måndag 23 oktober 2017

Inför Tjugonde söndagen efter Trefaldighet (Tjugoförsta söndagen efter Pingst) 2017 - Att leva tillsammans

Du Herrens tjänare!
  Bildresultat för Timothy Rembrandt Lois


INLEDNING

Åren 1983-2003 var rubriken för denna söndag "Våra hem" och texterna handlade om skapelsen och äktenskapet. I 2003 års evangeliebok blev rubriken lite allmännare "Att leva tillsammans" - och just man-kvinna-relationen och äktenskapet blev klart nedtonat, lagom till könsneutraliseringen av äktenskapet 2009. Vi har alltså (tidstypiskt) förlorat en söndag med betoning på äktenskap och familjebildning. Men vi har fått en söndag som mer handlar om allas vår livssituation, med betoning på de små gemenskaperna och samlevnad i största allmänhet - som en slags upptakt till den oftast (inte i år) efterföljande söndagens fokus på hela samhället och vår roll i det ("Samhällsansvar").

Det utesluter inte alls att man undervisar och samtalar om just äktenskap och familjebildning ändå, t.ex. utifrån berättelsen om Rut och Boas (och Noomi) eller utifrån berättelsen om timmermannen Josef och hans familj. Det finns inte precis för mycket av den varan i våra kyrkor idag - så rädd som man är för att trampa någon på tårna. Men även den som inte själv bildat familj har ju i alla fall (haft) en mamma och en pappa.

Liturgisk färg är grön, altarljus två och blommor i blandade färger. Musik enligt den s.k. "allmänna serien".


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 68:5-7 - om hur Gud ger de ensamma ett hem och de fångna frihet

GAMMALTESTAMENTLIG LÄSNING
[Tobits bok går ju inte att läsa som helig Skrift i en reformatorisk kyrka - de som införde den i evangelieboken borde veta hut! - men andra årgångens text tål att läsas igen: Rut 2:8-12, om hur Boas tar sej an Rut. Den vackra berättelsen ur Tobit kan för all del läsas eller refereras i predikan].

EPISTEL
2 Tim. 1:3-5 - om Timoteus´ mor och mormor Eunike resp. Lois!

EVANGELIUM
Matteusevangeliet 13:53-57 - om hur Jesus blir ringaktad i sin fädernestad.

Läs Bengt Pleijels predikan ur Sångpostillan! Ta även en näve Himmelskt söndagsgodis.  


PSALMER OCH SÅNGER PÅ TJUGOFÖRSTA SÖNDAGEN EFTER PINGST

Måne och sol (SvPs1986 nr 21)
* Låt oss glada och i tro (SvPs1986 nr 31)
Välsigna, Herre, alla dem (SvPs1986 nr 294), jfr Välsignat är det hem förvisst (Stora Nätpsalmboken nr 776) och Välsignad vår gemenskap är (Finlandssvenska psalmboken nr 462)
* Hur ljuvligt det är att möta (SvPs1986 nr 301), jfr Så ljuvligt det är att möta (Stora Nätpsalmboken nr 829)
Sörj för mig, min Fader kär (SvPs1986 nr 554)
Förgäves all vår omsorg är (SvPs1986 nr 595)
Ett fostrarkall du, Gud, mej gav (Stora Nätpsalmboken nr 807)
Herre, jag vill stå för allt (Stora Nätpsalmboken nr 809)
Så ljuvligt och så gott det är (Stora Nätpsalmboken nr 810)
Vardagskristen vill jag vara (Stora Nätpsalmboken nr 813)
* Ring in gudstjänsttid (Stora Nätpsalmboken nr 817)
Ert hus ska ni bygga på Ordets fasta grund (Den fria psalmboken)
* I Kana stad ett bröllop stod (Den fria psalmboken)


TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Lyft fram episteltextens kvinnor Lois och Eunike! Lois måste verkligen ha tillhört första generationens kristna - eller blev hon kristen först på ålderns höst?

* Gör lite reklam för "hemvälsignelse" (se finska ev-luth. kyrkans hemsida), men be också om välsignelse över våra hem under själva gudstjänsten.

* "Alla är normala tills man lär känna dom" heter en underbar bok av John Ortberg. Även Dietrich Bonhoeffers "Liv i gemenskap" tar, syndare emellan, upp de påfrestningar som även den kristna gemenskapen kan utsättas för. Läs gärna dessa böcker inför helgen - och läs gärna ur dem i samband med gudstjänsten. (Kan gärna rekommenderas till utlåning/försäljning).

* Uppmuntra till husandakt och till andra böne- och bibelsamlingar i hemmen i enlighet med praxis i urkyrkan - konventikelplakatet från 1726 uppmuntrade ju faktiskt till, ja påbjöd gårdsandakter med barn och tjänstefolk även om man förbjöd större samlingar än så utan prästmans ledning.

* Anknyt till följande helg (som utgår i år 2017) och dess tema "Samhällsansvar". Även denna helg handlar egentligen om det fast främst om "samhället i liten skala", om man så säger.


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

* Vad betyder samhällets minsta byggstenar och gemenskaper för samhället i stort?

* Samtala kring singelliv och samliv, kring kärnfamilj och "storfamilj" - och hur förutsättningarna för ett liv som "kristen på hemmaplan" ser ut i de olika kallelserna.

* I vilken utsträckning delar vi som kristen församling varandras vardagsliv, och borde den vardagsgemenskapen öka eller begränsas? (Jfr hutteriterna!).

* Vad innebär en kristen fostran och hur kan den ske i samverkan mellan hem och kyrka? (Ev. skola?).

* Har Svenska kyrkan längre någon undervisning om äktenskapet och hur ser den i så fall ut?


BÖNER


* Herre, åt dej anförtror vi trygga vårt hem och dem som står våra hjärtan nära. Vi tackar dej för den glädje och kärlek, som du har låtit oss erfara. Men skör är den jordiska lyckan. Vi förmår varken ta vara på oss själva eller skydda andra. Bevara våra kära, Herre, ske din vilja. Du ensam vet vårt väl. Gör med oss som det behagar dej. Du ensam är vår trygghet. Led oss alla på rätta vägar till samma eviga mål. För Jesu Kristi skull. Amen.

*  I samband med tacksägelseringningen: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

* Må uthållighetens och tröstens Gud hjälpa er att vara eniga efter Kristi Jesu vilja, så att ni endräktigt med en mun prisar vår Herre Jesu Kristi Gud och Fader. Och må hoppets Gud uppfylla er med all glädje och frid i tron, så att ni överflödar i hoppet genom den helige Andes kraft. Amen. (Rom. 16:5,13 SFB)

* Må så Gud, efter sin rikedom på ett härligt sätt i Kristus Jesus ge er allt vad ni behöver. Vår Gud och Fader tillhör äran i evigheternas evigheter, amen. (Efter Fil. 4:19-20 SFB)

* Må vår Herre Jesus Kristus själv och Gud, vår Fader, som har älskat oss och i sin nåd gett oss evig tröst och gott hopp, uppmuntra era hjärtan och styrka er till allt gott i ord och gärning. Amen. (2 Tess. 2:16-17 SFB)

* Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former. [---] Låt Gud förhärligas i allt detta genom Jesus Kristus. Hans är härligheten och makten i evigheters evighet, amen. (1 Petr. 4:9,11, B2000)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar