tisdag 5 januari 2016

Inför Söndagen efter Nyår 2016 - Guds hus

Helgens bibelbok: RUT
Du kan även lyssna här!


Du Herrens tjänare!



INLEDNING

God Fortsättning! Söndagen efter Nyår firas bara 4 av 7 år (när det blir en söndag under perioden 2-5/1). Ofta försvinner alltså även själva karaktärstexten, den om Jesus vid 12 års ålder i templet, som läses första årgången, men som nog borde "läsas varje årgång", som det ju står om särskilt viktiga texter vissa söndagar (t ex om Jesus´ intåg i Jerusalem vid Första söndagen i advent).


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psalt. 84:2-5 - om att sparven har funnit ett rede och svalan ett bo

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 55:5-7 - om att söka Herren medan han låter sig finnas och åkalla honom medan han är nära

EPISTEL
Rom. 12:1-12 (men läs gärna hela kapitlet!) - om att frambära sej till ett levande offer

EVANGELIUM
Markusevangeliet 11:15-19 - om hur Jesus rensar templet 


PSALMER OCH SÅNGER PÅ SÖNDAGEN EFTER NYÅR

* Hör hur tempelsången stiger (SvPs 1986 nr 77)
* Gud är mitt ibland oss (SvPs 1986 nr 79)
* Hur ljuvt det är att komma (SvPs 1986 nr 80)
* Herre, samla oss nu alla (SvPs 1986 nr 81)
Han kommer, till vår frälsning sänd (SvPs1986 nr 119:4) - slutpsalm, ståpsalm
Lyss till änglasångens ord (SvPs1986 nr 123)
Giv, o Jesus, fröjd och lycka (SvPs1986 nr 194)
O Gud, vår hjälp i gångna år (SvPs1986 nr 195)
Låt mig börja med dig (SvPs1986 nr 196)
Jag lyfter mina händer (SvPs1986 nr 238)
Vår Gud, till dej du skapat oss (SvPs1986 nr 337)
* Så skön och ljuvlig är (SvPs 1986 nr 404)
* Käre Jesus, vi är här (SvPs1986 nr 406)
* Salig, Jesus, är den stunden (SvPs1986 nr 407)
* O gode Ande, led du mig (SvPs1986 nr 408)
* Du kallar oss till kyrkan (SvPs1986 nr 409)
Låt ditt ansikte oss lysa (Stora Nätpsalmboken nr 441)
Av goda makter trofast innesluten (Stora Nätpsalmboken nr 442) 

Utpräglade kör-, solo- eller instrumentalstycken:


TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Om ingen gudstjänst firades på Nyårsdagen, kan denna söndag få vara rätt nyårspräglad.

* Man kan dela ut eller sälja "Den vanliga almanackan" (Lingonalmanackan) till kyrkobesökarna även denna dag. Den som talar om "Frälsarens Kristi födelse" och börjar januariuppslaget med bönen "Giv, o Jesu, fröjd och lycka!"


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Behöver även våra tempel rensas? Sker något där som inte är passande utifrån att de ska vara "bönens hus"? Eller är det främst våra inre tempel vi behöver röja i?

* Hur viktig är kyrkogångsseden? För oss själva? För land och folk? Vad har den för begränsningar?

* Vilka nyårslöften har vi avgivit som enskilda och som församling? Vilka förändringar behövs i vårt enskilda och vårt gemensamma liv?



BÖNER

Introitus I Jesu namn ska alla knän böja sej, deras som är i himmelen, deras som är på jorden och deras som är under jorden, och alla tungor ska bekänna att Jesus Kristus är Herre, Gud Fader till ära. Ditt rike är ett rike för alla evigheter, och ditt herradöme varar från släkte till släkte. Ära vare Fadern och Sonen och den helige Ande, såsom det var av begynnelsen, nu är och skall vara, från evighet till evighet. Amen.

* O Herre Gud, du som är densamme från evighet till evighet, vi tackar dej att du givit oss din Son, Jesus Kristus, till Frälsare och salighetshövding. Vi ber att vi, som i denna världen inte har någon varaktig stad, i hans efterföljd må finna vägen till ditt himmelska rike. Genom honom, Jesus Kristus, din Son, vår Herre. Amen.

* Herre, vår Gud, himmelske Fader, till dej kommer vi med lov och tacksägelse för att du inte tröttnar att förlåta oss syndare, utan dagligen möter oss med ny nåd. Vi prisar dej för att du skänkt oss din Son och att vi i hans heliga namn får närma oss dej i bönen, vissa om att du hör oss och ger oss vad vi behöver, så att ingenting ska fattas oss. Vi, som i vår Frälsares namn har börjat ett nytt år, ber om hjälp inte försumma din nåd utan tacksamt ta emot dina gåvor. Hjälp oss att vandra på dina vägar, i kärlek till varandra och i fast förtröstan på din nåd som förmår allt. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

[Vid ev. tacksägelseringning]: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd. 

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)


POSTLUDIUM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar