måndag 6 augusti 2018

Inför Elfte söndagen efter Trefaldighet (Tolfte söndagen efter Pingst) 2018 - Tro och liv





INLEDNING

Liksom söndagen för tre veckor sedan (då temat var "Andlig klarsyn" eller före 1983 "Sanning och sken") är denna söndag mycket rannsakande. Den hade före 1983 rubriken "Sann och falsk rättfärdighet", och man får nog säga att det var lite mer sting i de gamla rubrikerna. Men även det mer allmänt klingande temat "Tro och liv" fångar poängen i dagens bibeltexter: att tro och liv hör ihop.

"Tro utan gärningar är som ett träd utan frukt, och gärningar utan tro är som ett träd utan rot", sa ju ärkebiskop Johan Olof Wallin (1779-1839). "Allt som inte sker av tro är synd" och "Tro utan gärningar är död" är tänkvärda Skrift-ord i det här sammanhanget.

Söndagen är en vanlig enkel söndag i trefaldighetstiden (två altarljus o.s.v.), men dess betydelse inför evigheten kan vara stor. Jag minns än i dag en hjärtevarm och hjärtevärmande predikan som gamle prästen Olle Thurfjell höll denna söndag sommaren 2006 i Vevlingestrands sommarkyrka i Bollnäs. Om någonsin gäller det den här dagen att "rätt dela lag och evangelium", så att vår s.k. gammel-Adam, både i orättfärdighetens och egenrättfärdighetens skepnad, får en rejäl släng av sleven. Men också så att nådens ljus får flöda över våra liv. Kristus är uppstånden! Därför får vi också resa oss upp - befriade till tro och liv, till kärlek och tjänst!



TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 143:6-10 - om att sträcka sina händer mot Gud och öppna sej som törstig jord

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
Jesaja 2:12-17 - om den dag då människans högmod ska kväsas och Herren ensam triumfera

EPISTEL
Romarbrevet 3:21-28 - om rättfärdiggörelsen genom tron, oberoende av laggärningar

EVANGELIUM
Lukasevangeliet 18:9-14 - om farisén och tullindrivaren i templet

Läs predikan av Martin Luther i Huspostillan!
Läs predikan av Bengt Pleijel i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis! Med mera godis!
Läs predikan av Yngve Kalin i Predikobiblioteket!




Men den bästa predikan jag någonsin hört över denna söndags evangelium hölls alltså på Vevlingestrand i Bollnäs av tanzaniamissionären och kyrkoherden i Rengsjö och Hille, Olle Thurfjell (1925-2011), för 12 år sedan, bara några år innan han drabbades av afasi. En sann vägvisare var han, som kunde rannsaka både farisé och publikan, men också måla Kristus som korsfäst för oss alla.  Låt oss be om fler sådana präster!


SÅNGER OCH PSALMER PÅ TOLFTE SÖNDAGEN EFTER PINGST

Omkring ditt ord, o Jesus (SvPs1986 nr 65)
Vår store Gud gör stora under (SvPs1986 nr 101)
När världens Frälsare jag ser (SvPs1986 nr 145)
Just som jag är (SvPs1986 nr 222)
Oändlig nåd mig Herren gav (SvPs1986 nr 231)
Jag nu den säkra grunden vunnit (SvPs1986 nr 245)
Nämn mig Jesus, han är livet (SvPs1986 nr 356)
Ur djupen ropar jag till dig (SvPs1986 nr 537)
Till dig ur hjärtegrunden (SvPs1986 nr 538)
O Jesus, rik av nåd (SvPs1986 nr 545)
O Jesus Krist, i dig förvisst (SvPs1986 nr 552)
Den rätt på dig, o Jesu, tror (SvPs1986 nr 556)
Du som med Guds fred mej hälsar (Stora Nätpsalmboken nr 97)
Ditt namn, o Jesus, upphöjt är (Stora Nätpsalmboken nr 100)
Gläd dej, du värld (Stora Nätpsalmboken nr 240)
Herre, jag har hört din stämma (Stora Nätpsalmboken nr 282)
Gud bevisar sin kärlek till oss (Stora Nätpsalmboken nr 290)
Du som är morgonrodnadens klarhet (Stora Nätpsalmboken nr 378)
Misströsta ej, min själ (Stora Nätpsalmboken nr 529)
För dig, min Gud, jag klagar (Stora Nätpsalmboken nr 542)
Hos min Jesus är jag helt trygg (Stora Nätpsalmboken nr 560)
Gud, en syndare jag är (Stora Nätpsalmboken nr 561)
Från Frälsaren på korsets stam (Stora Nätpsalmboken nr 574)
Om din synd än är blodröd (Stora Nätpsalmboken nr 578)
* Ej någon egen värdighet/Jag är ett nådehjon (Sionstoner)





TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Läs gärna hela Matteus 23 om ni vågar! Låt bara inte veropen drabba endast fariséer av judisk härstamning utan också dem som bär det kristna namnet.

* Hur hänger tro och liv ihop? Och vad är sambandet med rättfärdiggörelsen, som vi evangeliska ju hävdar sker endast genom tro (t.o.m. utan gärningar?).

* Dramatisera gärna de två männens bönestund! (Även om "farisén" måste lära sej bra mycket mer utantill!).



SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vad innebär den reformatoriska sentensen "Tron allena rättfärdiggör - men den rättfärdiggörande tron är aldrig allena"?

* Hur kan det gå till att man börjar förakta andra? Jfr episteltexten förra söndagen, där Paulus talar om att Gud särskilt ville hedra de "skämmiga lemmarna". Jfr även Dietrich Bonhoeffers ord: "Man kan knappast tänka sig förskräckelsen i vissa fromma kretsar, om det skulle visa sig att en verklig syndare förirrat sig in i församlingen". (Ur Liv i gemenskap).

* Finns det publikaner som slår sej för sitt bröst i mera modern bemärkelse och tackar Gud för att de inte är "som denne farisé"?



BÖNER

* O allsmäktige evige Gud, vars mildhet vida övergår deras förtjänst och begäran som beder dej: utgjut din barmhärtighet över oss, och förlåt det som är brutet, och föröka i oss det som är gott. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

* Herre Gud, himmelske Fader, vi ber dej ödmjukt att du genom den Helige Ande så regerar oss, att vi inte förgäter våra synder och blir säkra, utan har en rätt ånger och dagligen bättrar vårt leverne, och så att vi endast tröstar oss därmed, att du för din Sons Jesu Kristi skull vill vara oss nådig, förlåta synderna och ge oss en evig salighet. Amen.

I samband med tacksägelseringningen:

Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När vånda trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.



LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Jag uppmanar er inför Gud, som ger liv åt allt, och inför Kristus Jesus, som under Pontius Pilatus vittnade med den rätta bekännelsen: håll ert uppdrag obefläckat och klanderfritt till vår herre Jesu Kristi ankomst, som den salige och ende härskaren skall låta oss uppleva när tiden är inne, han som är alla konungars konung och alla herrars herre, som ensam är odödlig, som bor i ett ljus som ingen kan nalkas, han som ingen människa har sett eller kan se. Hans är äran och den eviga makten. Amen. (1 Tim. 6:13-16 B2000).

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* Fridens Gud, som i kraft av ett evigt förbunds blod har fört fårens store herde, vår Herre Jesus Kristus, upp från de döda, han må fullkomna er i allt gott, så att ni gör hans vilja. Och må han verka i oss det som behagar honom, genom Jesus Kristus. Honom tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Hebr. 13:20-21, SFB)

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar