måndag 13 mars 2017

Inför Tredje söndagen i fastan (Oculi) 2017 - Kampen mot ondskan

Du Herrens tjänare!
Passions- och påskpsalmer
Jeopardy om söndagar i påskfastetiden




INLEDNING

Idag handlar fastetidens budskapet om kampen mot det onda - temat är ganska likt Första söndagen i fastan (frestelsens stund). Den onde och hans hantlangare uppmärksammas, men framför allt Frälsaren.

Oculi (mei semper ad Dominum) är söndagens latinska namn som betyder "(Mina) ögon" eller "(Min) blick" och är hämtat ur en vers i dagens psaltarpsalm (Psalt. 25:15) som länge varit dagens s.k. antifon ("omkväde" vid psaltarläsning).

Fastans karaktär av dopberedelsetid syns tydligt i kampmotiven för denna och föregående söndagar. Det är ingen skönmålning av det kristna livet som ges, snarare något i stil med Churchills berömda utfästelse om "blood, sweat, toil and tears".

Liturgisk färg är blå eller violett. Fasteseriens musik används, gärna inklusive litanian (om den inte sparas till passionstiden). Altarblommor två (violetta), altarljus två.


TEXTER

PSALTARPSALM
Psaltaren 25:12-22

GAMMALTESTAMENTLIG TEXT
1 Kon. 18:26-29, 36-39 - om Elia och Baalsprofeterna

EPISTEL
Upp. 3:14-19 - sändebrevet till Laodikeia

EVANGELIUM
Mark. 9:14-32 - om den stumme anden som lärjungarna inte kunde driva ut

Läs Bengt Pleijels predikan i Sångpostillan. Och i Himmelskt söndagsgodis.
Läs Yngve Kalins predikan i Predikobiblioteket.
Läs Fredrik Sidenvalls ledare i Kyrka och folk.


PSALMER OCH SÅNGER PÅ TREDJE SÖNDAGEN I FASTAN:

För att du inte tog det gudomliga (SvPs1986 nr 38)
Jesus för världen (SvPs1986 nr 45)
Du som gick före oss (SvPs1986 nr 74)
Jesus, Guds Son, träd in i denna skara (SvPs1986 nr 93)
Se, vi går upp till Jerusalem (SvPs1986 nr 135)
Vår Gud är oss en väldig borg (SvPs1986 nr 237)
Bed för mig, Herre kär (SvPs1986 nr 267)
* Bar du min börda (SvPs1986 nr 282)
Himmelske Fader, ge åt oss alla (SvPs1986 nr 339)
En blomma uti öknen stod (SvPs1986 nr 347), jfr När världens hopp förtvinat stod (Stora Nätpsalmboken nr 100)
Han gick in i din kamp på jorden (SvPs1986 nr 358) 
Upp, kristen, upp till kamp och strid (SvPs1986 nr 567)
* Seger giv, du segerrike (SvPs1986 nr 568) 
Vi ville dig se (SvPs1986 nr 600)
Vackra törnrosbuske (SvPs1986 nr 611) 
Gud, i dina händer (SvPs1986/2003 nr 769)
* Godhet har makt över ondskan (SvPs1986/2003 nr 782)
Härskarors Herre, evig Gud (Stora Nätpsalmboken 98)
Ta tid till att bedja, sök stillhet och ro (Stora Nätpsalmboken nr 476) 
* Du vet det nog, mitt hjärta (Stora Nätpsalmboken nr 692)
Vi ska inte rubbas, fasta ska vi stå (Stora Nätpsalmboken 703)
* Ut med dej, du mörka makt (Stora Nätpsalmboken 717)
* Ni kristna, rusta er till strid (Stora Nätpsalmboken 719)
Herre, gör mej kristen ända inifrån (Stora Nätpsalmboken 748)
Ljuset bär frukt överallt (Stora Nätpsalmboken nr 750)
* Jag går i fara var jag går (Stora Nätpsalmboken nr 856)
"Psalm mot Djävulen" (Bo Setterlind)






TANKAR OCH IDÈER INFÖR HELGFIRANDET

* Här behövs det uppföljande samtal och diskussion! Det här är djupa saker, som tant Elma i Luleå brukade säga. Men ge underlag för samtalet i gudstjänsten! Gå från det allmänmänskliga och "folkteologiska" - kampen mot det allmänt onda och livets "jävligheter" - till det personliga och rannsakande som Jesus talar om.  "

* Lek med ordet "Oculi" och betona dagens antifon: "Min blick (mina ögon) är vänd (vända) mot Herren". Det gäller att inte tappa fokus, att inte alltför mycket och länge undersöka det onda. (Jfr vad som händer när man cyklar nära diket och börjar titta på det istället för på vägen).

* "Livet är en strid / och striden är en kamp / och kampen är en häst..." säger den gamla folkramsan. Betona kampmotivet, men skilj också på den allmänna livskampen och kampen mot den premediterade ondskan.

* Bjud in uniformsklädda soldater från Frälsningsarmén och låt dem berätta om sin "ut-rustning" och sprida "Stridsropet"!


SAMTALSFRÅGOR FÖRE OCH EFTER GUDSTJÄNSTEN

Ulla Karlssons frågor inför fastan och påsken är alltid aktuella, men särskilt i fastetid. Hur förfärligt det än är att en präst i Svenska kyrkan skrev som hon gjorde utan att mista rätten att förkunna som VDM, måste vi förstå att hennes frågor delas av många människor. Hur svarar vi på dem?

* Finns djävulen egentligen eller är han bara en personifikation av tillvarons "jävulskap" i största allmänhet? Vad säger Kyrkans bekännelse? Vad säger du själv? Har pojken i evangelietexten "bara" vanlig epilepsi, eller ÄR det något värre inblandat?

* Kan de folkliga kraftuttrycken kring djävul och helvete ge uttryck för bibliska sanningar? (Jfr "som fan läser bibeln", "måla fan på väggen", "fan tog honom", "det går åt helvete", "det finns grader i helvetet"). När bör ni-vet-vem öppet nämnas och när bör han ignoreras?

* Hur hanterar vi de onda makterna i vår tid? Hur ser vi på exorcism (alldeles bortsett från skräckfilmen)?

* Diskutera gärna C S Lewis roman "Från helvetets brevskola" - om hur man för en själ till förtappelse - och Jan Guillous roman "Ondskan".

* Hur är tillståndet i vår församling? Liknar vi Laodikeia?


BÖNER


*  Vi ber dej, allsmäktige Gud, att du i mildhet ville se till de ödmjukas bön och beskydda oss med din mäktiga hand, så att vi, frälsta från mörkrets välde, alltid må vandra såsom ljusets barn. Genom din Son Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

*  O Herre Gud, himmelske Fader, du som låtit din Son komma i världen för att strida för oss mot denna världens furste och rycka oss undan mörkrets välde, vi ber dej: Ge oss nåd att troget hålla oss till Jesus Kristus, vår Frälsare, avsäga oss mörkrets gärningar och vandra i ditt ords ljus, så att vi omsider, förlossade från allt ont, må bli evigt saliga. Genom Jesus Kristus, din Son, vår Herre och Frälsare. Amen.

[I samband med tacksägelseringningen]: Herre, lär oss att så betänka vår egen förestående bortgång, att när vi ska skiljas från detta förgängliga livet, vi må vara beredda till en salig hädanfärd.

När jag skall lämna världen, o, lämna du ej mig,
och låt vid hädanfärden min blick ej släppa dig.
När våndan trycker anden i sista kampens nöd,
kom då och lossa banden, o Jesus, för din död.

Träd i min sista timma själv för mitt öga fram,
ack, låt mig då förnimma din bild på korsets stam.
Dess drag jag då vill gömma i djupet av min själ
och dödens smärta glömma. Den så dör, den dör väl.


LOVPRISNINGAR OCH SLUTÖNSKNINGAR

Så till sist från denna plats (predikstolen):

* Guds frid, som övergår allt förstånd, bevare era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus. (Efter Fil. 4:7)

* Må fridens Gud själv helga er helt och fullt, och må er ande, själ och kropp bevaras hela, så att ni är utan fläck vid vår Herre Jesu Kristi ankomst. Trofast är han som har kallat er, han skall också utföra sitt verk. Amen. (1 Tess. 5:23-24 SFB)

* Må Her­ren rädda oss från allt ont och hjälpa oss in i sitt him­mels­ka ri­ke. Hans är härlig­he­ten i evig­he­ters evig­het, amen. (Efter 2 Tim. 4:18 B2000)

* All nåds Gud, som har kallat er till sin eviga härlighet i Kristus, han skall upprätta, stödja, styrka och befästa er, sedan ni en kort tid har lidit. Hans är makten i evighet, amen. (1 Petr. 5:10, SFB)

* Må Gud hålla oss vakande, så att vi inte dras med i de laglösas villfarelse och förlorar vårt fäste, utan i stället växer till i nåd och kunskap om vår Herre och Frälsare Jesus Kristus. Hans är äran nu och till evighetens dag, amen. (Efter 2 Petr. 3:17-18, SFB).

* Han som förmår bevara er från fall och ställa er inför sin härlighet, fläckfria och jublande - den ende Guden, vår Frälsare, genom Jesus Kristus, vår Herre - honom tillhör ära och majestät, välde och makt före all tid, nu och i all evighet. Amen. (Jud. v. 24-25, SFB)

* Lovad vare Gud och välsignad i evighet, som med sitt ord har tröstat, lärt, förmanat och varnat oss. Hans helige Ande stadfäste ordet i våra hjärtan, så att vi inte blir glömska hörare utan dagligen tillväxer i tro, hopp, kärlek och tålamod intill änden - och så blir saliga genom Jesus Kristus, vår Herre. Amen.



POSTLUDIUM

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar