fredag 5 oktober 2012

Inför Nittonde söndagen efter Pingst (Artonde söndagen efter Trefaldighet) 2012 - Att lyssna i tro

En lista över alla kyrkoårets sön- och helgdagar finns här!
Du Herrens tjänare!




INLEDNING

En enkel "klämsöndag" mellan festhelgerna Mikaelidagen och Tacksägelsedagen, men med ett mycket viktigt tema: "Att lyssna i tro." Paulus frågar galaterna: "Tog ni emot Anden genom att hålla lagen, eller genom att lyssna i tro?"  (Gal. 3:2). Vägen till seger i den andliga kampen och till verklig tacksamhet mot Gud är att lyssna till evangeliet, som "framställer Jesus för våra ögon som korsfäst" (Gal. 3:1).

Jesus säger i dagens evangelium de ord "min lära är inte min", som varje präst har ännu mycket större orsak att säga. Varje åhörare har rätt att få del av Nya testamentets undervisning i oförvanskat skick - inte att få höra präster och biskopar förklara bort eller förneka snarare än förklara. Är det nutida nedklivandet från predikstolarna för vissa präster inte bara ett legitimt uttryck för strävan till närhet eller en pedagogisk gestaltning av Ordets inkarnation, utan en abdikation från förkunnaruppdraget, från häroldsfunktionen?

Liturgisk färg grön, altarljus två, altarblommor i blandade färger.


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 19:8-15 - om att Herrens lag är utan brist och ger liv på nytt,
jfr runebergpsalmen Himlars rymd sin konung ärar (finlandssvenska psalmboken 1986 nr 450)
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Mika 6:6-8 - om att göra det rätta, leva i kärlek och hålla sej till Gud
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII
EPISTEL

Apostlagärningarna 16:11-15 - om tyghandlaren Lydia från Thyatira
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

EVANGELIUM
Johannesevangeliet 7:14-18 - om att den som vill göra Guds vilja ska förstå om Jesu lära är från Gud
KB1917  SFB  B2000
LB  KJV  KXII

Läs predikan av Bengt Pleijel i Sångpostillan!
Läs predikan av Yngve Kalin i Predikobiblioteket!


PSALMER OCH SÅNGER PÅ NITTONDE SÖNDAGEN EFTER PINGST

Högt i stjärnehimlen (SvPs1986 nr 25) - 2 årg.
En dyr klenod (SvPs1986 nr 64)
Omkring ditt ord, o Jesus (SvPs1986 nr 65)
Herre, samla oss nu alla (SvPs1986 nr 81)
En liten stund med Jesus (SvPs1986 nr 207)
Lämna dig helt åt Jesus (SvPs1986 nr 224) .
Käre Jesus, vi är här (SvPs1986 nr 406)
Du kallar oss till kyrkan (SvPs1986 nr 409)
Kristus, hjälten, han allena (SvPs1986 nr 581)
Saliga de som hör Guds ord (SvPs1986 nr 688)
Led mej, Gud (Stora Nätpsalmboken nr 482)
Än i dag kallar Jesus, Mästaren (Stora Nätpsalmboken nr 497)
Ljuset bär frukt överallt (Stora Nätpsalmboken nr 750) 
Sänd ditt ljus (Gunnar Wennerberg)




TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Uppmärksamma Lydia från Thyatira i Lydien (se bild ovan och nedan!) och hennes betydelse som Europas första kända kristna kvinna. Det är osäkert vad hon egentligen hette, då namnet Lydia bara anger att hon var från Lydien (jfr Magdalena=från Magdala!). Observera även i pedagogiskt ordlekssyfte bibetydelsen av "lyda" och "lydi(g)a": att lyssna och att vara uppmärksam (snarare än allmänt undergiven). Lydia från Thyatira är en högst självständig, förmodligen förmögen affärskvinna och inte alls någon mes (observera slutorden i episteltexten "hon gav sig inte"!), men står i skarp, positiv kontrast till den falska profeten Isebel, som senare härjade i hennes födelsestad (läs Uppenbarelseboken 2:18-29).



* Berättelsen om Lydia passar bra att dramatisera med barnen i söndagsskolan och framföra inför hela församlingen. (Lydia borde verkligen räknas till den kristna allmänbildningen). Kanske döptes hon och hennes anhöriga i floden just vid bönestället som texten talar om? Och Paulus, Silas och Timoteos fick alltså bo hos henne en tid.

* Just i år (2012) sammanfaller Birgitta-dagen med "Lydia-dagen", så även en annan av Europas mest kända och engagerade kristna kvinnor, Birgitta Birgersdotter, kan gärna uppmärksammas idag - inklusive hennes bön "visa mig vägen, och gör mig villig att vandra den." (Se den fullständiga bönen nedan)




SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Jesus uppmanar oss idag till ett heligt "experiment": nämligen att försöka göra Guds vilja - jämför budskapet från profeten Mika i dagens första text! - och den vägen förstå om hans lära är från Gud eller inte. På vilket sätt kan just den som vill göra Guds vilja förstå att det Jesus säger är från Gud?

* "Min lära är inte min", säger Jesus. En liten paradox, eftersom han ju samtidigt faktiskt kallar den "min lära" (t.o.m. Paulus talar ju om "mitt evangelium"!). Vad menar Jesus? I vilken bemärkelse är hans lära inte hans?

* Lydia är den första i raden av miljoner kristna kvinnor i Europa. På vilka sätt kan hon vara en förebild för oss? Hur kan Europa återevangeliseras, så att fler både kvinnor och män "lyssnar i tro"?


BÖNER

* O Herre Gud, käre himmelske Far. Vi ber dej: bevara oss så att vi inte i högmod och egenrättfärdighet vill vara oss själva nog eller försöker att frälsa oss själva. Öppna våra öron och ögon för den nåd som dagligen söker oss, så att vi inte far vilse och går miste om ditt rike. Ge oss, genom din helige Ande, ny håg och vilja, så att vi inte frågar om lätt eller svårt, utan stilla förtröstar på att vägen till livet är din Son, och att han givit sitt liv till lösen för alla. Amen.

* O Herre, kom snart och upplys natten. Såsom döende längtar, så längtar jag efter dig. Säg min själ att intet händer, utan att du tillstädjer det, och att intet som du tillstädjer är tröstlöst. O Jesus, Guds Son, du som stod tyst inför dem som dömde dig, håll tillbaka min tunga, till dess jag fått besinna vad och hur jag skall tala. Visa mig vägen och gör mig villig att vandra den. Vådligt är att dröja och farligt att gå vidare. Så uppfyll då min längtan och visa mig vägen. Jag kommer till dig, såsom den sårade kommer till läkaren. Giv, o Herre, mitt hjärta ro.

I samband med tacksägelseringningen: 

* Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR


Så till sist från denna plats (predikstolen): 

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må så Gud, efter sin rikedom på ett härligt sätt i Kristus Jesus ge er allt vad ni behöver. Vår Gud och Fader tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Efter Fil. 4:19-20 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar