måndag 26 februari 2018

Inför Tredje söndagen i fastan 2018 (Oculi) - Kampen mot ondskan

 

Du Herrens tjänare!
Passions- och påskpsalmer
Jeopardy om söndagar i påskfastetiden





INLEDNING

Idag handlar fastetidens budskapet om kampen mot det onda - temat är ganska likt Första söndagen i fastan (frestelsens stund). Den onde och hans hantlangare uppmärksammas, men framför allt Frälsaren.

Oculi (mei semper ad Dominum) är söndagens latinska namn som betyder "(Mina) ögon" eller "(Min) blick" och är hämtat ur en vers i dagens psaltarpsalm (Psalt. 25:15) som länge varit dagens s.k. antifon ("omkväde" vid psaltarläsning).

Fastans karaktär av dopberedelsetid syns tydligt i kampmotiven för denna och föregående söndagar. Det är ingen skönmålning av det kristna livet som ges, snarare något i stil med Churchills berömda utfästelse om "blood, sweat, toil and tears".

Liturgisk färg är blå eller violett. Fasteseriens musik används, gärna inklusive litanian. Altarblommor två (violetta), altarljus två.



TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 25:12-22 - om att den som fruktar Herren får veta vilken väg den ska välja. Men varför snåla? Läs hela den underbara psaltarpsalmen vetja!

GAMMALTESTAMENTLIG TEXT
1 Sam. 17:40-50 - berättelsen om David och Goliat (läs gärna hela kapitlet!)

EPISTEL
Ef. 5:1-9 - om att leva som ljusets barn, jfr Bertil Murrays fina bibelvisa Ljuset bär frukt överallt

EVANGELIUM
Luk. 11:14-26 - om den onde anden som återvänder med sju andar värre än han själv. (Men läs gärna två verser till - om vad en kvinna ropade till Jesus och vad Jesus svarade!). Jfr biskop Strömbergs psalm Jesus utdriver en djävul som skrevs till just denna text.

Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
Läs Lars Linderots predikan i Högmässopredikningar. Eller Anders Carl Rutströms!
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Eller i Himmelskt söndagsgodis! Och mera godis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket (om David och Goliat!).

Lyssna till Högmässa från Ytterby kyrka!
Lyssna också till Passionsandakt från Ytterby kyrka!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN:

För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
Jesus för världen (SvPs1986 nr 45)
Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
Vår Gud är oss en väldig borg (SvPs1986 nr 237)
Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358) 
* Två väldiga strider om människans själ (SvPs1986 nr 536), för bearb. version se Stora Nätpsalmboken 527
Upp, kristen, upp till kamp och strid (SvPs1986 nr 567)
* Seger giv, du segerrike (SvPs1986 nr 568) 
Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600)
Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611) 
Gud, i dina händer (SvPs1986/2003 nr 769)
Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
Ta tid till att bedja, sök stillhet och ro (Stora Nätpsalmboken nr 476) 
Vi ska inte rubbas, fasta ska vi stå (Stora Nätpsalmboken 703)
Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken 748)
Ljuset bär frukt överallt (Stora Nätpsalmboken nr 750)
* Jag går i fara var jag går (Stora Nätpsalmboken nr 856)
* Jesus, segrare i striden (Missionspsalmboken)
"Psalm mot Djävulen" (Bo Setterlind)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Här behövs det uppföljande samtal och diskussion! Det här är djupa saker, som tant Elma i Luleå brukade säga. Men ge underlag för samtalet i gudstjänsten! Gå från det allmänmänskliga och "folkteologiska" - kampen mot det allmänt onda och livets "jävligheter" - till det personliga och rannsakande som Jesus talar om. Förra söndagen läste vi om de sju onda andar som Maria Magdalena befriats ifrån - den här söndagen talar Jesus i första årgångens evangelium om en utdriven ande som återkommer med "sju onda andar som är värre än han själv."

* Lek med ordet "Oculi" och betona dagens antifon: "Min blick (mina ögon) är vänd (vända) mot Herren". (OCULI MEI SEMPER AD DOMINUM!) Det gäller att inte tappa fokus, att inte alltför mycket och länge undersöka det onda. Jfr vad som händer när man cyklar nära diket och börjar titta på det istället för på vägen.

* "Livet är en strid / och striden är en kamp / och kampen är en häst..." säger den gamla folkramsan. Betona kampmotivet, men skilj också på den allmänna livskampen och kampen mot den premediterade ondskan.

* Vapenrustningen i andra årgångens episteltext är rolig att åskådliggöra rent fysiskt, inte bara i söndagsskolan: med HJÄLM, BÄLTE, PANSAR, SKOR, SKÖLD, SVÄRD... Låt någon klä ut sej eller ta i varje fall med något så när snarlika attiraljer, och diskutera vad varje sak symboliserar (suveränt minnesstöd!).

* "Vår kamp är inte mot kött och blod", betonar aposteln. Markera och motivera ett tydligt avståndstagande från korståg och svärdsmission.

* Bjud in uniformsklädda soldater från Frälsningsarmén och låt dem berätta om sin "ut-rustning" och sprida "Stridsropet"!



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken är alltid aktuella, men särskilt i fastetid. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde utan att mista rätten att förkunna som VDM, måste vi förstå att hennes frågor delas av många människor. Hur svarar vi på dem?

* Andra årgångens evangelietext kan tyckas lite märklig. Vad har kvinnan med blödningar med kampen mot ondskan att göra?

* Finns djävulen egentligen eller är han bara en personifikation av tillvarons "jävulskap" i största allmänhet? Vad säger Kyrkans bekännelse? Vad säger du själv?

* Kan de folkliga kraftuttrycken kring djävul och helvete ge uttryck för bibliska sanningar? (Jfr "som fan läser bibeln", "måla fan på väggen", "fan tog honom", "det går åt helvete", "det finns grader i helvetet"). När bör ni-vet-vem öppet nämnas och när bör han ignoreras?

* Hur hanterar vi de onda makterna i vår tid? Hur ser vi på exorcism (alldeles bortsett från skräckfilmen)?

* Diskutera gärna C S Lewis roman "Från helvetets brevskola" - om hur man för en själ till förtappelse - och Jan Guillous roman "Ondskan".



BÖNER


*  Vi ber dej, allsmäktige Gud, att du i mildhet ville se till de ödmjukas bön och beskydda oss med din mäktiga hand, så att vi, frälsta från mörkrets välde, alltid må vandra såsom ljusets barn. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

*  O Herre Gud, himmelske Fader, du som låtit din Son komma i världen för att strida för oss mot denna världens furste och rycka oss undan mörkrets välde, vi ber dej: Ge oss nåd att troget hålla oss till Jesus Kristus, vår Frälsare, avsäga oss mörkrets gärningar och vandra i ditt ords ljus, så att vi omsider, förlossade från allt ont, må bli evigt saliga. Genom Jesus Kristus, din Son, vår Herre och Frälsare. Amen.

[I samband med tacksägelseringningen]: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.




POSTLUDIUM



måndag 19 februari 2018

Inför den Andra söndagen i fastan (Reminiscere) 2018 - Den kämpande tron

Du Herrens tjänare!
Passions- och påskpsalmer
Jeopardy om söndagar i påskfastetiden

File:Michael Angelo Immenraet - Jesus and the Woman of Canaan.jpg


INLEDNING

Andra söndagen i fastan fortsätter vi "dopundervisningen" om den andliga kampen i tillvaron. Som inte bara innebär en kamp mot djävulen och vår egen förvända natur (jämför förra söndagen!), utan ibland kan innebära en rejäl brottning med vår Herre (jfr Jakobs vid Jabbok).

Kvinnor framställs som föredömen i tro och kärlek i alla de tre årgångarnas evangelietexter. De kvinnliga lärjungarna Maria Magdalena, Johanna och Susanna (som enligt Lukas följde Jesus från stad till stad och från by till by!) förtjänar att lyftas fram mer än som vanligen skett. (Många kyrkkristna är klena bibelläsare  och känner inte ens till förvaltaren Kusas´ hustru - som var med och "sponsrade" lärjungarnas evangelisationsvandringar!).

Söndagens symboler är trons sköld (korsmärkt) och Andens svärd. Liturgisk färg violett, altarljus två, altarblommor violetta. Fasteseriens musik används, och såväl Gloria och Laudamus (lovsången) som den avslutande lovprisningen (Benedicamus) kan utgå under fastan. Men vi har evangelisk frihet här!



TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 130
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Första Moseboken 32:22-31 - om Jakobs kamp vid Jabbok.
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EPISTEL
Andra Korintierbrevet 6:1-10 - om att nu är den rätta stunden, nu är frälsningens dag.
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 15:21-28 - om Jesus och den kananeiska kvinnan, jfr Kvinna vad din tro är stor!
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB


Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
Läs Lars Linderots predikan i Linderots postilla!
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis! Och mera godis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!

Lyssna till Högmässa från Ytterby kyrka!
Lyssna också till Passionsandakt från Ytterby kyrka!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ ANDRA SÖNDAGEN I FASTAN

För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
O Guds kärlek, dina höjder (SvPs1986 nr 86)
Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
* Herre, jag vill bida (SvPs1986 nr 206)
O Gud, all sannings källa (SvPs1986 nr 209)
* Lär mig att bedja av hjärtat (SvPs1986 nr 214)
Jag skulle vilja våga tro (SvPs1986 nr 219)
Oändlig nåd mig Herren gav (SvPs1986 nr 231)
* O, giv oss, Herre, av den tro (SvPs1986 nr 253)
* Löftena kunna ej svika (SvPs1986 nr 254)
Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
När ingen ljusning alls jag finner (SvPs1986 nr 270)
Nu gläd dig, min ande, i Herran (SvPs1986 nr 272, särskilt vv. 9-11)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358)
Vi bär så många med oss (SvPs1986 nr 399)
Jag kom inte hit för att jag tror (SvPs1986 nr 532)
Ur djupen ropar jag till dig (SvPs1986 nr 537)
* I dig, o Herre Jesus kär (SvPs1986 nr 543)
Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600)
Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611)
Herre, du vandrar försoningens väg (SvPs1986/2003 nr 738)
* Som ett naket frö i handen (Pos1987/2003 nr 797)
Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
Hur ska jag till målet hinna (Stora Nätpsalmboken 592)
* Kvinna, vad din tro är stor (Stora Nätpsalmboken 720)
Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken 748) 








TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Evangelietexterna passar utmärkt att dramatisera. Prova! Åtminstone i söndagsskolan.

* Det är tre kvinnor som framställs som "troshjältar" i dagens texter. Och i andra årgångens evangelium ser man hur Luk. 8:1-3 om lärjungarna Johanna och Susanna (förutom Maria Magdalena - ja, hon var verkligen med!) äntligen har kommit in i evangelieboken. (Många känner inte till någon annan biblisk Susanna än den apokryfiska i badet). Låt detta betonas!

* När temat är "den kämpande tron" kan det kanske vara värdefullt att höra varandras erfarenheter av tro och liv. Ta tid till samtal! När har det varit (är?) som allra svårast att tro och vara kristen?

* Läs hela Klagovisorna i gudstjänsten! Eller Jobs repliker i Jobs bok! Eller några klagopsalmer ur Psaltaren!

* Läs Dan Anderssons dikt Jag vet ej om fullare fröjd står att få. Har han rätt? Går dikten att använda också om en "kamp med Gud", trots att det står att diktaren "var med sej själv allen"?

* Läs Erik Lindorms dikt Det enda nödvändiga "om hur man brottas med Gud".

* Läs ur Oscar Wildes både frånstötande och gripande skrift De Profundis (titeln anknyter till dagens psaltarpsalm). Hur ter sej hans kamp och vittnesbörd "ur fängelsedjupen"?

* Lägg in en tipspromenad utomhus efter gudstjänsten, om vädret tillåter. Vårvintern kan vara härlig! (Gärna en del frågor som anknyter till det vi hört om i gudstjänsten!).



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken är tyvärr alltid aktuella, men särskilt i fastetid. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde utan att mista rätten att förkunna som VDM, måste vi förstå att hennes frågor delas av många människor. Hur svarar vi själva på dem?

* Vad har vi för erfarenheter av att "brottas med Gud"? Handlar det om intellektuella tvivel av Ulla Karlssons typ, eller om besvikelser i det egna livet som fått oss att svikta i tilltron till vår Herre? Eller som kanske snarare fått oss att söka oss närmare honom, om än inte bara i undergivenhet utan också i anklagelser och "ofromma utbrott" (jfr Job eller Klagovisorna och klagopsalmerna i Psaltaren).

* När och hur blir en kämpande tro en segrande tro?

* På vilka sätt kan kvinnorna i dagens texter tjäna som förebilder för oss alla? (Och på vilka sätt inte?). Finns det verkliga eller inbillade problem med dagens texter ur feministisk synvinkel, och hur ska kyrkan i så fall tackla det - genom att nonchalera alt. dissa feminismen eller genom att erkänna en homiletisk utmaning?

* På vilket sätt kan f.ö. inledningen av Lukas 8 vara en nagel i ögat både på "högkyrkliga" och "feministteologer"? (Jfr argumenten för varför Jesus bara kallade manliga apostlar).

* Tror vi i kyrkan på demoner och vad får det för konsekvenser att vi gör/inte gör det? Jfr Anna Sophia Bondes artikel i Kyrkans tidning: "Walkover till spökjägarna". Jfr också C S Lewis påstående att vi kan göra djävulen nöjd på två motsatta vis: antingen genom att förneka alt. ignorera hans existens, eller genom att ägna honom ett överdrivet och osunt intresse.



BÖNER

* O Gud, du som så väl ser att vi utan dej inte kan nå det goda. Bevara oss både kroppsligen och andligen, så att kroppen befrias från allt som är skadligt, och själen blir renad från onda tankar och önskningar. Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, himmelske Fader, du som för vår skull har utgivit din Son och låtit honom för vår frälsning lida anfäktelse, ångest och bitter vånda. Vi ber dej: hjälp oss att se endast på honom, som är trons hövding och fullkomnare, så att vi i all nöd tryggar oss till din barmhärtighet och finner tröst för våra samveten i ditt heliga ord. Lys och led oss genom mörker och ovisshet, och låt oss omsider, i härlighetens ljus, se hela den nåd som du har berett och den frälsning du har låtit oss vederfaras. I Jesu namn. Amen.



LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må han som är fridens Herre ge er sin frid alltid och på allt sätt. Herren vare med er alla. Amen. (2 Tess. 3:16 SFB)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.


POSTLUDIUM




Dagens bibelbok: Job

onsdag 14 februari 2018

Inför Första söndagen i fastan (Invocavit) 2018 - Prövningens stund

Du Herrens tjänare!
Passions- och påskpsalmer
Jeopardy om söndagar i påskfastetiden

File:Duccio - The Temptation on the Mount.jpg




INLEDNING

Nu har fastetiden börjat på allvar, hur vi än väljer att "fasta". Idag handlar budskapet om frestelserna i tillvaron och möjligheten att likt Jesus, och i hans namn, bestå provet.

Invocavit är söndagens latinska namn. Det betyder "Han åkallar" och är hämtat från Psaltaren 91:15,16: "Invocavit (me et exaudiam eum)" = "Han åkallar (mig och jag skall svara honom).   

Fastans karaktär av dopberedelsetid syns tydligt i kampmotiven för denna och följande söndagar. Det är ingen skönmålning av det kristna livet som ges, snarare något i stil med Churchills berömda utfästelse om "blood, sweat, toil and tears".

Söndagens symboler är kristusmonogrammet över en slingrande orm (som här står för den lede frestaren). Liturgisk färg är violett. Fasteseriens musik används, inklusive litanian (om man inte sparar den till passionstiden). Altarblommor två (violetta), altarljus två.




TEXTER

PSALTARPSALM
Psalt. 31:2-6 - om att ta sin tillflykt till Herren
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
1 Mos. 16:1-13 - om Saraj och Hagar och Seendets Gud
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EPISTEL
Hebréerbrevet 4:14-16 - om översteprästen, bekännelsen och nådens tron, jfr Vi har nu i himlen en överstepräst och En nådastol Herren Gud oss givit
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 4:1-11 - om hur Jesus frestas i öknen av djävulen
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis! Med mera godis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!
Och Lars Linderots predikan i Linderots postilla.

Lyssna till Högmässa från Ytterby kyrka!
Lyssna också till Passionsandakt från Ytterby kyrka!





PSALMER OCH SÅNGER PÅ FÖRSTA SÖNDAGEN I FASTAN

* Lov, ära och pris (SvPs1986 nr 10)
* För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
* Jesus för världen (SvPs1986 nr 45)
* Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
* Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
* Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
* Vår Gud är oss en väldig borg (SvPs1986 nr 237)
* Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
* Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
* En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
* Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358)
* Vaka, själ, och bed (SvPs1986 nr 566, jfr Stora Nätpsalmboken nr 718)
* Tänk på honom som var frestad (SvPs1986 nr 569, jfr Stora Nätpsalmboken nr 93)
* Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600)
* Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611)
* När mörker över djupet var (PoS1987 nr 389)
* Som ett naket frö i handen (Pos1987/2003 nr 797)
* Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
* Ta tid till att bedja, sök stillhet och ro (Stora Nätpsalmboken nr 476)
* Stå upp och be (Stora Nätpsalmboken nr 704)
* Bort till era dunkla trakter (Stora Nätpsalmboken nr 708)
* Jesus själv har frestad blivit (Stora Nätpsalmboken nr 715)
* Kom nu, syskon, och se på (Stora Nätpsalmboken nr 716)
* Ut med dej, du mörka makt (Stora Nätpsalmboken nr 717)
* Ni kristna, rusta er till strid (Stora Nätpsalmboken nr 719)
* Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken nr 748)
* Jag går i fara var jag går (Stora Nätpsalmboken nr 856)
* Om någon till ont mej locka vill (Sionstoner)
* Vi har nu i himlen en överstepräst (Sionstoner)
* En nådastol Herren Gud oss givit (Sionstoner)
* Guds Son har gjort mej fri (Sionstoner)
* Prövningar vi möta får (Ovan där)










TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

*  Gör "reklam" för de fem (med Palmsöndagen sex) söndagarna i fastan. Fastekalender fram till påsk? Vettiga inskränkningar i livsföringen till förmån för de fattiga? Evangelisk frihet att binda sej...

* Dela än en gång ut fastesparbössor att samla in på Palmsöndagen! Det finns fortfarande att få, och är en nyttig påminnelse på köksbordet. Får ni inte tag i några, så låt barnen tillverka fastesparbössor på söndagsskolan!

* Frestelserna i dagens "huvudevangelium" är tacksamma att åskådliggöra i t.ex. tre stationer med t.ex. stenar och bröd, en hög målad "mur" och en jordglob. Eller genom en dramatisering av liknande val (på skolgården?).

* Jfr Sankt Antonius och ökenfäderna. Studera och berätta om dem! Är det så meningsfullt att dra iväg ut i öknen? Och vad har talet fyrtio för betydelse i bibeln (jfr påskfastans fyrtio dagar)?

* Kan möjligen Setterlinds kraftfulla Psalm mot Djävulen få komma med i nästa psalmbok? Eller åtminstone Runebergs?

* Läs Dan Anderssons dikt "Frestaren"!





SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken är alltid aktuella, men särskilt i fastetid. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde utan att mista rätten att förkunna som VDM, måste vi förstå att hennes frågor delas av många människor. Hur svarar vi på dem?

* Under reformationsåret 2017 skrev prästen och domkyrkolektorn Sabina Koij i Dagboken med kyrkoalmanacka att syndafallet var både nödvändigt och utvecklande (betraktelse för Första söndagen i fastan). Hur kommer det sej att teologer med så satanisk förkunnelse får prästvigas, och skriva i kyrkans officiella publikationer (reformationsåret!), medan bibel- och bekännelsetrogna teologer med "fel" uppfattning i ämbetsfrågan vägras vigning och betraktas som icke önskvärda?

* Vad är skillnaden mellan prövning och frestelse? Finns det ö.h.t. någon sådan skillnad (samma ord i grundtexten)? Jämför "inled oss icke i frestelse" med "utsätt oss inte för prövning". Vilken bön är rimligare att rikta till vår Herre? Eller gör det ingen skillnad?

* Är svårigheter stärkande i största allmänhet - eller under vilka betingelser?

* Finns djävulen egentligen eller är han bara en personifikation av tillvarons "jävulskap" i största allmänhet? Vad säger Kyrkans bekännelse? Vad säger du själv?

* Kan de folkliga kraftuttrycken kring djävul och helvete ge uttryck för bibliska sanningar? (Jfr "måla fan på väggen", "fan tog honom", "det går åt helvete", "det finns grader i helvetet"). När bör ni-vet-vem öppet nämnas och när bör han ignoreras?






BÖNER


* O Herre Gud, som utgav din Son i oro och ångest och lät honom bli frestad, för att han skulle bli oss en hjälpare i frestelsens stund, ge oss nåden att efterfölja honom och i hans kraft stå fasta mot alla fiendens angrepp. Genom Jesus Kristus, din Son, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, himmelske Fader, du som genom din Son, Jesus Kristus, har omintetgjort djävulens gärningar och vunnit en evig seger åt oss. Vi ber dej: Bistå oss för Kristi skull i själanöd och frestelse. Styrk oss att frimodigt stå det onda emot, så att fienden inte blir vår överman, utan vi genom ditt mäktiga ord blir ståndaktiga och slutligen behåller segern. I Jesu namn. Amen.


När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.





LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR
Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.
 

tisdag 13 februari 2018

Inför Askonsdagen (Botdagen) 2018 - Bön och fasta

Du Herrens tjänare!
Passions- och påskpsalmer
Jeopardy om söndagar i påskfastetiden






INLEDNING

Idag börjar påskfastan - 40 dagar fram till påsk (+ söndagarna som inte är fastedagar). Hur vår fasta ser ut avgör vi själva i evangelisk frihet, men Jesus sa själv en gång att "detta kan inte drivas ut med annat än bön och fasta", så det kan finnas saker i våra liv som faktiskt kräver inte bara bön utan också ett konkret avstående även från det som i sej självt är gott och lovligt. Jesus talar ju också en gång om törnen som kan förkväva den goda säden: rikedom och detta livets bekymmer, rikedomar och nöjen.

Så vi får pröva oss inför Herren och bereda oss inför påskfirandet - och den stora festen i himmelen - genom att till andras glädje avstå något extra för vår egen del. Meditera över bibeltexterna.

Idag brukar brända ris från förra årets palmsöndag, blandade med lite olja, användas för att teckna ett kors på besökarnas pannor under orden "Kom ihåg att du är stoft" el likn. Själva askonsdagssymbolen har varit gisslet, som symbol för självspäkning alltså - vi skulle nog föredra en annan, varför inte själva askkorset?

Färg violett eller blå, altarljus två, blommor två (violetta eller blå), fasteseriens musik.




TEXTER

PSALTARPSALM
Psalt. 32:1-5 - om bekännelse och syndernas förlåtelse (jfr Psalt. 51!).
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 58:4-9 - om den fasta Herren vill ha
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EPISTEL
Jakobsbrevet 2:14-17 - om den döda tron utan gärningar
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 16:16-18 - om att människorna inte ska se att vi fastar
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

Lyssna till passionsandakt från Ytterby kyrka!


PSALMER OCH SÅNGER PÅ ASKONSDAGEN
(se i övrigt sidan med passions- och påskpsalmer)

För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
Jesus för världen (SvPs1986 nr 45)
Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358)
* Du som i alltets mitt har ställt (SvPs1986 nr 438)
Vaka, själ, och bed (SvPs1986 nr 566, jfr Stora Nätpsalmboken nr 718)
Tänk på honom som var frestad (SvPs1986 nr 569, jfr Stora Nätpsalmboken nr 93)
Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611)
* När mörker över djupet var (PoS1987 nr 389)
* Som ett naket frö i handen (Pos1987/2003 nr 797)
Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
Ta tid till att bedja, sök stillhet och ro (Stora Nätpsalmboken nr 476)
Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken 748)
* Öppna fastans port (Vårvintersång)
Körsånger:
* Säll är den (Psalt. 32 av David/Ekberg), se nedan:






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

*  Gör "reklam" för de fem (med Palmsöndagen sex) söndagarna i fastan. Fastekalender fram till påsk? Vettiga inskränkningar i livsföringen till förmån för de fattiga? Evangelisk frihet att binda sej...

* Dela än en gång ut fastesparbössor att samla in på Palmsöndagen! Det finns fortfarande att få, och är en nyttig påminnelse på köksbordet. Får ni inte tag i några, så låt barnen tillverka fastesparbössor på söndagsskolan!

* Jfr Sankt Antonius och ökenfäderna. Studera och berätta om dem! Är det så meningsfullt att dra iväg ut i öknen? Och vad har talet fyrtio för betydelse i bibeln?





SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken är alltid aktuella, men särskilt i fastetid. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde utan att mista rätten att förkunna som VDM, måste vi förstå att hennes frågor delas av många människor. Hur svarar vi på dem?

* Hur kan vi använda "de 40 dagarna" så att människor dras in i "påskskeendet" och både berörs av omsorg i praktisk handling och av gudstjänstgemenskapen, av Guds ord? Hur blir vi själva indragna/berörda så som Gud vill?

* Dagens psaltarpsalm är den klassiska nummer 32 som bl.a. Einar Ekberg tolkat så fint. Vad har syndabekännelse, avlösning och fasteglädje/påskglädje för samband? Hur kan bibelns bönbok Psaltaren komma till ökad användning under fastan?




BÖNER


* Nu böjer jag knä i mitt hjärta och ber dej att visa din mildhet. Jag har syndat, Herre, syndat, och jag vet vad jag har brutit. Jag bönfaller och ber dej: förlåt mej, Herre, förlåt mej. Låt mej inte gå under genom mina lagbrott, vredgas inte för evigt. Låt inte mina olyckor vara för alltid, förvisa mej inte till jordens nedersta djup. Du är ju de botfärdigas Gud, Herre. Då blir det som händer mej ett bevis för din godhet, ty i din stora nåd räddar du mej fast jag är ovärdig, och jag ska prisa dej så länge jag lever. Dej lovsjunger hela den himmelska hären, och din är äran i evighet. Amen.





LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

 

måndag 5 februari 2018

Inför Fastlagssöndagen 2018 - Kärlekens väg

 
Du Herrens tjänare! 







INLEDNING

Fastlagstiden, dagarna före askondagen, har historiskt präglats av uppsluppen glädje och fest - "karneval" (farväl till köttet"). Det vi har kvar av detta är väl fastlagsbullen och fettisdagen (tidigare ofta friluftsdag i skolorna, åtminstone eftermiddagen). Man kan gärna ha fastlagsbullar, sång och ringlekar till kyrkkaffet på fastlagssöndagen för att markera detta i vår tid. Idag gläds vi åt Guds kärlek, om än vi vet vad det kostade honom. Som en talare sa: "Jag vet inte om Jesus skrattade. Jag vet att han grät. Men jag vet också att han grät för att jag skulle få skratta." Men det utesluter inte ett allvar i gudstjänsten med dess portalpsalm "Se, vi går upp till Jerusalem".

Särskilt om Askonsdagen inte firas blir ju Fastlagssöndagen porten till fastan, och det bör ju få framgå att vi idag och den tid som ligger framför på ett särskilt sätt minns Jesus´ lidande och död på "kärlekens väg", om än vi vid varje mässa förkunnar Herrens död, till dess han kommer. Han som är vetekornet som faller i jorden och dör för att ge nytt liv åt oss. Han som tjänar och ger sitt liv till lösen för många. Han som utgjuter sitt blod för många till syndernas förlåtelse.

Söndagens symboler är korset, ankaret och det brinnande hjärtat - tro, hopp och kärlek. Liturgisk färg är blå eller violett enligt svensk förfastetradition, men det förekommer också att grön färg används för att markera att fastan ännu inte har börjat. Fasteseriens musik används fr.o.m. idag, inklusive litanian, om man inte av ovannämnda skäl föredrar allmänna serien. Altarblommor mörkröda, altarljus fyra.

Söndagens latinska namn är Esto mihi, som är hämtat ur en gammal introitus för dagen från Psaltaren 31:3 och betyder "Var mig" (en skyddande Gud).



TEXTER

PSALTARPSALM
Psalt. 86:5-11 - om att Herren ska visa sin väg så att vi kan vandra i hans sanning
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 52:13-15 - om att Herrens tjänare ska ha framgång
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

EPISTEL
Första Korintierbrevet 13:1-13 - kärlekens lov, jfr "Är än min röst som änglars tunga" 
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

EVANGELIUM
Lukasevangeliet 18:31-43 - om hur Jesus går upp till Jerusalem och helar en blind
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
Läs Lars Linderots predikan i hans Högmässopredikningar!
Läs Anders Carl Rutströms predikan i hans Predikningar och satser.
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis! Med mera godis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket, alt. vid familjegudstjänst.

Lyssna till högmässan från Ytterby kyrka!




PSALMER OCH SÅNGER PÅ FASTLAGSSÖNDAGEN

* Lov, ära och pris (SvPs1986 nr 10)
* Helige Fader, kom och var oss nära (SvPs1986 nr 20)
* Så älskade Gud världen all (SvPs1986 nr 28)
* O gläd dig, Guds församling, nu (SvPs1986 nr 32), jfr Var man må nu väl glädja sig (SvPs1986 nr 345, alt. Stora Nätpsalmboken nr 113)
* För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
* Jesus för världen (SvPs1986 nr 45)
* Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
* Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
* Du som av kärlek varm (SvPs1986 nr 94)
* Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
* Den kärlek du till världen bar (SvPs1986 nr 137)
* Kornet har sin vila (SvPs1986 nr 204)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
* Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
* En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
* Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358)
* Han gick den svåra vägen (SvPs1986 nr 442)
* Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600)
* Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611)
* När mörker över djupet var (PoS1987 nr 389)
* Som ett naket frö i handen (Pos1987/2003 nr 797)
Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
* Ditt namn, o Jesus, upphöjt är (Stora Nätpsalmboken nr 102)
* Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken 748)
* Är än min röst som änglars tunga (Stora Nätpsalmboken 784)
* Jag tänker på min Herre (Sionstoner)
* Vilket djup i Jesu kärlek (Sionstoner)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET 

* Låt Fastlagssöndagen bli en stor kyrkhelg igen! Gör reklam för de fem (med Palmsöndagen sex) söndagarna i fastan och för askonsdagsgudstjänsten om sådan planeras.

* Uppmuntra människor att gå till kyrkan denna dag ("Se vi går upp till Jerusalem") om avståndet inte är alldeles för stort. Det är hälsosamt (precis som på "Kyrkogångsdagen", Kyndelsmäss). Kanske kan sedan fasteperioden också bli en "kyrkogångstid"? Fler kanske rent av skulle "gå i kyrkan" om man bokstavligen ginge - för både den andliga och lekamliga hälsans skull?

* Lyft fram drottning Ester (ur denna sorgligt försummade bok) som den strålande Kristus-förebild hon är - som vågade sitt liv för att frälsa sitt folk ("gick in i det allraheligaste"). Apropå Esters historicitet och de mer eller mindre tunga invändningarna mot den: läs min lilla essä eller recension Ester är bäst - ingen protest! (F.ö. är det värt att betänka att Esters föregångare som drottning, Vashti - orättvist nervärderad, jag hade inte heller velat komma för att showa för beskänkta gubbar - utmanade genom att inte komma när hon blev kallad, medan Ester gjorde det genom att komma fast hon inte var kallad, vilket egentligen var lika "uppstudsigt" och förbjudet!).

* Dela ut fastesparbössor att samla in på Palmsöndagen! Det finns fortfarande att få, och är en nyttig påminnelse på köksbordet. Får ni inte tag i några, så låt barnen tillverka fastesparbössor på söndagsskolan - det är väldigt roligt!

* I söndagsskolan kan man också börja så gräsfrön på en bricka med jord, som man vattnar lite måttligt varje söndag fram till påsk. Så får man en fin påskbricka med gula kycklingar, en öppen grav och annat kul om halvannan månad! (Risken är förstås att gräset växer så bra att man behöver lite klippning innan dess...)

* Förbered några roliga lekar för både barn och vuxna i samband med kyrkfikat, som gärna får bestå av fastlagsbullar! Är det karneval så är det!

* "Se, vi går upp till Jerusalem" - Jesus och hans lärjungars sista långa vandring tillsammans börjar nu. Kanske man kan efter kaffet och fastlagsbullarna inbjuda till en gemensam evangelisationspromenad runt samhället med "sångstationer" inlagda: I ett gathörn sjunger man "Se, vi går upp till Jerusalem", i ett annat "Han gick den svåra vägen", i ett tredje "Jesus för världen givit sitt liv" och i ett fjärde "Vackra törnrosbuske". (Om vädret gör det olämpligt denna dag, kan det alternativt göras på Långfredagen).


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken är alltid aktuella. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde, måste vi förstå att hennes frågor delas av många människor.

* Hur tänker vi fortsätta fira fastlagen (gärna ute tillsammans i eftermiddagens dagsmeja, de som har tid!) och den fastetid som sedan väntar? Hur prioriterar vi i våra liv?

* Vad kan församlingen tillsammans göra för att förbereda fastetiden väl? Eller är alltihop bara en form av lagiskhet som strider mot evangeliets anda? Ska vi inte leva hållbart och långsiktigt året runt?

* Vilka tankar väcks hos er av Tore Nilssons (1919-1998) dikt nedan?

VIA DOLOROSA
Jesus vandrar i vår bygd

Här i fastlagens sol och snö 
går du, Herre, bort för att dö. 
Vintrigt väller från isig fors 
brus kring dig och ditt kors. 

Ännu tiger vårens trast, 
ännu blommar ej videts kvast, 
men snart slår dock törnet ut, 
ej i blom men som vassa spjut. 

Buller från smedjor hör väl du. 
Spikar smider vårt folk ännu. 
Tecknas ett gissel nu i kvällens sken 
av en vriden dvärgbjörksgren? 

Öppen laddörr som ett gap 
ropar om grav och främlingskap. 
Ensam går du och oförstådd, 
utestängd och fegt förrådd! 

Över älven går du isens bro. 
Skaren klirrar under din sko. 
Jorden är frusen, tom och död - 
brinner din hjärteglöd? 

Ja, den tvingar rosor slå ut 
under törnekvistarnas spjut. 
Genom fastlagens snö och is 
banar den väg till paradis. 

               (Tore Nilsson 1919-1998)


BÖNER

Introitus: Se på Jesus, trons hövding och fullkomnare, som i stället för att taga den glädje som låg framför honom utstod korsets lidande och aktade smäleken för intet och nu sitter på högra sidan om Guds tron. Herren förlossar ditt liv från graven och kröner dig med nåd och barmhärtighet.

* O Herre, vår Gud, du som har lärt oss att gärningar utan kärlek är intet värda, ingjut i våra hjärtan din kärlek, så att vi, frälsta från syndens nöd, må leva i dej för evigt. Genom Jesus Kristus, din Son, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, himmelske Fader, du som sänt din Son att vandra smärtornas väg för att i honom uppenbara djupet av din kärlek. Vi ber dej: Upplys med ditt heliga ord våra hjärtan och samveten, så att vi rätt lär känna vår synd, men också vår Frälsare. Må vi av nåd bli funna bland dem för vilka hans blod inte varit förspillt, utan blivit en källa till frälsning, liv och salighet. Amen.

[I samband med ev. tacksägelseringning] Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.



LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):


* Må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. Amen. (1 Tess. 3:12 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus Kristus, upp från de döda, han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja. Och må han verka i oss det som behagar honom, genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Hebr. 13:20-21, SFB)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.