliga de som hör Guds ord (SvPs1986 nr 688) 
* Öppna din bibel där ordet står skrivet (Kyrksång)
Jag var den trampade marken 
Herre, till vem skulle vi gå (Stora Nätpsalmboken nr 92)
* Gud, låt ditt ord i nåd få lyckas (Stora Nätpsalmboken nr 167)
* Ditt ord, o Gud, är svärd och flamma (Stora Nätpsalmboken nr 168)
* Guds ord till oss har gått i arv (Stora Nätpsalmboken nr 169)
Jesus berörde med sina ord (Stora Nätpsalmboken nr 172)
Vida kring jorden (Stora Nätpsalmboken nr 177)
De var till slut förgångna (Stora Nätpsalmboken nr 178)
Behåll oss, Herre, vid ditt ord (Stora Nätpsalmboken nr 179)
Kristi ord må bland oss vara (Stora Nätpsalmboken nr 215)
Tag väl emot de nådefulla orden (Stora Nätpsalmboken nr 753) 
Ge mej det urgamla ordet (Sionstoner)
Vadhelst här i världen bedrövar min själ (Sionstoner)
Fem Moseböcker kommer
I Nya Testamentet











TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET 

* Dela ut biblar tillsammans med psalmböckerna, och slå tillsammans upp dagens texter i Bibeln, inte i psalmboken. Upplev helheten och läs gärna några verser "före och efter" evangeliebokens utsnitt.

*Låt någon från Svenska Bibelsällskapet och/eller Gideoniterna berätta eller rent av predika den här söndagen. Låt det gärna få bli en hel kyrkhelg lördag/söndag på temat bibeln! (Nedan en bild på en Gutenberg-bibel).



* Presentera Bibeläventyret i gudstjänsten, allra helst med hjälp av någon "bibeläventyrare"! (Dock får man inte visa själva "äventyret" som är förbehållet skolorna). Alternativt presentera ett antal fritt valda bibelberättelser - som barn eller ungdomar valt inför söndagen - eller bibelvisor (nya bibelverser får gärna tonsättas inför eller under den här söndagen och framföras för första gången!).

* Håll föredrag om reformationen vid kyrkkaffet. Kunskapen om 1500-talets viktiga skeende är idag inte stor.

* Gör reklam för den nästföljande Fastlagssöndagen, då vi "går upp till Jerusalem" och då det (väl) serveras fastlagsbullar till kyrkkaffet!

* Diskutera lämplig sammanfattning av Bibeln i twitterform med hjälp av romersk-katolske(!) prästerna Anders Piltz och Hugo av Orleans! Annars har vi ju Frälsarens egen oöverträffade "Lilla bibeln".

* Tillverka "färgbibeln": GRÖN (skapelsen), SVART (syndafallet), RÖD (Jesus´ blod), VIT (rättfärdiggörelsen), BLÅ (himmelen)

* Sjung sångerna om Bibelns böcker! Fem Moseböcker kommer  I Nya Testamentet

*Tillverka pärlhalsband med en pärla per bibelbok:


* Kopiera och klipp ut Johannes 3:16 på en massa språk från gideoniternas Nya Testamenten. Skilj vers och språkangivelse åt, och hjälps åt med att para ihop rätt citat med rätt språkrubrik. (Samtala om vilket språk versen skrevs på ursprungligen).

* Så gräsfrön på 4 olika slags underlag. Vattna och se var det växer bäst!



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vad betyder reformationen för oss idag? Kan vi ens återge dess viktigaste tankar och reformförslag korrekt och begripligt? Vad skulle reformatorerna säga om vår kyrkas läge idag? Behöver vi en reformation lika mycket som romersk-katolska kyrkan 1517?

* Vad betyder Skriften för oss idag? Hur ser vår bibelanvändning ut i vardag och helg? Jämför olika bibelläsningsplaner!

* Vilken är relationen mellan Guds Ord=Jesus och Skriften? I vilken mening är Bibeln Guds ord?

* På vilket sätt är budskapet om Korset en dårskap och en stötesten även idag? På vilket sätt är det en Guds kraft till frälsning?

* Hur blir det "god jord" av våra hjärtan och av vårt land och vår kyrka? Vad är Guds ansvar - och vad är vårt? (Observera att Luther och de övriga reformatorerna inte räknar med att ens den opånyttfödda människans vilja är trälbunden i alla avseenden, även om själva pånyttfödelsen helt och hållet är Guds verk. Och den människa som genom Guds nåd blivit "god jord" kallas samtidigt att gå ut i de fält som vitnar till skörd).


* Vad betyder bibelsynen för kyrkans arbete utåt och inåt? Hur stora skillnader kan en kyrka tåla inom sej?

* Har Bibeln 66 eller 77 böcker? Vad har skiljaktigheterna i kanonuppfattningen för betydelse i teori och praktik? Vad betyder det att apokryferna sedan år 2000 är tillbaka i de flesta biblar?


BÖNER

* O Herre Gud, himmelske Fader. Vi tackar och prisar dej för ditt heliga ord, som du har sått ut i världen och i din stora nåd låtit komma även till oss. Vi ber dej: väck hunger efter detta ditt rena och klara ord. Bered våra hjärtan genom din helige Ande att rätt ta emot och behålla det, så att dess kraft kan märkas och bära frukt i våra liv. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.


När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.



LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Jag uppmanar er inför Gud, som ger liv åt allt, och inför Kristus Jesus, som under Pontius Pilatus vittnade med den rätta bekännelsen: håll ert uppdrag obefläckat och klanderfritt till vår herre Jesu Kristi ankomst, som den salige och ende härskaren skall låta oss uppleva när tiden är inne, han som är alla konungars konung och alla herrars herre, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus som ingen kan nalkas, han som ingen människa har sett eller kan se. Hans är äran och den eviga makten. Amen. (1 Tim. 6:13-16 B2000).

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.





File:95Thesen.jpg

1. När vår Herre och mästare Jesus Kristus sade ”Gör bättring, osv”, ville han att den troendes hela liv skulle bestå av bättring.
[---]

92. Så bort med alla de profeter som säger till de kristna: ”Frid, frid”, fastän där inte är någon frid.
93. Må det gå alla de profeter väl som säger till de kristna: ”Kors, kors”, även om där inte är något kors.
94. De kristna ska uppmanas att sträva efter att följa Kristus, deras huvud, genom straff, död och helvete,
95. och inte låta sig invaggas i falsk andlig säkerhet utan snarare lita på att få träda in i himlen genom många bedrövelser.

onsdag 8 februari 2017

Inför Septuagesima 2017 - Nåd och tjänst

Helgens bibelbok: ESRA. Du kan även lyssna här!


Du Herrens tjänare!

File:Robert Young Vineyards.jpg


INLEDNING

Vid Septuagesima - som betyder "sjuttionde" och infaller under sjunde dekaden före påskdagen - börjar nedräkningen mot påsken. Att vid "skarven" mellan jul och påsk påminnas om "Guds oförskyllda nåd" (som temat löd före 1983 års evangeliebok) passar alldeles utmärkt.

Söndagens tema är nuförtiden "Nåd och tjänst", vilket också har sina goda skäl. Som Luther påpekade: "Tron allena rättfärdiggör, men den sanna tron är aldrig allena" - underförstått: bär frukt i goda gärningar. Och även tjänsten är nåd: "Det är en nåd att få vara med", som frikyrkomannen Paul Peter Waldenström (1838-1917) brukade säga.

Liturgisk färg blå eller violett enligt svensk förfastetradition (grön enligt allmänkyrklig tradition), altarljus två, altarblommor blå eller violetta. Men som kantor börjar jag hur som helst inte med fasteseriens musik redan nu i febrari; den s.k. "allmänna serien" är anbefalld under denna "mellanperiod".


TEXTER

PSALTARPSALM
Psalt. 25:4-11 - om att Herren ska lära oss sina vägar, jfr SvPs1986 nr 656 "Visa mig, Herre, din väg"
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
En reformatorisk kyrka kan inte läsa denna dags GT-text (ur Vishetens bok) som auktoritativ skriftläsning - läs hellre dagens fina och kanoniska psaltarpsalm som GT-text idag!  

EPISTEL
Filipperbrevet 3:7-14 - om hur Paulus räknat det som var en vinst för honom som ren förlust
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 19:27-30 - om vad Petrus ska få för att han följt Jesus
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis! Och ännu mer godis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!


File:Nathan Söderblom gravhäll.jpg


PSALMER OCH SÅNGER PÅ SEPTUAGESIMA

Så älskade Gud världen all (SvPs1986 nr 28) 
Jesus är min vän den bäste (SvPs1986 nr 43)
O, giv mig tusen tungors ljud (SvPs1986 nr 44) 
Vi till ditt altarbord bär fram (SvPs1986 nr 73)
Våga vara den du i Kristus är (SvPs1986 nr 87)
Du skänker oss ett nådens år (SvPs1986 nr 91:3-5)
Kärlek av höjden (SvPs1986 nr 92)
Ditt verk är stort, men jag är svag (SvPs1986 nr 95)
Öppna mig för din kärlek (SvPs1986 nr 96)
Jesus är ute och söker (SvPs1986 nr 225)
Klippa, du som brast för mig (SvPs1986 nr 230), jfr Stora Nätpsalmboken nr 579
Oändlig nåd mig Herren gav (SvPs1986 nr 231)
Herre, din dag var också lik en vanlig arbetsdag (SvPs1986 nr 290)
Ljus som liv åt världen gav (SvPs1986 nr 331) 
Vår Gud, till dig du skapat oss (SvPs1986 nr 337) 
Nämn mig Jesus, han är livet (SvPs1986 nr 356)
Visa mig, Herre, din väg (SvPs1986 nr 656)
* Endast av nåd får vi komma (SvPs1986/2003)
Äran är din (Stora Nätpsalmboken nr 3)
Jag älskar dej, Jesus (Stora Nätpsalmboken nr 12)
Evige Fader, dig sitt lov förklara (Stora Nätpsalmboken nr 54)
Vi måste gå när Guds Ande sagt "Gå!" (Stora Nätpsalmboken nr 129) 
Du, Herre, har kallat mej, glad vill jag gå (Stora Nätpsalmboken nr 218) 
Tack, käre Far, för än en natt (Stora Nätpsalmboken nr 386)
Nåden, nåden den är fri (Stora Nätpsalmboken nr 520)





TANKAR OCH IDÉER INFÖR HELGFIRANDET

*  Anknyt till I) Kyndelsmässodagen med dess tema Uppenbarelsens ljus  III) nästa söndag Sexagesima och dess reformationstema Guds Ord.

* Hur kommer budskapet om nåden fram i dagens evangelium?

* Jfr sången "Om en orättvis Gud" i Psalmer i 2000-talet ("Gud måste vara orättvis - det är vårt enda hopp till sist"). Men också aposteln Johannes´ ord: "Om vi bekänner våra synder, så är Gud trofast och rättvis/rättfärdig, så att han förlåter oss våra synder och renar oss från all orättfärdighet."

* Anknyt till det gamla begreppet "nådelön". Ställer vi och varje sökare egentligen samma fråga som Petrus? Är den bra och naturlig eller moraliskt tvivelaktig? Jämför Petrus´ attityd i dagens text med den underbara illustrationen av dagens tema genom det som kallats aposteln Petri pastoralexamen (Johannesevangeliet 21)!

* Anknyt även gärna till de vackra orden i Vishetens bok, även om vi inte läser den som helig skrift:
Som vågens minsta vikt är hela världen för dig, som en droppe av morgonens dagg, där den faller ner på jorden. Men du är barmhärtig mot alla, därför att du förmår allt, och du överser med människornas synder, för att de skall omvända sig.  Du älskar allt som finns till och avskyr ingenting av det du skapat, ty du skulle aldrig ha gett gestalt åt något du hatade. Hur skulle något ha kunnat bestå mot din vilja? Hur hade det kunnat bevaras om det inte hade kallats till liv av dig? Du skonar allt därför att det är ditt, du härskare som älskar allt levande, ty din oförgängliga ande finns i allt. (Vishetens bok 11:22-26)


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* "Behöver Gud duktigt folk? Eller är det bara människor med problem som kan vara kristna?" (Ur Guldbrandzén/Modéus/Edström: Gudstjänst I, Origo 1992, s. 369)

* Gillar Jesus Jantelagen? (Jfr Jamte-lagen och Jänte-lagen!). Vad är skillnaden mellan ett sunt självförtroende och att göra anspråk på att förtjäna saligheten?

* Hur upptäcker vi bäst behovet av nåd? Behövs det mer eller mindre förkunnelse av lagen och Guds domar i vår tid? Är det inte trots allt evangeliet som "smälter våra hjärtan"? Hur ska vi se på det här förhållandet?


BÖNER

* O Herre Gud, himmelske Fader, du som genom ditt heliga ord har kallat oss alla till arbetet i din vingård. Vi ber dej: Ge oss din helige Ande, så att vi arbetar troget i din tjänst, beflitar oss om ditt ord och din vilja och sätter hela vårt hopp endast till din nåd, som du har berett oss genom din son Jesus Kristus, för att vi ska få en evig salighet. Amen.

* [I samband med ev. tacksägelseringning]: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att vi när vi ska skiljas från detta förgängliga livet må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR


* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former. [---] Låt Gud förhärligas i allt detta genom Jesus Kristus. Hans är härligheten och makten i evigheters evighet, amen. (1 Petr. 4:9,11, B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.