måndag 4 februari 2019

Inför Femte söndagen efter Trettondedagen - Sådd och skörd

Helgens bibelbok: ANDRA KRÖNIKEBOKEN

Du Herrens tjänare!



INLEDNING

Det är inte varje år man får fira den här söndagen, precis, bara när påsken är sen som i år. Och kanske är det med viss lättnad vi hoppar över den de år den inte firas - för det här är en allvarstyngd söndag, en liten domssöndag. Den är rannsakande för oss "fromma kyrkogångare", men samtidigt ger den mycket hopp.

Det här är julkretsens sista söndag med vita och röda blommor på altaret - men ingen särskild festdag som föregående helg, så det är bara två altarljus. Om man vill använda julseriens mässmusik eller allmänna (gröna) seriens må vara en smaksak, själv vill jag gärna använda julserien så länge jag får (den allmänna sjungs ändå in under hela sommaren och hösten).


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 37:1-7 - om att inte reta upp sej på de onda
B2000

GAMMALTESTAMENTLIG TEXT
4 Moseboken 11:24-30 - om hur Moses önskar att allt Herrens folk profeterade

EPISTEL
Filipperbrevet 1:12-18 - om att det viktiga är att Kristus blir förkunnad

EVANGELIUM
Markusevangeliet 9:38-41 - om att inte hindra den som missionerar i Jesu namn

Läs Anders Brogrens predikan i Svensk Pastoraltidskrift!
Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan! Och i Himmelskt söndagsgodis!


PSALMER OCH SÅNGER PÅ FEMTE SÖNDAGEN EFTER TRETTONDEDAGEN

* Hjärtan, enigt sammanslutna (SvPs1986 nr 58)
* Än finns det en värld (SvPs1986 nr 62)
* O människa, det är dig sagt (SvPs1986 nr 63:9-14)
* En såningsman går där i regn och i sol (SvPs1986 nr 66)
* Se, jag vill bära ditt budskap, Herre (SvPs1986 nr 89)
* Ditt verk är stort, men jag är svag (SvPs1986 nr 95)
* Din klara sol går åter opp (SvPs1986 nr 176)
* Pris vare Gud som låter (SvPs1986 nr 177)
* Till den himmel som blir allas (SvPs1986 nr 220)
* Ingen hinner fram till den eviga ron (SvPs1986 nr 265)
* Det dukas i himlarnas rike ett bord (SvPs1986 nr 321), jfr den mer fullständiga versionen i Stora Nätpsalmboken nr 913!
* De kommer från öst och väst "Krocketpsalmen", 100 år i år (SvPs1986 nr 323)
* Tron sig sträcker efter frukten (SvPs1986 nr 559)
* Trädet och grenen och frukten hör samman (SvPs1986/2003 nr 721)
* O mänska, har du väl rätt betänkt (Stora Nätpsalmboken 375)
* Utrannsaka mej, min Gud (Stora Nätpsalmboken 769)
* Innanför eller utanför (Sionstoner)
* O var är det folk som på Andens bud (Sionstoner)
Säg mej, min vän, vilken säd du sår (Sionstoner)
* Tänk vilken underbar nåd av Gud (Sionstoner)






TANKAR OCH IDÉER INFÖR HELGFIRANDET

* Det är som sagt en lite ovanlig söndag, det här - julseriens yttersta utlöpare men inte mycket julstämning, måste man nog säga. Kyndelsmässodagens strålande ljus faller dock också över den här söndagen. D.v.s. Jesus. Anknyt! Anknyt!

* D L Moody skrev en bok som hette just "Sådd och skörd." (Dagens tema). Finns den tillgänglig är där många berättelser och intressanta utgångspunkter för både predikan och samtal. (Annars kan man nog även reflektera en del över Olle "Cello" Carles humoristiska boktitel "Skörda, så och så vidare!").

* Vårvintern har börjat - ljuset har återvänt (t.o.m. till Nordkalotten!). Sådd och skörd har också eller framför allt positiva, glada, förhoppningsfulla associationer: vad är det vi kan börja så nu såväl helt konkret som andligt?

* Gör reklam för nästa söndag: Septuagesima, förfastans första söndag, då vi börjar nedräkningen till påsk! Nåd och tjänst, ett underbart tema! Kanske vi skulle skandera: "Sådd och skörd", "Nåd och tjänst"!


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Temat "Sådd och skörd" har inte ett lika tydligt samband med andra årgångens (årets) texter som med första och tredje. Men visst kan man fundera på "sådd och skörd"-tematiken även i år. Anknyt gärna till lärjungarnas samtal med Jesus vid Sykars brunn (Joh. 4) den Tredje söndagen efter Trettondedagen (alltså för två söndagar sedan!) om hur en sår och en annan skördar.

* Har prosten Anders Brogren i Falkenberg en poäng i sin övergripande tolkning av dagens texter? Är den bara ett momento för högkyrkliga, eller är den tänkvärd och drabbande för oss alla (även Efs eller vår kyrkas ledning)?

* Har någon läst Moodys bok "Sådd och skörd"? (Troligen inte ;o). Men om nu den är så bra (tro mej!), varför har många då blivit så obehagligt berörda av Carl von Linnés Nemesis Divina, där han på ett till synes liknande sätt söker leda i bevis att felaktiga gärningar hämnar sej redan här i tiden och ger målande exempel från namngivna samtidas öden? Hur pass tydligt sker "skördandet" här i livstiden? Vad skiljer den kristna "skördeläran" från nemesisläran och den österländska karmaläran?

* Följ upp kyrkogångssamtalet från förra söndagen - hur drabbas den andliga näringstillförseln om vi bara går i kyrkan de "glada" söndagarna? Kan kyrkoårshjulet kanske liknas vid en andlig kostcirkel? (Varför/varför inte?).


BÖNER


* Vi tackar dej, Herre Gud, himmelske Fader, att du har utsått den goda säden, ditt heliga ord, i våra hjärtan. Och vi ber dej att du genom din helige Ande ville göra denna säd fruktsam i oss, och bevara oss för den onda fienden. Bevara oss för säkerhet och håll oss i din fruktan. Och hjälp oss i allahanda frestelser, till dess vi blir fullkomligt saliga. Amen. (Ur 1697 års evangeliebok)


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Han som förmår göra långt mer än allt vi ber om eller tänker, genom den kraft som mäktigt verkar i oss, honom tillhör äran i församlingen och i Kristus Jesus, genom alla släktled i evigheternas evighet, amen. (Ef. 3:20 SFB)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former. [---] Låt Gud förhärligas i allt detta genom Jesus Kristus. Hans är härligheten och makten i evigheters evighet, amen. (1 Petr. 4:9,11, B2000)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.



2 kommentarer:

  1. Tack för värdefulla tips!
    /Martina Björk, kantor i S:t Peters Klosters församling, Lund

    SvaraRadera