söndag 17 september 2023

Inför Sextonde söndagen efter Trefaldighet (Sjuttonde söndagen efter Pingst) 2023 - Döden och livet

Helgens bibelbok: ANDRA TIMOTHEOSBREVET

Du kan även lyssna här eller här!
Visa källbilden

INLEDNING

Denna söndag har kallats "höstens påsk" pga sitt tema ("Döden och livet") och sina underbara berättelser om hur Jesus t o m uppväcker döda. I år är det synagogföreståndaren Jairus´ dotter, då 12 år, som får "sitt" evangelium uppläst i högmässorna. (Mikaeli och Tacksägelsedagen slår ofta ut de här trefaldighetssöndagarna).

Liturgisk färg grön, altarljus två, blommor i blandade färger, musik enligt allmänna serien. Vi är verkligen inne i den påstått "festlösa" delen av kyrkoåret, men nästa vecka har vi Mikaeli och därefter Tacksägelsedagen. Och de söndagarna är väl festliga så det förslår? I varje fall om vi möter upp! Vilket även gäller denna söndag.


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 107 - en lovsång om att ropa till Herren i sin nöd och bli räddad ur sitt trångmål
KXII  KB1917  SFB  B2000
LB  KJV

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Job 14:13-15 - om hur Job önskar att Gud ska gömma honom i dödsriket men bara för en tid
KXII  KB1917   SFB   B2000
LB  KJV

EPISTEL
Filipperbrevet 1:20-26 - om att livet för Paulus är Kristus och döden en vinning
KXII  KB1917  SFB  B2000
LB  KJV

EVANGELIUM
Markusevangeliet 5:35-43 - om Jairus´ dotter (men berättelsen om Jairos och hans dotter börjar ju egentligen redan i v 21, läs gärna ända därifrån!!!).
KXII  KB1917  SFB  B2000
LB  KJV

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!


PSALMER OCH SÅNGER PÅ SJUTTONDE SÖNDAGEN EFTER PINGST

Ge Jesus äran (SvPs1986 nr 17)
Din spira, Jesus, sträckes ut (SvPs1986 nr 35)
Du segern oss förkunnar (SvPs1986 nr 150)
Kristus lever, underbara ord (SvPs1986 nr 152)
Livet vann, dess namn är Jesus (SvPs 1986 nr 153)
Fram skrider året i sin gång (SvPs1986 nr 203)
O giv oss, Herre, av den tro (SvPs1986 nr 253)
O liv som blev tänt (SvPs1986 nr 258)
Saliga de som ifrån världens öden (SvPs1986 nr 306) 
Min Frälsare lever (SvPs1986 nr 313)
Jesus, jag dig älskar (SvPs1986 nr 359)
* Herre, till vem skulle vi gå (Stora Nätpsalmboken nr 92)
Sjung i himlens ljusa höjder (Stora Nätpsalmboken nr 108)
Mitt A och O, Immanuel (Stora Nätpsalmboken nr 110)
Snart får jag skåda vad jag tror (Stora Nätpsalmboken nr 863)
Samme Jesus, samme Jesus (Sionstoner)


TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Dagen borde väl egentligen markeras som en riktig kyrkogångsdag, som en höstfest i den s.k. festlösa delen av kyrkoåret. Kan man få fram lite "påskkänsla" mitt i hösten är det väl inte fel?

* Psalmvalet bör alltså få vara präglat av "höstens påsk"-epitetet, och dessutom är ju varje söndag en "Kristi uppståndelses festdag". Det är faktiskt lite tråkigt att vi sjunger våra påskpsalmer så sällan, men denna helg kan vi råda bot på en del av detta ;o). Och en liten påskvers kunde vi väl sjunga varje söndag, som en påminnelse om att den är Kristi uppståndelses dag?

* Anknyt gärna till naturen och de färgskiftande och fallande löven, liksom till seden med tacksägelseringning och ljuständning till de dödas minne (jfr allhelgonahelgen i november).

* Försök koppla samman denna helg med nästa (Mikaeli), som också handlar om liv och död, kamp och seger, ur ett evighetsperspektiv. Ja, gör riktig "reklam" för den gudstjänsten så att den evighetsviktiga gemensamma reflexionen får fortsätta.

* Kanske man - om höstvädret tillåter eller rent av uppmuntrar - borde ordna med en liten gajdad kyrkogårdsvandring efter gudstjänsten? Med kyrkkaffe i församlingsgården efteråt?


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Kan vi med en gammal ärkebiskop för ett tiotal år sedan säga om en sådan här Jesus-uppväcker-från-de-döda-text: "Vad som verkligen hände kan vi lämna därhän?" Spelar det någon roll om Jairus´ dotter verkligen uppväcktes från döden (eller för den delen änkans son i Nain och i Gamla testamentet, som Hammar refererar till)? Eller är vår tro på Jesus som Kristus ändå, med Hammars uttryck, mest tankekonstruktioner? Jfr prästen och professorn Emanuel Linderholms vidunderliga bok "Dog Jesus icke på korset?"

* Passar det bra att sjunga påskpsalmer idag? Varför? Varför inte? Borde man hellre läsa ärkebiskop Wallins episka dikt Dödens ängel?

* Är hösten mest inspirerande - med sin färgprakt - eller vemodig - med tanke på den annalkande vintern? Vilken melodi ska man t.ex. använda till "Fram skrider året i sin gång"? Kan ingen skriva en glad höstpsalm? (Om vi nu inte ska räkna Tacksägelsedagens "Kom inför Herren").

* Hur ser vi som kristna på dödsfall i familjen och på det eviga livets hopp? (Vi väntar oss väl inte precis att de ska bli uppväckta här och nu i varje fall, jfr Kaj Munks drama Ordet?).

* Psalmförfattaren Lina Sandell steg vid 12 års ålder upp från sin långvariga sjukdom (följdsjukdom till tyfus) i tro på Jesusorden "Lilla flicka, jag säger dej: stå upp!" Hon var visserligen inte död och det kan i detta fall vara ett tydligt psykosomatiskt skeende, men ändå: visst är det uppståndelsekraft i Jesu ord!

* (Hur) uttrycker vi vår uppståndelsetro i begravningsseder och på gravstenar?


BÖNER

* O Herre Gud, himmelske Fader, du som har låtit din Son bli människa, för att han genom sin död skulle hjälpa oss från synden och den eviga döden; vi ber dej: Bevara oss från misströstan och tvivel, så att vi blir fasta i tron på vår käre Herre Jesus Kristus, som har makt över döden, och så att vi framhärdar i hoppet att han inte ska överge oss i vår sista stund, utan ska bevara oss och på den yttersta dagen förhärliga oss med alla sina trogna. Genom samme din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* O Herre Gud, himmelske Fader, vi prisar dej, som har givit oss din Son, Jesus Kristus, och genom honom öppnat för oss, förgängelsens trälar, den väg som leder till livet. Vi ber dej: Bevara oss fasta i tron på honom, så att vi utan fruktan kan möta den stund då du kallar oss härifrån. Låt din helige Ande förvissa oss om att vi, vare sej vi lever eller dör, hör Kristus till och i honom har del i det eviga liv som här är fördolt, men på uppståndelsens morgon ska bryta fram i härlighet. Amen. ´


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* O vilket djup av rikedom och vishet och kunskap hos Gud! Hur outgrundliga är inte hans domar och hur outrannsakliga hans vägar. Vem har lärt känna Herrens sinne eller vem har varit hans rådgivare? Eller vem har först givit honom något som han måste betala igen? Av honom, genom honom och till honom är allting. Honom tillhör äran i evigheter, amen. (Rom. 11:33-36, SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Evighetens konung, oförgänglig, osynlig, den ende Guden - hans är äran och härligheten i evigheters evighet, amen. (1 Tim. 1:17 B2000)

* Jag uppmanar er inför Gud, som ger liv åt allt, och inför Kristus Jesus, som under Pontius Pilatus vittnade med den rätta bekännelsen: håll ert uppdrag obefläckat och klanderfritt till vår herre Jesu Kristi ankomst, som den salige och ende härskaren skall låta oss uppleva när tiden är inne, han som är alla konungars konung och alla herrars herre, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus som ingen kan nalkas, han som ingen människa har sett eller kan se. Hans är äran och den eviga makten. Amen. (1 Tim. 6:13-16 B2000).

* Fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus Kristus, upp från de döda, han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja. Och må han verka i oss det som behagar honom, genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Hebr. 13:20-21, SFB)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar