söndag 23 januari 2022

Inför Fjärde söndagen efter Trettondedagen 2022 - Jesus är vårt hopp

Helgens bibelbok: FÖRSTA KRÖNIKEBOKEN

Du kan även lyssna här!


























Betesdadammarna (med pelargångar) i vår tid, tyvärr nu torrlagda. En gång 20 m djupa, 50 meter breda och tillsammans 150 meter långa.


INLEDNING

Fjärde söndagen efter trettondedagen hade tidigare rubriken "Jesu makt att hjälpa (1942: "i storm och fara)". Och det är ju just för att han har makt att hjälpa, som han är han vårt hopp också i den allra yttersta nöd. Men kanske får tron ibland kämpa länge just av den anledningen - om han verkligen har makt att hjälpa, varför tycks han då inte göra det utan snarare sova?

I både första och tredje årgången handlar texterna om Jesus´ makt över vattnet, symbolen för alla världens kaosmakter. Söndagens symbol är också mycket riktigt ett skepp ("kyrkans skepp") eller ett ankare, som leder tankarna till både själva vattnet och stormarna och till temat om Jesus som vårt hopp (jfr Hebréerbrevet 6:19-20). I andra årgången handlar det om ett mer stilla men desto mer välsignat och hälsobringande vatten, Betesda-dammarna i Jerusalem.

Liturgisk färg grön (eller vit), altarljus två (eller sex om man vill betona att vi fortfarande är i jultiden och att Jesus visar sin härlighet), altarblommor vita och röda - eller vad man nu i evangelisk frihet vill sätta fram; vi ska inte döma varandra för blomfärg och altarljus. Men finner vi ett värde, om än sekundärt, i pedagogisk-estetisk tydlighet och enhetlighet i kyrkorummen landet runt, kan hela trettondedagstiden ju gärna få ha en mer "julig" färg- och ljussättning (annat blir det i fastan). Då använder vi också den liturgiska julserien ända fram till och med Kyndelsmässodagen.


TEXTER

PSALTARPSALM
Psalt. 107:28-32 - om hur Herren stillade stormen och förde i hamn
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jes 40:26-31 - om att Herren ger den trötte kraft
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

EPISTEL
Jakob 5:13-16 - om att den som får lida ska be och att den glade ska sjunga lovsånger
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

EVANGELIUM
Johannesevangeliet 5:1-9 - om hur Jesus botar mannen vid Betesdadammen. (Men varför inte läsa ända fram till den festliga vers 15: "Mannen gick då och talade om för judarna att det var Jesus som hade gjort honom frisk." Han hade ju tidigare inte vetat vem det var, men fick väl höra det när han mötte Jesus i templet).
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

Läs en predikan av Yngve Kalin i Predikobiblioteket!
Läs Rickard Sundström i Dagen!
Och lyssna till Stefan Hedkvist på Facebook!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ FJÄRDE SÖNDAGEN EFTER TRETTONDEDAGEN

Lova vill jag Herran, Herran (SvPs1986 nr 8)
Halleluja! Sjung om Jesus (SvPs1986 nr 15)
Tränger i dolda djupen ner (SvPs1986 nr 26)
Låt oss glada och i tro (SvPs1986 nr 31)
Säg, känner du det underbara namnet (SvPs1986 nr 47)
Gud är mitt ibland oss (SvPs1986 nr 79)
Vila i din väntan (SvPs1986 nr 205)
* Här en källa rinner (SvPs1986 nr 246)
Tryggare kan ingen vara (SvPs1986 nr 248)
Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
Änglarna sjunger i himlen (SvPs1986 nr 333)
Hur skall jag till målet hinna (SvPs1986 nr 592) 
Min hjälp kommer från Herren (SvPs1986 nr 669)
* Vila i mig (SvPs1986/2003 nr 755) 
* Jag ligger vid Betesda damm (Stora Nätpsalmboken nr 479)
* Du, all hälsas källa (Stora Nätosalmboken nr 480)
* Hälsokällans flöden (Fria psalmboken) 



TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET 

* Finns det någon i församlingen med stor erfarenhet av båtar, stormar och gott sjömanskap? Annars har ju de flesta erfarenhet av båtresor i största allmänhet, många dessutom av höga vågor och sjösjuka! Ge gärna utrymme åt de konkreta erfarenheterna!

* Människor kan gå under även utan yttre stormar. Jfr mannen vid Betesdadammen. På vilka sätt kan kyrkan vara ett hoppets tecken för människor i kroppslig, själslig och andlig "sjönöd" idag, i dessa corona- eller covid 19-tider? Aktualisera kristen hjälpverksamhet/diakoni av olika slag, och inte minst det underliggande budskapet om människovärde och erbjudande om syndernas förlåtelse - med hopp om evigt liv hos Gud.

* Samtala gärna om antikens termer, badhus och badens hälsosamma verkan rent fysiskt och in i vår tid. Brunnsorter, spa o s v ger en naturlig anknytning till samtal om hälsa och helande. Många av våra sommarläger är ju lokaliserade till vattennära miljöer.

* Festlig berättelse, det här! Mannen drog visst raka vägen till templet sedan han blivit frisk. God idé - där fick han ju möta Jesus på nytt! Tyvärr blev han visst kritiserad för att han gjorde som Jesus sagt och bar omkring sin bädd på sabbaten. (Skönt att han hade Jesus att skylla på!)

* Nästa söndag är Kyndelsmässodagen, så försök att göra lite extra reklam för denna julens "yttersta utlöpare". Dels passar det ju bra med dop- och/eller barnfest den dagen (samling för alla som under året "burits fram i templet"), dels får vi en särskild ljushögtid då man ev. oavsett ålder kan få ta med sej nya dopljus från kyrkan eller åtminstone passa på att tända några dopljus tillsammans.



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

Ständigt dessa under! Vi kan ju inte stilla stormar (om än vintertid gå på vatten!) - varför är det viktigt att Jesus kunde göra det? Och vad ska man tro om Betesdadammen och dess undergörande verkan? (Plus att den som "hann först" blev botad?). Blir det lättare att tro om vi "slipper" undren? Men vad/vem tror vi på då?

* Är en symbolisk och bokstavlig tolkning svårförenliga? Eller har kyrkan alltid låtit den konkreta räddningen i den konkreta situationen spegla också en andlig, "korresponderande" verklighet?

Hur ska vi förena tro på Guds makt och hopp om övernaturligt ingripande ("för Gud är inget omöjligt") med en ödmjukhet och vardagsrealism som är beredd också att uthärda lidande och prövning (jfr Jobs tålamod eller de tre männen i den brinnande ugnen: "Men om han han inte vill...")? Vad är det för skillnad på ett bibliskt hopp och falska förhoppningar? Inga alls, säger ateisten - men vad säger kyrkan?

* Jesus i båten på Gennesarets sjö (1 årg) undrade varför lärjungarna var rädda - om det kanske var så att de ännu inte hade någon tro? (Men observera att han hjälpte dem innan han försiktigt klandrade dem). Hur är det nu: motbevisar vår fruktan i olika situationer att vi verkligen tror på Jesus? Eller visar den bara att vår tro ibland inte är så stark?

* Jesus frågade mannen vid Betesda: "Vill du bli frisk?" Vilken fråga! Eller är svaret kanske inte alltid så självklart?

* Enligt Peter Fjellstedt var det Purimfesten folket firade i Jerusalem den här gången. Alktså Esters triumf över Haman. Säger det oss något så här strax efter Förintelsens minnesdag? När Haman till synes segrat? 


BÖNER

* O Herre, du som av ditt faderliga och goda råd håller oss under korset och låter motgångens och nödens stormar komma över oss, för att vi ska lära ödmjukhet och bli övade i tron, hoppet och bönen. Vi ber dej: Hör oss då vi i anfäktelsen ropar till dej. Hjälp oss att inte förtvivla, utan se till din Sons heliga kors och så få mod att tro att du inte överger oss. Låt oss omsider, förlossade ur all nöd och vånda, få med dina helgon i evighet lova och prisa dig. I Jesu namn. Amen.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.
'


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

 * Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar