söndag 29 mars 2020

Inför Palmsöndagen (Sjätte söndagen i fastan) 2020 - Vägen till korset

Helgens bibelbok: JEREMIA. Du kan även lyssna här!

Du Herrens tjänare!





INLEDNING

Detta är en viktig firningsdag i kyrkans år, men fastetidens violetta färg och fasteseriens vemodiga mollmusik består även under Palmsöndagen. Vi är mitt inne i Passionstiden, och förekommande altarskåp brukar vara stängda. Palmsöndagen inleder också Stilla veckan (Dymmelveckan eller Stora veckan eller Heliga veckan, kär vecka har många namn), och de nästföljande gudstjänsterna är Skärtorsdagens - nattvardens födelsedag - och Långfredagens - den stora försoningsdagen i kristen kontext. Läs vad Bengt Pleijel skriver om Stilla veckan i coronatider.

Det handlar alltså inte om en upprepning av Första advent som är riktad mot Julen. Palmsöndagen är riktad mot Påsken även om evangelietexterna liksom då handlar om Kristi intåg i Jerusalem och dagarna på så sätt ofrånkomligen påminner om varandra. Palmsöndagen är mer mollstämd - inte minst i år! - men ändå inte vemodig utan fylld av glädje över Kristi kärlek, över att han inte tvekade utan valde den svåra vägen och den bittra kalken för vår skull.

Symbol: Två palmkvistar runt en kalk och en korsmärkt oblat. Altarljus två. Blommor röda och vita (vinets och brödets färger). Istället för blommor kan man också använda sälgkvistar ("Nordens palmer").




TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psaltaren 118:19-29 - om den dag som Herren har gjort, jfr Detta är dagen

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 56:6-8  - om att Guds hus ska kallas ett bönens hus för alla folk

EPISTELTEXT
Efesierbrevet 2:12-16 -  om att Jesus är vår frid och fred

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 21:1-11 - om hur Jesus rider in i Jerusalem. Men läs gärna hela kapitlet för sammanhangets skull!

Läs en predikan av Yngve Kalin i Predikobiblioteket!
Läs en predikan av Bengt Pleijel i Sångpostillan!
Och annat material inför Stilla veckan och Stora påsken i Himmelskt söndagsgodis!









PSALMER OCH SÅNGER PÅ PALMSÖNDAGEN

* Högtlovat vare Jesu namn (SvPs1986 nr 14)
* För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
Kristus kommer, Davids Son (SvPs1986 nr 111)
* Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
* Den kärlek du till världen bar (SvPs1986 nr 137)
* Dig vi lovsjunger, ärar (SvPs1986 nr 443)
* Dig, min Jesus, nu jag skådar (SvPs1986 nr 446), jfr Vilken kärlek du bevisat (Stora Nätpsalmboken nr 267)
* O höge konung, hög för alla tider (SvPs1986 nr 452:6-8)
* Litanian (SvPs1986 nr 700:1)
* Herre, du vandrar försoningens väg (SvPs1986 nr 738)
I din glädje, o Gud, vill vi sjunga (Stora Nätpsalmboken nr 19)
Kungars Kung och Herrars Herre (Stora Nätpsalmboken nr 117)
* Detta är dagen (Stora Nätpsalmboken nr 158)
Konung är du visst (Stora Nätpsalmboken nr 237)
Med sina barn nu jublar Salem (Stora Nätpsalmboken nr 238)
* Jesus, du som segern vinner (Stora Nätpsalmboken nr 265)
* Dej vare pris och ära (Stora Nätpsalmboken nr 266)
* Se hur nu Jesus rider (Stora Nätpsalmboken nr 268)
Han är kungars Kung (Stora Nätpsalmboken nr 330)
* Dig vare pris och ära (Missionspsalmboken)
* Sju böner vår Herre har lärt oss (Kyrkovisor)
Hosianna, hosianna till Guds dyra offerlamm (Bengt Johansson)
* Visa på Palmsöndagen (Hans Blennow, Noas Blues och andra visor)



TANKAR OCH IDEER INFÖR HELGFIRANDET

* Coronakris och 50 är den övre gränsen för antal gudstjänstdeltagare. Många håller sej säkert hemma ändå. Kanske är gudstjänsten reducerad eller inställd - men den "gills" också i enklare former, kanske utomhus i sin helhet för mindre smittrisk (beroende på väder)? Sänd den gärna på nätet om tekniska möjligheter finns - eller spela åtminstone in den och lägg ut på Youtube/församlingens hemsida.

* Ta vara på processionsmöjligheterna denna dag - men håll avståndet! Börja utanför kyrkan (kanske man ska stanna där om vädret tillåter?). Sjung "Dej vi lovsjunger, ärar" (SvPs1986 nr 443). Använd grankvistar, sälgkvistar, palmkors eller vad som helst - det barnen minns, minns även vi vuxna ;o) Bered en väg för Herren! Även en enkel och gles procession med 10 deltagare kan bli till uppbyggelse. Folkhälsomyndigheten uppmuntrar till rörelse och motion (men helst utomhus och utan alltför tät kontakt med varandra).

* Glöm inte att temat är "Vägen till korset". Jag hörde en präst som firat palmsöndag på Teneriffa och sett en procession, där en skulptur av Jesus och åsnan dragits på en vagn med dansande, färgglada flickor framför och trummande, svarta män bakom som föreställde en exekutionspatrull. Så oerhört kontrastrik är Palmsöndagen.

* Introducera "Stilla veckan" och dess dagar! Äger ett påskspel rum på Dymmelonsdag (trots allt!) bör detta få lite extra "reklam" idag. Men framför allt påskhelgen Skärstorsdag-Annandag Påsk, naturligtvis. (Glöm inte Emmausvandring eller stiftshögmässa på Annandag Påsk!).

* Avsluta fasteinsamlingen - ta in ev. fastesparbössor/swisha pengar till missionen. (Berätta om att palmsöndagens palmkors - om sådana delas ut - ska sparas till 2021 års askonsdag!).



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

*Är det någon skillnad på hur vi firar Jesus´ intåg i Jerusalem nu jämfört med vid Första söndagen i advent (då samma berättelse läses)?

* Hur tänker vi oss vägen till korset? Samtala om Jesus´ sinnesstämning - och folkets!

* Hur kan Stilla veckan få bli verkligt "stilla" i en jäktad värld? Vågar vi ha utpräglat "tråkigt" ett tag före påsk? (Jfr hur svårt det är att fira adventsfastan och låta julen bli den verkliga jubelhelgen!). I år 2020 blir den ju för en gångs skull väldigt stilla - risken är väl att även påsken förlorar sin festglans - och att det blir pest mer än fest...

* Kan vi skriva påskkort tillsammans - särskilt till sjuka eller de i "karantän" - och/eller öva passions- och påskpsalmer idag? Vilka skulle behöva få ett telefonsamtal eller hjälp med nödvändiga leveranser under veckan?



HÖGTIDSBÖNER

* Allsmäktige, evige Gud, du som gav oss en förebild i ödmjukhet när du lät din Son bli människa och lida korsets död, lär oss genom hans tålamod lydnad för din vilja, så att vi får del i hans uppståndelse. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* Herre vår Gud, himmelske Fader, till dej kommer vi med tacksägelse, lov och pris, för att du skänkt oss din Son, sanningens Konung, att göra oss fria från syndens och dödens makt. Vi ber dej: Upplys, regera och ledsaga oss genom din helige Ande, så att vi stadigt håller oss till Kristus allena. Ge oss nåd att inte, som världen, ta anstöt av hans utvärtes ringhet och förakta hans ord, utan genom fast förtröstan till honom bli saliga i evighet. Amen.

* I samband med ev. tacksägelseringning: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att vi, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.



APOSTOLISKA LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Jag uppmanar er inför Gud, som ger liv åt allt, och inför Kristus Jesus, som under Pontius Pilatus vittnade med den rätta bekännelsen: håll ert uppdrag obefläckat och klanderfritt till vår herre Jesu Kristi ankomst, som den salige och ende härskaren skall låta oss uppleva när tiden är inne, han som är alla konungars konung och alla herrars herre, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus som ingen kan nalkas, han som ingen människa har sett eller kan se. Hans är äran och den eviga makten. Amen. (1 Tim. 6:13-16 B2000).

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.



POSTLUDIUM

måndag 23 mars 2020

Inför Femte söndagen i fastan (Judica eller Passionssöndagen) 2020 - Försonaren

Helgens bibelbok: JESAJA. Du kan även lyssna här!
Sjung gärna dessa Passions- och påskpsalmer vid offentlig gudstjänst och enskild andakt!



Du Herrens tjänare!  





INLEDNING

Med Femte söndagen i fastan eller Passionssöndagen börjar den s.k. passionstiden, de sista veckorna av fastan då vi följer Jesus det sista stycket till Jerusalem och lidandet. Har han hittills under fastan visat sin styrka i kampen mot frestelse och ondska, så är det återstående stycket i huvudsak en avklädandets och svaghetens tid (om än genombruten av Palmsöndagens glädje och triumfartade åsneprocession). Fr.o.m. idag brukar altarskåpen stängas (där sådana finns) och Litanian sjungas som kyrkans förbön (ifall man inte använt den under hela fastetiden).

Temat är Försonaren, och denna betydelsefulla del av Jesus´ gärning tas upp ur många olika aspekter i dagens texter. Man bör inte som under "försoningsstriden" på 1800-talet, eller som så ofta än idag, låta en sanning slå ihjäl en annan, utan försöka hålla ihop alla de perspektiv bibeln ger oss på försoningens under.

Den liturgiska färgen är violett eller blå. Altarljusen två (små?). Lilafärgade blommor. Fasteseriens liturgiska musik (vilket i somliga församlingar innebär att både Gloria/Laudamus och Benedicamus utgår).




TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 103:8-14 - om Guds barmhärtighet och nåd (jfr Rosenii Dagbetraktelse för den 1 april!)
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Fjärde Moseboken 21:4-9 - om kopparormen i öknen
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EPISTEL
Första Johannesbrevet 1:8-2:2 - om det offer som sonar våra synder och inte bara våra utan hela världens
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EVANGELIUM
Johannesevangeliet 3:11-21 - om hur Människosonen måste "upphöjas" som ormen i öknen
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
(Jo, det är rätt text fast den står på Annandag Pingst!)
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan!
Och i Himmelskt söndagsgodis! Och mera godis! Och ännu mera godis!
Läs Yngve Kalins predikan över episteltexten i Predikobiblioteket!
Och Anna Sophia Bonde i Dagen!




PSALMER OCH SÅNGER PÅ PASSIONSSÖNDAGEN

För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
* Jesus är min vän den bäste (SvPs1986 nr 43)
Jesus för världen (SvPs1986 nr 45) 
Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)    
* Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
* Den kärlek du till världen bar (SvPs1986 nr 137)
* När världens Frälsare jag ser (SvPs1986 nr 145)
* O salighet, o gåtfullhet (SvPs1986 nr 234)
* Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
Gud, ditt folk är vandringsfolket (SvPs1986 nr 298)
Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)  
* Det går ett tyst och tåligt lamm (SvPs1986 nr 439)
* O du som för vår frälsnings skull (SvPs1986 nr 453)
* Höga kors, du enda ädla (SvPs1986 nr 456)
I dig, o Herre Jesus kär (SvPs1986 nr 543)
Tänk på honom som var frestad (SvPs1986 nr 569, jfr Stora Nätpsalmboken nr 93)
Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600)   
* Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611)
* Se Guds Lamm som borttager världens synd (SvPs1986 nr 673)
* Litanian (SvPs1986 nr 700:1)
* När mörker över djupet var (PoS1987 nr 389) 
Dej, o Jesus, vill vi prisa (Stora Nätpsalmboken nr 101)
Mitt A och O, Immanuel (Stora Nätpsalmboken nr 110)
* Du livets bröd, o Jesus Krist (Stora Nätpsalmboken nr 189) 
* Det är en som led döden istället för mej (Sionstoner)
* En blick på den korsfäste livet dej ger (Sionstoner)
* Jag tänker på min Herre som alltid gjorde gott (Sionstoner)





TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

*  Läs och "marknadsför" Agne Nordlanders bok Korsets mysterium, där bibelns många perspektiv på försoningen verkligen får komma till sin rätt.

* Oavsett om det finns altarskåp att stänga eller ej: markera tydligt att passionstiden nu börjar och erbjud gärna några passionsandakter under kommande veckor.

* Tillverka en stor kopparorm (och många småormar) på söndagsskolan, och sätt upp den stora på en pinne med "fot"! Samtala om ormar - farliga och ofarliga - och om ondskan och JESUS!

* Eller tillverka påskkort, kanske måla för-tryckta motiv, och sälj vid kyrkkaffet till förmån för fasteinsamlingen! Sälj även passionsfrukter - och servera passionsfrukts-läsk!

* Lär er "Lilla bibeln" utantill idag - och kanske även "Såsom Moses upphöjde ormen i öknen..."

* Glöm inte att påminna om och inbjuda till den härliga Palmsöndagen som följer!



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vad innebär det för oss personligen att Jesus är Försonaren?

* Vad innebär det för oss och världsmissionen att "han är det offer som sonar våra synder, och inte bara våra utan hela världens"?

* Hur ser vi på berättelsen om kopparormen? Kan Gud verkligen "sända" giftormar eller annan skada? (Jfr ormen i paradiset - i vilken mening var den "sänd" av Gud?). Vilken är likheten mellan kopparormen och Jesus? Vilka är skillnaderna?


BÖNER


*  Herre Gud, himmelske Fader. Din älskade Son, vår Frälsare Kristus Jesus säger: "Den som bevarar mitt ord, han skall icke se döden till evig tid." Vi ber dej som låtit oss komma till ditt heliga ords kunskap: Sänd din helige Ande i våra hjärtan, så att vi som fått höra ditt ord också anammar det av hjärtat och förlitar oss på det i liv och död. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

[I samband med tacksägelseringningen]: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Må han som är fridens Herre ge er sin frid alltid och på allt sätt. Herren vare med er alla. Amen. (2 Tess. 3:16 SFB)

* Jag uppmanar er inför Gud, som ger liv åt allt, och inför Kristus Jesus, som under Pontius Pilatus vittnade med den rätta bekännelsen: håll ert uppdrag obefläckat och klanderfritt till vår herre Jesu Kristi ankomst, som den salige och ende härskaren skall låta oss uppleva när tiden är inne, han som är alla konungars konung och alla herrars herre, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus som ingen kan nalkas, han som ingen människa har sett eller kan se. Hans är äran och den eviga makten. Amen. (1 Tim. 6:13-16 B2000).

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.


POSTLUDIUM

måndag 16 mars 2020

Inför Jungfru Marie bebådelsedag 2020 - Guds mäktiga verk

Helgens bibelbok: HÖGA VISAN. Du kan även lyssna här!




Du Herrens tjänare! 

File:La Anunciación, by Fra Angelico, from Prado in Google Earth - main panel.jpg


INLEDNING

Nu är det nästan nio månader kvar till jul (årets höjdpunkt!) och då får vi liksom fira "jul i fastan" som Lina Sandell sjunger om i en sång. Om fettisdagen var förra julens sista utlöpare, så är bebådelsedagen den kommande julens första förelöpare.

Denna söndag har stora likheter med Fjärde söndagen i advent (sedan 1983) vad gäller evangelietexterna om bebådelsen och Marias lovsång, men övriga läsningar skiljer sej åt.

Bebådelsedagen är en glad festdag (Vårfrudagen=Våffeldagen!). Samtidigt infaller den mitt i fastetiden då vi med ett särskilt allvar kommer ihåg vår Frälsares sista tid före korsfästelsen. Den gamla seden med "passionsandakter" under fastan förtjänar att komma till heders igen. Och vägen från Betlehem till Golgata kors bör egentligen målas upp i tal och sång redan på Bebådelsedagen. Firas mässa varje (denna) söndag förkunnas ju åtminstone där "Herrens död till dess han kommer".

Julseriens mässmusik används från kl 18 på lördag kväll till kl 18 på söndag kväll. Liturgisk färg vit under samma tid.


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psalt. 147:7-15 - om hur vår Herre inte gläder sej åt stridshästar och soldater utan åt dem som hoppas på hans nåd
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV 

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
1 Sam. 2:1-10  - Hannas lovsång
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV VULGATA

EPISTEL
Kol. 1:15-20 - 
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV VULGATA

EVANGELIUM
Lukasevangeliet 1:26-38 - om "bebådelsen", ängeln Gabriels samtal med Maria
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV VULGATA

ALTERNATIV PREDIKOTEXT
Lukasevangeliet 1:46-55 - Marias lovsång (Magnificat)
KXII KB1917 SFB B2000
LB KJV VULGATA

Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis! Och mera godis! Med ännu mera godis: "DÖDENS CORONA eller LIVETS KRONA. Den Gode Herden längtar efter att få kröna oss med nåd och barmhärtighet. Vi kan få en försmak av den 'härliga lott att leva där döden sin överman fått'. Du som gått i karantän kan få tid att umgås förtroligt med Herren." (Bengt Pleijel)
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!
Läs Daniel Ringdahls predikan i Dagen!
Och Eleonore Gustafssons i Dagen!

Den här filmen om Jesus är inte så dum och passar bra både på Vårfrudagen och närmare Långfredag och Påsk: 


PSALMER OCH SÅNGER PÅ JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

Jesus Kristus, ärans kung (SvPs1986 nr 1:5-7) 
På tröskeln till Marias hem (SvPs1986 nr 164)
Kristus, konung som hör hemma (SvPs1986 nr 348)
Länge, länge har mitt hjärta (SvPs1986 nr 349), jfr O hur länge skall mitt hjärta (Stora Nätpsalmboken nr 104)
Salig du och högt benådad (SvPs1986 nr 482)
Gud bor i ett ljus (SvPs1986 nr 605)
Min själ prisar Herrens storhet (SvPs1986 nr 675b)
Icke genom någon människas styrka (SvPs1986 nr 682) 
Min själ berömmer Gud med fröjd (Stora Nätpsalmboken nr 354)
Kärlek, barmhärtighet och himmelsk härlighet (Stora Nätpsalmboken nr 355)
Tack, Herre, för din jungfrumor (Stora Nätpsalmboken nr 356)
Guds folk för sin Konung ska sjunga (Stora Nätpsalmboken nr 357)
Guds ängel till Maria kom (Stora Nätpsalmboken nr 358)




TANKAR OCH IDÈER KRING HELGFIRANDET

* I år (2020) präglas fastetiden, inkl Jungfru Marie bebådelsedag, av coronaviruset och dess utbredning. Många firar gudstjänst hemma eller under annorlunda former i övrigt. Låt oss bära varandra och vårt samhälle i förbön och kärlekstjänst - och ringa de där extra samtalen som förut inte blev av. Låt oss samtala om vad som är en sund kristen och mänsklig hållning och hur vi bäst kan betjäna "riskgrupperna".

* Vi kan läsa Alva Dahls krönika.

* Vi kan också tillsammans sjunga SvPs 540 "När vi i högsta nöden står", som i karolinska psalmboken hade rubriken "Uti stora landsplågor" och i århundraden sjungits i vårt land under både krig, svält och pest!

* Jfr Hanna och Maria, två inspirerade och inspirerande kvinnor, som talar Guds ord till oss idag!

* Jämför Maria och andra modiga kvinnor i (kyrko-)historien. Ta samtidigt upp det alldeles unika med Marias kallelse och hur hon kan vara en förebild för oss andra (även män). Inte bara under tredje årgången bör man kunna studera och stämma in i hennes lovsång - som läses vid den dagliga vespern världen över - och de många allusioner på Gamla Testamentet som den innehåller. En imponerande skriftlärd tonårstjej är hon, Maria! (Tesen att det sannolikt är Lukas som skrivit lovsången och lagt den i tonårsflickans mun måste man nog vara akademisk teolog för att komma på, men jag har tyvärr sett den framföras i en helgkrönika i Sändaren - har folk aldrig hört talas om Ylva Eggehorn?).

[* Men undvik att, som många präster och konfirmandledare gjort, betona Marias förmenta minderårighet . Det är faktiskt inte säkert att hon var 13-14 år bara för att många andra förstföderskor var det. Om vår Herre var direkt inblandad, bör man väl kunna förvänta sej att han väntade in Marias både kroppsliga och psykiska mognad (hon var kanske en "överårig" 19-åring som folk dåförtiden såg ner på för att hon inte haft en man - nästan som 19-åringar idag kan få skämmas för att de inte haft sex)?]

* Läs Edith Södergrans dikt Rosen och fundera kring om och hur den passar denna söndag.

* Lyssna till The Beatles´ märkliga låt Let it be (se klippet nedan) och fundera kring om och hur den passar denna helg. (Duger den som psalm rent av?). Observera att "Let it be!" ÄR just Marias svar i evangeliet: "Må det ske!"

* "Då har vi jul i fastan och mitt i vintern vår" sjunger Lina Sandell i en sång. Här har vi en skön festdag mitt i fastan - Vårfrudagen eller "Våffeldagen", så servera gärna våfflor efter gudstjänsten!

* Jfr den i år utgångna Midfastosöndagens fina texter (som trängdes bort även 2017!).
.


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Jämför Gamla testamentets och Nya testamentets Hanna - både hon som sjöng sin lovsång vid det provisoriska templet i Shilo och hon som berättade om Frälsaren och var i Jerusalems tempel både dag och natt. Likheter? Skillnader? Jämför med den saliga jungfrun!

* Varför finns det så få kyrkor som kallas S:ta Hanna? (S:ta Maria är ju ganska vanligt)

* På vilket sätt är Maria viktig i kyrkan? Framhäver vi henne för mycket eller för lite i just vår församling och kyrka? (Om vi nu bortser från den romerska kyrkan en stund). Var vår frälsning beroende av just hennes "ja" eller kunde även andra unga kvinnor ha blivit Herrens mor? (En fråga som har samband med frågan om huruvida just hon, som påven lär, var syndfri alltifrån sin tillblivelse, trots Luk. 2:48 - en replik ärligt återberättad för Lukas, troligen av Maria själv - samt den rent förfärliga händelse som återges i  Mark. 3:21,31-35). Jfr med den diametralt motsatta men ändå liknande frågan om huruvida vår frälsning var beroende av just Judas´ förräderi.

* Varför läser vi så sällan hela Uppenbarelsebokens 12 kapitel? (Mittendelen läser vi ju vid Mikaeli, men om drakens härjningar på jorden får vi sällan höra). Berättelsen om kvinnan och hennes barn är ju så märklig, oavsett om man tolkar kvinnan som Maria eller som kyrkan (varför inte både och?) - en underbar och uppbygglig motpol till berättelsen om "den stora skökan", staden där allt är till salu.

* Är jungfrufödelsen - som omtalas i både Matteus- och Lukasevangelierna, en "viktig" dogm? Varför/varför inte? Är den ett nödvändigt tecken på att Jesus verkligen var Guds Son? Kan man vara kristen om man tror att Josef var Jesus´ biologiske far och alltså tolkar jungfrufödelsen "symboliskt"? Kan man vara ärkebiskop i en evangelisk-luthersk kyrka? Begrunda följande tre artiklar: Dags för kyrkan att återvända till kristen tro, Fel att påstå att jag ifrågasätter jungfrufödelsen samt Glädjande om Jackelén ändrat position. Antje Jackelén har nämligen slirat betänkligt i frågan redan före sin ärkebiskopstid, se denna kommentar av Stefan Gustavsson från 1 november 2013! Men det hindrade henne uppenbarligen inte från att bli ärkebiskop. Märkligt, detta.

* "Ringa har han upphöjt", sjunger Maria. Kan ni komma på fler exempel på det än exemplet Maria själv? "Härskare har han störtat från deras troner", sjunger hon. Vilka tänker vi på i det fallet?





BÖNER

* O Herre Gud, du som åter vill låta oss glädjas över din Sons ankomst i världen, låt det ske att såsom vi nu med fröjd går för att ta emot honom som vår Frälsare, vi också kan vara trygga vid hans återkomst till den yttersta domen. Genom samme din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* Herre vår Gud, ge oss nåd att liksom Maria i sann tro ta emot frälsningens gåva, Jesus Kristus, så att julens glädje må genomströmma oss och friden bevara våra hjärtan och tankar från allt som vill skilja oss från din kärlek i Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* [I samband med ev. tacksägelseringning]: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att vi, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.




LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

File:Alexandr Ivanov 011.jpg

söndag 8 mars 2020

Inför Tredje söndagen i fastan (Oculi) 2020 - Kampen mot ondskan

Helgens bibelbok: PREDIKAREN. Du kan även lyssna här!
Du Herrens tjänare!
Passions- och påskpsalmer
Jeopardy om söndagar i påskfastetiden




INLEDNING

Idag handlar fastetidens budskapet om kampen mot det onda - temat är ganska likt Första söndagen i fastan (frestelsens stund). Den onde och hans hantlangare uppmärksammas, men framför allt Frälsaren.

Oculi (mei semper ad Dominum) är söndagens latinska namn som betyder "(Mina) ögon" eller "(Min) blick" och är hämtat ur en vers i dagens psaltarpsalm (Psalt. 25:15) som länge varit dagens s.k. antifon ("omkväde" vid psaltarläsning).

Fastans karaktär av dopberedelsetid syns tydligt i kampmotiven för denna och föregående söndagar. Det är ingen skönmålning av det kristna livet som ges, snarare något i stil med Churchills berömda utfästelse om "blood, sweat, toil and tears".

Liturgisk färg är blå eller violett. Fasteseriens musik används, gärna inklusive litanian (om den inte sparas till passionstiden). Altarblommor två (violetta), altarljus två.


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 25:12-22

GAMMALTESTAMENTLIG TEXT
1 Kon. 18:26-29, 36-39 - om Elia och Baalsprofeterna

EPISTEL
Upp. 3:14-19 - sändebrevet till Laodikeia

EVANGELIUM
Mark. 9:14-32 - om den stumme anden som lärjungarna inte kunde driva ut

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan. Och i Himmelskt söndagsgodis. Och ännu mera godis (från en präst som nu är "93+")
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket.
Och Stefan Gustavssons i Dagen.
Läs Fredrik Sidenvalls ledare i Kyrka och folk.


PSALMER OCH SÅNGER PÅ TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN:

För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
Jesus för världen (SvPs1986 nr 45)
Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
Vår Gud är oss en väldig borg (SvPs1986 nr 237)
Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358) 
Upp, kristen, upp till kamp och strid (SvPs1986 nr 567)
* Seger giv, du segerrike (SvPs1986 nr 568) 
Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600)
Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611) 
Gud, i dina händer (SvPs1986/2003 nr 769)
* Godhet har makt över ondskan (SvPs1986/2003 nr 782)
Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
Ta tid till att bedja, sök stillhet och ro (Stora Nätpsalmboken nr 476) 
* Du vet det nog, mitt hjärta (Stora Nätpsalmboken nr 692)
Vi ska inte rubbas, fasta ska vi stå (Stora Nätpsalmboken 703)
* Ut med dej, du mörka makt (Stora Nätpsalmboken 717)
* Ni kristna, rusta er till strid (Stora Nätpsalmboken 719)
Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken 748)
Ljuset bär frukt överallt (Stora Nätpsalmboken nr 750)
* Jag går i fara var jag går (Stora Nätpsalmboken nr 856)
"Psalm mot Djävulen" (Bo Setterlind)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Här behövs det uppföljande samtal och diskussion! Det här är djupa saker, som tant Elma i Luleå brukade säga. Men ge underlag för samtalet i gudstjänsten! Gå från det allmänmänskliga och "folkteologiska" - kampen mot det allmänt onda och livets "jävligheter" - till det personliga och rannsakande som Jesus talar om.  "

* Lek med ordet "Oculi" och betona dagens antifon: "Min blick (mina ögon) är vänd (vända) mot Herren". Det gäller att inte tappa fokus, att inte alltför mycket och länge undersöka det onda. (Jfr vad som händer när man cyklar nära diket och börjar titta på det istället för på vägen).

* "Livet är en strid / och striden är en kamp / och kampen är en häst..." säger den gamla folkramsan. Betona kampmotivet, men skilj också på den allmänna livskampen och kampen mot den premediterade ondskan.

* Bjud in uniformsklädda soldater från Frälsningsarmén och låt dem berätta om sin "ut-rustning" och sprida "Stridsropet"!


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken är alltid aktuella, men särskilt i fastetid. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde utan att mista rätten att förkunna som VDM, måste vi förstå att hennes frågor delas av många människor. Hur svarar vi på dem?

* Finns djävulen egentligen eller är han bara en personifikation av tillvarons "jävulskap" i största allmänhet? Vad säger Kyrkans bekännelse? Vad säger du själv? Har pojken i evangelietexten "bara" vanlig epilepsi, eller ÄR det något värre inblandat?

* Kan de folkliga kraftuttrycken kring djävul och helvete ge uttryck för bibliska sanningar? (Jfr "som fan läser bibeln", "måla fan på väggen", "fan tog honom", "det går åt helvete", "det finns grader i helvetet"). När bör ni-vet-vem öppet nämnas och när bör han ignoreras?

* Hur hanterar vi de onda makterna i vår tid? Hur ser vi på exorcism (alldeles bortsett från skräckfilmen)?

* Diskutera gärna C S Lewis roman "Från helvetets brevskola" - om hur man för en själ till förtappelse - och Jan Guillous roman "Ondskan".

* Hur är tillståndet i vår församling? Liknar vi Laodikeia?


BÖNER


*  Vi ber dej, allsmäktige Gud, att du i mildhet ville se till de ödmjukas bön och beskydda oss med din mäktiga hand, så att vi, frälsta från mörkrets välde, alltid må vandra såsom ljusets barn. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

*  O Herre Gud, himmelske Fader, du som låtit din Son komma i världen för att strida för oss mot denna världens furste och rycka oss undan mörkrets välde, vi ber dej: Ge oss nåd att troget hålla oss till Jesus Kristus, vår Frälsare, avsäga oss mörkrets gärningar och vandra i ditt ords ljus, så att vi omsider, förlossade från allt ont, må bli evigt saliga. Genom Jesus Kristus, din Son, vår Herre och Frälsare. Amen.

[I samband med tacksägelseringningen]: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.



POSTLUDIUM

måndag 2 mars 2020

Inför Andra söndagen i fastan (Reminiscere) 2020 - Den kämpande tron

Helgens bibelbok: ORDSPRÅKSBOKEN. Du kan även lyssna här!



Du Herrens tjänare!
Passions- och påskpsalmer
Jeopardy om söndagar i påskfastetiden



INLEDNING

Andra söndagen i fastan fortsätter vi "dopundervisningen" om den andliga kampen i tillvaron. Som inte bara innebär en kamp mot djävulen och vår egen förvända natur (jämför förra söndagen!), utan ibland kan innebära en rejäl brottning med vår Herre (jfr Jakobs vid Jabbok).

Kvinnor framställs som föredömen i tro och kärlek i alla de tre årgångarnas evangelietexter. De kvinnliga lärjungarna Maria Magdalena, Johanna och Susanna (som enligt Lukas följde Jesus från stad till stad och från by till by!) förtjänar att lyftas fram mer än som vanligen skett. (Många kyrkkristna är klena bibelläsare  och känner inte ens till förvaltaren Kusas´ hustru - som var med och "sponsrade" lärjungarnas evangelisationsvandringar!).

Söndagens symboler är trons sköld (korsmärkt) och Andens svärd. Liturgisk färg violett, altarljus två, altarblommor violetta. Fasteseriens musik används, och såväl Gloria och Laudamus (lovsången) som den avslutande lovprisningen (Benedicamus) kan utgå under fastan. Men vi har evangelisk frihet här!


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 130 - ett rop "ur djupen" (De Profundis), jfr SvPs1986 nr 537!
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 61:1-3 - om glädjebudet till de förtryckta om ett nådens år från Herren
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EPISTEL
Hebréerbrevet 11:23-27 - om hur Mose höll ut för att han liksom såg den Osynlige, jfr v. 6 i "Härliga Lotta"
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

EVANGELIUM
Markusevangeliet 14:3-9 - om kvinnan som häller hela flaskan med balsam över Jesus
KXII KB1917 SFB B2000
KJV LB

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis! Med mera godis! Och ännu mera godis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!




PSALMER OCH SÅNGER PÅ ANDRA SÖNDAGEN I FASTAN

För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
O Guds kärlek, dina höjder (SvPs1986 nr 86)
Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
O Gud, all sannings källa (SvPs1986 nr 209)
* Lär mig att bedja av hjärtat (SvPs1986 nr 214)
Jag skulle vilja våga tro (SvPs1986 nr 219)
Oändlig nåd mig Herren gav (SvPs1986 nr 231)
* O, giv oss, Herre, av den tro (SvPs1986 nr 253)
* Löftena kunna ej svika (SvPs1986 nr 254)
Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
När ingen ljusning alls jag finner (SvPs1986 nr 270)
Nu gläd dig, min ande, i Herran (SvPs1986 nr 272, särskilt vv. 9-11)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358)
Vi bär så många med oss (SvPs1986 nr 399)
* Se, kärlet brast och oljan är utgjuten (SvPs1986 nr 445)
Jag kom inte hit för att jag tror (SvPs1986 nr 532)
Ur djupen ropar jag till dig (SvPs1986 nr 537)
* I dig, o Herre Jesus kär (SvPs1986 nr 543)
Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600)
Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611)
Herre, du vandrar försoningens väg (SvPs1986/2003 nr 738)
* Som ett naket frö i handen (Pos1987/2003 nr 797)
Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
Hur ska jag till målet hinna (Stora Nätpsalmboken 592)
Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken 748)
* Maria, sa Judas, vad tar du dej till (Sionstoner)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Evangelietexterna passar utmärkt att dramatisera. Prova! Åtminstone i söndagsskolan.

* Det är tre kvinnor som framställs som "troshjältar" i dagens texter. Och i andra årgångens evangelium ser man hur Luk. 8:1-3 om lärjungarna Johanna och Susanna (förutom Maria Magdalena - ja, hon var verkligen med!) äntligen har kommit in i evangelieboken. (Många känner inte till någon annan biblisk Susanna än den apokryfiska i badet). Låt detta betonas! (Passar ju särskilt bra i år 2020 när söndagen infaller den 8 mars på internationella kvinnodagen!)

* När temat är "den kämpande tron" kan det kanske vara värdefullt att höra varandras erfarenheter av tro och liv. Ta tid till samtal! När har det varit (är?) som allra svårast att tro och vara kristen?

* Läs hela Klagovisorna i gudstjänsten! Eller Jobs repliker i Jobs bok! Eller några klagopsalmer ur Psaltaren!

* Läs Dan Anderssons dikt Jag vet ej om fullare fröjd står att få. Har han rätt? Går dikten att använda också om en "kamp med Gud", trots att det står att diktaren "var med sej själv allen"?

* Läs ur Oscar Wildes både frånstötande och gripande skrift De Profundis (titeln anknyter till dagens psaltarpsalm). Hur ter sej hans kamp och vittnesbörd "ur fängelsedjupen"?

* Lägg in en tipspromenad utomhus efter gudstjänsten, om vädret tillåter. Vårvintern kan vara härlig! (Gärna en del frågor som anknyter till det vi hört om i gudstjänsten!).


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken är tyvärr alltid aktuella, men särskilt i fastetid. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde utan att mista rätten att förkunna som VDM, måste vi förstå att hennes frågor delas av många människor. Hur svarar vi själva på dem?

* Vad har vi för erfarenheter av att "brottas med Gud"? Handlar det om intellektuella tvivel av Ulla Karlssons typ, eller om besvikelser i det egna livet som fått oss att svikta i tilltron till vår Herre? Eller som kanske snarare fått oss att söka oss närmare honom, om än inte bara i undergivenhet utan också i anklagelser och "ofromma utbrott" (jfr Job eller Klagovisorna och klagopsalmerna i Psaltaren).

* När och hur blir en kämpande tro en segrande tro?

* På vilka sätt kan kvinnorna i dagens texter tjäna som förebilder för oss alla? (Och på vilka sätt inte?). Finns det verkliga eller inbillade problem med dagens texter ur feministisk synvinkel, och hur ska kyrkan i så fall tackla det - genom att nonchalera alt. dissa feminismen, eller genom att erkänna en homiletisk utmaning? På vilket sätt kan f.ö. inledningen av Lukas 8 vara en nagel i ögat både på "högkyrkliga" och "feministteologer"? (Jfr argumenten för varför Jesus bara kallade manliga apostlar).

* Tror vi i kyrkan på demoner och vad får det för konsekvenser att vi gör/inte gör det? Jfr Anna Sophia Bondes artikel i Kyrkans tidning 1/3: "Walkover till spökjägarna". Jfr också C S Lewis påstående att vi kan göra djävulen nöjd på två motsatta vis: antingen genom att förneka alt. ignorera hans existens, eller genom att ägna honom ett överdrivet och osunt intresse.


BÖNER

* O Gud, du som så väl ser att vi utan dej inte kan nå det goda. Bevara oss både kroppsligen och andligen, så att kroppen befrias från allt som är skadligt, och själen blir renad från onda tankar och önskningar. Genom din Son, Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, himmelske Fader, du som för vår skull har utgivit din Son och låtit honom för vår frälsning lida anfäktelse, ångest och bitter vånda. Vi ber dej: hjälp oss att se endast på honom, som är trons hövding och fullkomnare, så att vi i all nöd tryggar oss till din barmhärtighet och finner tröst för våra samveten i ditt heliga ord. Lys och led oss genom mörker och ovisshet, och låt oss omsider, i härlighetens ljus, se hela den nåd som du har berett och den frälsning du har låtit oss vederfaras. I Jesu namn. Amen.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må han som är fridens Herre ge er sin frid alltid och på allt sätt. Herren vare med er alla. Amen. (2 Tess. 3:16 SFB)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.


POSTLUDIUM