tisdag 20 juli 2021

Inför Åttonde söndagen efter Trefaldighet (Nionde söndagen efter Pingst) 2021 - Andlig klarsyn

Helgens bibelbok: ANDRA KORINTIERBREVET
Du kan även lyssna här!

Du Herrens tjänare!






INLEDNING

Så återgår den liturgiska färgen till grönt efter Kristi Förklarings fest. Och det andliga växandet och fruktbärandet (men också den nödvändiga klippningen och rensningen) står i fokus med allvarsord om både det ena och det andra. Det här är lite av en "Herdesöndag" (som Tredje söndagen i Påsktiden), även om det nästan mer tycks handla om de falska herdarna ("ulvarna i fårakläder") än om den gode Herden.

Men ALLA söndagar ska främst handla om Jesus, och ALLA söndagar ska vara en liten påskdag eller en liten Kristi förklarings dag. Låt så ske också denna dag. Så ska ulvarna, både de förklädda och de öppna, drivas på flykten eller förvandlas.

Dagens symbol är (utifrån tredje årgångens texter) den trånga porten, alternativt den breda och den smala vägen. Altarljusen är åter endast två och den liturgiska musiken enligt allmänna serien.

Söndagens tema är sedan 1983 "Andlig klarsyn". Tidigare var temat "Sanning och sken". Båda är mycket tänkvärda.



TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 119:30-35 - om Guds ord
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Mika 3:5-8 - om profeterna som leder folket vilse
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

EPISTEL
Första Johannesbrevet 4:1-6 - om att pröva andarna
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 7:15-21 - om ulvar i fårakläder
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

Läs Martin Luthers predikan i Huspostillan!
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!

   


PSALMER OCH SÅNGER PÅ NIONDE SÖNDAGEN EFTER PINGST

*Herre, samla oss nu alla (SvPs1986 nr 81)
*Helige Ande, låt nu ske (SvPs1986 nr 161), ev. med början på v. 2: "Sanningens Ande..."
*Pris vare Gud som låter (SvPs1986 nr 177) 
*Gud Trefaldig, stå oss bi (SvPs1986 nr 336), jfr Gud Treenig, stå oss bi (Stora Nätpsalmboken nr 51)
*Käre Jesus, vi är här (SvPs1986 nr 406) 
*Vår Fader, låt ditt starka ord (Stora Nätpsalmboken nr 50)
*Se nådigt till vår kyrka (Stora Nätpsalmboken nr 143)
*Gud, låt ditt ord i nåd få lyckas (Stora Nätpsalmboken nr 167)
*Väktare på Sions murar (Stora Nätpsalmboken nr 225)
*Bli kvar hos oss, o Jesus Krist (Stora Nätpsalmboken nr 697)  
*Bli inte rädd när orätt rår (Stora Nätpsalmboken nr 698)
*Vi ska inte rubbas, fasta ska vi stå (Stora Nätpsalmboken nr 703)
*Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken nr 748)
*Bliv i Jesus, vill du bära frukt (Stora Nätpsalmboken nr 759) 
*Långt lyser arvet (Stora Nätpsalmboken nr 775)  



TANKAR OCH IDÉER INFÖR HELGFIRANDET

* Det är många allvarsord i dagens texter, inte minst för präster och predikanter, men också för oss alla i det "allmänna prästadömet". Låt dagen få vara just så rannsakande som texterna kräver. Även om det skulle vara friluftsgudstjänst eller något annat "somrigt".

* Herde- och rovdjursmotivet i första årgångens evangelium är fängslande även för yngre åhörarskaror. Hur konkretisera det utan att gå alltför illa åt våra få och ifrågasatta vargar? (Jfr de talrika folksagomotiven på "utklädda vargar-temat"!). Olika sorters förklädnader och masker kan vara spännande att demonstrera idag. (Gissa vem!).

* Andlig klarsyn handlar om att genomskåda. Alla vi som behöver andlig klarsyn är själva genomskådade av Gud. Genomskådade - och ändå älskade. Betona Guds omsorg också genom varningsorden, liksom möjligheten också för "ulvar i fårakläder" att vända om så länge nådatiden varar och den slutliga förhärdelsen inte har inträtt.

* Alla tre årgångarnas evangelietexter utgör tillsammans slutet av Jesus´ bergspredikan. Varför inte låta hela Jesus´ bergspredikan (Matteus 5-7) utgöra predikan denna dag? Den är faktiskt alldeles lagom lång att läsa högt i sin helhet.

* Gör en tydlig inbjudan till nästa söndag, som handlar om gott förvaltarskap. Ämnena kontrasterar inte mot varandra, så att det ena handlar om "det andliga" och det andra om "det materiella". Verklig andlig klarsyn bör också i vardagslivet leda till ett gott förvaltarskap i fråga om jordens och människans resurser. Och till det goda förvaltarskapet hör att ta väl vara på också det andliga arvet.



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vargdebatten är känslig på många håll i vårt land. Att vargar häromåret dödade en djurskötare på Kolmården gjorde många illa berörda. Och samtidigt - vargar är vargar och kan inte avkrävas moraliskt ansvar. Hur är det med de "ulvar i fårakläder" som Jesus talar om? Finns de ibland oss? Hur avslöjar de sej? Är jag själv en sådan? Eller kan jag bli? (Jfr t.ex. Edin Lövås: "Maktmänniskan i församlingen", Libris 1989, 2 uppl. 1999).

* Sagan om pojken som ropade "Vargen kommer" har vi väl alla hört om. Har det ropats "Vargen kommer" i kyrkan så många gånger under 1900-talet att ingen reagerade när vargen verkligen kom? (Ja, har vargen kommit och hur visar det sej i så fall?).

* Hur sträng bör den s.k. "lärotukten" vara i en kyrka, den som har liknats vid kroppens njurfunktion? När blir den för sträng? När är den för slapp? Vad är skillnaden mellan att ha något skilda meningar i enstaka, mindre frågor och att verkligen vara en farlig villolärare som leder andra vilse? Vad menar Jesus med "av deras frukt ska ni känna dem"?


BÖNER

* Vi tackar dej, himmelske Fader, av allt hjärta att du har givit oss ditt rena och klara ord och intill denna dag hållit det vid makt. Vi ber dej: Upplys våra hjärtan och samveten med din Helige Ande, så att vi inte bedrar oss själva och andra. Bryt ner lögnens välde, och ge oss den tro som bygger på den fasta grunden, Jesus Kristus. Sänd rättskaffens lärare, som i helig ande förkunnar dina bud och din nåd, så att din kyrka må ledas på den väg som för till livet. Genom Jesus Kristus, din Son, vår Herre. Amen.

I samband med tacksägelseringningen:

Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När vånda trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.



LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Jag uppmanar er inför Gud, som ger liv åt allt, och inför Kristus Jesus, som under Pontius Pilatus vittnade med den rätta bekännelsen: håll ert uppdrag obefläckat och klanderfritt till vår herre Jesu Kristi ankomst, som den salige och ende härskaren skall låta oss uppleva när tiden är inne, han som är alla konungars konung och alla herrars herre, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus som ingen kan nalkas, han som ingen människa har sett eller kan se. Hans är äran och den eviga makten. Amen. (1 Tim. 6:13-16 B2000).

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* Fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus Kristus, upp från de döda, han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja. Och må han verka i oss det som behagar honom, genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Hebr. 13:20-21, SFB)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar