söndag 12 februari 2017

Inför Reformationsdagen (Sexagesima) 2017

En lista över alla kyrkoårets sön- och helgdagar finns här!
Du Herrens tjänare!




INLEDNING

Sexagesima (grovt räknat 60 dagar före påsk) firas sedan 1983 som Reformationsdagen, vilket passar mycket bra, då Guds ord på ett särskilt sätt står i centrum denna dag, liksom det gjorde under reformationen på 1500-talet liksom under alla andra kristna väckelser. Vad säger Gud i sitt ord? Har vi hållit oss till det?

Symbolen för dagen är en uppslagen Bibel med A på vänstra sidan och O(mega) på högra, eftersom Jesus, Guds eviga Ord, enligt Uppenbarelseboken säger: "Jag är A och O, den förste och den siste." Luther säger också att "Kristus är Bibelns kärna och stjärna."

Eftersom vi i och med söndagarna Septuagesima och Sexagesima är inne i den s.k. "förfastan" - nu är glada julen slut, slut, slut - är den liturgiska färgen (åtminstone i svensk tradition) blå eller violett, en färg som även altarblommorna gärna får ha. Men åtskilliga präster använder den gröna färgen och sparar fastefärgerna till den "riktiga" fastan (från Askonsdag och framåt). Och den liturgiska musiken ska spelas enligt den allmänna serien, inte fasteserien.

Altarljusen är två - och åtminstone denna helg får gärna en uppslagen storbibel vila på altaret även i de kyrkor där sådant annars anses förta karaktären av "nattvardsbord".


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 33:4-9 - om att Herrens ord är att lita på
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jeremia 23:23-29 - om att Gud inte bara är Gud på nära håll
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

EPISTEL
Hebréerbrevet 4:12-13 - om att Guds ord är skarpare än något tveeggat svärd
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

EVANGELIUM
Johannesevangeliet 6:60-69 - om att Jesus har det eviga livets ord och är Guds Helige
KXII  KB1917  SFB  B2000
KJV  LB

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan!
Och i Himmelskt söndagsgodis! Med mera godis!



PSALMER OCH SÅNGER PÅ REFORMATIONSDAGEN


Lova vill jag Herran, Herran (SvPs1986 nr 8)
Halleluja! Sjung om Jesus (SvPs1986 nr 15) 
Du för vars allmaktsord (SvPs1986 nr 19)
Låt oss glada och i tro (SvPs1986 nr 31) 
Dig, ljusens Fader, vare pris (SvPs1986 nr 63)
En dyr klenod, en klar och ren (SvPs1986 nr 64)
Omkring ditt ord, o Jesus (SvPs1986 nr 65)
En såningsman går där i regn och i sol (Svps1986 nr 66)
Dagar komma, dagar flykta (SvPs1986 nr 77:3-5) 
Vår Gud är oss en väldig borg (SvPs1986 nr 237, jfr Stora Nätpsalmboken nr 581)
Tryggare kan ingen vara (SvPs1986 nr 248) 
Änglarna sjunger i himlen (SvPs1986 nr 333)  
Lovad vare du, Herre (SvPs1986 nr 360)
Behåll oss vid ditt rena ord (SvPs1986 nr 373), 
jfr Bli kvar hos oss, o Jesus Krist (Stora Nätpsalmboken nr 697)
Upp, Sion, att prisa (SvPs1986 nr 375), jfr Framfaren är natten (Stora Nätpsalmboken nr 178)
Min hjälp kommer från Herren (SvPs1986 nr 669) 
Saliga de som hör Guds ord (SvPs1986 nr 688) 
* Öppna din bibel där ordet står skrivet (Kyrksång)
Jag var den trampade marken 
Herre, till vem skulle vi gå (Stora Nätpsalmboken nr 92)
* Gud, låt ditt ord i nåd få lyckas (Stora Nätpsalmboken nr 167)
* Ditt ord, o Gud, är svärd och flamma (Stora Nätpsalmboken nr 168)
* Guds ord till oss har gått i arv (Stora Nätpsalmboken nr 169)
Jesus berörde med sina ord (Stora Nätpsalmboken nr 172)
Vida kring jorden (Stora Nätpsalmboken nr 177)
De var till slut förgångna (Stora Nätpsalmboken nr 178)
Behåll oss, Herre, vid ditt ord (Stora Nätpsalmboken nr 179)
Kristi ord må bland oss vara (Stora Nätpsalmboken nr 215)
Tag väl emot de nådefulla orden (Stora Nätpsalmboken nr 753) 
Ge mej det urgamla ordet (Sionstoner)
Vadhelst här i världen bedrövar min själ (Sionstoner)
Fem Moseböcker kommer
I Nya Testamentet











TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET 

* Dela ut biblar tillsammans med psalmböckerna, och slå tillsammans upp dagens texter i Bibeln, inte i psalmboken. Upplev helheten och läs gärna några verser "före och efter" evangeliebokens utsnitt.

*Låt någon från Svenska Bibelsällskapet och/eller Gideoniterna berätta eller rent av predika den här söndagen. Låt det gärna få bli en hel kyrkhelg lördag/söndag på temat bibeln! (Nedan en bild på en Gutenberg-bibel).



* Presentera Bibeläventyret i gudstjänsten, allra helst med hjälp av någon "bibeläventyrare"! (Dock får man inte visa själva "äventyret" som är förbehållet skolorna). Alternativt presentera ett antal fritt valda bibelberättelser - som barn eller ungdomar valt inför söndagen - eller bibelvisor (nya bibelverser får gärna tonsättas inför eller under den här söndagen och framföras för första gången!).

* Håll föredrag om reformationen vid kyrkkaffet. Kunskapen om 1500-talets viktiga skeende är idag inte stor.

* Gör reklam för den nästföljande Fastlagssöndagen, då vi "går upp till Jerusalem" och då det (väl) serveras fastlagsbullar till kyrkkaffet!

* Diskutera lämplig sammanfattning av Bibeln i twitterform med hjälp av romersk-katolske(!) prästerna Anders Piltz och Hugo av Orleans! Annars har vi ju Frälsarens egen oöverträffade "Lilla bibeln".

* Tillverka "färgbibeln": GRÖN (skapelsen), SVART (syndafallet), RÖD (Jesus´ blod), VIT (rättfärdiggörelsen), BLÅ (himmelen)

* Sjung sångerna om Bibelns böcker! Fem Moseböcker kommer  I Nya Testamentet

*Tillverka pärlhalsband med en pärla per bibelbok:


* Kopiera och klipp ut Johannes 3:16 på en massa språk från gideoniternas Nya Testamenten. Skilj vers och språkangivelse åt, och hjälps åt med att para ihop rätt citat med rätt språkrubrik. (Samtala om vilket språk versen skrevs på ursprungligen).

* Så gräsfrön på 4 olika slags underlag. Vattna och se var det växer bäst!



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vad betyder reformationen för oss idag? Kan vi ens återge dess viktigaste tankar och reformförslag korrekt och begripligt? Vad skulle reformatorerna säga om vår kyrkas läge idag? Behöver vi en reformation lika mycket som romersk-katolska kyrkan 1517?

* Vad betyder Skriften för oss idag? Hur ser vår bibelanvändning ut i vardag och helg? Jämför olika bibelläsningsplaner!

* Vilken är relationen mellan Guds Ord=Jesus och Skriften? I vilken mening är Bibeln Guds ord?

* På vilket sätt är budskapet om Korset en dårskap och en stötesten även idag? På vilket sätt är det en Guds kraft till frälsning?

* Hur blir det "god jord" av våra hjärtan och av vårt land och vår kyrka? Vad är Guds ansvar - och vad är vårt? (Observera att Luther och de övriga reformatorerna inte räknar med att ens den opånyttfödda människans vilja är trälbunden i alla avseenden, även om själva pånyttfödelsen helt och hållet är Guds verk. Och den människa som genom Guds nåd blivit "god jord" kallas samtidigt att gå ut i de fält som vitnar till skörd).


* Vad betyder bibelsynen för kyrkans arbete utåt och inåt? Hur stora skillnader kan en kyrka tåla inom sej?

* Har Bibeln 66 eller 77 böcker? Vad har skiljaktigheterna i kanonuppfattningen för betydelse i teori och praktik? Vad betyder det att apokryferna sedan år 2000 är tillbaka i de flesta biblar?


BÖNER

* O Herre Gud, himmelske Fader. Vi tackar och prisar dej för ditt heliga ord, som du har sått ut i världen och i din stora nåd låtit komma även till oss. Vi ber dej: väck hunger efter detta ditt rena och klara ord. Bered våra hjärtan genom din helige Ande att rätt ta emot och behålla det, så att dess kraft kan märkas och bära frukt i våra liv. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.


När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.



LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Jag uppmanar er inför Gud, som ger liv åt allt, och inför Kristus Jesus, som under Pontius Pilatus vittnade med den rätta bekännelsen: håll ert uppdrag obefläckat och klanderfritt till vår herre Jesu Kristi ankomst, som den salige och ende härskaren skall låta oss uppleva när tiden är inne, han som är alla konungars konung och alla herrars herre, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus som ingen kan nalkas, han som ingen människa har sett eller kan se. Hans är äran och den eviga makten. Amen. (1 Tim. 6:13-16 B2000).

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.





File:95Thesen.jpg

1. När vår Herre och mästare Jesus Kristus sade ”Gör bättring, osv”, ville han att den troendes hela liv skulle bestå av bättring.
[---]

92. Så bort med alla de profeter som säger till de kristna: ”Frid, frid”, fastän där inte är någon frid.
93. Må det gå alla de profeter väl som säger till de kristna: ”Kors, kors”, även om där inte är något kors.
94. De kristna ska uppmanas att sträva efter att följa Kristus, deras huvud, genom straff, död och helvete,
95. och inte låta sig invaggas i falsk andlig säkerhet utan snarare lita på att få träda in i himlen genom många bedrövelser.

3 kommentarer:

  1. Det är synd att Reformationsdagen sammanslagits med Sexagesima. Traditionellt utgår ju Halleluja och Gloria + Laudamus under förfastan och sålänge vi behåller namnen Septuagesima, Sexagesima och Fastlagssöndagen (Quinquagesima) behåller vi förfastan med dess sedvänjor (violett/blå färg, samt inget Gloria+Laudamus och Halleluja). En reformationssöndag sista söndagen i oktober med röd (eller vit) färg och Gloria+Laudamus & Halleluja, med Vår Gud är oss en väldig borg som självskriven psalm, vore önskvärt.

    SvaraRadera
  2. F. ö. ser jag ingen anledning att ta bort förfastan ur vårt kyrkoår som gjorts, till synes utan anledning, i exempelvis romersk-katolska kyrkan.

    SvaraRadera
  3. Intressant! Men jag tycker nog att vi kan fira förfastan som just för-fasta alltså en beredelsetid inför beredelsetiden (fastan börjar ju egentligen på Askonsdagen) och använda grön liturgisk färg, precis som vi använder den allmänna serien och inte fasteserien (den har väl aldrig använts före Fastlagssöndagen ens enligt vår tradition?).

    SvaraRadera