måndag 5 december 2016

Inför Tredje söndagen i advent 2016 - Bana väg för Herren

Du Herrens tjänare!






INLEDNING


Denna söndag är liksom föregående söndag av tydlig bot- och bättringkaraktär. Det är Johannes Döparen som uppträder och med sin omvändelsepredikan "bereder väg" för Herren Jesus, för "Guds Lamm som bär världens synd", men som också plågas av egna tvivel och själv behöver höra evangeliet, budskapet om Jesus och hans gärningar.

Liturgisk färg violett/blå, altarljus två (men tre brinnande ljus i adventsstaken!), altarblommor violetta/blå. Dagens symbol är en yxa, med hänsyftning på Johannes Döparens allvarliga ord: "Redan är yxan satt till roten på trädet. Varje träd som inte bär god frukt ska kastas bort och kastas i elden."


När tredje ljuset brinner,
Johannes stiger fram.
Han visar oss på Jesus
och säger: "Se Guds Lamm!"

Se även den här adventsbetraktelsen av Agneta Enander!


TEXTLÄSNINGAR

PSALTARPSALM
Psaltaren 146:3-9 - om hur Herren rätar krökta ryggar
KJV LB KXII

GAMMALTESTAMENTLIG TEXT
Jesaja 40:1-8 om en jämn väg i ödemarken för vår Gud

EPISTEL
Galaterbrevet 3:21-29 om lagen och Guds löften, om barnaskapet genom tron och dopet

EVANGELIUM
Lukasevangeliet 3:1-15 om Johannes Döparens förkunnelse (men läs gärna fram till vers 19!!!). Jfr Johannes kommer alltid först.

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis! Och ännu mer godis!
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket!




PSALMER OCH SÅNGER PÅ TREDJE SÖNDAGEN I ADVENT

Bereden väg för Herran (SvPs1986 nr 103 - passa på att sjunga den en sista(?) gång! HELA!)
Gör porten hög (SvPs1986 nr 107)
I tro under himmelens skyar (SvPs1986 nr 228)
Hör du rösten (SvPs1986 nr 426)
Advent är mörker och kyla (SvPs1986 nr 609)
* Johannes kommer alltid först (Stora Nätpsalmboken nr 230)
Bana väg för Herren din Gud (Stora Nätpsalmboken nr 234)
Inget får Guds vilja hindra (Stora Nätpsalmboken nr 506)
Min Jesus, varmt välkommen var (Stora Nätpsalmboken nr 535)
* Vår Herre Jesus prisar vi (Missionspsalmboken)
* Johannes, Johannes, vad ropar du vid Jordan? (Kyrksång)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

*Tredje söndagen i advent firas ofta tidsmässigt nära Luciadagen, så även i år Kanske kan det finnas möjligheter att knyta an till den? Johannes Döparen och Lucia är f.ö. ganska roliga kontraster i klädsel och allmän apparation om man väljer att göra ett drama eller julspel med barn och ungdomar under den här tiden... passa gärna på att göra alla bekanta med Döparens livshistoria! Man kan också stoppa in Jungfru Maria och Johannes döparens mor Elisabet i dramat och låta dem göra "reklam" för kommande helg. "Välkomna åter!"

*Dagen firas sedan några år även som Livets söndag. Den innehåller då dels en tydlig lovsång till Livet och Skaparen i analogi med den som det sprattlande fostret Johannes Döparens överåriga mor Elisabet brast ut i när den unga släktingen Maria kom på besök med Jesus i sin livmoder. Dels också en tydlig udd mot vår abortpraxis och allt mer tilltagande "rashygien", med allt högre krav även på läkarassisterad dödshjälp.

*Johannes Döparen var ju en verklig friluftsmänniska. Finns det möjligheter att - trots den kalla årstiden - på något sätt fira dagen även utomhus? Gatuevangelisation med adventssånger, bibelord på plakat, Ja till livet- och rättvisemärkningstema ("Gör bättring!"), bibelord på plakat ("Se Guds Lamm som bär världens synd!") försäljning av rättvisa produkter, varm glögg eller choklad?´


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Nu är han lös igen (förra söndagen satt han ju i fängelse ;o). Vågar man predika som Johannes Döparen i vår tid? Vad kan man riskera hos oss (där man inte sätts i fängelse)?

*Hur predikar man omvändelse utan att människor känner sej fördömda? (Fråga ur boken Gudstjänst I, s. 79, Origo 1993).

*Eller är det själva vitsen - att människor ska uppleva att de är hopplöst förlorade "om Gud skulle så döma mej som hans heliga rättvisa kräver och mina synder har förtjänat" (Olaus Petri)?

*Hur visar vi på Jesus, "Guds Lamm", som Johannes Döparen gjorde - och hur visar vi att vi själva behöver evangeliet som Johannes Döparen behövde det? (Jämför hur vi använder pekfingret - och anknyt till det gamla påpekandet(!) att när man pekar finger åt någon brukar tre fingrar peka mot en själv).

*Samtala om olikheterna kristna emellan i livsstil och accentueringar ("Johannes kom - och han varken åt eller drack" ;o). Vad kan väcka berättigad kritik och vad är exempel på "Damned if you do and damned if you don´t-fenomenet"? Och är det ibland vi kristna som klagat på exempelvis judar eller muslimer - eller ateister - hur de än gör? 


BÖN

* O Herre Gud, himmelske Fader, som låtit din Son bli människa för att strida för oss mot synd och död och skänka oss evigt liv. Vi ber dej: Upplys och led oss med din helige Ande, så att vi i botfärdighet och tro håller oss endast till ditt ord och löfte. Låt oss inte hemfalla till övermod och högfärd eller till klenmod och förtvivlan, utan bli funna i skaran av dem som blir evigt saliga, genom din Son, Jesus Kristus. Amen.

* Herre vår Gud, himmelske Fader, du som utkorat den helige Johannes Döparen att bereda vägen för din Son. Vi ber dej: hjälp oss att lyssna till rösten som bådar din Sons ankomst. Jämna i våra hjärtan misströstans djup, och bryt ned otrons motstånd. Genom Jesus Kristus, din Son, vår Herre. Amen.

* [I samband med ev. tacksägelseringning] Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att vi, när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.


* Må Herren låta er växa till och överflöda i kärleken till varandra och till alla människor, så att han styrker era hjärtan och gör er oförvitliga och heliga inför vår Gud och Fader, när vår Herre Jesus kommer med alla sina heliga. Amen. (1 Tess. 3:12 SFB)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Därför, mina älskade, då ni redan vet detta, var på er vakt, så att ni inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar ert fäste. Väx i stället till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)



  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar