måndag 6 augusti 2012

Inför Elfte söndagen efter Pingst 2012 (Tionde söndagen efter trefaldighet) - Nådens gåvor

En lista över alla kyrkoårets sön- och helgdagar finns här!
Du Herrens tjänare!

'Cabernet Sauvignon'


INLEDNING

Denna söndag hade före 2003 temat "Förspillda tillfällen". Det nya temat "Nådens gåvor" låter ju betydligt trevligare, men med förra söndagens tema "Goda förvaltare" i tankarna, och särskilt texten om mannen som grävde ner sin talent i jorden, är kopplingen till "Förspillda tillfällen" inte särskilt svår att göra nu heller. Men man kan ju vinkla det positivt: idag är nådens tid, idag erbjuds vi ett tillfälle som inte får förspillas.

Tidigare kunde timglaset användas som symbol för denna dag, nu framställs ofta "kyrkans skepp" som symbol. Men med tanke på första årgångens texter känns en klase vindruvor också passande.

Den liturgiska färgen är som oftast denna tid grön och altarljusen två. Blommor i blandade färger och liturgisk musik enligt trefaldighetsserien (allmänna serien).


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 28:6-9 - om bönhörelse och tacksamhet
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII
- jfr Lova vill jag Herran, Herran (SvPs1986 nr 8) som direkt bygger på dessa verser.

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 27:2-6 - om Guds härliga vingård
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

EPISTEL
Första Korintierbrevet 12:12-26 - om kroppen och lemmarna
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

EVANGELIUM
Johannesevangeliet 15:1-9 - om Jesus som den sanna vinstocken
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

Läs predikan av Bengt Pleijel i Sångpostillan!
Läs predikan av Yngve Kalin i Predikobiblioteket!


PSALMER PÅ ELFTE SÖNDAGEN EFTER PINGST

Så älskade Gud världen all (SvPs1986 nr 28) - 1 årg.
Kom, Skaparande, Herre god (SvPs1986 nr 50), jfr Kom, helge Ande, Herre god (Stora Nätpsalmboken nr 136)
En Fader oss förenar (SvPs1986 nr 60)
Lågorna är många (SvPs1986 nr 61)
Helige Ande, låt nu ske (SvPs1986 nr 161)
Lammets folk och Sions fränder (SvPs1986 nr 142)
En är Herren, en är tron (SvPs1986 nr 146)
Var min vision och mitt hjärtas regent (Stora Nätpsalmboken nr 35)
Genom allt Guds folk (Stora Nätpsalmboken nr 148)
Inte längre gäster (Stora Nätpsalmboken nr 150)
Om alla mina lemmar (Stora Nätpsalmboken nr 154)
Bliv i Jesus, vill du bära frukt (Stora Nätpsalmboken nr 759)
Älska helt och fullt varandra (Stora Nätpsalmboken nr 771)
O låt mej få vara en liten kvist (Skavlan/Lindhjem)




TANKAR OCH IDÉER INFÖR HELGFIRANDET

* Nådens gåvor och Andens gåvor har stor betydelse för församlingen som helhet. Låt denna dag verkligen vara en "församlingshelg", en kyrkdag med stor delaktighet i själva gudstjänsten och mycket gemenskap även efteråt. Kanske kyrklunch istället för "bara" kyrkfika?

* En vindruvsklase är obligatoriskt "godis" på söndagsskolan - och varför inte även vid kyrkfikat/lunchen eller rent av vid något moment under själva gudstjänsten? (Vid en andakts- eller bönevandring, kanske. Eller att skickas runt i bänkarna under predikan?).

* Författaren P-O Enquist har uttryckt sin djupa beundran för 1 Kor. 12 (varifrån dagens episteltext är hämtad). Han ger inte mycket för 1 Kor. 13, som han finner allför högtflygande och sentimentalt, men 1 Kor. 12 och liknelsen om kroppen och lemmarna tycker han är helt fantastiskt. En präst förklarade det så att 1 Kor. 12-14 är som en "sandwich", där 1 Kor. 13 ligger inbäddad i de konkreta "tjänandekapitlen" 12 och 14.


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Hur skiljer sej "nådens gåvor" från det som brukar kallas "rena naturgåvor"? Är skillnaden viktig eller spelar den mindre roll (Gud är ju alla goda gåvors givare)?

* Är nådens gåvor och Andens gåvor samma sak?

* Hur förvaltar vi "Guds nåd i dess många former" på bästa sätt? Hur undviker vi att "utsläcka Anden" och "förspilla våra tillfällen"?

* Vilka underlåtenhetssynder behöver vi bekänna idag när temat är "Nådens gåvor"? Vad behöver vi mest av allt be om inför den fortsatta vandringen med Herren?


BÖNER 

* O allsmäktige, evige Gud, du som genom din Son, vår Frälsare, öppnat för oss porten till ditt rike. Vi ber dej: Förlåt att vi ofta försummat den nåd som sökte oss, och bevara oss för att i falsk säkerhet uppskjuta bättringen och somna in i synd. Väck oss med din Ande till heligt allvar, så att vi förstår när du sänder oss bud och aktar på vår besökelsetid. Ge oss då nåd att våga allt på ditt ord och i tro komma på ditt löfte, så att vi också en gång, med alla kristtrogna, får gå in genom portarna till din heliga stad. Amen.


I samband med tacksägelseringningen:

Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.


När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.



LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR
Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. Amen. (1 Tess. 3:12 SFB)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus Kristus, upp från de döda, han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja. Och må han verka i oss det som behagar honom, genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Hebr. 13:20-21, SFB)

* Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former. [---] Låt Gud förhärligas i allt detta genom Jesus Kristus. Hans är härligheten och makten i evigheters evighet, amen. (1 Petr. 4:9,11, B2000)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar