måndag 27 mars 2017

Hoppusslad gudstjänst på Femte söndagen i fastan Judica/Passionssöndagen (3 årg)

Här kommer en "hoppusslad" gudstjänst för Femte söndagen i fastan (Passionssöndagen eller Judica), tredje årgången. Temat är "Försonaren".

Bloggdatum och tidsangivelser i övrigt stämmer inte alls, men strunt samma. Några av bibelläsningarna är avsiktligt utvidgade för sammanhangets skull. 

Håll till godo!

Klockringning från Storkyrkan:


Ingångspsalm 
135 SE VI GÅR UPP TILL JERUSALEM

Ingångsord - dagens psaltarpsalm 
Ur PSALTAREN 103
Herren handlar rättfärdigt och ger de förtryckta deras rätt. Mose fick lära känna hans gärningar, Israels folk hans verk. Barmhärtig och nådig är Herren, sen till vrede och rik på kärlek. Han går inte ständigt till rätta med oss, hans vrede varar inte för evigt. Han handlar inte mot oss som vi förtjänat, han ger oss inte våra synders lön. Ty så hög som himlen välver sig över jorden, så väldig är hans nåd över dem som fruktar honom. Så långt som öster är från väster, så långt från oss förvisar han vår synd. Som en far visar ömhet mot barnen, så visar Herren ömhet mot dem som fruktar honom. Ty han vet hur vi är skapade, han minns att vi är mull.
 
Bön om syndernas förlåtelse
Vi har inte en överstepräst som är oförmögen att känna med oss i våra svagheter, utan en som har prövats på alla sätt och varit som vi men utan synd. Låt oss därför frimodigt träda fram till nådens tron för att få förbarmande och nåd i den stund då vi behöver hjälp:

Ur PSALTAREN 51
Förbarma dig, Gud, i din nåd, stryk ut mina synder i din stora godhet. Gör mig fri från all min skuld och rena mig från min synd. Jag vet vad jag har brutit, min synd står alltid inför mig. Mot dig, bara mot dig har jag syndat, jag har gjort det som är ont i dina ögon. Du har rätt när du ställer mig till svars, den dom du fäller är rättvis. I skuld är jag född, i synd blev jag till i min moders liv. 
Du som älskar ett uppriktigt hjärta, ge mig vishet i mitt innersta. Rena mig med isop från min synd, tvätta mig vit som snö. Låt mig få höra glädjerop och lovsång, låt den du har krossat få jubla. Vänd bort din blick från mina synder, stryk ut all min skuld. Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta, ge mig ett nytt och stadigt sinne. Driv inte bort mig från din närhet, ta inte ifrån mig din heliga Ande. Låt mig åter glädjas över att du räddar, håll mig uppe, ge mig ett villigt sinne.   

Tillsägelse om syndernas förlåtelse
Ur FÖRSTA JOHANNESBREVET 1
Om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra och blodet från Jesus, hans Son, renar oss från all synd. 
Om vi säger att vi är utan synd bedrar vi oss själva och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet.

Låt oss tacka och bedja:
Gud vår Fader, tack för att vägen till dej ännu är öppen genom Jesus Kristus.
Hjälp oss att leva i din förlåtelse.
Stärk vår tro, öka vårt hopp och uppliva vår kärlek.
Amen. 

Dagens bön     
Låt oss be om del i den försoning Kristus vunnit.
Tystnad    
O Gud, du som har all makt i himlen och på jorden, 
se till ditt folk och hela din värld, för vars skull din Son överlämnades i syndares händer och utstod korsets smärta. Ge oss del i den försoning som han har vunnit.
Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre.
Amen.
 
Gammaltestamentlig läsning
Ur FJÄRDE MOSEBOKEN 21
Så står det skrivet i Fjärde Moseboken:  
Israels folk bröt upp från berget Hor i riktning mot Sävhavet för att gå vägen runt Edom. Under vandringen blev folket otåligt och klandrade både Gud och Mose: »Varför har ni fört oss ut ur Egypten för att dö i öknen? Här finns inget att äta och dricka. Vi är utleda på den usla maten.«
Då skickade Herren ormar mot folket, giftormar som bet israeliterna så att många av dem dog. Folket kom till Mose och sade: »Vi syndade när vi klandrade Herren och dig. Be till Herren att han tar bort ormarna från oss.« Mose bad för folket, och Herren sade till Mose: »Gör en orm och sätt upp den som ett fälttecken. Var och en som blir biten ska se på den, så får han leva.« 
Och Mose gjorde en orm av koppar och satte upp den som ett fälttecken. Den som blev biten av en orm såg på kopparormen, och då fick han leva.
Så lyder Herrens ord. Gud, vi tackar dig.

Bibelvisa
TY SÅ ÄLSKADE GUD HELA VÄRLDEN

Epistelläsning
Ur FÖRSTA JOHANNESBREVET 1-2
Så skriver aposteln Johannes:
Detta är det budskap som vi har hört av honom och förkunnar för er: att Gud är ljus och att inget mörker finns i honom. Om vi säger att vi har gemenskap med honom men vandrar i mörkret, ljuger vi och handlar inte efter sanningen. Men om vi vandrar i ljuset, liksom han är i ljuset, då har vi gemenskap med varandra, och blodet från Jesus, hans son, renar oss från all synd. Om vi säger att vi är utan synd bedrar vi oss själva, och sanningen finns inte i oss. Om vi bekänner våra synder är han trofast och rättfärdig, så att han förlåter oss synderna och renar oss från all orättfärdighet. Om vi säger att vi inte har syndat gör vi honom till lögnare, och hans ord finns inte i oss.
Mina barn, detta skriver jag till er för att ni inte ska synda. Men om någon syndar har vi en som för vår talan inför Fadern, Jesus Kristus som är rättfärdig. Han är det offer som sonar våra synder och inte bara våra utan hela världens.
Så lyder Herrens ord. Gud, vi tackar dig.

Gradualpsalm
145 NÄR VÄRLDENS FRÄLSARE JAG SER


Evangelium
Ur JOHANNESEVANGELIET 3
Upplyft era hjärtan till Gud och hör dagens heliga evangelium. 
Så skriver evangelisten Johannes:   
Jesus sa till Nikodemus: «Liksom Mose hängde upp ormen i öknen, så måste Människosonen upphöjas för att var och en som tror på honom ska ha evigt liv. Ty så älskade Gud världen att han gav den sin ende Son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte har trott på Guds ende Sons namn.
Och detta är domen, att när ljuset kom in i världen, då älskade människorna mörkret mer än ljuset, eftersom deras gärningar var onda. Den som gör det onda avskyr ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas. Men den som handlar efter sanningen, han kommer till ljuset, för att det skall bli uppenbart att han gör vad Gud vill.«
Så lyder det heliga evangeliet. Lovad vare du, Kristus!

Predikan av Bengt Pleijel.
Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)
Ja, lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan ordets görare, som dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Trosbekännelse
APOSTOLICUM:
Vi tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare,
och på Jesus Kristus, Guds enfödde Son, vår Herre,
vilken är avlad av den helige Ande, född av jungfrun Maria,
pinad under Pontius Pilatus, korsfäst, död och begraven,
nederstigen till dödsriket, på tredje dagen uppstånden igen ifrån de döda,
uppstigen till himmelen, sittande på allsmäktig Gud Faders högra sida,
därifrån igenkommande till att döma levande och döda,
och på den helige Ande, en helig, allmännelig kyrka, de heligas samfund, 
syndernas förlåtelse, de dödas uppståndelse och ett evigt liv.
 
456 HÖGA KORS, DU ENDA ÄDLA

Kyrkans allmänna förbön
700:1 LITANIAN 
 
Herrens bön

Välsignelsen
 


453 O DU SOM FÖR VÅR FRÄLSNINGS SKULL

Postludium
PASSIONSPSALM (Maria Gustin Bergström)

söndag 26 mars 2017

Inför - den inställda - Midfastosöndagen (Laetare) 2017 - Livets bröd

Du Herrens tjänare! 






INLEDNING

Eftersom Marie Bebådelsedag sedan 1953 inte alltid firas den 25 mars utan (i regel) på närmaste söndag, utgår detta år (2017) Midfastosöndagen (trots att man mycket väl kunnat fira både och, Bebådelsedagen på sitt rätta datum, den 25 mars och Midfastosöndagen den 26 mars). För enskild andakt kan ju Midfastosöndagens texter dock gärna läsas parallellt med Bebådelsedagens, särskilt inför mässfirandet varför jag även detta år lägger in dem och den sedvanliga helgbeskrivning som följer:

Nu när halva fastan har gått (drygt tre veckor av drygt sex totalt) kommer Fjärde söndagen i fastan med sitt glada och vilsamma budskap om Livets bröd. Det himmelska bröd som ger världen liv och som ger oss kraft i kampen mot frestelsen och ondskan. Men dagen handlar också om det jordiska brödet, som Jesus, brödet från brödhuset Bet-Lehem, välsignar och förmerar. De båda motiven förenas i nattvarden, där det jordiska brödet blir bärare av det himmelska, och som nästan "måste" firas denna söndag.

Söndagen kallas på latin "Laetare", vilket betyder "Gläd dej" och ytterligare understryker dagens karaktär av fest mitt i fastan.

Dagen kallas även Brödsöndagen eller Rosensöndagen, eftersom man förr ofta smyckade altaret med rosor denna dag. Symbol för dagen är antingen evangeliets fem bröd och två fiskar eller en oblat (stansat nattvardsbröd). Liturgisk färg är fortfarande violett (eller blå), men altarljusen kan vara fyra och altarblommorna skära eller guldgula rosor (röda rosor - fem - reserveras traditionellt för Långfredagen om ett krucifix står på nattvardsbordet då, för att påminna om de fem såren på Kristi kropp).



TEXTER

PSALTARPSALM
Psalt. 107:1-9 - om Herren som ger de törstande att dricka och mättar de hungriga med allt gott.
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Ordspråksboken 9:1-6 - om hur Visheten har byggt sej ett hus och bjuder till fest
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EPISTEL
Första Korintierbrevet 10:1-6 - om hur Israels barn blev döpta i molnet och i havet
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EVANGELIUM
Johannesevangeliet 6:48-59 - om att Jesus ger oss sitt kött och sitt blod att äta
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan!
Eller den i Himmelskt söndagsgodis!





PSALMER OCH SÅNGER PÅ MIDFASTOSÖNDAGEN

Lov, ära och pris (SvPs1986 nr 10)
Halleluja, du som bjuder (SvPs1986 nr 15:3-4) 
För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
Jesus för världen (SvPs1986 nr 45)
Som spridda sädeskornen (SvPs1986 nr 71)
Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
När vi delar det bröd som han oss ger (SvPs1986 nr 75, jfr Låt oss dela det bröd som Herren ger, Stora Nätpsalmboken nr 187)
Gud, vår lösta tunga (SvPs1986 nr 76) 
Pris vare Gud som låter (SvPs1986 nr 177)
Frälsare, tag min hand (SvPs1986 nr 278)
Pris vare Gud! (SvPs1986 nr 292a)
Välsigna, Herre, vad du ger (SvPs1986 nr 296)
Gud, ditt folk är vandringsfolket (SvPs1986 nr 298)
Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100) 
Jesus, du som själen mättar (SvPs1986 nr 355)
Gud vare lovad! (SvPs1986 nr 400)
Mycket folk kring Jesus var (SvPs1986 nr 444)
I dig, o Herre Jesus kär (SvPs1986 nr 543)
Tänk på honom som var frestad (SvPs1986 nr 569, jfr Stora Nätpsalmboken nr 93)
Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600) 
Faraos härar hann upp oss vid stranden (SvPs1986 nr 618)
Jag är livets bröd (SvPs1986 nr 689)
* När mörker över djupet var (PoS1987 nr 389)
* Som ett naket frö i handen (Pos1987/2003 nr 797) 
Jesus är Herren (Stora Nätpsalmboken nr 96)
Dej, o Jesus, vill vi prisa (Stora Nätpsalmboken nr 101)
Mitt A och O, Immanuel (Stora Nätpsalmboken nr 110)
Du livets bröd, o Jesus Krist (Stora Nätpsalmboken nr 189)
Du som mättade femtusen män (Stor Nätpsalmboken nr 818) 
Utpräglade kör- eller solosånger:
Panis angelicus (se även här nederst)











TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Nattvardsfirande är som sagt i stort sett obligatoriskt denna söndag (om man nu inte har söndaglig mässa). Nattvarden (eukaristin) både gestaltar och ger så mycket av vad dagen innerst handlar om, även om Kristus med Livets Bröd är närvarande också i själva förkunnelsen. (Men även nattvarden är förkunnelse, se 1 Kor. 11:26).

* "Fasteaktioner" mot kroppslig hunger och till exempelvis utsäde och hållbar utveckling är också mycket på sin plats denna söndag, liksom rejäla smörgåsar till kyrkkaffet och kanske bakat bröd till försäljning för misisonen?

* Söndagsskolan kan hinna baka scones med "ortodoxt" kors på och bjuda på efter gudstjänsten.

* "Bröd men också rosor" sa Sara Lidman i något sammanhang. Uttrycket är kanske ännu äldre, men passar i varje fall bra på denna "Bröd- och rosensöndag". Människan lever inte allenast av bröd, som vår Frälsare sa (vilket kanske kraftfullare borde markerats även i samband Svenska kyrkans Utrota hungern-kampanj.

 





SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Kan berättelsen om brödundret vara historiskt sann? (Obs att Johannes uttryckligen säger att de tolv korgar överbliven mat som samlades in - förmodligen en korg per lärjunge - kom från just de fem kornbröden, vilket ur ett bibliskt perspektiv omöjliggör tolkningen hos Prästen i Uddarbo om att det var medhavda matsäckar som plötsligt kom fram och att "undret" bestod i att Jesus och den lille pojken gjorde människor mer generösa).

* Diskutera C S Lewis tes i boken "Mirakel" att Jesus bara gör under som harmonierar med naturens normala förlopp, fast "snabbspolat", s.a.s (jfr debatten om jordens ålder!). Vatten blir ju verkligen vin i fotosyntesen tillsammans med kolhydrater m.m., bröd blir verkligen mer bröd när man sår och skördar et c. Däremot vägrar Jesus göra stenar till bröd, påpekar C S Lewis.

* Är dagens (tredje årgångens) evangelietext lika stötande nu som på Jesu tid? (Observera att det inte är nytt att folk reagerar negativt inför budskapet om nödvändigheten att ta emot Jesus).

* Hur håller vi ihop budskapet om det jordiska brödet och det himmelska brödet (jfr SvPs74)?

* Hur kan t.ex. Svenska kyrkan (eller andra kyrkor) bättre passa på att sprida hela evangeliet till sekulariserade svenskar under godwill-skapande "vatten- och bröd-kampanjer"? Borde inte t.ex. vattenflaskan man kunde köpa under Livets vatten-kampanjen ha prytts av Jesusordet: "Den som dricker av detta vatten blir törstig igen, men den som dricker av det vatten jag ger honom..." Och borde inte den alldeles utmärkta Utrota hungern-kampanjen beledsagats av Jesusordet "Människan lever inte endast av bröd, utan av all det som går ut från Guds mun" och "Se, dagar skall komma, säger Herren, HERREN, då jag skall sända hunger i landet, inte en hunger efter bröd, inte en törst efter vatten, utan efter att höra Herrens ord. (Amos 8:11) Vers 12 är ännu mer allvarlig: "De skall driva omkring från hav till hav och springa hit och dit från norr till öster för att söka efter Herrens ord, men de skall inte finna det".




BÖNER


*  O allsmäktige Gud, giv oss, som med rätta plågas för våra synders skull, en sådan hunger och törst efter din rättfärdighet, att vi blir hugsvalade av din milda nåd. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O Herre Jesus Kristus, du levande Guds bröd, som kommit ned från himmelen för att ge världen liv. Vi ber dej: Styrk oss med dina ord, som är ande och liv. Bespisa oss med det bröd som vi för varje dag behöver, och ge oss av det sannskyldiga bröd som räcker för alla och förenar oss alla med dej, så att vi i din församling må upphöja och lova ditt heliga namn. Amen.

[I samband med tacksägelseringningen]: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.





LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):  

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må så Gud, efter sin rikedom på ett härligt sätt i Kristus Jesus ge er allt vad ni behöver. Vår Gud och Fader tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Efter Fil. 4:19-20 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.


POSTLUDIUM

tisdag 21 mars 2017

Inför Jungfru Marie bebådelsedag 2017 - Guds mäktiga verk

 Du Herrens tjänare! 

File:La Anunciación, by Fra Angelico, from Prado in Google Earth - main panel.jpg


INLEDNING

Nu är det nästan nio månader kvar till jul (årets höjdpunkt!) och då får vi liksom fira "jul i fastan" som Lina Sandell sjunger om i en sång. Om fettisdagen var förra julens sista utlöpare, så är bebådelsedagen den kommande julens första förelöpare.

Denna söndag har stora likheter med Fjärde söndagen i advent (sedan 1983) vad gäller evangelietexterna om bebådelsen och Marias lovsång, men övriga läsningar skiljer sej åt.

Bebådelsedagen är en glad festdag (Vårfrudagen=Våffeldagen!). Samtidigt infaller den mitt i fastetiden då vi med ett särskilt allvar kommer ihåg vår Frälsares sista tid före korsfästelsen. Den gamla seden med "passionsandakter" under fastan förtjänar att komma till heders igen. Och vägen från Betlehem till Golgata kors bör egentligen målas upp i tal och sång redan på Bebådelsedagen. Firas mässa varje (denna) söndag förkunnas ju åtminstone där "Herrens död till dess han kommer".

Julseriens mässmusik används från kl 18 på lördag kväll till kl 18 på söndag kväll. Liturgisk färg vit under samma tid.


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psalt. 147:7-15 - om hur vår Herre inte gläder sej åt stridshästar och soldater utan åt dem som hoppas på hans nåd
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV 

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
1 Sam. 2:1-10  - Hannas lovsång
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV

EPISTEL
Kol. 1:15-20 - 
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV

EVANGELIUM
Lukasevangeliet 1:26-38 - om "bebådelsen", ängeln Gabriels samtal med Maria
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV

ALTERNATIV PREDIKOTEXT
Lukasevangeliet 1:46-55 - Marias lovsång (Magnificat)
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV

Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis! Och mera godis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

Jesus Kristus, ärans kung (SvPs1986 nr 1:5-7) 
På tröskeln till Marias hem (SvPs1986 nr 164)
Kristus, konung som hör hemma (SvPs1986 nr 348)
Länge, länge har mitt hjärta (SvPs1986 nr 349), jfr O hur länge skall mitt hjärta (Stora Nätpsalmboken nr 104)
Salig du och högt benådad (SvPs1986 nr 482)
Gud bor i ett ljus (SvPs1986 nr 605)
Min själ prisar Herrens storhet (SvPs1986 nr 675b)
Icke genom någon människas styrka (SvPs1986 nr 682) 
Min själ berömmer Gud med fröjd (Stora Nätpsalmboken nr 354)
Kärlek, barmhärtighet och himmelsk härlighet (Stora Nätpsalmboken nr 355)
Tack, Herre, för din jungfrumor (Stora Nätpsalmboken nr 356)
Guds folk för sin Konung ska sjunga (Stora Nätpsalmboken nr 357)
Guds ängel till Maria kom (Stora Nätpsalmboken nr 358)






TANKAR OCH IDÈER KRING HELGFIRANDET

* Jfr Hanna och Maria, två inspirerade och inspirerande kvinnor, som talar Guds ord till oss idag!

* Jämför Maria och andra modiga kvinnor i (kyrko-)historien. Ta samtidigt upp det alldeles unika med Marias kallelse och hur hon kan vara en förebild för oss andra (även män). Inte bara under tredje årgången bör man kunna studera och stämma in i hennes lovsång - som läses vid den dagliga vespern världen över - och de många allusioner på Gamla Testamentet som den innehåller. En imponerande skriftlärd tonårstjej är hon, Maria! (Tesen att det sannolikt är Lukas som skrivit lovsången och lagt den i tonårsflickans mun måste man nog vara akademisk teolog för att komma på, men jag har tyvärr sett den framföras i en helgkrönika i Sändaren - har folk aldrig hört talas om Ylva Eggehorn?).

[* Men undvik att, som många präster och konfirmandledare gjort, betona Marias förmenta minderårighet . Det är faktiskt inte säkert att hon var 13-14 år bara för att många andra förstföderskor var det. Om vår Herre var direkt inblandad, bör man väl kunna förvänta sej att han väntade in Marias både kroppsliga och psykiska mognad (hon var kanske en "överårig" 19-åring som folk dåförtiden såg ner på för att hon inte haft en man - nästan som 19-åringar idag kan få skämmas för att de inte haft sex)?]

* Läs Edith Södergrans dikt Rosen och fundera kring om och hur den passar denna söndag.

* Lyssna till The Beatles´ märkliga låt Let it be (se klippet nedan) och fundera kring om och hur den passar denna helg. (Duger den som psalm rent av?). Observera att "Let it be!" ÄR just Marias svar i evangeliet: "Må det ske!"

* "Då har vi jul i fastan och mitt i vintern vår" sjunger Lina Sandell i en sång. Här har vi en skön festdag mitt i fastan - Vårfrudagen eller "Våffeldagen", så servera gärna våfflor efter gudstjänsten!
.


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Jämför Gamla testamentets och Nya testamentets Hanna - både hon som sjöng sin lovsång vid det provisoriska templet i Shilo och hon som berättade om Frälsaren och var i Jerusalems tempel både dag och natt. Likheter? Skillnader? Jämför med den saliga jungfrun!

* Varför finns det så få kyrkor som kallas S:ta Hanna? (S:ta Maria är ju ganska vanligt)

* På vilket sätt är Maria viktig i kyrkan? Framhäver vi henne för mycket eller för lite i just vår församling och kyrka? (Om vi nu bortser från den romerska kyrkan en stund). Var vår frälsning beroende av just hennes "ja" eller kunde även andra unga kvinnor ha blivit Herrens mor? (En fråga som har samband med frågan om huruvida just hon, som påven lär, var syndfri alltifrån sin tillblivelse, trots Luk. 2:48 - en replik ärligt återberättad för Lukas, troligen av Maria själv - samt den rent förfärliga händelse som återges i  Mark. 3:21,31-35). Jfr med den diametralt motsatta men ändå liknande frågan om huruvida vår frälsning var beroende av just Judas´ förräderi.

* Varför läser vi så sällan hela Uppenbarelsebokens 12 kapitel? (Mittendelen läser vi ju vid Mikaeli, men om drakens härjningar på jorden får vi sällan höra). Berättelsen om kvinnan och hennes barn är ju så märklig, oavsett om man tolkar kvinnan som Maria eller som kyrkan (varför inte både och?) - en underbar och uppbygglig motpol till berättelsen om "den stora skökan", staden där allt är till salu.

* Är jungfrufödelsen - som omtalas i både Matteus- och Lukasevangelierna, en "viktig" dogm? Varför/varför inte? Är den ett nödvändigt tecken på att Jesus verkligen var Guds Son? Kan man vara kristen om man tror att Josef var Jesus´ biologiske far och alltså tolkar jungfrufödelsen "symboliskt"? Kan man vara ärkebiskop i en evangelisk-luthersk kyrka?

* "Ringa har han upphöjt", sjunger Maria. Kan ni komma på fler exempel på det än exemplet Maria själv? "Härskare har han störtat från deras troner", sjunger hon. Vilka tänker vi på i det fallet?



BÖNER

* O Herre Gud, du som åter vill låta oss glädjas över din Sons ankomst i världen, låt det ske att såsom vi nu med fröjd går för att ta emot honom som vår Frälsare, vi också kan vara trygga vid hans återkomst till den yttersta domen. Genom samme din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* Herre vår Gud, ge oss nåd att liksom Maria i sann tro ta emot frälsningens gåva, Jesus Kristus, så att julens glädje må genomströmma oss och friden bevara våra hjärtan och tankar från allt som vill skilja oss från din kärlek i Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* [I samband med ev. tacksägelseringning]: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att vi, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

File:Alexandr Ivanov 011.jpg

måndag 13 mars 2017

Inför Tredje söndagen i fastan (Oculi) 2017 - Kampen mot ondskan

Du Herrens tjänare!
Passions- och påskpsalmer
Jeopardy om söndagar i påskfastetiden




INLEDNING

Idag handlar fastetidens budskapet om kampen mot det onda - temat är ganska likt Första söndagen i fastan (frestelsens stund). Den onde och hans hantlangare uppmärksammas, men framför allt Frälsaren.

Oculi (mei semper ad Dominum) är söndagens latinska namn som betyder "(Mina) ögon" eller "(Min) blick" och är hämtat ur en vers i dagens psaltarpsalm (Psalt. 25:15) som länge varit dagens s.k. antifon ("omkväde" vid psaltarläsning).

Fastans karaktär av dopberedelsetid syns tydligt i kampmotiven för denna och föregående söndagar. Det är ingen skönmålning av det kristna livet som ges, snarare något i stil med Churchills berömda utfästelse om "blood, sweat, toil and tears".

Liturgisk färg är blå eller violett. Fasteseriens musik används, gärna inklusive litanian (om den inte sparas till passionstiden). Altarblommor två (violetta), altarljus två.


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 25:12-22

GAMMALTESTAMENTLIG TEXT
1 Kon. 18:26-29, 36-39 - om Elia och Baalsprofeterna

EPISTEL
Upp. 3:14-19 - sändebrevet till Laodikeia

EVANGELIUM
Mark. 9:14-32 - om den stumme anden som lärjungarna inte kunde driva ut

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan. Och i Himmelskt söndagsgodis.
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket.
Läs Fredrik Sidenvalls ledare i Kyrka och folk.


PSALMER OCH SÅNGER PÅ TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN:

För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
Jesus för världen (SvPs1986 nr 45)
Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
Vår Gud är oss en väldig borg (SvPs1986 nr 237)
Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358) 
Upp, kristen, upp till kamp och strid (SvPs1986 nr 567)
* Seger giv, du segerrike (SvPs1986 nr 568) 
Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600)
Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611) 
Gud, i dina händer (SvPs1986/2003 nr 769)
* Godhet har makt över ondskan (SvPs1986/2003 nr 782)
Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
Ta tid till att bedja, sök stillhet och ro (Stora Nätpsalmboken nr 476) 
* Du vet det nog, mitt hjärta (Stora Nätpsalmboken nr 692)
Vi ska inte rubbas, fasta ska vi stå (Stora Nätpsalmboken 703)
* Ut med dej, du mörka makt (Stora Nätpsalmboken 717)
* Ni kristna, rusta er till strid (Stora Nätpsalmboken 719)
Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken 748)
Ljuset bär frukt överallt (Stora Nätpsalmboken nr 750)
* Jag går i fara var jag går (Stora Nätpsalmboken nr 856)
"Psalm mot Djävulen" (Bo Setterlind)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Här behövs det uppföljande samtal och diskussion! Det här är djupa saker, som tant Elma i Luleå brukade säga. Men ge underlag för samtalet i gudstjänsten! Gå från det allmänmänskliga och "folkteologiska" - kampen mot det allmänt onda och livets "jävligheter" - till det personliga och rannsakande som Jesus talar om.  "

* Lek med ordet "Oculi" och betona dagens antifon: "Min blick (mina ögon) är vänd (vända) mot Herren". Det gäller att inte tappa fokus, att inte alltför mycket och länge undersöka det onda. (Jfr vad som händer när man cyklar nära diket och börjar titta på det istället för på vägen).

* "Livet är en strid / och striden är en kamp / och kampen är en häst..." säger den gamla folkramsan. Betona kampmotivet, men skilj också på den allmänna livskampen och kampen mot den premediterade ondskan.

* Bjud in uniformsklädda soldater från Frälsningsarmén och låt dem berätta om sin "ut-rustning" och sprida "Stridsropet"!


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken är alltid aktuella, men särskilt i fastetid. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde utan att mista rätten att förkunna som VDM, måste vi förstå att hennes frågor delas av många människor. Hur svarar vi på dem?

* Finns djävulen egentligen eller är han bara en personifikation av tillvarons "jävulskap" i största allmänhet? Vad säger Kyrkans bekännelse? Vad säger du själv? Har pojken i evangelietexten "bara" vanlig epilepsi, eller ÄR det något värre inblandat?

* Kan de folkliga kraftuttrycken kring djävul och helvete ge uttryck för bibliska sanningar? (Jfr "som fan läser bibeln", "måla fan på väggen", "fan tog honom", "det går åt helvete", "det finns grader i helvetet"). När bör ni-vet-vem öppet nämnas och när bör han ignoreras?

* Hur hanterar vi de onda makterna i vår tid? Hur ser vi på exorcism (alldeles bortsett från skräckfilmen)?

* Diskutera gärna C S Lewis roman "Från helvetets brevskola" - om hur man för en själ till förtappelse - och Jan Guillous roman "Ondskan".

* Hur är tillståndet i vår församling? Liknar vi Laodikeia?


BÖNER


*  Vi ber dej, allsmäktige Gud, att du i mildhet ville se till de ödmjukas bön och beskydda oss med din mäktiga hand, så att vi, frälsta från mörkrets välde, alltid må vandra såsom ljusets barn. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

*  O Herre Gud, himmelske Fader, du som låtit din Son komma i världen för att strida för oss mot denna världens furste och rycka oss undan mörkrets välde, vi ber dej: Ge oss nåd att troget hålla oss till Jesus Kristus, vår Frälsare, avsäga oss mörkrets gärningar och vandra i ditt ords ljus, så att vi omsider, förlossade från allt ont, må bli evigt saliga. Genom Jesus Kristus, din Son, vår Herre och Frälsare. Amen.

[I samband med tacksägelseringningen]: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.



POSTLUDIUM

måndag 6 mars 2017

Inför Andra söndagen i fastan 2017 (Reminiscere) - Den kämpande tron

Du Herrens tjänare!
Passions- och påskpsalmer
Jeopardy om söndagar i påskfastetiden


INLEDNING

Andra söndagen i fastan fortsätter vi "dopundervisningen" om den andliga kampen i tillvaron. Som inte bara innebär en kamp mot djävulen och vår egen förvända natur (jämför förra söndagen!), utan ibland kan innebära en rejäl brottning med vår Herre (jfr Jakobs vid Jabbok).

Kvinnor framställs som föredömen i tro och kärlek i alla de tre årgångarnas evangelietexter. De kvinnliga lärjungarna Maria Magdalena, Johanna och Susanna (som enligt Lukas följde Jesus från stad till stad och från by till by!) förtjänar att lyftas fram mer än som vanligen skett. (Många kyrkkristna är klena bibelläsare  och känner inte ens till förvaltaren Kusas´ hustru - som var med och "sponsrade" lärjungarnas evangelisationsvandringar!).

Söndagens symboler är trons sköld (korsmärkt) och Andens svärd. Liturgisk färg violett, altarljus två, altarblommor violetta. Fasteseriens musik används, och såväl Gloria och Laudamus (lovsången) som den avslutande lovprisningen (Benedicamus) kan utgå under fastan. Men vi har evangelisk frihet här!


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 130 - ett rop "ur djupen" (De Profundis), jfr SvPs1986 nr 537!
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 61:1-3 - om glädjebudet till de förtryckta om ett nådens år från Herren
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EPISTEL
Hebréerbrevet 11:23-27 - om hur Mose höll ut för att han liksom såg den Osynlige, jfr v. 6 i "Härliga Lotta"
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EVANGELIUM
Markusevangeliet 14:3-9 - om kvinnan som häller hela flaskan med balsam över Jesus
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis! Med mera godis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ ANDRA SÖNDAGEN I FASTAN

För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
O Guds kärlek, dina höjder (SvPs1986 nr 86)
Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
O Gud, all sannings källa (SvPs1986 nr 209)
* Lär mig att bedja av hjärtat (SvPs1986 nr 214)
Jag skulle vilja våga tro (SvPs1986 nr 219)
Oändlig nåd mig Herren gav (SvPs1986 nr 231)
* O, giv oss, Herre, av den tro (SvPs1986 nr 253)
* Löftena kunna ej svika (SvPs1986 nr 254)
Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
När ingen ljusning alls jag finner (SvPs1986 nr 270)
Nu gläd dig, min ande, i Herran (SvPs1986 nr 272, särskilt vv. 9-11)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358)
Vi bär så många med oss (SvPs1986 nr 399)
Jag kom inte hit för att jag tror (SvPs1986 nr 532)
* Ur djupen ropar jag till dig (SvPs1986 nr 537)
* I dig, o Herre Jesus kär (SvPs1986 nr 543)
Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600)
Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611)
Herre, du vandrar försoningens väg (SvPs1986/2003 nr 738)
* Som ett naket frö i handen (Pos1987/2003 nr 797)
Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
* Hur ska jag till målet hinna (Stora Nätpsalmboken 592)
Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken 748)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Evangelietexterna passar utmärkt att dramatisera. Prova! Åtminstone i söndagsskolan.

* Det är tre kvinnor som framställs som "troshjältar" i dagens texter. Och i andra årgångens evangelium ser man hur Luk. 8:1-3 om lärjungarna Johanna och Susanna (förutom Maria Magdalena - ja, hon var verkligen med!) äntligen har kommit in i evangelieboken. (Många känner inte till någon annan biblisk Susanna än den apokryfiska i badet). Låt detta betonas!

* När temat är "den kämpande tron" kan det kanske vara värdefullt att höra varandras erfarenheter av tro och liv. Ta tid till samtal! När har det varit (är?) som allra svårast att tro och vara kristen?

* Läs hela Klagovisorna i gudstjänsten! Eller Jobs repliker i Jobs bok! Eller några klagopsalmer ur Psaltaren!

* Läs Dan Anderssons dikt Jag vet ej om fullare fröjd står att få. Har han rätt? Går dikten att använda också om en "kamp med Gud", trots att det står att diktaren "var med sej själv allen"?

* Läs ur Oscar Wildes både frånstötande och gripande skrift De Profundis (titeln anknyter till dagens psaltarpsalm). Hur ter sej hans kamp och vittnesbörd "ur fängelsedjupen"?

* Lägg in en tipspromenad utomhus efter gudstjänsten, om vädret tillåter. Vårvintern kan vara härlig! (Gärna en del frågor som anknyter till det vi hört om i gudstjänsten!).


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken är tyvärr alltid aktuella, men särskilt i fastetid. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde utan att mista rätten att förkunna som VDM, måste vi förstå att hennes frågor delas av många människor. Hur svarar vi själva på dem?

* Vad har vi för erfarenheter av att "brottas med Gud"? Handlar det om intellektuella tvivel av Ulla Karlssons typ, eller om besvikelser i det egna livet som fått oss att svikta i tilltron till vår Herre? Eller som kanske snarare fått oss att söka oss närmare honom, om än inte bara i undergivenhet utan också i anklagelser och "ofromma utbrott" (jfr Job eller Klagovisorna och klagopsalmerna i Psaltaren).

* När och hur blir en kämpande tro en segrande tro?

* På vilka sätt kan kvinnorna i dagens texter tjäna som förebilder för oss alla? (Och på vilka sätt inte?). Finns det verkliga eller inbillade problem med dagens texter ur feministisk synvinkel, och hur ska kyrkan i så fall tackla det - genom att nonchalera alt. dissa feminismen eller genom att erkänna en homiletisk utmaning?
På vilket sätt kan f.ö. inledningen av Lukas 8 vara en nagel i ögat både på "högkyrkliga" och "feministteologer"? (Jfr argumenten för varför Jesus bara kallade manliga apostlar).

* Tror vi i kyrkan på demoner och vad får det för konsekvenser att vi gör/inte gör det? Jfr Anna Sophia Bondes artikel i Kyrkans tidning 1/3: "Walkover till spökjägarna". Jfr också C S Lewis påstående att vi kan göra djävulen nöjd på två motsatta vis: antingen genom att förneka alt. ignorera hans existens, eller genom att ägna honom ett överdrivet och osunt intresse.


BÖNER

* O Gud, du som så väl ser att vi utan dej inte kan nå det goda. Bevara oss både kroppsligen och andligen, så att kroppen befrias från allt som är skadligt, och själen blir renad från onda tankar och önskningar. Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, himmelske Fader, du som för vår skull har utgivit din Son och låtit honom för vår frälsning lida anfäktelse, ångest och bitter vånda. Vi ber dej: hjälp oss att se endast på honom, som är trons hövding och fullkomnare, så att vi i all nöd tryggar oss till din barmhärtighet och finner tröst för våra samveten i ditt heliga ord. Lys och led oss genom mörker och ovisshet, och låt oss omsider, i härlighetens ljus, se hela den nåd som du har berett och den frälsning du har låtit oss vederfaras. I Jesu namn. Amen.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må han som är fridens Herre ge er sin frid alltid och på allt sätt. Herren vare med er alla. Amen. (2 Tess. 3:16 SFB)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

torsdag 2 mars 2017

Inför Första söndagen i fastan (Invocavit) 2017 - Prövningens stund

HELGENS BIBELBOK: PSALTAREN
Du Herrens tjänare!
Passions- och påskpsalmer
Jeopardy om söndagar i påskfastetiden

File:Duccio - The Temptation on the Mount.jpg


INLEDNING

Nu har fastetiden börjat på allvar, hur vi än väljer att "fasta". Idag handlar budskapet om frestelserna i tillvaron och möjligheten att likt Jesus, och i hans namn, bestå provet.

Invocavit är söndagens latinska namn. Det betyder "Han åkallar" och är hämtat från Psaltaren 91:15,16: "Invocavit (me et exaudiam eum)" = "Han åkallar (mig och jag skall svara honom).   

Fastans karaktär av dopberedelsetid syns tydligt i kampmotiven för denna och följande söndagar. Det är ingen skönmålning av det kristna livet som ges, snarare något i stil med Churchills berömda utfästelse om "blood, sweat, toil and tears".

Söndagens symboler är kristusmonogrammet över en slingrande orm (som här står för den lede frestaren). Liturgisk färg är blå eller violett. Fasteseriens musik används, inklusive litanian. Altarblommor två (violetta), altarljus två.


TEXTER

PSALTARPSALM
Psalt. 31:2-6 - om att ta sin tillflykt till Herren
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
1 Moseboken 3:1-13 - om syndafallet
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EPISTEL
Hebréerbrevet 5:7-10 - om hur Jesus lärde sej lyda genom att lida
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EVANGELIUM
Markusevangeliet 1:12-13 - om hur Jesus levde bland de vilda djuren
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan!
Och i Himmelskt söndagsgodis! Och mer godis! Med ännu mera godis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!




PSALMER OCH SÅNGER PÅ FÖRSTA SÖNDAGEN I FASTAN

* Lov, ära och pris (SvPs1986 nr 10)
* För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
* Jesus för världen (SvPs1986 nr 45)
* Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
* Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
* Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
* Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
* Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
* En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
* Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358)
* Vaka, själ, och bed (SvPs1986 nr 566, jfr Stora Nätpsalmboken nr 718)
* Tänk på honom som var frestad (SvPs1986 nr 569, jfr Stora Nätpsalmboken nr 93)
* Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600)
* Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611)
* När mörker över djupet var (PoS1987 nr 389)
* Som ett naket frö i handen (Pos1987/2003 nr 797)
* Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
* Ta tid till att bedja, sök stillhet och ro (Stora Nätpsalmboken nr 476)
* Du vet det nog, mitt hjärta (Stora Nätpalmboken nr 692)
* Stå upp och be (Stora Nätpsalmboken nr 704)
* Jesus själv har frestad blivit (Stora Nätpsalmboken nr 715)
* Kom nu, syskon, och se på (Stora Nätpsalmboken nr 716)
* Ut med dej, du mörka makt (Stora Nätpsalmboken nr 717)
* Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken 748)
* Jag går i fara var jag går (Stora Nätpsalmboken 856, jfr 1986 års psalmbok nr 619)












TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

*  Gör "reklam" för de fem (med Palmsöndagen sex) söndagarna i fastan. Fastekalender fram till påsk? Vettiga inskränkningar i livsföringen till förmån för de fattiga? Evangelisk frihet att binda sej... (eller för all del att låta bli).

* Dela än en gång ut fastesparbössor att samla in på Palmsöndagen! Det finns fortfarande att få, och är en nyttig påminnelse på köksbordet. Får ni inte tag i några, så låt barnen tillverka fastesparbössor på söndagsskolan!

* Frestelserna i dagens "huvudevangelium" är tacksamma att åskådliggöra i t.ex. tre stationer med t.ex. stenar och bröd, en hög målad "mur" och en jordglob. Eller genom en dramatisering av liknande val (på skolgården?).

* Men tredje årgångens Markus-text innehåller, trots sin extrema korthet, en detalj som saknas hos de övriga evangelisterna: att Jesus, som den andre Adam, faktiskt levde bland de vilda djuren! (Jfr även Daniel). Men de gjorde honom inget - det var djävulen, inte djuren, som angrep honom. Varför inte göra något på temat "Jesus och djuren" denna söndag? Både bland de vuxna och i söndagsskolan!

* Jfr Sankt Antonius och ökenfäderna. Studera och berätta om dem! Är det så meningsfullt att dra iväg ut i öknen/skogen/fjällen? Och vad har talet fyrtio för betydelse i bibeln (jfr påskfastans fyrtio dagar)?


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken är alltid aktuella, men särskilt i fastetid. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde utan att mista rätten att förkunna som VDM (hon lämnade själv prästämbetet och Svenska kyrkan), måste vi förstå att hennes frågor delas av många människor. Hur svarar vi på dem?

* Läs prästen Marianne Bloms utläggning av syndafallsberättelsen (eller också inte)! Jfr även Skandalen i Strandänge. Har ni själva hört något liknande? Från Svenska kyrkans egna teologer? Hur kan man vända så upp och ner på berättelsens klara innebörd? Ska det få ske påföljdsfritt? Jfr C S Lewis (som inte förnekar symboliska drag i berättelsen): "Att säga att syndafallet var ett fall uppåt är som att säga att eftersom mitt hjärta är krossat är en bild betyder det att jag är mycket glad."

* Vad är skillnaden mellan prövning och frestelse? Finns det ö.h.t. någon sådan skillnad (samma ord i grundtexten)? Jämför "inled oss icke i frestelse" med "utsätt oss inte för prövning". Vilken bön är rimligare att rikta till vår Herre? Eller gör det ingen skillnad?

* Är svårigheter stärkande i största allmänhet - eller under vilka betingelser?

* Finns djävulen egentligen eller är han bara en personifikation av tillvarons "jävulskap" i största allmänhet? Vad säger Kyrkans bekännelse? Vad säger du själv?

* Kan de folkliga kraftuttrycken kring djävul och helvete ge uttryck för bibliska sanningar? (Jfr "måla fan på väggen", "fan tog honom", "det går åt helvete", "det finns grader i helvetet"). När bör ni-vet-vem öppet nämnas och när bör han ignoreras?


BÖNER


* O Herre Gud, som utgav din Son i oro och ångest och lät honom bli frestad, för att han skulle bli oss en hjälpare i frestelsens stund, ge oss nåden att efterfölja honom och i hans kraft stå fasta mot alla fiendens angrepp. Genom Jesus Kristus, din Son, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, himmelske Fader, du som genom din Son, Jesus Kristus, har omintetgjort djävulens gärningar och vunnit en evig seger åt oss. Vi ber dej: Bistå oss för Kristi skull i själanöd och frestelse. Styrk oss att frimodigt stå det onda emot, så att fienden inte blir vår överman, utan vi genom ditt mäktiga ord blir ståndaktiga och slutligen behåller segern. I Jesu namn. Amen.

* [I samband med ev. tacksägelseringning]: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR
Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.