tisdag 28 juni 2016

Inför Johannes Döparens dag 2016 - Den Högstes profet



Du Herrens tjänare!





INLEDNING

Den här söndagen som även kallas "Annandag midsommar" och tagit över Johannes Döparen-temat från midsommardagen (då Johannes genom århundraden firats) tränger numera ut en av trefaldighetssöndagarna. Kolla gärna vilken - i år 2016 är det Apostladagen - och anknyt till den så att det inte behöver dröja sex år mellan de tillfällen som den bortmotade evangelietexten aktualiseras!

Men idag ska vi alltså fira Johannes Döparen - eller kanske egentligen prästparet Sakarias och Elisabet. Liksom igår passar det bäst med ängsblommor på altaret, men den liturgiska färgen är vit som på de stora glada festdagarna. Kanske rött (som på martyr- och apostladagarna) egentligen hade passat bättre, men OK. Texterna handlar ju inte om Döparens halshuggning, utan om hans glädjerika födelse som inspirerar den under graviditeten stumme pappa Sakarias till en helt underbar lovsång!



TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 96 - om en ny sång till Herrens ära, jfr Sjung nu för Gud den nya sången

GAMMALTESTAMENTLIG TEXT
Jeremia 22:1-4 (men läs t.o.m. vers 9!) - om profeten Jeremias ord i judakonungens palats

EPISTEL
Apostlagärningarna 13:16-25 - Paulus´ rekapitulation av Gamla testamentet intill Johannes Döparen

EVANGELIUM
Lukasevangeliet 1:57-66 - om Johannes Döparens födelse (läs gärna även Sakarias´ lovsång!).

Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
Läs Anders Carl Rutströms predikan i Predikningar och satser!
Läs Lars Linderots predikan i Högmässopredikningar!
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis!
Läs Hakon Långströms söndagskrönika i Bohusläningen!


PSALMER PÅ JOHANNES DÖPARENS DAG

Herren, vår Gud, är en konung i makt och i ära (SvPs1986 nr 2)
O store Gud, när jag den värld beskådar (SvPs1986 nr 11)
* Den blomstertid nu kommer (Svenska Psalmboken 1986 nr 199)
* I denna ljuva sommartid (Svenska Psalmboken 1986 nr 200)
* En vänlig grönskas rika dräkt (Svenska Psalmboken 1986 nr 201)
* Välsignad Gud, som har sitt folk förlossat (Stora Nätpsalmboken nr 23)
* Mäktigaste segerhjälte (Stora Nätpsalmboken nr 222)
* Sjung nu för Gud den nya sången (Stora Nätpsalmboken nr 357)
* Han ska gå framför (Fria Psalmboken)
* I de andra templens dagar (Fria Psalmboken)
* Så rörde Anden Sakarias´ tunga (Fria Psalmboken)


TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Knyt samman sommaren och Johannes Döparen - precis som på "gamla" Johannes Döparens dag!

* I år utgår Apostladagen och andra årgångens text om Petri bekännelse och himmelrikets nycklar till förmån för Johannes Döparens dag. Vi får vänta tre år till på den texten om vi inte läser den själva. Men nog borde det väl gå att knyta samman apostlauppdraget med Johannes´ profetuppdrag? Flera gick ju - på Johannes´ inrådan - från att vara Johannes´ lärjungar till att vara Jesus´ lärjungar och bli apostlar.

* Predika gärna om namn i bibeln - med anledning av namnet Johannes (och namnet Jesus)! Om namnens betydelse! Ett intressant bibelstudium! Vad betyder förresten Elisabet? Och Sakarias?



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Hur gestaltar vi glädjens vita färg denna dag? Vilken glädje och tacksamhet känner vi över Johannes Döparens födelse? Och över Jesus, naturligtvis, som Johannes beredde väg för?

* "I din släkt finns ju ingen som har det namnet." Vad kan släkten betyda på gott och ont? Kan släktforskning hjälpa oss på något sätt?



BÖNER




LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. Amen. (1 Tess. 3:12 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar